Hadiipar
Nemzetközi Rövid távon még árt is az ukrán katonáknak az amerikai segélycsomag, hosszú távon is csak a túléléshez elég 
Litván Dániel | 2024. május 10. 05:42
Nem túlzás azt mondani, hogy a túlélést jelenti Ukrajna számára az éves orosz katonai költségvetés hatodát kitevő amerikai segélycsomag. De ettől még csodát nem lehet tőle várni, a kezdeményezés egyelőre az oroszoknál maradhat, sőt a nyomás még egy ideig fokozódhat is az ukrán vonalakon.
Makro / Külgazdaság Most írják alá az Armata vagy a Szu-75 halálos ítéletét - ördögi körbe került az orosz hadiipar 
Litván Dániel | 2024. március 27. 05:41
Most ontják a fegyvereket az orosz üzemek, de mi lesz, ha kifogynak a szovjet idők tartalékai? És lesz-e pénz és akarat fejleszteni a következő generációs eszközöket? Megmutatjuk azt is, kik nyerik a legnagyobbat az orosz fegyverexport mélyrepülésével.
Makro / Külgazdaság A kutya sem veszi már az orosz fegyvereket, hogy sikerült ezt elérnie Putyinnak? 
Litván Dániel | 2024. március 26. 05:43
Franciaország is megelőzi már fegyverexport terén Oroszországot, de ez csak a jéghegy csúcsa, a számok ennél is borúsabb képet festenek az egykori sikerágazatról.
Nemzetközi Új szupertankot fejleszt ki Németország és Franciaország 
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 13:46
Mérföldkőhöz érkezett Németország és Franciaország, és sikerült jelentős áttörést elérnie a Main Ground Combat System (MGCS) harcjárműprojekt fejlesztésében, a feladatok megosztásában - jelentette be a két ország védelmi minisztere pénteken berlini tanácskozásuk után.
Makro / Külgazdaság A „csehszlovákok” Ukrajnába mennek - beérnék a németeket 
Bózsó Péter | 2024. március 7. 15:01
A Czechoslovak Group (CSG), Európa egyik legnagyobb lőszergyártója, ukrán vegyesvállalatok létrehozását tervezi az ország védelmi kapacitásának növelése érdekében – közölte a CSG milliárdos tulajdonosa.
Makro / Külgazdaság Indiában épít gyárat a SAAB hadiipari óriás 
Privátbankár.hu | 2024. március 6. 13:46
A Saab megkezdte indiai páncélököl gyárának építését – jelentette be a svéd hadiipari vállalat.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek? 
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Svédország NATO-tagságával Európa Amerika kivonulására is készül? 
Bózsó Péter | 2024. február 27. 09:31
Svédország NATO-tagságát csak hosszú politikai küzdelem után tudta elérni, de vajon katonai szempontból mennyire jelentős tagsága? Mennyire fontos Amerikának és Európának?
Makro / Külgazdaság Oroszország összeomlás előtt állhat, akárhogy alakul a háború 
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 12:44
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője és az országot irányító vezetői kör kilátástalan helyzetbe manőverezte az orosz gazdaságot azzal, hogy teljesen ráállította a haditermelésre. Legalábbis erre jutott egy új tanulmány. 
Vállalat Megmentheti Zelenszkijt az európai hadiipari óriás 
Mester Nándor | 2024. február 19. 15:09
Harcskocsijavító gyárán kívül egy nagy lőszergyártó üzemet is épít a német Rheinmetall Ukrajnában. A hatalmas vállalat otthon is létrehoz egy új üzemet amerikai partnerei kiszolgálására, ezenkívül romániai cégfelvásárlással is terjeszkedik Európában. 
Makro / Külgazdaság Mire jó az izraeli katonák furcsa fejfedője? 
Litván Dániel | 2023. november 18. 14:30
Nem az arab fejkendőkre akar hasonlítani a jellegzetes fejfedő, de akár élet és halál között is különbséget jelenthet a viselete.
Makro / Külgazdaság Prágában ismét csúcsot döntött egy mutató 
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 16:23
A cseh fegyver- és lőszergyártó cégek kivitele 2022-ben 30 milliárd koronára ugrott, a fő exportcikkük az Ukrajnának szállított tüzérségi lövedék volt.
Makro / Külgazdaság Csúcsra pörgeti a német fegyverexportot az ukrajnai háború 
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 15:46
Németországban az év első három negyedévében több hadianyag és haditechnikai berendezés kapott exportengedélyt mint az elmúlt év egészében - derült ki a szövetségi gazdasági és technológiai minisztérium honlapján hétfőn publikált jelentésből.
Makro / Külgazdaság Putyinék biztosan hazudnak az orosz hadiiparról - csak kérdés, hogy mekkorát 
Litván Dániel | 2023. szeptember 22. 05:49
Putyinék a termelés sokszorosára bővüléséről beszélnek, de vajon igaz ez? És elég tankot, páncélost és repülőt gyártanak ahhoz, hogy jusson elég a frontra? Megnézzük, mit mondanak a számok, és milyen következtetéseket lehet levonni belőlük.
Makro / Külgazdaság Könnyebben lehet majd tankot vásárolni 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 18:36
Strasbourgban megszavazták az európai védelmi ipar közös beszerzések révén történő megerősítéséről szóló uniós jogszabálytervezetet, ennek végső elfogadásához az Európai Tanács jóváhagyása is szükséges.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fegyverüzletet kötött Izrael és Németország - nagyobbat, mint valaha 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 17. 10:34
Az izraeli védelmi minisztérium az ország történelmének legnagyobb, 3,5 milliárd dolláros (mintegy 1250 milliárd forintos) fegyverüzletét kötötte meg a német védelmi minisztériummal.
Makro / Külgazdaság Újabb félelmetes fegyvert kaphat az ukrán hadsereg 
Wéber Balázs | 2023. augusztus 13. 05:48
Franciaország és Nagy-Britannia Storm Shadow-kat szállított Ukrajnának, Németország pedig Taurusokkal erősítené meg az ukrán hadsereget. Ennek azonban van egy feltétele: a robotrepülőgépek nem támadhatnak oroszországi célpontokat. A német-svéd fejlesztésű fegyver így is komoly segítség lehet.
Makro / Külgazdaság Óriási dobásra készül Irán hadereje 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 9. 14:31
Irán szert tett olyan technológiára, melynek segítségével szuperszonikus rakétát képes gyártani - jelentette be szerdán a síita állam félhivatalos hírügynöksége, hozzátéve, hogy az újonnan elkészült rakéták már a tesztfázisban vannak.
Makro / Külgazdaság Elképesztő tervei vannak a német fegyveróriásnak 
Káncz Csaba | 2023. június 30. 09:47
Az európai fegyveripar termelési kapacitásai az elmúlt 20-30 évben annyira lecsökkentek, hogy azokat egyhamar nem lehet felpörgetni. A német védelmi tárca a múlt héten benyújtotta jóváhagyásra a Bundestag költségvetési bizottságának a Rheinmetall céggel kötendő keretmegállapodást. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Angol és német hadiipari óriások rohanják le Ukrajnát 
Káncz Csaba | 2023. június 1. 05:46
A BAE Systems és a Rheinmetall óriási gyártókapacitások kiépítésére készül Ukrajnában. Szomszédunk NATO-szabványoknak megfelelő nagyívű felfegyverzése egyben hozzájárul a Kijev által követelt biztonsági garanciákhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb országok hadseregének nyújt támogatást az EU 
Privátbankár.hu | 2023. május 4. 18:14
Az Európai Unió 70 millió euró (mintegy 26,5 milliárd forint) támogatást nyújt Moldova és Georgia (Grúzia) védelmi kapacitásának javításához - tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Felpörgeti az uniós hadiipart Brüsszel, hogy legyen elég lőszere Ukrajnának 
Wéber Balázs | 2023. május 3. 17:36
A Bizottság 500 millió euróval és új intézkedésekkel kívánja megerősíteni az uniós hadiipart. A cégeket köteleznék arra, hogy szükséghelyzetben előnybe részesítsék az uniós rendeléseket.  A cél, hogy Ukrajna ne fogyjon ki a munícióból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor dörzsölheti a tenyerét - sötét fellegek a közös uniós fegyverbeszerzés egén 
Litván Dániel | 2023. május 1. 06:03
Egyes országuk a saját pecsenyéjüket sütögetik a közös tűznél, de ellentétbe kerültek a hosszabb távú uniós érdekek Ukrajna minél hatékonyabb támogatásának céljával is. Eljöhet a pont, amikor a magyar kormány azt mondhatja: "Mi megmondtuk, hogy ez rossz ötlet?"
Makro / Külgazdaság Német cégek harcolnak a Leopard tulajdonjogáért 
Privátbankár.hu | 2023. április 25. 14:46
A német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) vállalat bíróság elé citálja a Rheinmetall hadiipari vállalatot a Leopard harckocsi szellemi tulajdonjogával kapcsolatban kialakult vitában.
Makro / Külgazdaság Sokáig bírhatja még Oroszország a háborút, de nem elég sokáig, a Nyugat pedig még meg sem izzadt 
Litván Dániel | 2023. február 28. 05:47
Bőven vannak még tartalékok az orosz gazdaságban, de a Nyugat egyelőre még csak a "kisujját" mozdította meg Ukrajna támogatására. A háború gazdasági szempontból még nagyon sokáig tarthat, de nem mindegy, milyen árat hajlandók fizetni érte az egyes társadalmak.
Makro / Külgazdaság Hogy a bánatba nem omlott még össze az orosz gazdaság? És az ukrán? 
Litván Dániel | 2023. február 27. 05:54
Egy éve dúl a háború, az egyik oldalon példátlan szankciókat, a másikon iszonyatos pusztítást hozva. Az orosz és az ukrán hadsereg mellett viszont egyelőre a két gazdaság is állja a sarat. De meddig lehet egy háborút gazdaságilag bírni? Sokkal tovább, mint gondolnánk, de ennek árát valakinek meg kell fizetnie.
Makro / Külgazdaság Top 10-es lista: ezek az országok Ukrajna legnagyobb támogatói 
Wéber Balázs | 2023. február 22. 05:36
Toronymagasan az Egyesült Államok ajánlotta fel a legtöbb pénzt és fegyvert Ukrajnának a háború első évében Nagy-Britannia és Németország előtt. A gazdasági erőhöz mért támogatást tekintve ugyanakkor a balti államok a listavezetők. Magyarország a rangsorok hátsó felében található.
Makro / Külgazdaság Jó üzlet a háború: zsíros profitot tett zsebre egy hadiipari konszern 
Privátbankár.hu | 2023. február 10. 17:29
A svéd Saab hadiipari konszern nyereség- és forgalomnövekedésről számolt be pénteken közzétett jelentésében.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást 
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna 
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Kína kilóra megveszi a fejlődő világ tábornokait 
Káncz Csaba | 2023. január 19. 15:41
Peking felismerte, hogy a fegyverkereskedelem számos kínai külpolitikai és gazdasági célt szolgálhat. A Globális Délen a magas rangú katonai tisztviselőkkel fenntartott szoros kapcsolatok Kínát a geopolitikai versenytársak elé katapultálják. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új elvek alapján készülő pusztító fegyverekkel fenyegetőzik Dmitrij Medvegyev 
Privátbankár.hu | 2022. december 11. 12:06
Az orosz politikus szerint felpörgetik a fegyvergyártást, köztük az "új elvek alapján készülő" fegyverekét is.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország  
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút 
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Még több fegyvert kér Ukrajna – Blokkolt az Orbán-kormány a NATO-csúcson 
Wéber Balázs | 2022. november 30. 05:44
Ukrajna szerint nyugati szövetségeseiknek fokozniuk kell a hadiipari termelést, ha ugyanis nem kapnak elég fegyvert tőlük, nem tudják megnyerni a háborút Oroszország ellen. A NATO-tagországok külügyminisztereinek tegnap kezdődött találkozóján a fegyverszállítások növelése, az ukrán civileknek nyújtott segítség és Ukrajna csatlakozási kérelme is napirenden van. A magyar kormány ezúttal is megakadályozta az ukrán külügyminiszter részvételét a teljes hivatalos ülésen.
Tudomány-technika Félelmetes új képességeket kapnak a hírhedt török drónok 
Privátbankár.hu | 2022. október 28. 08:22
Légi harcra és drónelhárításra is képessé teszik a Bayraktarokat.
Makro / Külgazdaság Már a német fegyverek is ömlenek Ukrajnába 
Wéber Balázs | 2022. október 13. 05:41
Több mint húszmillió darab lőszer, 100 ezer kézigránát, 30 Gepard páncélos, tarackágyúk, rakétavetők, légvédelmi és radarrendszerek – hosszú azon könnyű- és nehézfegyverek listája, amelyekkel Németország támogatja Ukrajnát. A héten egy ultramodern légvédelmi rendszert kapott az ukrán hadsereg Berlintől. Bár a két ország politikai kapcsolata nem felhőtlen, a német kormány szavakban és tettekben is kiáll Ukrajna mellett – a katonai szállítmányok értéke minimum 800 millió euró.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között 
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Pénzügyi szektor Az SPB szerint a rövid futamidejű, dolláros kötvényekbe érdemes fektetni 
Privátbankár.hu | 2022. július 21. 16:26
A pénzügyi társaság szerint folytatódik az euró mélyrepülése.
Makro / Külgazdaság Meglepő, kikkel fejlesztenénk a magyar hadiipart  
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 13:56
Folytatódhat az egyiptomi-magyar közlekedésügyi együttműködés, a hadiipar pedig a két ország kapcsolatának új területe lehet - közölte a technológiai és ipari miniszter.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért? 
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat: német páncélosok harcolhatnak az oroszok ellen 
Wéber Balázs | 2022. április 26. 11:34
Németország sokáig habozott az Ukrajnát segítő fegyverszállításokkal, most azonban újabb támogatásról döntött: Gepard típusú páncélosokat szállít majd az ukrán hadseregnek. Eközben a Kreml figyelmeztetett: a nyugati fegyverszállítások miatt reális veszély a harmadik világháború – sőt, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az atomháború kockázata is számottevő.
Makro / Külgazdaság Az orosz katona, mint ágyútöltelék 
Privátbankár.hu | 2022. április 15. 11:59
Miközben az orosz hadsereg brutális háborút vív Ukrajnában, a jelentések feltárják, hogy az orosz hadseregen belül is a könyörtelen embertelenség uralkodik, az egyén nem sokat számít. Vagy a harctéri egészségügyi ellátás katasztrofális, vagy hagyják meghalni a súlyos sebesülteket.
Makro / Külgazdaság Rengeteg lőszer vásárlásáról döntött a honvédség  
Privátbankár.hu | 2022. március 29. 16:04
A hadilőszereket a Rheinmetall cégcsoporttól szerzik be a jövő évtől kezdve. 
Makro / Külgazdaság Eurószázmilliókért szállítottak fegyvert európai cégek az oroszoknak kiskapukat kihasználva 
Litván Dániel | 2022. március 21. 18:30
2014 óta él a fegyverembargó Oroszországgal szemben, mégis ömlöttek a katonai eszközök az EU-ból az oroszokhoz, akik most Ukrajnában is bevetik ezeket - nem egyszer nyilván pont a most Európából az ukránoknak küldött fegyverek ellen.
Részvény / Deviza / Áru Hadiipari konszernek profitálhatnak a háborúból, stabilizálódott az OTP 
Eidenpenz József | 2022. március 4. 13:01
Az európai tőzsdei klíma nagyon rossz, az atomerőmű elleni támadás betett a kockázatvállalási kedvnek. Egyes hadiipari óriáscégek viszont kétszámjegyű emelkedést értek el a napokban. Az OTP stabil, a forint azonban újra történelmi mélyponton van.
Makro / Külgazdaság Putyin félelmetes erejű Arktikus Flottát állítana fel 
Káncz Csaba | 2022. február 2. 18:31
Az Arktikus Flotta feladata lesz az Északi-tengeri Út (NSR) és a 6920 kilométer hosszúságú orosz arktikus partvidék védelme.  Az Arktikus Flottára hárulhatna a pótlólagos erősítés feladata egy katonai konfliktus során, ha az orosz arktikus térség biztonságáért felelős „Északi Flotta Közös Stratégiai Parancsnokságát” az ellenfél megsemmisítené.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG