<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
A Takarékbank neve és logója, valamint egy plüssméhecske a pénzintézet ideiglenes székházában, a budapesti Margit Házban, a II. kerületi Tölgyfa utcában. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Takarékbank Zrt. december 17-ei rendkívüli közgyűlése hagyta jóvá, hogy a hitelintézet 23,4 milliárd forint értékű ingatlanapporttal tőkét emeljen a Tihasz Takarék Ingatlanhasznosító Zrt.-ben – derül ki a bank hivatalos tájékoztatásából, amely a Magyar Nemzeti Bank tőkepiaci közzétételekre fenntartott honlapján jelent meg. A közgyűlési határozat szerint az apport 10 százaléka a Tihasz alaptőkéjébe, míg 90 százaléka, azaz közel 21,1 milliárd forint annak tőketartalékába kerül.

Csak viszonyításként: a 2013-ban elkezdődött takarékszövetkezeti integráció végére megmaradt 11 regionális takarék és a Takarék Kereskedelmi Bank egyesüléséből idén november 6-ától létrejött Takarékbank összvagyona, azaz saját tőkéje 120 milliárd forint, amelynek ezek szerint közel egyötöde szunnyad ingatlanokban.

A Tihasz-t idén szeptember végén hozta létre a Takarékbank, egy részvénytársaság alapításához minimálisan szükséges 5 millió forinttal, amelyet november 4-én 46,6 millióval, 51,6 millióra emelt. Ezt követte a mostani apportos tőkeemelés.

A rendkívüli közgyűlés áldását adta a Takarékbank ingatlankezelési koncepciójára, amely egyúttal kijelölte a Tihasz feladatkörét. Eszerint a Takarékbank és kapcsolt vállalkozásai tulajdonában lévő és a hitelintézet által használt banküzemi ingatlanokat kell fenntartania, kezelnie és bérbe adnia az anyabankbanknak.

Arról is döntött a Takarékbank közgyűlése, hogy a használaton kívüli és a nem banküzemi ingatlanokat az ugyancsak szeptember végén, szintén 5 millió forint alaptőkével általa létrehozott Tifor Takarék Ingatlanforgalmazó Zrt.-be apportálják. E cég feladatául a közgyűlés azt szabta meg, hogy a rá bízott ingatlanokat kezelje és azokat a piacon értékesítse. Szemben a Tihasz-szal, a Tifor-apport értékét nem határozták meg – legalábbis összeg a közgyűlési határozatokban nem szerepel. A nyilvánosan elérhető céginformációkból mindössze az derül ki, hogy a Takarékbank a Tifor alaptőkéjét október 25-én 68,6 millió forinttal, 73,6 millióra emelte.

A Takarékbank december 17-ei közgyűlése arra is felhatalmazta a hitelintézet – Vida József vezérigazgató által elnökölt – igazgatóságát, hogy az apport értékét saját hatáskörben a független könyvvizsgáló által auditált egyesülési vagyonmérleg szerinti apportérték alapján pozitív vagy negatív irányba legfeljebb 5 százalékos mértékben módosíthassa.

Mindkét takarékbankos ingatlancég, a Tihasz és a Tifor vezérigazgatója is Réti László, aki korábban szekszárdi rendőrfőkapitány-helyettes, valamint zuglói rendőrfőnök is volt, az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. igazgatóságában is szerepelt, illetve a 2015 februári brókerbotrány első áldozata, a Buda-Cash Brókerház felszámolójaként is tevékenykedett, s ezek mellett még bűnügyi regényeket is írt – emlékeztetett a HVG cikke.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
Vállalatok Az Orbán-kormány a sportakadémiákat nyomatja
Székely Sarolta | 2019. december 15. 12:52
Ha a sportról van szó, elég gyorsan őrölnek a minisztériumi malmok, hiszen alig egy hónap alatt összeállt az állami sportakadémiák működési keretrendszere - derült ki a rendeletből. Körvonalazódik a kormány elképzelése a hazai minőségi utánpótlás-neveléssel kapcsolatban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG