BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
2020. február 11. 19:02

A koronavírussal kapcsolatos hírek kicsit pozitívabbak, sokan azt valószínűsítik, hogy nemsokára tetőzni fog a járvány. A Fed elnöke is beszélt, és azt ígérte, hogy közbelépnek a gazdaság érdekében, ha kell. Az amerikai tőzsdék erre történelmi csúcsot döntöttek. Egy befolyásos “guru” és az egyik legnagyobb befektetési nagyhatalom is optimistán nyilatkozott a részvényekkel kapcsolatban.

(Pixabay)

A Covid 19-re keresztelt koronavírus áldozatainak száma ezer fölé emelkedett ugyan, de a fertőzés terjedésének üteme lassulni látszott a legújabb adatok szerint. Ráadásul a vírus elleni oltóanyag állatkísérleteinek megkezdéséről is beszámoltak. A piacok úgy látszik, elkönyvelték, hogy a járvány nemsokára tetőzik, és nem okoz majd komolyabb globális problémákat.

Jerome Powell, a Fed elnöke is megszólalt, a média élőben közvetíti szavait. Két napon keresztül válaszol majd a Kongresszus kérdéseire. Első megnyilatkozásaiból az derült ki, hogy a Fed szorosan figyeli a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, és ha kell, támogatást nyújt a gazdaságnak. Ez a piacok szempontjából pozitívnak tűnik.

Az amerikai tőzsdeindexek történelmi rekordot állítottak fel a nap első felében. Este hat körül kicsit lejjebb voltak, de ez is 0,4 százalékos pluszt jelentett az S&P 500, 0,5-öt a Nasdaq Composite és 0,1-et a Dow Jones ipari átlag esetében. Az európai tőzsdék is szépen húztak, a Stoxx 600 index 0,9 százalékos pluszban volt.

Gödörben a forint

Itthon a BUX index szerény, csupán pár pontos emelkedést ért el. Ismét a Mol húzta le, amely 1,3 százalékkal 2600-ra süllyedt. Az OTP 1,2 százalékos, a Telekom 0,2 százalékos pluszban, a Richter 0,2 százalékos mínuszban távozott ma. (A Mol gyengélkedésének egyik okáról tegnap írtunk.)

A forint gyenge, az euró elérte ma a 339-es árszintet is. Nagyon közel van eddigi rekordjához, a 339,50-hez. Annak ellenére, hogy hétfőn sem fogadott el az MNB ajánlatot az úgynevezett devizaswap-tenderen, ami a szakemberek számára csekély mértékű szigorításnak, forinterősítésnek számít. Az olaj magához tért kissé.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Dalio felpattanást vár

A piacok azt találgatják, mivégre az amerikai és nemzetközi részvénypiac jó teljesítménye. Hiszen a vírus terjedése ugyan lassult, a különböző cégek, szervezetek, államok mégis sorra lefelé módosítják idei növekedési prognózisaikat (ma például Kína). Valamint persze az is kérdés, hogyan tovább, részvénypiacok.

Az egyik mai vélemény a tekintélyes Ray Dalio milliárdos és hedge fund-menedzser részéről érkezett (Bridgewater Associates, 160 milliárd dolláros vagyont kezelnek). Azt mondja, hogy a koronavírus várható hatásait és azok időbeli kiterjedését eltúlozták. Ezért ő inkább felpattanásra számít a tőzsdéken. Meg arra, hogy egy-két év múlva már nem is lesz téma a koronavírus.

Nem vagyunk 1999-ben

Dalio szerint a befektetőknek inkább olyan kérdésekre kellene összpontosítaniuk, mint például a vagyoni különbségek és a politikai ellentétek, Kína felemelkedése, és amit ez jelent a világ versenyképességi folyamatai szempontjából. Valamint a technológiával és a környezettel kapcsolatos kérdésekkel.

Egy másik pozitív értékelés magától a nagy Goldman Sachs bankháztól érkezett. Szerintük nem kell attól tartani, hogy az alaposan megdrágult technológiai részvényekkel az történik, mint 2000-ben: Azaz kidurran a lufi. Itt még nem tartunk, “nem vagyunk 1999-ben”, ezért a Goldman továbbra is felülsúlyozza ezt a szektort – írta a Marketwatch.

Mit mutat a P/E?

Igaz, hogy a technológiai részvények 47,8 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban. De ez még mindig halovány a húsz évvel ezelőtti nagy lufihoz, a “Tech Bubble”-hez képest. Az elmúlt öt évben az ágazat vezető indexe 149 százalékot ugrott.

A Nasdaq 100 technológiai index (zöld) és az S&P 500 részvényindex (kék). (Tradingview.com)

Ám 1995 és 1999 között még közel 700 százalék volt ez a szám. Eközben a szektor előre tekintő árfolyam/nyereség hányadosa (P/E) most 22 százalékos prémiumot mutat az S&P 500 hasonló adatához képest. A hosszú távú prémium viszont 31 százalék volt.

Tech-papírokat vegyenek

A Goldman Sachs szerint az egyik legfontosabb különbség, hogy az 1990-es évek végétől a 2000-es évek elejéig terjedő szakasz előtt nem volt olyan nagy visszaesés, mint később a pénzügyi válság utáni ötéves szakaszban. Cáfolják azt a népszerű vélekedést is, hogy a tech-rally mindössze néhány vállalatra koncentrálódna.

Az öt legfontosabb technológiai részvény az emelkedés 12 százalékát adta ugyan, de ez az arány alacsonyabb, mint korábbi szélsőséges időszakokban. (Ezek egyébként 2001, 2012, 1996 és 1991 voltak.) Ezen okok miatt az Goldman azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy növeljék technológiai részvényeik súlyát portfólióikban.

Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár a halál frontjáról, különadó miatt eshet az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 6. 11:47
Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Az OTP húzza vissza a budapesti tőzsdeindexet, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a bankra újabb terhek várnak. A forint erősebb lett, a tőzsdék emelkednek világszerte. A fertőzöttek és halottak száma ugyanis egyes országokban reményt keltően stabil vagy csökkent.
Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Friss
hírlevél