Tajvan
Makro / Külgazdaság Elkerülhető a nagy háború kitörése? – növekvő ukrán és tajvani aggodalmak
Káncz Csaba | 2021. április 9. 15:34
Moszkva és Peking egyidőben eszkalálja a katonai feszültséget az ukrán határon és Tajvan körül.  A két különböző kontinensen zajló kettős válság komoly teszt elé állítja a Biden-kormányzatot.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Jöhet az ázsiai NATO – Tajvan is tagja lenne
Káncz Csaba | 2021. március 10. 15:16
76 évvel a második világháború lezárása után Európával ellentétben Ázsiában nincsen átfogó kontinentális biztonságpolitikai intézmény.  Az amerikai közvéleményt a politikai osztály alaposan megdolgozta Kínával kapcsolatban: a polgárok 79 százalékának már negatív véleménye van a legnagyobb ázsiai hatalomról.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A felbőszült Kína súlyos válaszcsapást ígér
Káncz Csaba | 2021. január 13. 17:02
A kommunista pártlap Washington lépéseire olyan válaszlépést ígér az elkövetkező napokban, amely sokkot okoz a kínai-amerikai kapcsolatokban. Tajvan kapcsán Trump elnök az elmúlt hónapokban már amúgy is pattanásig feszítette a húrt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Miért fejezi le Trump a Pentagont?
Káncz Csaba | 2020. november 13. 17:11
A globális médiában kitárgyalatlan fejlemény, hogy több, befolyásos ország kormányzata még mindig Trumpnak drukkol. Peking megítélése szerint a Pentagonban végrehajtott váratlan vezetői cserék „drámaian növelik az esélyét a véletlenszerű konfliktusnak”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A koronavírus ledöntötte az amerikai hadsereget – Peking feszülten figyel
Káncz Csaba | 2020. április 17. 15:20
A kínai haditengerészet nyílt kárörömmel figyeli, ahogyan napjainkra már 4 amerikai anyahajót is megbénított a koronavírus-járvány.  Az amerikai és a világsajtó hallgat a Newsweek kiszivárogtatásáról, miszerint a vírus már 41 amerikai szövetségi állam 150 katonai bázisán megjelent.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nagyot ment a Kína-kritikus elnök Tajvanon
Wéber Balázs | 2020. január 12. 10:57
A távol-keleti országban szombaton újraválasztották az eddigi elnököt, Caj Jing-vent.
Makro / Külgazdaság Holnap üt be Kína következő válsága – egymillió katona kell a partraszálláshoz
Káncz Csaba | 2020. január 10. 09:24
A hongkongi válság megerősítette a függetlenség-párti erőket Tajvanon. De a katonai költségvetéseket tekintve 15:1 az arány Kína javára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Teperő Trump, uniós húsos fazék, búcsúzó britek – brutál év lesz 2020
Wéber Balázs | 2020. január 3. 06:10
Az idén kiderül majd, Donald Trump marad-e az Egyesült Államok elnöke, mire mennyi fog jutni az EU-ban 2021 és 2027 között, és növeli-e befolyását Kína a távol-keleti térségben. Az már szinte biztos, hogy a britek egy hónapon belül tényleg távoznak az Európai Unióból – az uniós közösség története során most először nem gyarapodni, hanem fogyatkozni fog. Összeszedtük, mire érdemes figyelni a külpolitikában 2020-ban.
Makro / Külgazdaság Putyin nagy kínai művelete – Tajvan célkeresztben?
Káncz Csaba | 2019. december 2. 09:19
Az új, gigantikus gázvezeték biztosítékot jelent Moszkva számára az euroatlanti kapcsolatok további romlása esetén. Az idei közös orosz-kínai hadgyakorlat nagy hangsúlyt fektetett a légi csapatszállításra, amely különösen Kína számára lehet érdekes Tajvan esetleges lerohanása kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sötét árnyak az ünnepség fölött – 70 éves a Kínai Népköztársaság
Káncz Csaba | 2019. szeptember 27. 09:20
Sorra vesszük azokat a kihívásokat, amelyekkel az 1949-ben alapított Kínai Népköztársaságnak napjainkban szembe kell néznie. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína legnagyobb dilemmája – óriási partraszállásra készülnek?
Káncz Csaba | 2018. november 23. 09:00
A Kínai Néphadsereg kiber egységei dezinformációkat terjesztenek az interneten, félelmet gerjesztve a Pekingnek ellenálló tajvani politikai pártok irányába. Trump nem ismeri el az „egy Kína” elvet. Egy esetleges Tajvan elleni invázió az emberiség történetének legnagyobb partraszállási művelete lenne.
Makro / Külgazdaság Trump már a háborúra készül? Veszélyes ellenfelet talált Amerika
Káncz Csaba | 2018. március 20. 12:40
Ázsiában felerősödtek a spekulációk, miszerint az egyeduralomra szert tett kínai elnök katonai támadást intéz Tajvan ellen. Trump azzal is szembemegy az „Egy Kína”-elvnek, hogy Tajvanon rendezik az Amerika-Tajvan hadiipari konferenciát. Egy kelet-ázsiai konfliktus esetén a sziget „elsüllyeszthetetlen repülőgép-anyahajóként” szolgál az Egyesült Államok számára.
Agrár Magyar hús indulhat Keletre
Privátbankár.hu | 2018. március 10. 13:06
Újabb üzemek exportálhatnak Tajvanra.
Makro / Külgazdaság Trumpból papírtigris lett? Kína fogja kitölteni a keletkező hatalmi vákuumot
Privátbankár.hu | 2017. február 25. 19:02
Sokan úgy vélik, Donald Trump igen fontos csatát veszített el máris a kínaiakkal szemben, aminek komoly világpolitikai következményei lehetnek. Peking az USA helyére léphet sok területen. A Föld még mindig kerek, bizonyos szabályokat Donald Trump akarata sem tud felülírni.
Makro / Külgazdaság Kína csak kihúzta Trumpból, hogy ne ismerjen el egy országot
Privátbankár.hu | 2017. február 10. 08:00
Eddig úgy tett Trump, mintha feltételekhez kötné az "egy Kína" elv elfogadását, de miután a kínai elnök rákérdezett, simán egyetértett vele.
Makro / Külgazdaság Trump a porcelánboltban: nagy zűr kis Kínában
Káncz Csaba | 2016. december 5. 15:26
Trump úgy vette föl négy évtized után Tajvannal a kapcsolatot, hogy arról sem a Fehér Házzal, sem a Külügyminisztériummal nem konzultált. Az amerikai konzervatív sajtó ujjong a híren. Trump körüludvarolta a pakisztáni despota vezetőt, a szívinfarktust hozva Indiára.
Részvény / Deviza / Áru Európában előkerültek az eladók
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 19. 10:46
Zuhan Frankfurt, Párizs, tegnap Amerika is esett, Kína viszont megkapaszkodott. Az olaj korrigálni próbál, az arany erős.
Vásárló Durva élelmiszerbotrány: 240 tonna csatornaolaj van a polcokon
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 7. 16:03
Mintegy 240 tonna hamisított, rákkeltő, újrahasznosított főzőolaj, úgynevezett "csatornaolaj" került forgalomba Tajvan szigetén - jelentette a helyi média a hétvégén.
Makro / Külgazdaság Gazdagság = demokrácia?
Privátbankár.hu | 2014. május 14. 10:45
A Harvard egyik professzora, Venezuela volt minisztere a politikát hagyta ott, hogy bebizonyítsa: a gazdagság a demokráciának köszönhető.
Befektetés Jók vagyunk Tajvanon, jöhetnek a dollár milliárdok
Privátbankár.hu | 2012. december 11. 15:06
Komoly megbeszélések folynak a magyar és tajvani cégek között, különösen az élelmiszeripar, az építészet, a környezetbarát építőipari megoldások és az elektromos járművek gyártása területén.
Makro / Külgazdaság Kína és Tajvan jüanban is kereskedhet ezetúl
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 31. 15:59
Kétéves tárgyalássorozat után megállapodott Kína és Tajvan egy közvetlen jüanelszámolási mechanizmus felállításáról, amely a kereskedelem bővülését hozhatja majd.
Részvény / Deviza / Áru Csendesen emelkedik Európa, nem esett tovább a forint
Privátbankár.hu | 2012. január 2. 15:20
Alig van forgalom a tőzsdéken, de ami nyitva van, többnyire erősödik. A vártnál jobb német adatra hivatkozva vásárolgatnak a befektetők. Megállt a forint esése, a budapesti tőzsde is emelkedett. A befektetők kedvét javította a vártnál jobb olasz kötvényaukció is. A tőzsdék többsége nem nyitott még ki az újév után.
hírlevél
depositphotos