<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A technológia korábban soha nem látott tempóban fejlődik napjainkban, ehhez azonban nagyon nehezen tudunk alkalmazkodni. A fejlődés ugyanis átformálja az otthoni és a munkahelyi életünket is, a különböző szociális és gazdasági problémák megoldása azonban újabb és újabb kérdéseket vet fel. A mostani óvodások 65 százaléka olyan munkakörökben fog dolgozni, ami jelenleg még nem is létezik. Hogyan készítsük fel őket, és magunkat, erre az új világra? Hogyan alakul át a munkaerőpiac? A Future Work Fesztiválon jártunk.

Gyakorlatilag megtelt az Akvárium Klub így szerda reggel az első Future Work Fesztiválon, ahol lelkes fiatalok, érdeklődő idősebbek, pályamódosításra készülő öreg rókák gyűltek össze, akiket mind ugyanaz a kérdés feszeget: mit hoz számunkra a jövő? A kérdést ugyanis egyre nehezebb megkerülni, hiszen jelenleg a technológiai fejlődés korát éljük, ahol az automatizáció és a robotika ma már szinte a mindennapjaink része, ahogyan a mesterséges intelligencia és az önjáró autók sem csak a tudományos fantasztikus filmekben léteznek.

Ez a mértékű technológiai fejlődés azonban egy teljesen új gondolkodást követel, így a technológia után az üzletnek, a szociális intézményeknek és magának a munkavállalásnak is fel kell zárkóznia. Bakos Piroska, a fesztivál moderátora rögtön egy elég súlyos képpel indította útjára a fesztivált – a mai óvodások kétharmada ugyanis olyan munkákat fog végezni, amik jelenleg egyáltalán nem léteznek. Lássuk tehát, mire kell felkészítenünk a gyerekeinket – és magunkat –, ha meg akarunk felelni a jövőben is.

Milyen lehetséges forgatókönyvek várnak ránk?

Hogyan állhat helyt ebben az őrült technikai fejlődésben egy nő? Darlene Damm-mal, a Singularity University globális változásokért felelős karának igazgatójával készült interjúnkat itt olvashatod. >>>

Jelenleg a megvalósult sci-fi kapujában élünk, Isaac Asimov Mezítelen napja ugyanis már nem is olyan valóságtól elrugaszkodott, mint gondoltuk, véli Veres Rita, a Singularity University budapesti nagykövete. Jelenleg több tucat technológiai ág fejlődik párhuzamosan, így a jövő elképzelhetetlen hálózatba kapcsolt eszközök, robotika, fejlett biotechnológia, kiterjesztett- és virtuális valóság, 3D-nyomtatás, idegtudományok és mesterséges intelligencia nélkül. Ezek segítségével hatalmas ugrásokat tehet az emberiség, 2030-ra már gyógyíthatjuk a rákot és az Alzheimer-kórt, a robotika pedig már nem csak konkrét feladatokat old meg, hanem személyükben már társakat, munkatársakat is tervezünk.

Hogyan nevelhet minket toleranciára és a sérült emberek elfogadására egy robot? A Privátbankár.hu korábbi cikkéből kiderül. >>>

Ezeken a területeken tehát mindenképpen születnek majd új munkahelyek a szakember szerint, amit nekünk is és a fiataloknak is látniuk kell, így az egyik forgatókönyv, hogy akárhogy is alakul, a megszűnő munkahelyek helyére újak kerülnek majd. Egy másik forgatókönyvet maga Elon Musk vetett fel, ez pedig Asimov megvalósult Solariája lenne: az embereknek nem kell dolgozni, az ő feladatuk a művészetek és önmaguk megvalósítása, valamint a filozofálás lesz.

Van azonban egy negatív valóság kép is, amivel számolnunk kell: a technológiai fejlődés ugyanis rendkívül gyorsan megy most végbe, így elképzelhető, hogy kialakul egy új, technológiai munkanélküli társadalmi réteg. Az egyenlőtlenségek elsimítását egy általános, alanyi jogon járó alapjövedelem tudná enyhíteni, ezzel kapcsolatban már Kenyában, Kanadában, az Egyesült Államokban és Indiában is zajlanak kísérletek, fűzte hozzá a szakember.

A jövő legfontosabb nyersanyaga: a kreativitás

A fesztiválon elsősorban fiatalok és pályakezdők vettek részt, számukra pedig a szakképzés mellett a legfontosabb útravaló az életben a kreativitás lehet, véli Zétényi Anna, a Monster álláskereső portál ügyvezető igazgatója. Ez ugyanis nem csak a művészetben, hanem a mindennapi életben is kulcselem a problémamegoldásban. Van azonban egy általános probléma Zétényi Anna szerint, mégpedig az, hogy a gyerekkori kreativitásunk valamiért elvész a felnőttkorra.

Forrás: 123RF.com

Ennek elsődleges oka az oktatásban keresendő, ez ugyanis áthelyezi a hangsúlyt az egyénre, ami bünteti a hibát és felelősöket keres. A kreativitás azonban csak őszinte, nyitott kommunikációban tud virágzani, ahol a szereplők közösen segítik egymást. Amerikai nagyvállalatok már felismerték ennek a szükségességét, Walt Disney és a Pixar animációs stúdió is – ugyan rendkívül szakképzett és tehetséges, de – jó kommunikációs képességű, együttműködő embereket alkalmaz. A csoportos munkában nem csak jó ötletek születnek (brainstorming), hanem az esetleges kudarcot is könnyebb feldolgozni. Nem mellesleg a kreatív, nyitott gondolkodás segít abban is, hogy alkalmazkodni tudjunk a megjelenő új technológiákhoz és így valamivel kiszámíthatóbbá tegye a jövőt, zárta előadását Zétényi.

Te hogyan készülsz a világra, ami még nem is létezik?


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos