5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elsők között léptek a fejlesztői porondra, az évtized végére már bejáratott rendszert és jogosítvány nélküli közlekedést ígértek – most pedig, úgy tűnik, ők lehetnek az utolsók, akik valamit letesznek az asztalra. Az önjáró autók piacán egyre nagyobb a verseny, ráadásul az autógyártók mellett belső problémákkal is meg kell küzdenie a Googlenek. Van még esély, vagy csúfos bukta vár rájuk?
Fotó: google.com

Korábban még ambiciózus tervei voltak a vállalatnak: a Bloomberg idézte Chris Urmsont, a Google önjáró autóján dolgozó robotika szakértőjét, aki előszeretettel hangoztatta, hogy mire a fia abba a korba ér, hogy autót vezessen, már nem lesz szükség jogosítványra. Az évtized vége lassan a nyakunkon van, az önvezető autók azonban – néhány szűk kivételtől eltekintve – továbbra is a kutatólaborokban és műhelyekben porosodnak.

Félreértés ne essék – nem arról van szó, hogy a Google nem dolgozna a terveken, épp ellenkezőleg. Nemrég jelentették be, hogy készek új személyszállítási szolgáltatást indítani, ami árában nem csak a taxisoknak, de az egyébként is pofátlanul olcsó Ubernek is aláígért, erről korábban itt írtunk a Privátbankár.hu-n. A szolgáltatás egyértelműen előkészítené a terepet a Google önjáró autóinak, a probléma csupán az, hogy egy kicsit megkéstek. Vegyük sorra az akadályokat, amiket le kéne küzdenie a vállalatnak, ha tartani szeretnék a 2019-es határidőt!

Kiégett dolgozók, érdektelen piac

A cégnek számos belső gonddal kell megküzdenie, köztük a kiábrándult, ezért elvándorló munkaerő pótlásával. A Google még 2009-ben kezdett el dolgozni az önjáró autók koncepcióján, ekkor még lelkesek voltak a mérnökök és a tervezők – az évek során el is készültek a prototípusok, a vállalat önjáró autói csaknem 1,8 millió kilométert vezettek már önállóan. Azóta hét év telt el, a kocsiból azonban továbbra sem lett tömegtermék. A mérnökök pedig, látva, hogy az erőfeszítéseiknek nincs gyümölcse, beleuntak a várakozásba, és ott hagyták a Google-t, hogy saját vállalkozás keretében folytassák az önjáró autók fejlesztését.

A Google New York-i székháza. Kép forrása: MTI

A csúszásban közrejátszik a korábbi projektek bukása is. Korábban a viselhető eszközök piacán reméltek áttörést a Google Glasstól, ez azonban csúfosan megbukott: amellett, hogy borzalmasan drága, nem lett belőle tömegtermék, így a cég pénzügyi vezetője, Ruth Porat azóta többször is meggondolja, hogy milyen kutatásra ad pénzt. Az egyébként is elhúzódó munka így még inkább lelassult, ami viszont a konkurenciának kedvez.

Egyre szorosabb a verseny

A versenytársak ugyanis nem várnak kiforrott késztermékre, ők, mondhatni, a gyakorlat útján tökéletesítik az eszközöket. A Tesla például már több mint 70 ezer autójában kínál részleges önjáró funkciókat (ehhez épp a napokban érkezik szoftverfrissítés), a Googleből kivált mérnökök alapította (és azóta az Uber által felvásárolt) Otto pedig épp azon dolgozik, hogy a teherszállító járművekbe telepítsen önjáró funkciót – ez egyébként lényegesen egyszerűbb probléma, mint amit a Google próbál megoldani a városi közlekedés automatizálásával.

Mindezek tetejébe a Reuters cikke szerint a chipgyártó nVidia és a kínai Googleként is ismert Baidu épp a napokban kötött együttműködési megállapodást, aminek keretében hétfőn mutatták be a legújabb mesterséges intelligencia chipjüket, amiket a tervek szerint hamarosan a Baidu önjáró autóiba szerelnek majd. Az nVidia chipje ráadásul olcsóbb és gyorsabb a most kapható daraboknál, így a megjelenés újabb lökést adhat az újabb cégeknek a piacra lépéshez.

Elvonultak az elefántcsont tornyukba

Az önjáró autózásnak ráadásul feltétele, hogy a jármű képes legyen alkalmazkodni a forgalmi helyzethez, képes legyen felismerni az esetleges veszélyhelyzeteket, valamint az úton előforduló tereptárgyakat – például a közlekedési táblákat vagy a többi járművet, a morális dilemmákról már nem is beszélve. Míg azonban a Google a műhelyeiben dolgozik egy ilyen robot elme megalkotásán, addig a többi gyártó az úton szerzett tapasztalatok alapján, internetes összeköttetés segítségével fejleszti tovább a sajátját – ezt teszi az Uber és a Tesla mellett immár a Daimler csoport, a Mercedes-Benz és a Volvo is.

A Morgan Stanley elemzői szerint a részleges automatizáció ma már bőven elég ahhoz, hogy adatot gyűjtsenek, ebből a szempontból pedig a Google alaposan lemaradt. Ráadásul elég nehezen veszik rá magukat arra, hogy szövetséget kössenek másokkal – májusban ugyan összefogtak a Fiattal, hogy teszteljék a rendszerüket, de végül mindössze 100 kisbuszba építették be a szoftvert. Ma egy Uber kocsi 24 perc alatt gyűjt annyi forgalmi adatot, mint amennyit a Google önjáró autója gyűjtött az elkészítése óta.

A nagy kérdés: mikor lesz kész?

Azt már szinte biztosan lehet látni, hogy a beígért 2019-es határidőt nem fogja tartani a Google, még ha sikerül is valamilyen csoda folytán orvosolniuk a problémákat. A cél továbbra is a teljes automatizáció marad, ehhez azonban még rengeteg tesztet le kell futtatniuk – például, hogy hogyan teljesítenek a robotok havas, jeges időben. Amennyiben azonban sikerül tanulniuk a konkurencia hibáiból (például a Tesla májusi halálos balesetéből), úgy lehetséges, hogy 20-25 éven belül már mindennapos lesz az önjáró autós közlekedés a városokban. Már ha addig sikerül versenyben maradniuk.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG