Technológia
Vállalat Az orvost, és ne a gépet kérdezze, ha valami baja van 
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:01
A ChatGPT ingyenes verziója pontatlan vagy hiányos válaszokat adhat - vagy egyáltalán nem válaszol - a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekre, ami potenciálisan veszélyeztetheti az OpenAI vírusos chatbotját használó betegeket - derül ki egy kedden közzétett új tanulmányból.
Vállalat Kiderült mikortól tarol dollármilliárdokat a játékipar legnagyobbja 
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 13:24
A Grand Theft Autó 6-ik része 2025-ben érkezik. A fejlesztő Rockstar Games megerősítette, hogy a cég régóta várt szimulációja, a Grand Theft Auto VI megjelenéskor csak Xbox Series X/S és PS5 konzolokra fog megjelenni, PC-s verzióról nem esett szó.
Tudomány-technika Sötét jövőbe visznek a gépek 
Rácz Gergő | 2023. október 30. 18:38
A legfontosabb gazdasági szektoroknak alapvető érdeke, hogy teljes egészében kiiktassák az emberi munkaerőt. A gépeknek nincs szakszervezete, és nem is kell égjen a villany a gyárban, energiát lehet spórolni. Ez most egy trendnek tűnik, pedig nem erről van szó.
Tudomány-technika Energetikai váltást akar a világ chipgyártó óriása 
Rácz Gergő | 2023. október 27. 15:01
A tajvani TSMC arra ösztönzi megrendelőit és kormányát, hogy rendezzék át az energetikai ellátást. A világ legjelentősebb chipgyártója a mesterséges intelligencia felfutásával egyre nagyobb kereslettel számol, aminek ellátása energiaigényes műfaj.
Makro / Külgazdaság Botrány! Amerikai cég adott tiltott technológiát az Ukrajna ellen használt rakétákhoz és orosz hadihajókhoz 
Tiszóczi Roland | 2022. október 16. 05:41
Egy amerikai cég, az Extreme Networks szállított csúcstechnológiát orosz rakétagyártók, köztük MMZ Avangard számára, holott ez a Krím 2014-es orosz annektálása óta szigorúan tilos lenne. Az MMZ Avangard gyártja a legutóbbi ukrajnai támadásban használt rakétákat is. A nyugati országok túlbecsülhették az exporttilalmak hatékonyságát.
Részvény / Deviza / Áru Mindenki erről beszél, de vajon tényleg akkora durranás lesz a metaverzum?  
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 06:07
Magas fordulaton pörög a metaverzum körüli felhajtás, mert kartávolságba került a (virtuális) valósággá válását lehetővé tevő technológia megjelenése, az internetes óriások pedig hatalmas tétekben fogadnak a sikerére. De vajon tényleg akkora durranás lesz ez, mint amekkorának beállítják? A Fidelity szakértői az vizsgálják, hogy vajon van-e ebben lehetőség a befektetők számára.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára 
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Részvény / Deviza / Áru Hát ez hogy lehet? Rekordot döntöttek az amerikai tőzsdék 
Eidenpenz József | 2020. február 11. 19:02
A koronavírussal kapcsolatos hírek kicsit pozitívabbak, sokan azt valószínűsítik, hogy nemsokára tetőzni fog a járvány. A Fed elnöke is beszélt, és azt ígérte, hogy közbelépnek a gazdaság érdekében, ha kell. Az amerikai tőzsdék erre történelmi csúcsot döntöttek. Egy befolyásos “guru” és az egyik legnagyobb befektetési nagyhatalom is optimistán nyilatkozott a részvényekkel kapcsolatban.
Részvény / Deviza / Áru Megint 338 forint az euró, robbantott a Twitter 
Privátbankár.hu | 2020. február 6. 18:57
A tőzsdék ma is emelkedni tudtak, annak ellenére, hogy ellentétes hatások érték a piacokat. A nap nyertese a Twitter volt, amelynek bevételei először haladták meg az egymilliárd dollárt, és a felhasználók száma is szépen gyarapodott. A BUX szerényen felfelé tartott, de a forint határozottan gyengült.
Vásárló A különböző SSD-k és jellemzőik 
Privátbankár.hu | 2020. február 4. 10:31
Az angolul Solid State Drive kifejezésből alkotott betűszó az SSD, magyarul csak szilárdtest meghajtónak nevezzük.
Vállalatok Lefagyhat a mosoly a méregdrága ügyvédek arcáról 
Privátbankár.hu | 2019. november 9. 08:27
Bealkonyulhat a régi rendszernek, hogy ügyvédi irodák magas óradíj alapján számolják el a végzett munkát.
Makro / Külgazdaság Kínai Szilícium-völgy: az országot megváltoztatja, de a világot nem 
Privátbankár.hu | 2019. július 26. 13:05
Terjedelmes riportban számol be az Economist a kínai Szilícium-völgy mindennapjairól. Zhongguancsun bár rohamléptekkel halad előre a high-tech területén, a fejlődés üteme azonban csak arra elég, hogy Kínában idézzen elő jelentős változásokat, a világra gyakorolt hatása még nem jelentős. Ahhoz pedig, hogy világformáló erővé válhasson Zhongguancsun, az is kell, hogy eloszlassák a jelenlegi nyugati aggodalmakat.
Vállalat Páratlan technológiai forradalom robbant ki a kommunizmus árnyékában 
Kollár Dóri | 2018. november 26. 15:01
A kínai internet elszigetelt. A gondos cenzorok tízezrei által felállított, olyan óriásokat, mint a Google és a Facebook távoltartó tiltásrendszert a köznyelv gúnyosan csak „kínai nagy tűzfalnak” nevezi, és ez tulajdonképpen nincs is messze a valóságtól. Csakhogy a fal mögött olyan páratlan innovációs folyamatok indultak meg, amik nélkül nehéz lenne elképzelni a jövőt.
Vállalat Nekiment az EU a techóriásoknak: kemény adózás várhat a legnagyobbakra 
Privátbankár.hu | 2018. október 30. 12:58
Több európai digitális vállalat is szembeszállt azzal a javaslattal, hogy adót vessenek ki a nagyobb forgalmat lebonyolító techcégekre.
Makro / Külgazdaság Forradalom az igazságszolgáltatásban: a gépek törnek pálcát felettünk? 
Privátbankár.hu | 2018. október 27. 18:10
A mesterséges intelligencia már csaknem minden szektorba eljutott, most a bíróságokon fog segíteni ítéletet hozni. A szoftver örökre megváltoztathatja az igazságszolgáltatás világát, azonban az ember helyett döntő - és már konkrét ítéletet is hozó - gépek komoly kockázatot jelenthetnek, ha nem megfelelően használjuk őket a jövőben.
Vállalat Gyökeresen megváltozik a vendéglátás: készül a jövő étterme 
Privátbankár.hu | 2018. október 14. 14:10
Számos cikkünkben részleteztük már, milyen területeket tud gyökeresen megváltoztatni a digitalizáció. A cégek, az intelligens hálózatok, a magánszektor és az egyéni felhasználók által világszerte és napi szinten előállított óriási adatmennyisége rengeteg hasznos információt hordozhat a vállalatok számára az ügyfelek érdeklődési köreiről és szokásairól.
Részvény / Deviza / Áru Raporton a Facebook és a Twitter, megakadt a forintgyengülés 
Eidenpenz József | 2018. szeptember 5. 18:47
Rossz napjuk van a részvénypiacoknak világszerte, ez alól pont Budapest, valamint Milánó volt a kivétel. Az olaj esik, ez a bányászcégeknek nem tett jót. Az USA-ban a technológiai szektort adják nagyon. Trump megint vámokkal fenyegetőzik, ez sem tett jót. A forint nem gyengült tovább, a török líra és az argentin peso erősödött.
Makro / Külgazdaság Feltalálták: mostantól senki nem reked a romok alatt 
Privátbankár.hu | 2018. május 18. 17:55
A gombostű méretű eszköz a mentőkutyákhoz hasonlóan képes kiszagolni a természeti katasztrófák sérültjeit.
Makro / Külgazdaság A Nap Képe: ha csak egy képet látsz ma az űrből, ez legyen az 
Privátbankár.hu | 2018. április 24. 14:05
Gyönyörű fotókkal ünnepli 28. születésnapját a Hubble űrteleszkóp.
Vállalat Hatalmas a verseny a jövő internetéért - ők a fő versenyzők 
Privátbankár.hu | 2018. március 23. 17:08
Az 5G technológia jelentős változásokat hozhat jó pár ágazatban, kérdés azonban, hogy melyik tech vállalat uralja majd az ehhez szükséges technológiát.
Vásárló Forradalom a fotózásban: ennyire pici kamerát még nem láttál 
Várkonyi Tamás | 2018. március 10. 16:00
A Caltech tudósai létrehoztak egy kamerát, amely vékonyabb az emberi hajszálnál. Bár a technológia még nem fejlett, az tudományos közösség és az elektronikai cégek rögtön lecsaptak az új találmányra, amelynek számos alkalmazása létezhet a jövőben. Az orvosi berendezéseken túl a hírszerzésen, a csillagászatban és az okostelefon-piacon is komoly változások jöhetnek, ha pár év múlva piacra dobják a miniatűr eszközt.
Vállalat Digitális kerítések az égen: forradalom jön a drónoknál  
Privátbankár.hu | 2018. február 20. 15:38
A világ első drónkövető és biztonsági IoT technológiájával védené az égboltot a Vodafone.
Vásárló Meghökkentő jövő vár ránk – leáldozott az érintőképernyők kora? 
Privátbankár.hu | 2018. január 19. 20:20
A technológiai forradalom korában pár év alatt akkorát fordulhat a világ, amely korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna. Tényleg meszeltek az érintőképernyőknek? Milyen nagy újítások jöhetnek a belátható jövőben? Legújabb videónkból ez is kiderül.
Részvény / Deviza / Áru Ezek voltak tavaly a legzsírosabb részvénypiacok 
Eidenpenz József | 2018. január 2. 17:10
Csodálatos évük volt a részvénybefektetőknek, alig volt olyan tőzsde, ahol csökkentek volna az árfolyamok. A két számjegyű hozamok nagyon gyakoriak, a legtöbb tőzsde 15-35 százalék között hozott. A BUX most nem volt az élbolyban, de nem is teljesített rosszul, a környező országok tőzsdéi általában még kevesebbet hoztak. A legjobbak egyike egy közeli, mégis alig emlegetett részvénypiac.
Makro / Külgazdaság Komoly fejlesztések Kínában - így néz ki majd a jövő háborúja? 
Privátbankár.hu | 2017. november 28. 12:14
Amerikai elemzők szerint a jövőben Kína lehet a világ vezető mesterségesintelligencia-fejlesztője, ami a jövő hadviselését is teljesen átalakíthatja.
Vállalat Félelmetes tervek: már az otthonodba is bejárnának? 
Privátbankár.hu | 2017. október 26. 13:18
Az Amazon forradalmasítaná a csomagkiszállítás gyakorlatát, a vásárlók azonban elég ijesztőnek találják a szokatlan megoldást.
Vállalatok Nem csak helyetted vezet, még beszélget is veled a jövő autója 
Privátbankár.hu | 2017. október 16. 14:35
A Toyota pár év múlva kezdi tesztelni új mesterséges intelligenciáját, amely fülön csíp, ha lehunynád a szemed vezetés közben.
Makro / Külgazdaság Úgy tűnik, egyhamar nem lesz villanyautód 
Privátbankár.hu | 2017. október 16. 10:28
Nem csak az infrastruktúra, az emberi természet is útját állja a az elektromos autók széleskörű elterjedésének.
Makro / Külgazdaság Újjáéled az Apolló program - nem is gondolnád, hol 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 21. 11:21
Több milliárdos fejlesztésekkel támogatják az önvezető autókat Kínában.
Makro / Külgazdaság Kinyírják a terroristákat a közösségi médiában 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 20. 12:22
Nagyon belejött a Twitter a terroristák felhasználóinak kiszűrésébe.
Vállalat Nagyvonalú ajánlatot kapott a botrányos japán cég 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 12. 10:01
Végre vevőt találhattak a chipgyártó üzletágra, megmenekülhet a csődtől a Toshiba.
Vállalat Kitört a háború a valóságon túli világban - kié lesz a jövő technológiája? 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 30. 09:15
A Pokémon Go népszerűvé tette a kiterjesztett valóságot, a két cég most a területért kezd harcolni.
Vállalat Megérkezett a kütyü, ami forradalmasítja a divatot és az orvostudományt 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 28. 20:12
A nyár végével a ruhaüzletek szinte egytől-egyig kiszórják a lenge kollekcióikat, hogy helyet csináljanak az őszieknek. Az évszakváltáskor egyébként is többen mennek ruhát vásárolni, a boltokat megtöltő tömeg és a hosszú sorban állás azonban könnyen elveheti az ember kedvét az – egyébként egészen szórakoztató – vásárlástól. Szerencsére a technológiának már erre is van egy megoldása: hamarosan az otthonunkból próbálhatunk magunkra ruhát, tűpontosan. Mutatjuk, hogyan.
Részvény / Deviza / Áru Száguldó bankok, zuhanó techcégek és Richter – mégiscsak májusban kellett volna eladni? 
Eidenpenz József | 2017. június 29. 18:59
Az inflációra és a kamatokra való spekulációk, az erősödő euró nyomhatták le a tőzsdéket Európában. Amerikában a technológiai és gyógyszerpapírok zuhantak, miközben a bankok száguldanak a stressz-teszt jó kimenetele miatt. Itthon a Richter csúnyát esett, de a többi sem remekelt.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas célár érkezett az OTP-re, új BUX-rekord, megint minden felfelé megy 
Eidenpenz József | 2017. június 13. 19:16
A pénteki technológiai mini-krach és a hétfői rosszkedv már a múlté, ma megint felfelé mentek a részvényárak. A BUX új történelmi rekordot döntött, amit főleg az OTP-nek köszönhetünk. A részvényre 12 000 forintos célár érkezett, ez is rekordgyanús, ráadásul a részvény soha nem volt még 11 ezer felett. A forint bivalyerős.
Vállalat Belefulladunk a szén-monoxidba? Sürgős megoldás kell a károsanyag-kibocsátásra 
Privátbankár.hu | 2017. május 30. 14:53
A Shell nemzetközi olajvállalat újgenerációs üzemanyagokkal csökkentené a üvegházhatású gázok kibocsátását.
Karrier Te hogyan készülsz fel arra a világra, ami még nem is létezik? 
Balkó Rita | 2017. május 17. 12:05
A technológia korábban soha nem látott tempóban fejlődik napjainkban, ehhez azonban nagyon nehezen tudunk alkalmazkodni. A fejlődés ugyanis átformálja az otthoni és a munkahelyi életünket is, a különböző szociális és gazdasági problémák megoldása azonban újabb és újabb kérdéseket vet fel. A mostani óvodások 65 százaléka olyan munkakörökben fog dolgozni, ami jelenleg még nem is létezik. Hogyan készítsük fel őket, és magunkat, erre az új világra? Hogyan alakul át a munkaerőpiac? A Future Work Fesztiválon jártunk.
Karrier A legfontosabb: ne érdekeljen, hogy hülyének néznek 
Balkó Rita | 2017. május 5. 17:04
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az új technológiák „majd valamikor”, 20-30 év múlva érnek el hozzánk, és ráérünk majd akkor foglalkozni vele. A változás azonban már napjainkban is zajlik, és néhány lelkes gondolkodó és kísérletező szellem mindent megtesz, hogy amellett, hogy ezt népszerűsítse, felkészítse az embereket a jövőre. Darlene Damm, aki 30 évig dolgozott Vietnámban az oktatás és a gazdaság megreformálásán, ma már saját rakétaprogrammal büszkélkedik, és teljes mellszélességgel áll ki a robotika és az új technológiák népszerűsítése, valamint a nők szerepének megerősítése mellett. A Singularity University globális változásokért felelős karának igazgatóját a projektjeiről és a jövőről kérdeztük. Interjú.
Vásárló Digitális élet a halál után? Már ez sem lehetetlen 
Privátbankár.hu | 2017. március 17. 06:06
Ahogy a technológia formálja a társadalmat, úgy alakul át fokozatosan a halálhoz való hozzáállásunk. Vajon a robotok és az online tér korában beszélhetünk még arról, hogy valakitől végleg búcsút veszünk? Egyes vállalkozók szerint az élők fájdalmán könnyen tudunk enyhíteni, de az igazi áttörés még hátra van.
Vállalat A jövődet Kínában írják 
Privátbankár.hu | 2017. március 12. 13:53
Sanghaj válhat a világ technológiai és innovációs központjává egy friss felmérés szerint. A top 10-be mindössze két európai országnak sikerült bejutnia.
Vállalat Már készülnek Trumpra - óriási felvásárlás jött a techpiacon 
Privátbankár.hu | 2017. január 25. 13:18
Egyre biztosabb a szemléletváltás iránya, a Cisco 3,7 milliárd dollárért vásárolta meg az AppDynamics szoftverfejlesztőt.
Vásárló A te fürdőszobádból se hiányozhat az idei techshow nagy dobása 
Privátbankár.hu | 2017. január 5. 12:59
Az okosfogkefe után nagyot lépett előre a L’Oreal, megjelent az okoshajkefe.
Vállalat Virtuális szörnyek, önjáró autók, marsutazás - ezekért lelkesedtünk 2016-ban 
Balkó Rita | 2016. december 31. 11:18
Újabb telefonokat, kütyüket lassan szinte hetente dobnak a piacra, a technológiai szektornak azonban szüksége van néhány lelkes őrültre, akik a küszöbünkre hozzák a tudományos fantasztikum egy szeletkéjét. Ezekből pedig idén akadt bőven - a fő álmodó, Elon Musk mellett nagy dobásokat láthattunk a játékiparban, a robotikában és persze az önjáró autók piacán is. Visszatekintettünk az időben - ezekért lelkesedtek idén a technika szerelmesei.
Vállalat Viharfelhők a Google körül – nagy változások jöhetnek  
BR | 2016. december 14. 17:05
Az éles technológiai verseny mellett újabb kihívásokkal is meg kell küzdenie Amerika egyik legnagyobb vállalatának. Mire készül Trump, és miért hívta össze a világ legnagyobb jövőfejlesztőit?
Vállalat Három magyar cég került be a leggyorsabban növekvők közé  
Privátbankár.hu | 2016. december 9. 13:54
A Deloitte Technology Fast 500 európai, közel-keleti és afrikai ranglistáját idén a Fingerprint Cards AB svéd szoftvergyártó vezeti, a rangsorra került cégek nagyobb része idén is a szoftveripart képviseli.
Vállalat Így is lehet: nagy projektre készül a Google 
Privátbankár.hu | 2016. december 7. 09:41
A tervek szerint jövőre 100 százalékban megújuló energiával üzemelnek majd az irodái.
Vásárló Kütyübolond vagy? Ez lesz a jövő 10 legnagyobb dobása 
Privátbankár.hu | 2016. december 6. 13:20
Mesterséges intelligencia, önjáró autó, virtuális valóság – rengeteg dolgot fejlesztünk jövőre az Ericsson szerint.
Vállalat Az elektromos autóé a jövő - fejleszt az egyik legnagyobb autógyár 
Privátbankár.hu | 2016. november 24. 15:52
A Toyota új részleget indít a zöld megoldások kutatása miatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG