Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Terjedelmes riportban számol be az Economist a kínai Szilícium-völgy mindennapjairól. Zhongguancsun bár rohamléptekkel halad előre a high-tech területén, a fejlődés üteme azonban csak arra elég, hogy Kínában idézzen elő jelentős változásokat, a világra gyakorolt hatása még nem jelentős. Ahhoz pedig, hogy világformáló erővé válhasson Zhongguancsun, az is kell, hogy eloszlassák a jelenlegi nyugati aggodalmakat.
Fotó: Reuters

Reményt keltő kísérlet

Tizenévesként Wang Hanyangot egyszerűen lenyűgözték Zhongguancsun elektronikai piacai. Megbabonázva kóborolt a merevlemezek és a videó kártyák rengetegében, kérdezett és tanult szorgosan. Tíz évvel ezelőtt ugyan már voltak sikeres kínai tech-cégek, melyek amerikai versenytársaik nyomába eredtek, de Peking akkoriban még nem alakította ki azt a fajta kormányzati politikát, mely egységes elvek szerint támogatta volna ezeket a fejlesztéseket. Zhongguancsun is inkább csak reményt keltő kísérlet volt abban az időben - olvasható az Economist riportjában.

Mára mindez teljesen megváltozott. Wang 25 évesen immár második start-up vállalkozását indítja el, cége a Generalized Aviation szoftvereket gyárt drónok számára. Zhongguancsun utcáin trendi kávéházak és szupermarketek sorjáznak, de ami igazán lényeges, Peking észak-nyugati kerületét ma már Kína Szilícium-völgyeként emlegetik, két vezető egyetemmel, a pekingivel és Csinguával.

Zhongguancsun a kínai innováció fellegvára, melyet a központi kormányzat még inkább szeretne megerősíteni, már csak az Amerikával folytatott kereskedelmi háború miatt is.  Hszi Csin-ping elnök, amikor januárban ellátogatott a kerületben frissen felavatott Binhai-Zhongguancsun Technológiai és Tudományos Parkba, elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a kerületnek fel kell pörgetnie a kínai gazdasági fejlődést, márpedig úgy, hogy a technológiai fejlesztéseket önerőből valósítja meg.

Ömlik a pénz a tech-cégekbe

Ma már a sikerhez gyakorlatilag minden rendelkezésre áll. Az elmúlt tíz évben hatalmas mennyiségben ömlött a pénz a kínai technológiai cégekbe és a kockázati tőke is megtalálta a számítását az ágazatban, az ebből a forrásból származó pénzek éves szinten elérik a hasonló amerikai befektetések mértékét. Az új irodák hamar bérlőre találnak a negyedben és a legjobb kínai egyetem a Pekingi végzősei is hamar állásra lelnek a frissen alakuló cégekben.

Kína már régóta túllépett azon, hogy a szilícium-völgyi cégek által gyártott termékek egyfajta kínai változatát állítsa elő, helyette eredeti fejlesztésekkel lép folyamatosan a technológia piacra. A kínai Tencent által megalkotott WeChat például egy olyan egységes csevegő és fizetési alkalmazás, melyet eredetileg a Facebook inspirált, de amit a senzeni cég mára már jócskán túl is haladt. Egy másik technológiai cég egy olyan okostelefont fejlesztett ki háziorvosok részére, mellyel gyakorlatilag helyben elkészíthető az összes laboratóriumi teszt. A Bytedance által kifejlesztett TikTok nemzetközi népszerűsége pedig azt mutatja, hogy a videómegosztó alkalmazások területén is le lehet pipálni a Szilícium-völgy hasonló applikációit. A kínai technolóigai fellegvár cégei pedig ma már olyan üzleti modelleket alkalmaznak, melyek Amerikában nem is léteznek.

A kis kínai cégek nem garázsokban indulnak, hanem Zhongguancsun régi negyedének ócska és kopott irodáiban; innen startolt el például hódító útjára az egyik legnagyobb fuvarmegosztó app, a DiDi is. Ahogy azonban nőnek, izmosodnak az új tech-cégek, úgy vándorolnak folyamatosan északabbra, Peking fejlődő irodanegyedében lelt például új otthonra a Tencent, a Baidu, a Lenovo és a Sina is.

Elit oktatás az általánostól az egyetemekig

A cégek mindegyike élvezi azt az előnyt, hogy Peking technológiai városrészében koncentrálódnak Kína legnívósabb tanintézetei. És most nem csak a legelitebb egyetemekről beszélünk, hanem itt találhatóak a legjobb oktatást nyújtó általános és középiskolák is. Kína egyik legjelentősebb, magánalapítású iskolájának, a New Orientalnak is itt van a székhelye. Az itt megszerzett angol nyelvű vizsga gyakorlatilag belépőt jelent mindegyik amerikai elit egyetemekre.

Az amerikai diplomák pedig általában odahaza hasznosulnak, ahogy az Wang esetében is történt, ő miután elvégezte Kanadában a Waterloo egyetemet, azonnal hazatért és megalapította első technológiai cégét. Zhongguancsun iskolái időben ugyan megelőzték a későbbi technológiai boom-ot, ám ma már egyértelműen alapját képezik a további fejlődésnek. Ahogy egyre nagyobbakra nőnek a tech cégek, a nagy egyetemek is egyre nagyobb számban bocsájtanak ki jól képzett fiatal szakembereket, és fordítva, minél nagyobb a kínálat a jól képzett szakemberekből, annál nagyobb mértékben képesek felszívni ezeket az embereket a frissen alakult, vagy éppen régebb óta működő technológiai vállalkozások.

„Pekinget jelenleg sok, igencsak negatív dolog jellemzi, a szennyezett levegőtől kezdve a csillapíthatatlan mértékű forgalomig, ám az is igaz – mondja Wang – hogy itt koncentrálódnak jelenleg az ország legbriliánsabb elméi, akikkel, ha akarsz, akár egy órán belül is lehet találkozni.”

Két év alatt százezres céges megrendelés

Legtöbben közülük nem is alapvető technológiai fejlesztésekben vesznek részt, mondja Zhou Wei, egy helyi vállalkozásfejlesztési alapítvány első embere. Zhongguancsun valódi erőssége a kifejezetten a kínai okostelefon piac számára rendszeresített új applikációkban és szolgáltatásokban rejlik. Míg Amerikában vagy Európában a digitális szolgáltatásoknak versenyezniük kell a meglévő infrastruktúrával, addig a kínai digitális szolgáltatások gyakran az első ilyen jellegűek.

Az ilyen rendszerek iránt pedig komoly kereslet mutatkozik. Zhou úr példaként említi a YunHu Health-et. A cég gyakorlatilag az elsődleges ellátást nyújtó rendelőket tehermentesíti, kiküszöbölve a hosszú várakozási időt. A labormintákat helyben veszik fel a pácienstől, kielemzik és digitálisan juttatják el a beteghez és orvosához. A cég mindössze két éve működik, de mára mintegy 100 ezer rendelőt és klinikát szolgál ki az ország egész területén.

Zhou úr ezen kívül kifejlesztett egy olyan alkalmazást, mely alkalmas a kórházakban a várakozási idő csökkentésére, és egy interaktív oktatási alkalmazás kidolgozásában is érdekelt, ez az app gyakorlatilag feleslegessé teszi a tanárok alkalmazását a nyelvtanításban. A DingDong óránként egy dollár  összegű díjat számít fel az automatikus angol nyelvtanfolyamokért. Zhou úr viszont nem veszi igénybe a DingDong-ot, saját tanulási módszere ennél jóval egyszerűbb, ő a Jóbarátok minden epizódját legalább tíz alkalommal megnézi.

Megmosolyogják, aki papírpénzzel fizet

A kínai kormány ezekre a cégekre gyakorlatilag a laissez-faire elvét alkalmazza, vagyis amennyiben az adott területre nem létezik semmiféle szabályozás, úgy a cégek működését, fejlődését, növekedését nem korlátozzák érdemben. Ebbe egyébként az is belefér, hogy azok az emberek, akik nem tartanak lépést a technológiai fejlődéssel, egyszerűen lemaradnak, és rájuk nem is igen hárul sok figyelem aztán. Zhou úr erre azt a példát hozza fel, hogy manapság igencsak megmosolyogják azt az embert, aki a DiDi alkalmazás nélkül próbál Pekingben taxit rendelni, de hasonló módon, igencsak furcsán néznek azokra, akik a WeChat alkalmazás használata nélkül egyszerű papírpénzzel próbálják kifizetni feketéjüket Peking, vagy éppen Sanghaj trendi kávézóiban.

A legmodernebb ipari robotokat előállító Rokae kutatási és fejlesztési központja is Zhongguancun található. Az automatizált ipari technológiát előállító kockázatitőke társaság nyugati partnerei között pedig ma már az Adidas is megtalálható. Mivel a Rokae nyugati versenytársainál jóval alacsonyabb áron kínálja hasonló technológiai színvonalon álló termékeit, ezért a világpiacon komoly versenyelőnnyel indul azokkal szemben. A Shunwei cég pedig  Zhongguancun egyik legnagyobb hiányosságára próbál megoldást találni; a kínai vállalkozás olyan hazai fejlesztésekbe fektet be, melyeket korábban csak nyugati beszállítóktól tudtak beszerezni. Ez egyfajta stratégiai érdek most a hogy a protekcionizmus újra erőre kapott világszerte.

Nyugati aggodalmak

A helyi önkormányzatok közül többen is kiveszik a részüket a fejlesztésekből. Haidian kerület például, ahol Zhongguancsun található, nemrégiben megnyitott egy üzleti parkot, amely kifejezetten a kínai chipcégek megtelepedését támogatja.

Az újonnan létrejött start-up cégek termékeikkel a külpiacokat célozták meg. Rokae azt tervezi, hogy robotkarját Európában forgalmazza elsősorban. Wang úr a most kibontakozó kereskedelmi háborút sem fenyegetésnek tekintik, hanem sokkal inkább egyfajta lehetőségként - a kínai ellátási láncok hiányosságainak felszámolás lehet a hozadéka ennek a küzdelemnek. Ahhoz azonban, hogy egy olyan világformáló erővé válhasson Zhongguancsun, mint a Szilícium-völgy, valamiként el kell oszlatni a nyugati aggodalmakat a kínai technológia esetleges visszaéléseiről.

Eddig nagyon kevés kínai technológiai vállalatnak sikerült világhírnévre szert tennie, a Huawei és a Bytedance a legjelentősebbek. A Huawei ugyanakkor egyfajta fenyegetésként jelenik meg a nyugati kormányok által felvetett biztonsági aggodalmak miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány nemet mondott a globális minimumadóra
MTI | 2021. május 18. 17:46
A magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban, miután találkozott Mathias Cormannal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megválasztott főtitkárával.
Makro / Külgazdaság Kína muszlim-ellenességgel vádolja Amerikát az izraeli konfliktus kapcsán
Káncz Csaba | 2021. május 18. 15:33
Biden ráfordul Kínára és Oroszországra, miközben kevesebb katonai képességet akar invesztálni a Közel-Keletre. Peking szerint az USA képmutatóan népirtással vádolja Kínát Hszincsiangban, ehhez képest tétlenül nézi a Gázai-övezetben kialakult humanitárius katasztrófát. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Rontott a nyugdíjkilátásokon a kormány
Baka F. Zoltán | 2021. május 18. 14:47
Tavaly még magasabb GDP-részesedést tervezett az állami nyugdíjkiadásoknál középtávon. A friss büdzséből az is kiderül, hogy jövőre valójában nem 3, hanem 4,8 százalékkal emelkednek az ellátások átlagosan.
Makro / Külgazdaság Őszig marad a veszélyhelyzet és az Orbán-kormány kivételes jogkörei
Vég Márton | 2021. május 18. 13:12
Bár javulnak a koronavírus-számok, de még nem tart ott a járvány lecsengése, mint tavaly nyáron, amikor megszűnt a veszélyhelyzet. Most szeptember végéig hosszabbították meg az Orbán-kormány kivételes jogköreit.
Makro / Külgazdaság Hiába a meglepően jó GDP, sokan leiskolázták a magyar gazdaságot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 12:09
Bár még az optimista elemzők várakozásait is felülmúlta a magyar gazdaság első három hónapban mutatott teljesítménye, azt több EU-s tagállam is túlszárnyalta.
Makro / Külgazdaság Hat percig tartott ma az operatív törzs tájékoztatója
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 11:55
A tüsszentési etikett betartására hívták fel a figyelmet a tévén keresztül.
Makro / Külgazdaság 2,3 százalékkal esett vissza a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 09:00
Az egy évvel korábbi számokkal összevetve az első negyedévben is csökkent a magyar gazdaság teljesítménye. Igaz, ebben közrejátszik a viszonylag erős bázis, hiszen tavaly a magyar GDP azon kevesek közé tartozott, amely bővülni tudott az első három hónapban.
Makro / Külgazdaság Karácsony fellép a Fudan Egyetemmel szemben
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 08:42
Karácsony mindent megtesz, hogy ne épüljön meg a Fudan Egyetem Budapesten, nyilatkozta a főpolgármester az ATV-n.
Makro / Külgazdaság Ellenzéki fellegvárak is kapnak pénzt az IPA pótlására
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 07:03
A kormány korábban a helyi iparűzési adó (HIPA) kapcsán könnyítés bevezetését írta elő a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Ezt sok ellenzéki önkormányzat a kivéreztetésükként kommentálta. Egy friss kormányhatározat szerint azonban nem csak kormánypárti városokat kompenzálnak.
Makro / Külgazdaság “Robbanásra ébredtem” – ilyen az élet egy rakétáktól fenyegetett izraeli városban
Wéber Balázs | 2021. május 18. 05:34
Másfél percünk van arra, hogy a sziréna megszólalása után az óvóhelyre érjünk, mondta a Privátbankár.hu-nak egy izraeli városban, Petah Tikvában élő nő. Szerinte az élet nem állt le, a rakétatámadásokat meg lehet szokni, ugyanakkor mindig készenlétben kell állni. Egy lapunknak nyilatkozó elemző szerint az izraeli-palesztin harcok kiújulásának hátterében számos ok húzódik meg, a demográfiai viszonyok kiegyenlítődésétől kezdve a belpolitikai válságokig.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.