<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az 5G technológia jelentős változásokat hozhat jó pár ágazatban, kérdés azonban, hogy melyik tech vállalat uralja majd az ehhez szükséges technológiát.

Donald Trump amerikai elnök megvétózta, hogy kommunikációs technológiák fejlesztéséről ismert Broadcom Limited felvásárolja a rivális Qualcomm-ot mintegy 117 milliárd dollárért. A félelmek szerint az akvizíció segítené kínált, hogy előnyre tegyen szert a újgenerációs internetre, vagyis az 5G technológiára.

Az 5G hálózat már az utolsó teszteléseken megy át, ami egy lényegesen sűrűbb adattovábbító szolgáltatást hoz létre több, kisebb antenna segítségével. Az adatforgalom akár százszor gyorsabb is lehet, mint a jelenleg elérhető 4G és számos ágazatnak nyújthat segítséget – írja a Reuters.

Nagy fejlesztésre készül Magyarország: csúcs-mobilhálózatot építünk - Tovább

A nagyközönségnek bemutatható verzióra még legalább egy évet várhatunk, de a tervek szerint 2025-re már 1,2 milliárd embernek lehet hozzáférése a technológiához – ennek harmada pedig kínai állampolgár lenne. A fejlettebb hálózatok nem csak új telefonszolgáltatásokat, hanem új üzleti modellek létrejöttét is magukkal hozhatják, ugyanakkor ez számos olyan országot veszélyeztet, akik még nem állnak készen erre a átállásra.

Míg a korábbi fejlesztések (2G, 3G, 4G) inkább a sávszélességen javítottak, az 5G ezen felül számos más elektronikai rendszer – autók, ipari, mezőgazdasági eszközök és más gépek – összehangolására is képes lesz.

Lemaradhatnak Kína mögött

Egyesült Államok külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottsága (CFIUS) nemzetbiztonsági okok miatt nem engedélyezi az akvizíciót, és ez ellen nincs fellebbezési lehetőség. A Broadcom kommunikációs eszközök, wi-fi és videómegosztás terén domináns a piacon, portfóliójában pedig igazi ékkő lett volna a Qualcomm bekebelezése, amely főként a vezeték nélküli eszközök összekötésében jár elől technológiailag. Az aggodalmak szerint ugyanakkor az akvizíció a Qualcomm kutatás-fejlesztési büdzséjének lefelezésével fenyegetne, ami hosszútávon Kínának kedvezne.

Jön a boltokba a Samsung legújabb dobása – ez éleszti fel a döglött telefonpiacot? Részletek >>>

Mielőtt azonban az átlag fogyasztó is élvezheti a 5G nyújtotta lehetőségeket,még két nagy átállásnak kell megtörténnie: A telefonszolgáltatóknak egyrészt fél kell fejleszteniük hálózataikat, hogy képesek legyenek kezelni a megnövekedett adatforgalmat. Ehhez technológiailag a svéd Ericsson, a finn Nokia, vagy a kínai Huawei és ZTE nyújthat hardwereket. Második lépcsőként pedig a telefongyártóknak is fejleszteni kell az okostelefonokat, hogy rácsatlakozhasson a hálózatra.

Indul a szabadalmi-verseny

A Qualcomm jelenleg piacvezető a kommunikációs chipek piacán, az összes elkészült okostelefon mintegy felébe a cég chipjei kerülnek. A többi piacvezető cég főként Ázsiában honol: a tajvani MediaTek mintegy negyedét uralja az ágazatnak, még a Samsung és a Huawei maguknak fejlesztik és gyártják a szükséges eszközöket.

A 5G rendszer legfontosabb kérdése, hogy melyik vállalat szabványa kerül ki a versenyből. Az egységes rendszerek nélkül ugyanis nem garantálható, hogy minden eszközön és hálózaton működtethető a rendszer. A Qualcomm már számos résztechnológiát védett le, amit a konkurencia kénytelen lesz kölcsönözni. Eddig stabilan tartotta vezető szerepét a 3G és a 4G vezeték nélküli hálózatai esetében és a 5G esetében is máris magáénak tudhatja a legfontosabb szabadalmakat.

Forradalom a fotózásban: ennyire pici kamerát még nem láttál

A Caltech tudósai létrehoztak egy kamerát, amely vékonyabb az emberi hajszálnál. Bár a technológia még nem fejlett, az tudományos közösség és az elektronikai cégek rögtön lecsaptak az új találmányra, amelynek számos alkalmazása létezhet a jövőben. Az orvosi berendezéseken túl a hírszerzésen, a csillagászatban és az okostelefon-piacon is komoly változások jöhetnek, ha pár év múlva piacra dobják a miniatűr eszközt. További részletek >>>

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A brutális energiaár-emelkedés miatt sorra dobják be a törölközőt a nagy gyárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 15:15
Szerdán Szlovákia egyetlen alumíniumfeldolgozója jelentette be, hogy végleg lehúzza a rolót, ma Románia egyik legnagyobb vegyi üzeme jelentett két hét szünetet. 
Vállalat Bajban van egy újabb kínai óriáscég
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:26
Felére esett az adózott eredmény, a cég piaci értéke pedig közel harmadával csökkent.
Vállalat Végleg lehúzza a rolót a legnagyobb szlovákiai alumíniumfeldolgozó
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:45
A magas energiaárakra reagálva végleg leállítja gyártását a legnagyobb szlovákiai alumíniumfeldolgozó, a Slovalco szeptembertől.
Vállalat Szervezeti átalakításokról döntött a 4iG igazgatósága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 09:59
Cél az üzleti és integrációs folyamatok összehangolása, valamint a telekommunikációs és informatikai divíziók hatékonyabb támogatása.
Vállalat Bűnhődött az Aldi, mert megsértette az árstopot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 08:22
Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Aldi Magyarországra a Baranya Megyei Kormányhivatal, mert a cég egyik pécsi üzletében drágábban adták a kristálycukrot az árstopos árnál.
Vállalat Vágj bele az őszbe versenyképes tudással: hiánypótló képzések indulnak
PR | 2022. augusztus 16. 11:30
Idén ősszel a HRPOWER képzési palettáján négy kurzust is találunk, amelyekkel mindössze néhány hónap alatt a legkiválóbb szakemberektől sajátíthatjuk el a hatékony vállalati működéshez és önmagunk fejlesztéséhez szükséges tudást. Képzésajánló vezetőknek, HR-eseknek, értékesítőknek, és mindenkinek, aki szívesen bővítené szakmai eszköztárát.
Vállalat Megszenvedte a logisztika drágulását a Henkel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:28
De jelentősen növelte a bevételét az első félévben.
Vállalat Megtévesztő hirdetések miatt fizethet kompenzációt a Vodafone
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:11
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket, ezzel 60 millió forintra mérsékelte a rá kirótt bírságot - közölte a GVH.
Vállalat Kanadában terjeszkedik a BÉT-re készülő Chameleon Smart Home Zrt.
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:13
Az okosotthon-rendszerek piacán nyomul a cég.
Vállalat Jó hírt közölt a 4iG montenegrói leánya a magyar turistákkal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 11:09
A balkáni állam mobilszolgáltatója, a One korlátlan kapcsolattartást biztosít az országba látogatóknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG