4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
(Fotó: Pixabay.com)

Kontinensünkön a társaságok nagy kihívásokkal szembesülnek mostanában növekedés szempontjából, hiszen a gazdasági kilátások eléggé borúsak. A növekedés már korábban is lassult, idén a Brexittel kapcsolatos kereskedelmi tárgyalások is beárnyékolják a hangulatot. Ráadásnak pedig megérkezett a koronavírus egyre több országba – írja a Financial Times.

A neves lap FT1000 nevű listája azonban még minden korábbinál nagyobb növekedésről tanúskodik. Erre olyan társaságok kerültek fel, amelyek 2015 és 2018 között a legmagasabb évesített növekedési rátát tudták felmutatni. Míg egy évvel korábban a bevételek éves szinten 37,7 százalékos bővülésével lehetett felkerülni a listára, most az erősödő verseny következtében ez legalább 38,4 százalékra emelkedett.

Ez évesítés nélkül azt jelenti hogy a bevételeknek több mint két és félszeresére kellett emelkedni három év alatt (pontosan 2,61-szeresére). A lista csúcsán az OakNorth Bank áll. Ez a brit fintech-cég több tízezer százalékkal, 0,2 millió euróról közel 68 millió euróra növelte bevételeit. Ezt finn és észt technológiai cégek követik, de szolgáltatásokkal, építőiparral, energetikával vagy internetes kereskedelemmel is az első tízbe lehetett jutni.

Telefon, agrár, szoftver és divat Magyarországon

Jön, jön... a magyar legjobbak listája

A magyar kis– és középvállalatok helyzete a Privátbankár.hu, az Mfor.hu és a Piac & Profit weboldalak számára is fontos, témába vágó. Már jelezzük, hogy lesz saját módszertan alapján készülő KKV-értékelésünk 2020 májusában. A legjobbakat díjazzuk is majd.

Elég sok az élbolyban a brit és a német, a spanyol, olasz, holland vállalkozás. Az első magyar társaság csak a 123. helyen áll, a FirstPhone honlapja szerint mobiltelefonok és kiegészítők kiskereskedelmével foglalkozik. A 147. helyen a Cornexim áll, melynek profilja az agrártermékek és a mezőgazdaságban használt vegyipari termékek kereskedelme. A gabonát és az olajos magvakat, gyümölcsöket emelik ki weboldalukon.

A 183. helyen álló InTradeLog szintén a mezőgazdaságot jelölte meg fő profiljának, oldala szerint mezőgazdasági gépek bérbeadásával  foglalkozik. A Tresorit biztonságos fájltárolással, fájltovábbítással, szinkronizálással kapcsolatos felhőalapú szoftvereket fejleszt, a listán ezzel a 246-os. A Nanushka International divatcég a 406. helyre vitte, az ASH Szoftverház a 791-es. A Continental Wood Faipari Szolgáltató a 895., végül a V-Inox Outlet a kiskereskedelmi cégek táborát erősíti a 992. helyen.

Elöl van-e Magyarország?

Az országokat és a listára került vállalkozók számát tekintve Németország után meglepő módon Olaszország következik másodikként. Majd a brit, francia, spanyol vállalkozók. Persze lehet, hogy a vállalkozásbarát környezet, az adók, az infrastruktúra, a képzett vagy olcsó munkaerő mennyisége játszanak nagy szerepet ebben. Nem pedig az egyes országok fejlettsége.

Meglepő Lengyelország hatodik helye is 44 céggel. Magyarország nyolc helyezettje gyenge középmezőny a volt szocialista országok között. Ezzel az eredménnyel a lengyelektől vagy a kicsiny Litvániától inkább le vagyunk maradva. Elsősorban nálunk kisebb lakosságszámú országokat előzünk meg. (Lásd a táblázatot.) Ha már lakosságarányosan nézzük, akkor viszont a nálunk jóval nagyobb Románia van viszonylag hátul.

Nem mindenki akart felkerülni

A Financial Times megjegyzi, hogy lista hiába hosszú, mégsem teljes. Néhány társaság ugyanis nem akart részt venni vagy nem volt hajlandó közölni adatait. A listára kerüléshez bizonyos nagyságú árbevételnek is kellett a cégeknél lenni, a növekedésnek organikusnak kellett lennie. A jelölteknek függetleneknek kell lenniük, azaz nem lehetnek más cégek leányvállalatai. Ha pedig a tőzsdére is bevezették, akkor a részvény árfolyama nem eshetett 50 százaléknál nagyobbat.

Országok száma a  leggyorsabban növekvő cégek listáján
Volt szocialista országok
Lengyelország 44
Csehország 13
Bulgária 12
Litvánia 12
Románia 11
Magyarország 8
Észtország 8
Lettország 7
Szlovénia 5
Horvátország 5
Szlovákia 4
Bosznia-Hercegovina 1
Egyéb országok
Németország 193
Olaszország 192
Egyesült Királyság 173
Franciaország 165
Spanyolország 70
Finnország 18
Svédország 17
Portugália 15
Hollandia 13
Norvégia 7
Görögország 4
Svájc 4
Dánia 3
Ausztria 2
Belgium 2
Málta 1
Izland 1
Ciprus 0
(Forrás: Financial Times)
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
Vállalatok Az Orbán-kormány a sportakadémiákat nyomatja
Székely Sarolta | 2019. december 15. 12:52
Ha a sportról van szó, elég gyorsan őrölnek a minisztériumi malmok, hiszen alig egy hónap alatt összeállt az állami sportakadémiák működési keretrendszere - derült ki a rendeletből. Körvonalazódik a kormány elképzelése a hazai minőségi utánpótlás-neveléssel kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG