5p
A Caltech tudósai létrehoztak egy kamerát, amely vékonyabb az emberi hajszálnál. Bár a technológia még nem fejlett, az tudományos közösség és az elektronikai cégek rögtön lecsaptak az új találmányra, amelynek számos alkalmazása létezhet a jövőben. Az orvosi berendezéseken túl a hírszerzésen, a csillagászatban és az okostelefon-piacon is komoly változások jöhetnek, ha pár év múlva piacra dobják a miniatűr eszközt.
Az új kamera egy amerikai pennyn. Forrás: Caltech/Hajimiri Lab

Pár éven belül teljesen új irányt vehet fel a fényképkészítés, a digitális képfeldolgozás technológiája. A Kaliforniai Műszaki Egyetem egyik elektromérnöke ugyanis egy olyan kamera megalkotásán dolgozik, amely vékonyabb az emberi hajszálnál – kis szerencsével pedig már három éven belül alkalmazhatják is az új találmányt - írja a Bloomberg.

Ali Hajimiri, a Caltech tudósának kameráját csipesszel lehet csak kézbe venni, a szögletes kis doboz pedig leginkább egy számítógépekben használt mikrochiphez hasonlít, csak annál jóval kisebb kiadásban. A prototípus egy szilikon, szilikon-dioxid és germánium ötvözetű hálót, ún. fázisvezérelt optikai rácsot tartalmaz (OPA). A szálak elrendezése miatt a kamera lencsék és mozgó alkatrészek nélkül képes érzékelni a fényt, ezzel pedig képesek különböző mélységélességben rögzíteni egy képet – ez az a sáv, amely egy fényképen az élesen megjelenő részt foglalja magába, a kép legélesebb része a fókuszpontnál van.

Az OPA kamerát számos területen lehetne alkalmazni, de elsősorban az orvoslás területén lehet komoly haszna. Az endoszkópos vizsgálatok során a felvételek minőségét mindig korlátozza a kamera mérete, ez azonban lényeges javulhat, ha a felvevő olyan kicsi, hogy nem befolyásolja a szervek elrendezkedését.  Egy ilyen apró eszköz ráadásul olyan dolgokat is tud vizsgálni, ahová a hagyományos kameráknak nincs is belátásuk méretük miatt.

Ali Hajimirinek immár 60 különböző szabadalom kötődik a nevéhez, ezek egyike az a mikorchip méretű radar, amely ma az önvezető Tesla-autókat is segíti a tájékozódásban. A mikro-kamerán még sok fejlesztenivaló van, főként a képfelbontás, az adattovábbítás és az akkumulátor-időtartam terén, az ágazatban egyre nagyobb figyelem kíséri a kutatást. Az Instagram egyik alapítója szerint az utóbbi években látványos trend körvonalazódik a digitális képalkotás irányába (az optikai helyett), és csak mostanában kezdjük látni, milyen lehetőségek nyílhatnak előttünk. Hozzátette: miniatürizálni a technológiát és eltávolítani a mozgó alkatrészeket lehetőséget ad, hogy a kamera bármikor használható legyen.

Jelenleg a legkisebb kamerák sem lehetnek teljesen laposak, mivel a fényt fókuszáló lencsék megfelelő formája és elrendezkedése helyet igényel. A lencsék manipulálják a beérkező fényt, hogy a filmszalagra vagy egy fényérzékelő szenzorra fókuszálják azt. A fázisvezérelt optikai rács lencsék nélkül képes ugyanerre, sokrétű fényérzékelők mindegyike ideiglenesen lelassítják a beérkező fény sebességét, a kamera így lényegében különböző távolságokra és irányokba egyszerre tud képet készíteni.

Egy olyan hajszálvékony fényérzékeny szilikonréteget hoztunk létre, amely képes utánozni a digitális kamerák szenzorjait, miközben lényegesen vékonyabb és olcsóbb. Bár képes utánozni a normál lencséket is, a másodperc töredéke alatt képes teleobjektív és halszem optika között – mondta a Caltech tudósa. Hozzátette: a technológia ahhoz hasonlít, mintha csak egy szívószálon keresztül néznénk keresztül és minden mélységet egyszerre szkennelnénk a térnek. Mozgó alkatrészek helyett a fény manipulálásával szemvillanás alatt képesek vagyunk felvételt készíteni.

Korlátlan lehetőségek

Hajimiri csapata tavaly mutatta be technológia egydimenziós verzióját, amely egy vonalban képes leolvasni a beérkező fényt, így képes mozgó alkatrészek és lencsék nélkül is leolvasni olyan dolgokat, mint egy vonalkód. A mostani áttörést a kétdimenzióra való konvertálás jelentette, a 64 érzékelő így egy 8x8-as rácsot alkotott a képalkotáshoz. Bár ez még elég alacsony felbontás, az eredmény miatt máris újragondolhatjuk a képalkotási technológia irányát – mondta Hajimiri.

A technológia, melytől úgy várják a csodát, mint még soha - Részletek >>>

A technológiára az okostelefonokat gyártó cégek is szívesen lecsapnának, a telefonok vastagságát ugyanis még mindig a kamera méretéhez kell igazítani. Az ultravékony és ultrakönnyű, lapos kamerákat az űrkutatásban is lehetne használni a Földön vagy az űrben lévő teleszkópoknál.

Egy olyan technológia, amely lencsék és tükrök nélkül, elektronikusan képes befolyásolni a képfelvételt egy ultravékony és olcsó anyag segítségével, egészen új lehetőségetek nyithat. A jövő kamerái akár tapéták, függönyök, vagy ruhadarabok is lehetnek – nem beszélve, milyen alkalmazásai lehetnek a hadászatban és a hírszerzésben. A kutatás eredeti példánya itt elérhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG