Hirdetés

Miért szenved a Mol? Legalább két magyarázatunk van

Eidenpenz József, 2020. február 10., 19:09

Az amerikai és kínai részvényárak felfelé, az európai és japán indexek lefelé mentek ma. A BUX tartani tudta magát, de a Richter mentette meg, az OTP és a Mol süllyedt. Miért szenved a Mol árfolyama már majdnem egy éve? Van rá magyarázat. A forint gyenge maradt.

A világ tőzsdéi vegyesen teljesítettek ma. Reggel Kínában emelkedtek az indexek, Hongkongban és Tokióban viszont estek. Európában szerény indexcsökkenés jellemző, az USA tőzsdéi viszont – rossz nyitás után – felfelé kúsznak. A vírusjárvánnyal kapcsolatos félelmek nyomasztják a piacokat, de azok a hírek, amely szerint a kínai gyárak egy része újrakezdte a termelést, gyógyírként hatottak.

Németországban Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnökének visszavonulását jelentették be. Vélhetően az ottani politikai válság sem tesz jót az árfolyamoknak.

Hirdetés

A BUX index 0,1 százalékkal emelkedett, ez is jobb, mint az európai átlag. Az OTP és a Mol esett, a Richter viszont csaknem két százalékkal drágulni tudott. A forint reggel és este gyengébb volt, 338 körül járt az euró, nap közben egy időben viszont 337 közelébe süllyedt.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

50 dollár alatt a WTI

A kőolaj ára ma is esik, az amerikai típusú WTI árfolyama 13 hónap után először esett 50 dollár alá. Vélhetően főleg a koronavírus rossz statisztikái okozzák ezt, illetve az ehhez kapcsolódó recessziós aggodalmak. A piacok eközben arra várnak, hogy Oroszország mit lép az olajexportáló országok szervezetének, az OPEC-nek a legutóbbi termeléscsökkentő javaslatára.

Szenvednek az olajcégek, a Mol

Az olajjal az olajcégek is esnek, az Exxon Mobil árfolyama például tíz éves mélypontja közelében van, 2010-ben volt utoljára ezen a szinten. (Ám ha osztalékokkal is számolnánk, jobb lenne a kép, a részvény éves osztalékhozama legalább öt százalék. Magas osztalékú részvényekről itt írtunk.)

A WTI olaj (Tradingview.com)
A WTI olaj (Tradingview.com)

A Mol árfolyama is közel egy éve lefelé csorog, aminek egy ilyen komplex cégcsoport esetében számos oka lehet. Az olaj áresése csak az egyik, mivel a kitermelés csak a cég tevékenységeinek egyike. Egy szakmai oldalon ma megjelent egy elemzés a Wood Mackenzie-től, amely egy másik fontos magyarázatot ad.

Ötéves mélyponton a finomítóik marzsok

Eszerint a finomítók is “kihívásokkal teli évvel” szembesülnek az idén, ez a nagy olajvállalatok (“Big Oil”, a világ 6-7 legnagyobb olajcége) eredményét erősen lefelé nyomja. A század elején átalakult a finomítói üzletág. Költségcsökkentések nyomán nagyban segítette a nagyvállalatok, azok downstream üzletágának nyereségét az elmúlt öt évben.

A külső környezet azonban megváltozott, így a külföldi nagyvállalatok 2019 negyedik negyedévére vonatkozó downstream eredményei 2015 óta a legszerényebbek voltak. A petrolkémiai termékek is ennek a történetnek a részét képezik, az azon a területen történt túlzott beruházások miatt. A finomítói marzsok pedig 2019 utolsó és 2020 első heteiben ötéves mélypontra estek.

Baj van az alacsony kéntartalmú üzemanyaggal

Ennek a cikk szerint két oka volt. Az egyik, hogy az IMO tengerészeti szervezet 2020-as környezetvédelmi szigorítása nem a várt hatást érte el. Ennek lényege, hogy a hajók üzemanyagának kéntartalmát drasztikusan csökkenteni kellett. Az új üzemanyag hozzáadott értéke, ára elvileg jóval magasabb, és kevesebb finomítóban lehet előállítani. Így emiatt sokan ár– és ezzel nyereségszint-emelkedésre számítottak.

Ám ez nem következett be, mert mint kiderült, a finomítók jó előre legyártottak egy csomó új üzemanyagot. Ez most mind egyszerre a piacra ömlött.

Majd jönnek jobb idők

A finomítói marzsok csökkenésének másik oka, hogy a kereslet a kőolajtermékek iránt általában is csökken, főleg Kínában. A gazdasági növekedés lassul, nagyrészt a koronavírus terjedésének hatására. A finomítóknak a cikk szerint nem marad más hátra, mint csökkenteni a költségeiket, kordában tartani a készleteik növekedését, és reménykedni abban, hogy jobb idők jönnek.

A Mol ugyan nem tartozik a Big Oil cégek közé, de a finomítói árrések általános alakulása közvetve befolyásolhatja az eredményét. A tavalyi első három negyedév adatai szerint 3,8, 4,5 és 6,7 százalék volt a finomítói marzs a cégnél. (A korábbi években jellemzően 6-7 százalék.) A negyedik negyedéves adatot biztosan árgus szemmel figyelik majd az elemzők.

Optimista elemzők

A cég egyébként február 21-én teszi majd közzé éves gyorsjelentését. A Mol-t értékelő 12 elemzőnél a célárak átlaga 3532 forint volt ma, ami a 2632 forintos tőzsdei árat jelentősen, 34 százalékkal meghaladja.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Élőben az operatív törzs tájékoztatója

Élőben az operatív törzs tájékoztatója

A kijárási korlátozások első napja - élőben az operatív törzs tájékoztatója

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?