<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A technológia korábban soha nem látott tempóban fejlődik napjainkban, ehhez azonban nagyon nehezen tudunk alkalmazkodni. A fejlődés ugyanis átformálja az otthoni és a munkahelyi életünket is, a különböző szociális és gazdasági problémák megoldása azonban újabb és újabb kérdéseket vet fel. A mostani óvodások 65 százaléka olyan munkakörökben fog dolgozni, ami jelenleg még nem is létezik. Hogyan készítsük fel őket, és magunkat, erre az új világra? Hogyan alakul át a munkaerőpiac? A Future Work Fesztiválon jártunk.

Gyakorlatilag megtelt az Akvárium Klub így szerda reggel az első Future Work Fesztiválon, ahol lelkes fiatalok, érdeklődő idősebbek, pályamódosításra készülő öreg rókák gyűltek össze, akiket mind ugyanaz a kérdés feszeget: mit hoz számunkra a jövő? A kérdést ugyanis egyre nehezebb megkerülni, hiszen jelenleg a technológiai fejlődés korát éljük, ahol az automatizáció és a robotika ma már szinte a mindennapjaink része, ahogyan a mesterséges intelligencia és az önjáró autók sem csak a tudományos fantasztikus filmekben léteznek.

Ez a mértékű technológiai fejlődés azonban egy teljesen új gondolkodást követel, így a technológia után az üzletnek, a szociális intézményeknek és magának a munkavállalásnak is fel kell zárkóznia. Bakos Piroska, a fesztivál moderátora rögtön egy elég súlyos képpel indította útjára a fesztivált – a mai óvodások kétharmada ugyanis olyan munkákat fog végezni, amik jelenleg egyáltalán nem léteznek. Lássuk tehát, mire kell felkészítenünk a gyerekeinket – és magunkat –, ha meg akarunk felelni a jövőben is.

Milyen lehetséges forgatókönyvek várnak ránk?

Hogyan állhat helyt ebben az őrült technikai fejlődésben egy nő? Darlene Damm-mal, a Singularity University globális változásokért felelős karának igazgatójával készült interjúnkat itt olvashatod. >>>

Jelenleg a megvalósult sci-fi kapujában élünk, Isaac Asimov Mezítelen napja ugyanis már nem is olyan valóságtól elrugaszkodott, mint gondoltuk, véli Veres Rita, a Singularity University budapesti nagykövete. Jelenleg több tucat technológiai ág fejlődik párhuzamosan, így a jövő elképzelhetetlen hálózatba kapcsolt eszközök, robotika, fejlett biotechnológia, kiterjesztett- és virtuális valóság, 3D-nyomtatás, idegtudományok és mesterséges intelligencia nélkül. Ezek segítségével hatalmas ugrásokat tehet az emberiség, 2030-ra már gyógyíthatjuk a rákot és az Alzheimer-kórt, a robotika pedig már nem csak konkrét feladatokat old meg, hanem személyükben már társakat, munkatársakat is tervezünk.

Hogyan nevelhet minket toleranciára és a sérült emberek elfogadására egy robot? A Privátbankár.hu korábbi cikkéből kiderül. >>>

Ezeken a területeken tehát mindenképpen születnek majd új munkahelyek a szakember szerint, amit nekünk is és a fiataloknak is látniuk kell, így az egyik forgatókönyv, hogy akárhogy is alakul, a megszűnő munkahelyek helyére újak kerülnek majd. Egy másik forgatókönyvet maga Elon Musk vetett fel, ez pedig Asimov megvalósult Solariája lenne: az embereknek nem kell dolgozni, az ő feladatuk a művészetek és önmaguk megvalósítása, valamint a filozofálás lesz.

Van azonban egy negatív valóság kép is, amivel számolnunk kell: a technológiai fejlődés ugyanis rendkívül gyorsan megy most végbe, így elképzelhető, hogy kialakul egy új, technológiai munkanélküli társadalmi réteg. Az egyenlőtlenségek elsimítását egy általános, alanyi jogon járó alapjövedelem tudná enyhíteni, ezzel kapcsolatban már Kenyában, Kanadában, az Egyesült Államokban és Indiában is zajlanak kísérletek, fűzte hozzá a szakember.

A jövő legfontosabb nyersanyaga: a kreativitás

A fesztiválon elsősorban fiatalok és pályakezdők vettek részt, számukra pedig a szakképzés mellett a legfontosabb útravaló az életben a kreativitás lehet, véli Zétényi Anna, a Monster álláskereső portál ügyvezető igazgatója. Ez ugyanis nem csak a művészetben, hanem a mindennapi életben is kulcselem a problémamegoldásban. Van azonban egy általános probléma Zétényi Anna szerint, mégpedig az, hogy a gyerekkori kreativitásunk valamiért elvész a felnőttkorra.

Forrás: 123RF.com

Ennek elsődleges oka az oktatásban keresendő, ez ugyanis áthelyezi a hangsúlyt az egyénre, ami bünteti a hibát és felelősöket keres. A kreativitás azonban csak őszinte, nyitott kommunikációban tud virágzani, ahol a szereplők közösen segítik egymást. Amerikai nagyvállalatok már felismerték ennek a szükségességét, Walt Disney és a Pixar animációs stúdió is – ugyan rendkívül szakképzett és tehetséges, de – jó kommunikációs képességű, együttműködő embereket alkalmaz. A csoportos munkában nem csak jó ötletek születnek (brainstorming), hanem az esetleges kudarcot is könnyebb feldolgozni. Nem mellesleg a kreatív, nyitott gondolkodás segít abban is, hogy alkalmazkodni tudjunk a megjelenő új technológiákhoz és így valamivel kiszámíthatóbbá tegye a jövőt, zárta előadását Zétényi.

Te hogyan készülsz a világra, ami még nem is létezik?


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG