3p

A tajvani TSMC arra ösztönzi megrendelőit és kormányát, hogy rendezzék át az energetikai ellátást. A világ legjelentősebb chipgyártója a mesterséges intelligencia felfutásával egyre nagyobb kereslettel számol, aminek ellátása energiaigényes műfaj.

A tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) 2050-re kitűzött nettó nullás kibocsátási célja elérése érdekében arra kéri a kormányt, hogy gyorsítsa fel az új energiaforrások fejlesztését – írja a Reuters.

A vállalat állítja elő a mindennapi elektronikai eszközökben is használt chipeknek nagyjából 80, egyes becslések szerint 90 százalékát. Miután a kereslet átalakult, és a mesterséges intelligencia terjedő alkalmazása miatt folyamatosan növekszik, egyre többet kell termelnie.

A gyártásnak jelentős az energiaigénye és a környezeti terhelése is a folyamat vízigénye miatt.

Tajvan szinte teljes energiaszükségletét importálja, főként földgáz és szén formájában, de a szén-dioxid-semlegességi cél elérése érdekében nagy lendületet vett a megújuló energiaforrások növelésére.

Cliff Hou, a cég alelnöke szerint a mesterséges intelligencia, és a keresleti körülmények változása nagy esélyt jelent, hogy egyben a fosszilis energiától való függőséget visszafogják. Mint azt egy eseményen a vállalat részvényeseinek kifejtette, a cég kiemelt törekvése az energiaellátásának megújítása, és karbonkibocsátásának semlegesítése a következő évtizedekben.

A TSMC pár éve komoly bajba került, mivel a beszállítói láncai megtörtek, aszályos idő volt Tajvanon, és mindez globálisan is jelentős árfelhajtó hatással bírt.

A cég ráadásul abban a furcsa és kockázatos helyzetben van, hogy tajvani, ami független államnak hirdeti magát, Kína viszont az ország részeként. Nem lehet tudni, hogy mikor, ha egyáltalán, Kína formálisan is, akár hadi erővel magáénak követeli Tajvant, és ez milyen hatással lesz majd az egyre inkább felértékelődő chipek előállítására.

Környezetkímélően lehetne az egyre több chipet legyártani (Fotó: Pixabay)
Környezetkímélően lehetne az egyre több chipet legyártani (Fotó: Pixabay)

A nyugati államok már reagáltak, például az Intel kezdett nagyberuházásokat, ezek viszont évekig tarthatnak, és nem mellékesen dollármilliárdokba kerülnek.

Egyelőre még beláthatatlan India szerepe, ahol nagyvállalatok létesítenek kapacitásokat, vallási alapon rendszeresek a konfliktusok, és az országnak elfajulásig mehető határvitái vannak Kínával.

A TSMC a tajvani kormányzat terveivel egyben az LNG és a megújuló energiaforrások dominanciáját szeretné elérni a gigászi energiaigényű iparágban. Ezzel a szén részesedése 2025-re alámenne a 30 százaléknak, az LNG-é 50-re nőne, a megújulóké pedig nagyjából 20 százalék lehetne, folyamatosan növekedve.

Mint azt a Klasszis ESG témában tartott konferenciáján is kifejtették szakértők, ebben az üzleti érdek is jelentős.

A szállítási és előállítási költségek redukálása, a felhasznált anyagok újrahasznosítása, újra generálódó energiaforrásokból kifizetődik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Ez nem hiányzott a Boeing-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 11:25
Megint elhalasztották a Boeing első, embert szállító űrkapszulájának fellövését.
Tudomány-technika Elektromos légitaxit fejlesztenek turisztikai célra
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 16:28
Az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) szerdán szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről.
Tudomány-technika A világ szeme ismét a Boeingen: vajon el tud-e startolni űrszondája május 6-án?
Kormos Olga | 2024. május 4. 18:03
Ha minden jól megy, 2024. május 6-án a NASA űrhajósait, Butch Wilmore-t és Suni Williams-t a Boeing Starliner űrszondájával kilövik az űrbe. A Kennedy Űrközpontból induló utolsó, döntő jelentőségű Starliner-kísérlet az új űrszondát teszteli, és körülbelül egy hétre repíti a Nemzetközi Űrállomásra a kétfős legénységet.
Tudomány-technika Nagy dobásra készül Kína
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 06:33
Fontos küldetésre indulna a Holdra Kína. 
Tudomány-technika Nagy veszélyről érkezett jelentés – emberek millióit érintheti
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 13:52
Nagyon könnyedén nagyon nagy baj lehet Kínában.
Tudomány-technika Súlyos árat fizethetnek a kiberbiztonságra nem figyelő cégek - a hatóság és a bűnözők is lecsaphatnak
Natív tartalom | 2024. április 16. 15:05
Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak. A két dolog ráadásul összefügg, ugyanis mindig az ember a leggyengébb láncszeme a kibervédelmi rendszereknek. Hogyan javíthat a magyar cégek kiberbiztonsági érettségén az új úniós irányelv és a magyar szabályozás? Erről kérdeztük Bor Olivért, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, aki a gyakorlati teendőkről és a kiszabható büntetésekről is beszélt. Klasszis podcast.
Tudomány-technika Nem szabad, és nem is lehet megúszni az új úniós kibervédelmi irányelvet
Litván Dániel | 2024. április 14. 14:09
A NIS2, illetve a magyar szabályozás a biztonságos fejlődéshez teremt lehetőséget. Lesz tennivalója a magyar cégeknek, de saját érdekük is a megfelelés, mert mindenki veszélyben van. A Klasszis Média Lapcsoport e témával foglalkozó konferenciáján a szabályozásról, a tennivalókról, illetve a megoldási lehetőségekről is szó esett.
Tudomány-technika Gyászol a tudományos világ, elhunyt az „isteni részecske” atyja
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 06:13
95 évesen elment Peter Higgs.
Tudomány-technika Nagy bajban lehetnek a magyar cégek: 2500 érintettből még csak 100 jelentkezett a hatóságnál
Litván Dániel | 2024. április 6. 14:02
Hatalmas közvetlen és közvetett károkat tudnak okozni a kibertámadások, de az uniós irányelvet követő októberben életbe lépő magyar kibervédelmi szabályozás betartása sem lesz egyszerű. Az érintett cégek töredéke vetette magát nyilvántartásba eddig, pedig a határidő már közeleg. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, Bor Olivért kérdeztük.
Tudomány-technika Új szintre emelkedtek a kínai kibertámadások, figyelmeztetést adott ki az USA
Kormos Olga | 2024. április 4. 05:38
Figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok kormánya, mert a kínai hackerek létfontosságú infrastruktúrát céloztak meg. Minden eddiginél kártékonyabb tevékenységbe kezdett a Volt Typhoon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG