3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az angolul Solid State Drive kifejezésből alkotott betűszó az SSD, magyarul csak szilárdtest meghajtónak nevezzük.

Ezek az adattároló megoldások félvezetős memóriát használnak. Mozgó alkatrészek nélkül működik, a merevlemezeknél már jól ismert csatlakozó felületekkel rendelkezik, és blokkos adatelérést biztosít a felhasználók számára.

Történetük

A legelső modellek már a számítástechnika kőkorában megjelentek, mint ferritgyűrűs tárak. Később szuper gépekhez megrendelésre gyártották, elérhetetlen áron. Az 1980-as években megjelent RAM is ezt a technológiát használta, de még mindig drága volt. 1995-ben jelent meg az első flash alapú meghajtó, majd 2006-tól ugrásszerűen elterjedtek az SSD-k a piacon. Mára átvették a szerepet katonai és repülőiparban, valamint az egyéb nagy megbízhatóságú alkalmazásokban is.

Előnyeik

Ez a nagyon fejlett technológia sok-sok előnnyel rendelkezik a korábbi adattárolási megoldásokkal vagy meghajtókkal szemben. Elsőként a teljesen zajtalan működést emelnénk ki. Ez a mozgó alkatrészek hiányának köszönhető. Működésükről elektromágneses és kvantummechanikai hatások gondoskodnak. A működési módjának köszönhetően a korábbi megoldásokhoz képest sokkal gyorsabb működésű mind írási, mind olvasási viszonylatban is, mivel egyáltalán nincsenek mechanikából adódó késleltetések.

A mozgó alkatrészek hiányából adódóan a mechanikai sérülések kizártak, sőt, a fizikai sérülésekkel szemben is ellenállóbb, mint más megoldások. Adattárolási szerepük mellett előnyösek operációs rendszerek és programok gyorsítására is. Áramfelhasználás nélkül megőrzi az adatokat. Viszont az eszközben lévő memóriacellák csak korlátozott számú írást képesek elviselni. Ez a paraméter befolyásolja az eszköz élettartamát is. Az ebből adódó problémák kiküszöbölése még napjainkban is folyik különböző hibajavító algoritmusok segítségével.

SSD fajtái

Ezeket a meghajtókat két szempont alapján csoportosíthatjuk, a felhasználás módja és a felhasználási helye szerint. Továbbá kategorizálhatjuk típusaik szerint. A legmodernebb az NAND SSD, ez csak pár évvel ezelőtt jelent meg. Kezdik kiszorítani a flash megoldásokat a piacról. A flash-en belül egyébként három szintet különböztetünk meg. Ezek az SLC, az MLC és a TLC. Az SLC-nél egy bit tárolódik egy memória cellában. Az MLC esetén kettő. A TLC-ben már három. Az SLC a legdrágább modell, de pont ezért a leghosszabb élettartamú is.

Az SSD meghajtókat tekintve minden eszköz rendkívül kis mérettel rendelkezik. Így a technikai fejlettség mellett a könnyű hordozhatóság is mellettük szól. A külső kiviteleket még védő tokokkal is felszerelhetjük, ezzel erősebb védelmet biztosítva a készüléknek a fizikai sérülésekkel szemben. Az SSD meghajtók védelmével a saját adataink hosszú távú és biztonságos, sérülésmentes tárolásáról is gondoskodhatunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG