<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A Caltech tudósai létrehoztak egy kamerát, amely vékonyabb az emberi hajszálnál. Bár a technológia még nem fejlett, az tudományos közösség és az elektronikai cégek rögtön lecsaptak az új találmányra, amelynek számos alkalmazása létezhet a jövőben. Az orvosi berendezéseken túl a hírszerzésen, a csillagászatban és az okostelefon-piacon is komoly változások jöhetnek, ha pár év múlva piacra dobják a miniatűr eszközt.
Az új kamera egy amerikai pennyn. Forrás: Caltech/Hajimiri Lab

Pár éven belül teljesen új irányt vehet fel a fényképkészítés, a digitális képfeldolgozás technológiája. A Kaliforniai Műszaki Egyetem egyik elektromérnöke ugyanis egy olyan kamera megalkotásán dolgozik, amely vékonyabb az emberi hajszálnál – kis szerencsével pedig már három éven belül alkalmazhatják is az új találmányt - írja a Bloomberg.

Ali Hajimiri, a Caltech tudósának kameráját csipesszel lehet csak kézbe venni, a szögletes kis doboz pedig leginkább egy számítógépekben használt mikrochiphez hasonlít, csak annál jóval kisebb kiadásban. A prototípus egy szilikon, szilikon-dioxid és germánium ötvözetű hálót, ún. fázisvezérelt optikai rácsot tartalmaz (OPA). A szálak elrendezése miatt a kamera lencsék és mozgó alkatrészek nélkül képes érzékelni a fényt, ezzel pedig képesek különböző mélységélességben rögzíteni egy képet – ez az a sáv, amely egy fényképen az élesen megjelenő részt foglalja magába, a kép legélesebb része a fókuszpontnál van.

Az OPA kamerát számos területen lehetne alkalmazni, de elsősorban az orvoslás területén lehet komoly haszna. Az endoszkópos vizsgálatok során a felvételek minőségét mindig korlátozza a kamera mérete, ez azonban lényeges javulhat, ha a felvevő olyan kicsi, hogy nem befolyásolja a szervek elrendezkedését.  Egy ilyen apró eszköz ráadásul olyan dolgokat is tud vizsgálni, ahová a hagyományos kameráknak nincs is belátásuk méretük miatt.

Ali Hajimirinek immár 60 különböző szabadalom kötődik a nevéhez, ezek egyike az a mikorchip méretű radar, amely ma az önvezető Tesla-autókat is segíti a tájékozódásban. A mikro-kamerán még sok fejlesztenivaló van, főként a képfelbontás, az adattovábbítás és az akkumulátor-időtartam terén, az ágazatban egyre nagyobb figyelem kíséri a kutatást. Az Instagram egyik alapítója szerint az utóbbi években látványos trend körvonalazódik a digitális képalkotás irányába (az optikai helyett), és csak mostanában kezdjük látni, milyen lehetőségek nyílhatnak előttünk. Hozzátette: miniatürizálni a technológiát és eltávolítani a mozgó alkatrészeket lehetőséget ad, hogy a kamera bármikor használható legyen.

Jelenleg a legkisebb kamerák sem lehetnek teljesen laposak, mivel a fényt fókuszáló lencsék megfelelő formája és elrendezkedése helyet igényel. A lencsék manipulálják a beérkező fényt, hogy a filmszalagra vagy egy fényérzékelő szenzorra fókuszálják azt. A fázisvezérelt optikai rács lencsék nélkül képes ugyanerre, sokrétű fényérzékelők mindegyike ideiglenesen lelassítják a beérkező fény sebességét, a kamera így lényegében különböző távolságokra és irányokba egyszerre tud képet készíteni.

Egy olyan hajszálvékony fényérzékeny szilikonréteget hoztunk létre, amely képes utánozni a digitális kamerák szenzorjait, miközben lényegesen vékonyabb és olcsóbb. Bár képes utánozni a normál lencséket is, a másodperc töredéke alatt képes teleobjektív és halszem optika között – mondta a Caltech tudósa. Hozzátette: a technológia ahhoz hasonlít, mintha csak egy szívószálon keresztül néznénk keresztül és minden mélységet egyszerre szkennelnénk a térnek. Mozgó alkatrészek helyett a fény manipulálásával szemvillanás alatt képesek vagyunk felvételt készíteni.

Korlátlan lehetőségek

Hajimiri csapata tavaly mutatta be technológia egydimenziós verzióját, amely egy vonalban képes leolvasni a beérkező fényt, így képes mozgó alkatrészek és lencsék nélkül is leolvasni olyan dolgokat, mint egy vonalkód. A mostani áttörést a kétdimenzióra való konvertálás jelentette, a 64 érzékelő így egy 8x8-as rácsot alkotott a képalkotáshoz. Bár ez még elég alacsony felbontás, az eredmény miatt máris újragondolhatjuk a képalkotási technológia irányát – mondta Hajimiri.

A technológia, melytől úgy várják a csodát, mint még soha - Részletek >>>

A technológiára az okostelefonokat gyártó cégek is szívesen lecsapnának, a telefonok vastagságát ugyanis még mindig a kamera méretéhez kell igazítani. Az ultravékony és ultrakönnyű, lapos kamerákat az űrkutatásban is lehetne használni a Földön vagy az űrben lévő teleszkópoknál.

Egy olyan technológia, amely lencsék és tükrök nélkül, elektronikusan képes befolyásolni a képfelvételt egy ultravékony és olcsó anyag segítségével, egészen új lehetőségetek nyithat. A jövő kamerái akár tapéták, függönyök, vagy ruhadarabok is lehetnek – nem beszélve, milyen alkalmazásai lehetnek a hadászatban és a hírszerzésben. A kutatás eredeti példánya itt elérhető.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
Vásárló Mi lesz a nyaralással? Ezt tervezik idén a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 13:32
Egy felmérés szerint csak a magyarok fele tervez külföldi nyaralást ezen a nyáron. 
Vásárló Éljen vízparton az agglomerációban, vagy bárhol az országban!
Márkázott tartalom | 2022. május 3. 10:16
Vízparton élni, vagy akár ott csak egy üdülőt birtokolni, mindenképp jó. És ehhez nem kell feltétlenül a drága Balatont választanunk. Ha az agglomerációba költöznénk, ott is találunk Duna-parti házakat, de az ország más részein is vásárolhatunk vízparti üdülőt. Mai cikkünkben az ország legszebb, közvetlen vízparttal rendelkező házait gyűjtöttük egy csokorba.
Vásárló Túrázzunk Tenerife szigetén!
Márkázott tartalom | 2022. május 3. 10:02
A Kanári-szigetek egyik legkedveltebb úti célja Tenerife szigete, hiszen éghajlata az év minden szakában ideális a kikapcsolódásra. A tiszta vizű öblök és a számos turisztikai tevékenység mellett azonban érdemes figyelmet fordítanunk a sziget lélegzetelállító túraútvonalaira is.
Vásárló Mit érdemes tudni a megfelelő ágykeret vásárlásához?
Márkázott tartalom | 2022. május 2. 16:22
Segítünk kiválasztani a tökéletes darabot.
hírlevél
Ingatlantájoló