4p
Amerikai elemzők szerint a jövőben Kína lehet a világ vezető mesterségesintelligencia-fejlesztője, ami a jövő hadviselését is teljesen átalakíthatja.

A legjobb arcfelismerő technológia létrehozásáért hirdetett versenyt az Egyesült Államok Hírszerző Közössége. A kihívás értelmében a programoknak minél több embert kellett azonosítania, mielőtt felszállnak a repülőre. A jelentkezők közül a kínai Yitu Tech startup cég nyerte a versenyt, ezzel pedig hazavihette a 25 ezer dolláros fődíjat - írja a Reuters.

Az Egyesült Államok egyik tanácsadó szervezetének jelentései szerint ez is jól mutatja, hogy a kínai hadsereg miként tudná kihasználni a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos fejlesztéseket, hogy modernizálja fegyveres erőit – egyúttal előnyt szerezve az USA-val szemben.

Pár év és túllépik az amerikaiakat

Az egyik kutatócsoport szerint habár Kína technológiailag nem felsőbbrendű, de komoly riválisává vált az Egyesült Államoknak, a mostani ütemet tekintve pedig könnyen maga mögött hagyhatja versenytársát, ami kibillentheti a világ jelenlegi gazdasági és hadászati egyensúlyát.

Biztos munkát szeretnél? Itt tuti nem váltanak le a robotok - Tovább >>>

Az Alphabet Inc igazgatótanácsának elnöke hasonló veszélyre hívta fel a Pentagon figyelmét a közelmúltban. Eric Schmidt szerint Kína júliusban bejelentett terveinek egyértelmű célja, hogy nem csak az Egyesült Államok technológiai szintjére lépjenek, de egyben a világ elsődleges AI fejlesztőjévé váljon. Hozzátette: a következő öt évben még élvezhetjük előnyünket, de Kína nagyon hamar felzárkózik majd ehhez a szinthez.

A Reuters forrásai szerint a Pentagon már korábban is felhívta a figyelmet, hogy Kína hadicélokra is felhasználható technológiákhoz juthatott azzal, hogy bevásárolta magát amerikai vállalatokba. Erre reagálva az amerikai szenátus komolyan szigorította a külföldi befektetőkkel kapcsolatos szabályait.

Jobb stratéga lesz a robot

Az AI lassan minden ágazatban megjelenik és hihetetlen sebességgel fejlődik – ez pedig nem csak a közlekedés átformálását jelentő önvezető autókban, vagy az új gyógyszereket feltaláló gépekben jelenik meg, de komoly változásokat hozhat a jövő hadviselésében is. Önmagukat tanító szoftvereket már most is használ a Pentagon, hogy átnézze a drónfelvételeket, ezzel időt spórolva az elemzőknek.

Kína Népi Felszabadító Hadserege (Kína haderejének hivatalos megnevezése) szintén számos mesterséges intelligenciával kapcsolatos projektet indított, álláspontjuk szerint ugyanis ez olyan áttörést hozhat, ami örökre megváltoztatja a hadviselés jellegét. Bár a kutatások nagy része egyelőre spekuláció – tekintve, hogy igazából még mindig gyerekcipőben jár ez a technológia – a szakértők egyre gyakrabban emlegetik azt a pontot, ahol a mesterséges tudat gyorsabb és precízebb döntéseket tud majd hozni egy harc közben, mint az ember.

A Pentagon szabályzata szerint minden gép által végrehajtott támadást embernek kell felügyelnie, a Kínai Hadsereg ugyanakkor nem biztos, hogy átveszi ezeket az irányelveket. A szakértők pedig hozzátették: Kína várhatóan gyorsabb ütemben tud majd haladni, mivel Amerikához képest sokkal kevesebb jogi és etikai szabály korlátozza a kutatásokat.

Újabb szektort hódítanak meg a gépek: félhetnek a brókerek?

Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia fejlődése, az autóipar felforgatása után most a brókerek munkáját sodorja veszélybe egy értékpapírokat vizsgáló program. A gépek ma már kreatív, intuitív feladatokkal is megküzdenek, a mesterséges tudat fejlesztése azonban nem jöhettek volna létre a számítógépes játékok nélkül. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG