4p
Az éles technológiai verseny mellett újabb kihívásokkal is meg kell küzdenie Amerika egyik legnagyobb vállalatának. Mire készül Trump, és miért hívta össze a világ legnagyobb jövőfejlesztőit?

Donald Trump megválasztásával egy békés időszak ért véget a Google számára: a vállalat korábban ugyanis szoros kapcsolatban állt Barack Obamával, az elnökválasztásban pedig a demokratajelölt Clintont támogatták, ennek megfelelően a kommunikációjuk is ilyen volt. Most viszont égen-földön keresik a konzervatív lobbistákat a washingtoni székházukba, hogy megtalálják majd a közös hangot az új elnökkel, írja a Reuters.

Féltik a húsos fazekat

A Szilícium-völgy nagyjai többségében a demokratákat támogatták a kampány során, ez alól az anyavállalat Alphabet sem volt kivétel. Az ijedtségük így nem alaptalan: mindössze 33 alkalmazottjuk remélte, hogy republikánus elnöke lesz Amerikának, emiatt aztán a kampányok szponzorációjában is alig 23 ezer dollárral támogatták Trump kampányát. Mindeközben Clintonnak 1,6 millió dollárt kalapoztak össze a vállalat 1359 dolgozója.

Mindeközben az adóhatósággal is küzd a Google, súlyos bírságot kell fizetniük, erről korábban itt írtunk. >>>

A tét nem kicsi, legalábbis a Google számára. Az Obama kormány alatt a vállalat – a megfelelő támogatásért cserébe – számos kedvezményt kapott, egyebek mellett az internet-semlegességről szóló törvény megalkotásánál is nagyobb beleszólási joguk volt a versenytársaknál, ráadásul az alkalmazottainak is jobb lehetőségei voltak a különböző ágak közötti átjárásra. Hasonló bánásmódot vártak a Clinton kormányzástól is, ez azonban most semmivé foszlott. Bár eddig is voltak konzervatív tagok, most plusz erőt kell a lobbitevékenységbe ölniük, hogy kiigazítsák a viszonyt Trumppal.

Mire készül az elnök?

A vezérigazgató, Larry Page jelentette be, hogy szerdán tárgyalóasztalhoz ül az elnökkel, méghozzá a technológiai szektor krémjének társaságában, a találkozóra egyebek mellett hivatalos az Apple vezér Tim Cook és a Tesla-fejes Elon Musk is, valamint a Facebook, az Amazon, és a Microsoft képviselete is. Arról egyelőre még keveset tudni, hogy pontosan miért hívta össze a legnagyobb vállalatokat Trump, a találkozót „ismerkedés” címszóval hívták össze.

MTI/EPA/Justin Lane

Trump korábban több ízben is összetűzésbe került a fejlesztőcsoportokkal, a vállalatok korábban nemtetszésüket fejezték ki az olyan kampányígéretekkel kapcsolatban, mint a bevándorlók listázása, a kormányzati megfigyelés kiterjesztése és különböző titkosítási folyamatok bevezetése. Mindezek közül a netsemlegesség eltörlése volt az, ami leginkább kiverte a biztosítékot a cégeknél, így mindezek fényében érthető, hogy a Google mellett a többi óriás is jogosan tart az eseménytől.

Önálló életre kelt okosautók

Mindeközben nagy lépésre szánta el magát az Alphabet, újracsoportosították és átnevezték az önjáró autó-projektjüket, így ez mostantól Waymo név alatt, egy külön cégként működik majd. A Reuters szakértői szerint ez lehet az első lépés afelé, hogy az autók a közösség számára is elérhetővé váljanak. Korábban ugyanakkor még úgy tűnt, saját versenyükben maradhatnak le, erről itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n.>>>

Te kit ölnél meg? A terhes anyukát vagy a veled utazó három gyereket?

Messze nem az a legnagyobb probléma az önvezető autóknál, hogy megtanuljanak eljutni A-ból B-be. Ami igazán nagy kihívást jelent a fejlesztőknek az, hogy a gép döntést tudjon hozni egy adott szituációban arról, hogy megéri-e ártania az utasainak. A baj ott kezdődik, hogy még az ember sem tud helyesen dönteni ilyenkor. Az MIT összegyűjtötte azokat a helyzeteket, amikor lehetetlen jó döntést hozni. A cikk folytatásáért kattints ide! >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A tengeri szállítási problémák visszafogták az AutoWallis nagykereskedelmi járműeladásait
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 11:17
Az AutoWallis nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt csökkent az első negyedévben, így árbevétele 89 milliárd forintra csökkent, míg EBITDA-ja 4,8 milliárd forint lett.
Vállalat Nincs ok a panaszra: jól ment a Waberer's
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 16:37
Szép kis növekedést jelentett a vállalat. 
Vállalat Összeugrott az EU és a Facebook anyacége, mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 14:28
Jogszabályt sérthetett a Meta, most vizsgálódnak.
Vállalat Hiábavaló Matolcsy György unokatestvéreinek igyekezete?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 11:11
A Szemerey-testvérek tulajdonában lévő Pécsi Sörfőzde két évnyi veszteség után lett nyereséges, ám még így is több milliárd hiányzik a cégből.
Vállalat Szállodai szintű szolgáltatásokat és zöldenergiát is nyújt az egyik legnagyobb hazai ingatlanüzemeltető
Natív tartalom | 2024. május 15. 10:16
A BudaPart Gate irodaház kapcsán számol be innovatív szolgáltatásairól a legnagyobb magyarországi irodaportfólióval rendelkező CPI Hungary. Sajtóanyagukban kihangsúlyozzák, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra legyen szó a beépített anyagok jelentős újrahasznosítottanyag-tartalmáról vagy éppen a megújuló energiáról, ami a kiszámítható rezsiszámlához is hozzájárul.
Vállalat Figyelemre méltó versenyben lett első a Mol
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 07:48
A regionálissá nőtt hazai energetikai multié lett a funkcionális átalakítás nagydíja az SAP Quality Awards versenyen Közép- és Kelet-Európában.  
Vállalat Megrohamozták a Tesla gyárát - videó
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 10:40
A Tesla Németországban bővítene, ezt azonban sokan ellenzik.
Vállalat Trükközött a Shell, de lebukott
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 12:41
Jókora botrányba keveredett a Shell, amely sok éven át úgy adott el szén-dioxid-kibocsátási kvótákat más olajipari vállalatoknak, hogy a gáz jelentős részét nem vonta ki a levegőből.
Vállalat Űripari gyár építését kezdte el itthon a 4iG
Bózsó Péter | 2024. május 6. 16:56
Magyarország első űripari gyártóközpontjának alapkövét a 4iG csoporthoz tartozó Remred a főváros vonzáskörzetéhez tartozó Martonvásáron tette le.
Vállalat Bajban a Google és az Apple? Kiderült egy eddig titkolt részlet a megállapodásukról
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 08:41
Egy első ránézésre apró dologért annyit fizet az Apple a Google-nek, amennyiből szinte az összes magyarországi akkumulátorgyár felépíthető lenne.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG