BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 4. 10:31

Az angolul Solid State Drive kifejezésből alkotott betűszó az SSD, magyarul csak szilárdtest meghajtónak nevezzük.

Ezek az adattároló megoldások félvezetős memóriát használnak. Mozgó alkatrészek nélkül működik, a merevlemezeknél már jól ismert csatlakozó felületekkel rendelkezik, és blokkos adatelérést biztosít a felhasználók számára.

Történetük

A legelső modellek már a számítástechnika kőkorában megjelentek, mint ferritgyűrűs tárak. Később szuper gépekhez megrendelésre gyártották, elérhetetlen áron. Az 1980-as években megjelent RAM is ezt a technológiát használta, de még mindig drága volt. 1995-ben jelent meg az első flash alapú meghajtó, majd 2006-tól ugrásszerűen elterjedtek az SSD-k a piacon. Mára átvették a szerepet katonai és repülőiparban, valamint az egyéb nagy megbízhatóságú alkalmazásokban is.

Előnyeik

Ez a nagyon fejlett technológia sok-sok előnnyel rendelkezik a korábbi adattárolási megoldásokkal vagy meghajtókkal szemben. Elsőként a teljesen zajtalan működést emelnénk ki. Ez a mozgó alkatrészek hiányának köszönhető. Működésükről elektromágneses és kvantummechanikai hatások gondoskodnak. A működési módjának köszönhetően a korábbi megoldásokhoz képest sokkal gyorsabb működésű mind írási, mind olvasási viszonylatban is, mivel egyáltalán nincsenek mechanikából adódó késleltetések.

A mozgó alkatrészek hiányából adódóan a mechanikai sérülések kizártak, sőt, a fizikai sérülésekkel szemben is ellenállóbb, mint más megoldások. Adattárolási szerepük mellett előnyösek operációs rendszerek és programok gyorsítására is. Áramfelhasználás nélkül megőrzi az adatokat. Viszont az eszközben lévő memóriacellák csak korlátozott számú írást képesek elviselni. Ez a paraméter befolyásolja az eszköz élettartamát is. Az ebből adódó problémák kiküszöbölése még napjainkban is folyik különböző hibajavító algoritmusok segítségével.

SSD fajtái

Ezeket a meghajtókat két szempont alapján csoportosíthatjuk, a felhasználás módja és a felhasználási helye szerint. Továbbá kategorizálhatjuk típusaik szerint. A legmodernebb az NAND SSD, ez csak pár évvel ezelőtt jelent meg. Kezdik kiszorítani a flash megoldásokat a piacról. A flash-en belül egyébként három szintet különböztetünk meg. Ezek az SLC, az MLC és a TLC. Az SLC-nél egy bit tárolódik egy memória cellában. Az MLC esetén kettő. A TLC-ben már három. Az SLC a legdrágább modell, de pont ezért a leghosszabb élettartamú is.

Az SSD meghajtókat tekintve minden eszköz rendkívül kis mérettel rendelkezik. Így a technikai fejlettség mellett a könnyű hordozhatóság is mellettük szól. A külső kiviteleket még védő tokokkal is felszerelhetjük, ezzel erősebb védelmet biztosítva a készüléknek a fizikai sérülésekkel szemben. Az SSD meghajtók védelmével a saját adataink hosszú távú és biztonságos, sérülésmentes tárolásáról is gondoskodhatunk.

Vásárló Így írta át a lakásvásárlás szabályait a koronavírus
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 10:24
Hamarosan indulnak a videós lakáshirdetések, és képbe kerültek az online megköthető adásvételi szerződések is. A néhány héttel ezelőtti hatalmas fékezés után újra elkezdtek érdeklődni az ingatlanok iránt az emberek, igaz, egyelőre csak visszafogottan.
Vásárló Koronavírus: tucatjával vannak most bolti eladói, pénztárosi állások
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:48
Angliában a Tesco 35 ezer embert vesz fel most a járvány miatti helyzetre való tekintettel, hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett számú online-rendeléseket. Magyarországon inkább több bolti eladót és pénztárost keresnek, online-területen nincs kifejezett állásdömping.  
Vásárló Fájó pontunk a szabadság! Az idegenforgalom átrendeződése
Natív tartalom | 2020. március 31. 14:39
Nem túlzás, ha azt mondjuk a válság első üzleti áldozata az idegenforgalom! Az ágazat összes területe zuhanórepülésbe indult az elmúlt hetekben, és még a legjobb szakemberek is csak óvatosan mernek nyilatkozni a jövőbeni károk nagyságáról. A válság egyfajta tisztítótűz, melyben lesznek olyan cégek, akik elvéreznek, lesznek olyanok, akik túlélik, és lesznek olyanok, akik felemelkednek. Ami biztos, hogy a fogyasztók hatékony elérése most kiemelt jelentőségű.
Vásárló Adjunk a minőségre is!
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 08:46
Fertőtlenítsünk! - ez most a legfontosabb. Mi az otthonunkban, a hivatásos takarítók pedig mindenhol, ahol csak megfordulunk. Csakhogy mégsem becsüljük meg őket eléggé, ezért a változás érdekében érzékenyítő kampány indult.
Vásárló Kérjük most ne menjen kirándulni a Normafára!
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 29. 07:24
A polgármester a sportolásra más helyszínt javasol, mert túl sokan járnak a hegyre kikapcsolódni.
Vásárló Nagyon elment a magyarok kedve a dízelautóktól
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 11:40
Újabb mélyponton áll a dízelautók népszerűsége: tavaly a forgalomba helyezett új személygépkocsiknak mindössze 20 százaléka működött gázolajjal.
Vásárló Ágyneműk - a Tchibo webáruház kínálatából válogattunk
Márkázott tartalom | 2020. március 25. 15:19
A Tchibo webáruház kínálatában a pihentető alváshoz szükséges puha ágyneműkből és lepedőkből is bőséges választékot találunk, hogy a lehető legteljesebb kényelemben pihenhessük ki a mindennapok fáradalmait.
Vásárló Mégsem lesz áramszünet? A munkák többségét elhalasztja az E.ON
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 07:48
Csak a legszükségesebb beavatkozásokat végzik el.
Vásárló Beesett a használt autók kereslete
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 14:18
Komoly keresletcsökkenésre kell felkészülniük az eladóknak - jósolja a Használtautó.hu.
Vásárló A piacoknak nem kell bezárni 15 óra után
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 19:02
Az elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések részeként az üzletek jelentős része március 17. óta nem lehet nyitva délután.
hírlevél