<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A kínai internet elszigetelt. A gondos cenzorok tízezrei által felállított, olyan óriásokat, mint a Google és a Facebook távoltartó tiltásrendszert a köznyelv gúnyosan csak „kínai nagy tűzfalnak” nevezi, és ez tulajdonképpen nincs is messze a valóságtól. Csakhogy a fal mögött olyan páratlan innovációs folyamatok indultak meg, amik nélkül nehéz lenne elképzelni a jövőt.

Ma a világon egyedül Kínában vannak olyan techcégek, amelyek lépést tudnak tartani az amerikaiakkal, sőt néhány területen már le is tudják hagyni azokat. Az internet elzárt szegletében mindezek ellenére ezernyi formában virágzik a kreativitás (videók, podcastok, blogok, streamek), ráadásul a papírpénz kiszorításában is évekkel Amerika előtt jár Kína, ahogy egyre szélesebb körben terjed el az NFC-s mobilfizetés és egyéb hasonló megoldások.

A kínai kormány előtt most egy nagyon komoly cél lebeg, a tehetséges és internetzseni társadalom segítségével egy olyan innováció központú gazdaságot akarnak létrehozni, amelyből további világklasszis techcégek kerülnek ki – írja a New York Times.

Már nemcsak a kínaiak másolnak

Nem is olyan régen még minden, ami a kínai technológiai vállalatoktól kikerült a Szilikon-völgy ötleteinek változó minőségű másolata volt, ám mostanában már egyre gyakoribb, hogy az amerikai óriások keresnek „inspirációt” az ázsiai ország cégeinek fejlesztéseiben.

A kínai Tencent (a világ 6. legnagyobb IT vállalata) által jegyzett WeChat volt az első mindent egyben jellegű app, amelyben lehet például chatelni, játszani, számlákat befizetni, vonatjegyet venni. Ez nyitotta meg az utat a Facebook és az Apple által fejlesztett, jobban telepakolt alkalmazásoknak is, sőt a Facebook nemrég szinte egy az egyben lenyúlta a nyugati tinédzserek körében nagyon népszerűvé vált, szintén kínai TikTok rövid videók készítésére alkalmas appjának ötletét, és kiadta a saját verzióját.

Szabadabbak, mint a nyugati cégek?

A tekintélyelvű állam ugyan erősen cenzúráz, de nem technológiaellenes, és bizonyos szempontból a kínai techcégek sokkal szabadabbak, mint nyugati társaik, elég csak a Facebook körüli adatvédelmi botrányokra gondolni itt, vagy arra, hogy Amerikában egyre nő az ellenszenv a Big Data iránt.

Az ázsiai ország vállalatainak csupán egy szabálynak kell megfelelnie, de annak viszont nagyon: nem szabad az állam ellen beszélni. Éppen ezért az olyan közösségi oldalak, mint a Weibo és a Baidu, betartják és betartatják a cenzorok feltételeit, az állam által nem támogatott hiedelmek és ideológiák kivétel nélkül törlésre kerülnek.

Könnyen lehet nagyra törni

Ma Kínában egy startup félelmetesen gyorsan tud megnőni (és hatalmasat bukni), és a szellemi tulajdont védő törvények gyengesége miatt a techcégek szégyentelenül másolják egymást, ami az innovációnak nem tesz jót, ugyanakkor a fogyasztóknak még több választási lehetőséget nyújt.

A hagyományos iparágakban, mint a média, az egészségügy, vagy a pénzügyi szektor, az eddig uralkodó, nehézkes állami mamutvállalatok mellett hirtelen feltűntek olyan IT-cégek, mint az Alibaba vagy a Tencent, könnyedén a mindennapi élet szerves részévé válva.

A mobilfizetési rendszereiknek köszönhetően olyan hálót építettek fel, amely a mindennapokat átszövi: vásárolni, kölcsönt felvenni, biciklit kölcsönözni, sőt még orvosi időpontot foglalni is ezeken keresztül lehet.

A kommunisták ezt nem fogják hagyni

Az összefonódás természetesen a kínai politikai elit figyelmét sem kerülte el, ugyanis sosem fordult még elő, hogy a kommunista korszakban ekkora befolyása lett volna az emberek mindennapi életére a nem állami kézben lévő cégeknek.

Ezért a kormány részesedést követel a legnagyobb techcégekben, valamint kontrollt a menedzsment felett. A hatóságok pedig többször büntették az online platformokat olyan tartalmak miatt, amelyeket a cenzorok ízléstelennek találtak.

Ma egy vállalat Kínában úgy tud igazán nagyra nőni, hogyha hasznossá teszi magát a párt szemében. Azzal, hogy szinte mindenki használja a WeChatet, a hatóságok könnyedén szemmel tudják tartani, hogy ki mit tesz és gondol. A SenseTime arcfelismerő rendszerének köszönhető a legtöbb vicces filter az alkalmazásokban, csakhogy emellett a vállalat a rendőrségnek is gyárt szoftvereket, így egyáltalán nem lehetetlen, hogy a szelfizők adatait gond nélkül továbbadják az államnak.

A kínai IT-fejlődésnek pont ez az állami kontroll szabhat idővel gátat, ugyanis semmi sem garantálja, hogy a kormányzati követelmények nem fognak nőni, ez pedig még több erőforrást emésztene fel – azaz elkerülhetetlenül az innováció rovására menne.

A kínai felemelkedés - a Privátbankár.hu cikkeiben

Hogyan emelkedett ki több százmillió ember a nyomorból? Részletek. >>>
Hogyan ejtik túszul a világot a végtelen kínai milliárdok? Részletek. >>>

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Vállalat Eldőlt, az AutoWallis lesz a Renault és a Dacia hazai importőre
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 08:51
Jóváhagyták a felvásárlást.
Vállalat Kettéosztódik az Ernst & Young?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 08:17
Jövő év végére érhet véget a folyamat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG