<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az angolul Solid State Drive kifejezésből alkotott betűszó az SSD, magyarul csak szilárdtest meghajtónak nevezzük.

Ezek az adattároló megoldások félvezetős memóriát használnak. Mozgó alkatrészek nélkül működik, a merevlemezeknél már jól ismert csatlakozó felületekkel rendelkezik, és blokkos adatelérést biztosít a felhasználók számára.

Történetük

A legelső modellek már a számítástechnika kőkorában megjelentek, mint ferritgyűrűs tárak. Később szuper gépekhez megrendelésre gyártották, elérhetetlen áron. Az 1980-as években megjelent RAM is ezt a technológiát használta, de még mindig drága volt. 1995-ben jelent meg az első flash alapú meghajtó, majd 2006-tól ugrásszerűen elterjedtek az SSD-k a piacon. Mára átvették a szerepet katonai és repülőiparban, valamint az egyéb nagy megbízhatóságú alkalmazásokban is.

Előnyeik

Ez a nagyon fejlett technológia sok-sok előnnyel rendelkezik a korábbi adattárolási megoldásokkal vagy meghajtókkal szemben. Elsőként a teljesen zajtalan működést emelnénk ki. Ez a mozgó alkatrészek hiányának köszönhető. Működésükről elektromágneses és kvantummechanikai hatások gondoskodnak. A működési módjának köszönhetően a korábbi megoldásokhoz képest sokkal gyorsabb működésű mind írási, mind olvasási viszonylatban is, mivel egyáltalán nincsenek mechanikából adódó késleltetések.

A mozgó alkatrészek hiányából adódóan a mechanikai sérülések kizártak, sőt, a fizikai sérülésekkel szemben is ellenállóbb, mint más megoldások. Adattárolási szerepük mellett előnyösek operációs rendszerek és programok gyorsítására is. Áramfelhasználás nélkül megőrzi az adatokat. Viszont az eszközben lévő memóriacellák csak korlátozott számú írást képesek elviselni. Ez a paraméter befolyásolja az eszköz élettartamát is. Az ebből adódó problémák kiküszöbölése még napjainkban is folyik különböző hibajavító algoritmusok segítségével.

SSD fajtái

Ezeket a meghajtókat két szempont alapján csoportosíthatjuk, a felhasználás módja és a felhasználási helye szerint. Továbbá kategorizálhatjuk típusaik szerint. A legmodernebb az NAND SSD, ez csak pár évvel ezelőtt jelent meg. Kezdik kiszorítani a flash megoldásokat a piacról. A flash-en belül egyébként három szintet különböztetünk meg. Ezek az SLC, az MLC és a TLC. Az SLC-nél egy bit tárolódik egy memória cellában. Az MLC esetén kettő. A TLC-ben már három. Az SLC a legdrágább modell, de pont ezért a leghosszabb élettartamú is.

Az SSD meghajtókat tekintve minden eszköz rendkívül kis mérettel rendelkezik. Így a technikai fejlettség mellett a könnyű hordozhatóság is mellettük szól. A külső kiviteleket még védő tokokkal is felszerelhetjük, ezzel erősebb védelmet biztosítva a készüléknek a fizikai sérülésekkel szemben. Az SSD meghajtók védelmével a saját adataink hosszú távú és biztonságos, sérülésmentes tárolásáról is gondoskodhatunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcs Kupa: visszahódította a kupát az Országgyűlés válogatottja
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 14:53
A Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja megszakította a Magyar Újságírók Válogatott három évig tartott győzelmi sorozatát a vasárnapi megrendezett Csúcs Kupa kispályás labdarúgó tornán.
Vásárló Legfontosabb tudnivalók a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartásáról
Márkázott tartalom | 2021. október 14. 08:53
Ez év június 3-án lépett hatályba a 2021. évi XLIII. törvény, melynek legfontosabb célja a társaságok tényleges tulajdonosának nyilvántartása.
Vásárló A képalapú keresés hatalmas trend
Márkázott tartalom | 2021. október 11. 16:26
Mit tegyünk, ha valamit keresünk az interneten, és csak egy kép vagy fotó áll a rendelkezésünkre? Az online óriáscégek és az e-kereskedelmi vállalatok az elmúlt néhány évben pontosan ezzel foglalkoztak. Hogy állnak jelenleg?
Vásárló Csúcsra ért az áremelkedés, rekordszinten a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. október 7. 15:26
Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, te tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.
Vásárló Még mindig nehéz helyzetben van a hazai turizmus
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 7. 09:52
Sokkal kevesebb külföldi turista nyaralt Magyarországon, mint a járvány előtt.
Vásárló Hullik a hajam… de mi köze ennek ahhoz, hogy COVID-os voltam?
Márkázott tartalom | 2021. október 6. 15:35
A hajhullásnak ezer és egy oka lehet. A szakemberek körében régóta ismert tény, hogy a súlyos lefolyású megbetegedéseket követően elkövetkezik egy olyan időszak, amikor azt tapasztalhatják a betegek, hogy erőteljesen hullani kezd a hajuk.
Vásárló Hogyan érdemes black friday alkalmával gyermekjátékokat vásárolni?
Márkázott tartalom | 2021. október 5. 16:46
Igaz még messzinek tűnhet a karácsony viszont aki szülő az tisztában van vele, hogy a black friday alkalmáig érdemes ezeket a játékokat már jó előre kiválasztani, hogy az adott napon már céltudatosan meg tudjuk rendelni pár kattintással. Ez a nap szinte kiszámíthatatlan csak sejteni lehet, hogy november vége.
Vásárló Vevőcsúcsot dönthet az idei Black Friday
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 16:19
Egyre többen terveznek a Black Friday akcióival.
Vásárló Tudj meg mindent a PUL anyagokról!
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 15:14
A PUL anyagok manapság egyre népszerűbbek a számos remek tulajdonságuk és széles körű felhasználásuk miatt. De hogy pontosan mit is érdemes tudni erről az anyagról, és honnan származik, azt máris eláruljuk cikkünkben!
Vásárló Időtálló ajándékok céges ügyfeleknek
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 09:37
Ajándékozni öröm. Így van ez akkor is, amikor nem a szeretteinket, hanem a cégünk ügyfeleit szeretnénk meglepni valamivel. Igen ám, de mivel? Nagy dilemma, hiszen olyan ajándék kellene, ami egyedi, maradandó, és emlékezteti majd ránk is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos