5p
A Caltech tudósai létrehoztak egy kamerát, amely vékonyabb az emberi hajszálnál. Bár a technológia még nem fejlett, az tudományos közösség és az elektronikai cégek rögtön lecsaptak az új találmányra, amelynek számos alkalmazása létezhet a jövőben. Az orvosi berendezéseken túl a hírszerzésen, a csillagászatban és az okostelefon-piacon is komoly változások jöhetnek, ha pár év múlva piacra dobják a miniatűr eszközt.
Az új kamera egy amerikai pennyn. Forrás: Caltech/Hajimiri Lab

Pár éven belül teljesen új irányt vehet fel a fényképkészítés, a digitális képfeldolgozás technológiája. A Kaliforniai Műszaki Egyetem egyik elektromérnöke ugyanis egy olyan kamera megalkotásán dolgozik, amely vékonyabb az emberi hajszálnál – kis szerencsével pedig már három éven belül alkalmazhatják is az új találmányt - írja a Bloomberg.

Ali Hajimiri, a Caltech tudósának kameráját csipesszel lehet csak kézbe venni, a szögletes kis doboz pedig leginkább egy számítógépekben használt mikrochiphez hasonlít, csak annál jóval kisebb kiadásban. A prototípus egy szilikon, szilikon-dioxid és germánium ötvözetű hálót, ún. fázisvezérelt optikai rácsot tartalmaz (OPA). A szálak elrendezése miatt a kamera lencsék és mozgó alkatrészek nélkül képes érzékelni a fényt, ezzel pedig képesek különböző mélységélességben rögzíteni egy képet – ez az a sáv, amely egy fényképen az élesen megjelenő részt foglalja magába, a kép legélesebb része a fókuszpontnál van.

Az OPA kamerát számos területen lehetne alkalmazni, de elsősorban az orvoslás területén lehet komoly haszna. Az endoszkópos vizsgálatok során a felvételek minőségét mindig korlátozza a kamera mérete, ez azonban lényeges javulhat, ha a felvevő olyan kicsi, hogy nem befolyásolja a szervek elrendezkedését.  Egy ilyen apró eszköz ráadásul olyan dolgokat is tud vizsgálni, ahová a hagyományos kameráknak nincs is belátásuk méretük miatt.

Ali Hajimirinek immár 60 különböző szabadalom kötődik a nevéhez, ezek egyike az a mikorchip méretű radar, amely ma az önvezető Tesla-autókat is segíti a tájékozódásban. A mikro-kamerán még sok fejlesztenivaló van, főként a képfelbontás, az adattovábbítás és az akkumulátor-időtartam terén, az ágazatban egyre nagyobb figyelem kíséri a kutatást. Az Instagram egyik alapítója szerint az utóbbi években látványos trend körvonalazódik a digitális képalkotás irányába (az optikai helyett), és csak mostanában kezdjük látni, milyen lehetőségek nyílhatnak előttünk. Hozzátette: miniatürizálni a technológiát és eltávolítani a mozgó alkatrészeket lehetőséget ad, hogy a kamera bármikor használható legyen.

Jelenleg a legkisebb kamerák sem lehetnek teljesen laposak, mivel a fényt fókuszáló lencsék megfelelő formája és elrendezkedése helyet igényel. A lencsék manipulálják a beérkező fényt, hogy a filmszalagra vagy egy fényérzékelő szenzorra fókuszálják azt. A fázisvezérelt optikai rács lencsék nélkül képes ugyanerre, sokrétű fényérzékelők mindegyike ideiglenesen lelassítják a beérkező fény sebességét, a kamera így lényegében különböző távolságokra és irányokba egyszerre tud képet készíteni.

Egy olyan hajszálvékony fényérzékeny szilikonréteget hoztunk létre, amely képes utánozni a digitális kamerák szenzorjait, miközben lényegesen vékonyabb és olcsóbb. Bár képes utánozni a normál lencséket is, a másodperc töredéke alatt képes teleobjektív és halszem optika között – mondta a Caltech tudósa. Hozzátette: a technológia ahhoz hasonlít, mintha csak egy szívószálon keresztül néznénk keresztül és minden mélységet egyszerre szkennelnénk a térnek. Mozgó alkatrészek helyett a fény manipulálásával szemvillanás alatt képesek vagyunk felvételt készíteni.

Korlátlan lehetőségek

Hajimiri csapata tavaly mutatta be technológia egydimenziós verzióját, amely egy vonalban képes leolvasni a beérkező fényt, így képes mozgó alkatrészek és lencsék nélkül is leolvasni olyan dolgokat, mint egy vonalkód. A mostani áttörést a kétdimenzióra való konvertálás jelentette, a 64 érzékelő így egy 8x8-as rácsot alkotott a képalkotáshoz. Bár ez még elég alacsony felbontás, az eredmény miatt máris újragondolhatjuk a képalkotási technológia irányát – mondta Hajimiri.

A technológia, melytől úgy várják a csodát, mint még soha - Részletek >>>

A technológiára az okostelefonokat gyártó cégek is szívesen lecsapnának, a telefonok vastagságát ugyanis még mindig a kamera méretéhez kell igazítani. Az ultravékony és ultrakönnyű, lapos kamerákat az űrkutatásban is lehetne használni a Földön vagy az űrben lévő teleszkópoknál.

Egy olyan technológia, amely lencsék és tükrök nélkül, elektronikusan képes befolyásolni a képfelvételt egy ultravékony és olcsó anyag segítségével, egészen új lehetőségetek nyithat. A jövő kamerái akár tapéták, függönyök, vagy ruhadarabok is lehetnek – nem beszélve, milyen alkalmazásai lehetnek a hadászatban és a hírszerzésben. A kutatás eredeti példánya itt elérhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG