Mesterséges intelligencia
Részvény / Deviza / Áru Rendíthetetlenül gyenge a forint, fontos bejelentés jött a Richtertől 
Eidenpenz József | 2024. június 12. 12:39
Szerdán végre egy kis reménysugár látszik az európai részvénybefektetők számára, pluszban vannak a tőzsdeindexek. A BUX közülük is kiemelkedik, nagyon közel van történelmi csúcsához. A forint is erősödött egy kicsit, de azért nem túl izmos, drágul az olaj és a földgáz. Fontos bejelentés érkezett a Richtertől, kihasználta a helyzetet a GameStop, még várni kell az Ethereum ETF-re.
Részvény / Deviza / Áru 400 forintig is mehet az euró, Musk ketrecbe zárná az iPhone-t 
Eidenpenz József | 2024. június 11. 12:39
Az európai tőzsdéken kedden sincs jó hangulat, ehhez képest a BUX index stagnálása jó hírnek számít, főleg a Molnak köszönhető. A forint is tovább gyengélkedik, az euróval szemben a 395-ös határt teszteli. Siri okos lesz, Elon Musk viszont veszélyesnek tartja, ha az Apple-termékekbe építik be a mesterséges intelligenciát. Minipánik volt a bitcoinnál.
Benchmark Bod Péter Ákos: A sok évtizede hangoztatott "kultúrfölényünk" már régóta nem létezik 
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 09:11
Térségi összevetésben csak a román mutatók mérnek a mienknél egyértelműen kedvezőtlenebb helyzetet a formális (iskolai) képzettséget illetően - mutat rá a Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, volt jegybankelnök, közgazdász, egyetemi tanár. 
Vállalat A Microsoft emirátusi üzlete kulcstechnológiát szivárogtat a kínaikanak? 
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:26
Egy amerikai republikánus kongresszusi képviselő arra figyelmeztet, hogy a Microsoft és az emirátusi G42 cég üzlete mesterséges intelligencia technológiát szivárogtathat ki harmadik országnak, akár Kínának is.
Részvény / Deviza / Áru Égig ér az Nvidia, kriptóval tenné naggyá Amerikát Trump 
Eidenpenz József | 2024. május 23. 12:34
Az európai részvénypiac csendes optimizmust mutat, de Amerikában tűzijáték várható az Nvidia jelentése nyomán. A forint kissé gyengül, az európai földgáz nagyot emelkedett, az arany és az ezüst viszont zuhant. Donald Trump kriptóban is szívesen látja az adományokat, ma jöhet az Ethereum ETF.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt  
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből? 
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél 
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Nemzetközi Zelenszkij emberei ezzel a titkos fegyverrel is harcolnak az oroszok ellen 
Kollár Dóra | 2024. április 21. 15:01
A mesterséges intelligencia átszövi a mindennapokat, így nem meglepő módon már a háborúban is komoly tényezőt jelent. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már 2019-ben ennek fontosságáról beszélt, az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta használata pedig még jobban felértékelődött.
Nemzetközi Mennyire hatásosak az ukrán dróntámadások az orosz finomítók ellen? 
Bózsó Péter | 2024. április 11. 18:57
Oroszország kazah segítséget kért a fenyegető benzinhiány kivédésére. Az olcsó drónokkal többre jutottak az ukránok, mint a Nyugat a szankciókkal?
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet 
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek 
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
Nemzetközi A világ első AI-jogszabályát szavazták meg az Európai Unióban 
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 16:37
Az Európai Parlament szerdán megszavazta a mesterséges intelligenciát szabályozó rendeletet. 
Makro / Külgazdaság Az AI fogja a nemek közötti egyenlőtlenséget felszámolni?  
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:51
Meg kell ragadni a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket a nemek közötti egyenlőtlenség szakadékának áthidalására - jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára a nemzetközi nőnap alkalmából csütörtökön.
Tudomány-technika Rámennek a gusztustalan dolgokra a robotok 
Buksza blog | 2024. március 4. 09:03
A science-fiction filmek számtalan változatát felsorakoztatták azoknak a robotoknak, amelyek képesek átvenni a fizikai tevékenységeket is az emberektől. Úgy tűnik, a forgatókönyvek megvalósulhatnak.
Makro / Külgazdaság Elszállhat a villanyszámla? Már elindult a matekozás 
Buksza blog | 2024. február 24. 11:55
A mesterséges intelligencia térnyerése átírhatja az áramfelhasználásra vonatkozó forgatókönyveket. A kutatók már készítik a becsléseket. 
Részvény / Deviza / Áru Egy nap alatt bezsákolta a magyar lottóötös 473-szorosát 
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 11:59
A jövő történészei bizonyára a mesterséges intelligencia hódításának kezdő éveként fogják számon tartani 2023-at. Az új technológia berobbanása az emberek életébe nem mindenkit érintett egyformán.
Részvény / Deviza / Áru Végre normális szinten a gázár, brutális vagy eszméletlen az Nvidia? 
Eidenpenz József | 2024. február 22. 12:19
Remek napjuk jöhet a tőzsdéknek az Nvidia pazar gyorsjelentése után, a BUX index és londoni társa azonban a negatív tartományban vannak. A forint eléggé stabil a napokban, egy MNB-nyilatkozat is ezt erősítette. Évtizedes mélypontok, békebeli mélységek körül áll az európai földgáz ára.
Vásárló Hogyan fogunk vásárolni a következő időszakban?  
Buksza blog | 2024. január 11. 15:01
Leszámítva a szokásos menedzser- és marketinges süketelést az „akadálymentes, kellemes vásárlási élményről”, tényleg úgy tűnik, hogy a jövőben jelentősen átalakul az, amit ma a boltba járásról gondolunk.
Részvény / Deviza / Áru Hat kriptópiaci sztori, amik miatt 2024-ben sem fogunk unatkozni 
Eidenpenz József | 2023. december 31. 10:24
A 2023-as év is hozott néhány nagy meglepetést, váratlanul gyorsan magához tért a kriptovaluta-piac a 2022-es nagy összeomlásból. Hogy 2024 mit hoz, nagy kérdés, de vannak olyan főbb sztorik, amelyek szinte biztosan magukra terelik a befektetők figyelmét és pénzét.
Pénzügyi szektor Kormányzati figyelmeztetést kaptak a bankok a mesterséges intelligencia veszélyei miatt  
Privátbankár.hu | 2023. december 17. 13:44
A szakértők a mesterséges intelligencia (MI) előretörése óta figyelmeztetnek azokra a kockázatokra, amelyeket használata a pénzügyi rendszerben okozhat. Ez most „hivatalos szintre” emelkedett.
Makro / Külgazdaság Hatalmas biznisz a mesterséges intelligencia és ez még csak a kezdet 
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 09:00
Az Advanced Micro Devices (AMD) félvezetőáramkör-gyártó konszern az adatközponti felhasználásra készült processzorok új generációjának bemutatása alkalmából jelentős mértékben megemelte a kifejezetten a mesterséges intelligencia alkalmazások futtatására szabott mikrochipek iránti globális keresletre vonatkozó becslését.
Részvény / Deviza / Áru Rekordot döntött a BUX, a DAX, az arany, a bitcoin, de miért? 
Eidenpenz József | 2023. december 6. 11:57
Enyhén pozitív a hangulat a tőzsdéken, az autóipar vitte csúcsra a DAX indexet, és a BUX-nak is sikerült tegnap remekelnie. Rekorddöntés után kissé visszahúzódott az arany, újabb másfél éves csúcsra ment a bitcoin. Elon Musk egymilliárd dollárt szeretne begyűjteni, gyengélkedik a hazai gazdaság.
Vállalat Az orvost, és ne a gépet kérdezze, ha valami baja van 
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:01
A ChatGPT ingyenes verziója pontatlan vagy hiányos válaszokat adhat - vagy egyáltalán nem válaszol - a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekre, ami potenciálisan veszélyeztetheti az OpenAI vírusos chatbotját használó betegeket - derül ki egy kedden közzétett új tanulmányból.
Részvény / Deviza / Áru Szappanopera az AI-szektorban, négymilliárd dolláros bünti a kriptókirálynak 
Eidenpenz József | 2023. november 22. 11:59
A tőzsdéken nyugalmas napokra van kilátás az amerikai ünnepek miatt, Budapesten a Richter húzza az indexet. A forint némileg gyengült, amit elsősorban a dollár erejével magyaráznak. Csiki-csuki folyik az AI-szektor élén, hatalmas büntetést róttak a világ legnagyobb kriptótőzsdéjére.
Vállalat Perre kell mennie a mesterséges intelligenciának 
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
A ChatGPT-t készítő OpenAI néhány befektetője jogi lépéseket fontolgat a vállalat igazgatótanácsa ellen - mondták az ügyet ismerő források
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre 
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Vállalat Újabb fordulat: visszatérhet a kirúgott ChatGPT-vezér? 
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 13:09
A befektetőknek nem tetszik az igazgatótanács lépése, visszahoznák Sam Altmant.
Tudomány-technika Kirúgták a pénzgyűjtés mesterét - grandiózus meglepetés a ChatGPT-nél  
Privátbankár.hu | 2023. november 18. 15:40
Egy céges vizsgálat után felmentették a Chat GPT-t fejlesztő cég vezetőjét, Sam Altmant. Állítólag nem volt őszinte. 
Vásárló Az áruházak megfigyeltethetik a vásárlókat: belép a képbe a mesterséges intelligencia 
Privátbankár.hu | 2023. október 10. 09:03
Az önkiszolgáló pénztáraknál elkövetett lopások annyira elszaporodtak – még szervezett bűnbandák is foglalkoznak ezzel –, hogy az áruházláncok úgy látják, bármi áron meg kell akadályozniuk ezeket.
Makro / Külgazdaság A tudatunk lett a 21. század csatatere  
Káncz Csaba | 2023. szeptember 6. 09:42
A „deep fake” technológiákkal az ellenséges szándékú érdekkörök pillanatok alatt képesek politikai zavart előidézni. A mesterséges intelligencia alkalmazása a kognitív hadviselésben jelentős veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. Káncz Csaba jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz az állásokkal? Csak múló mánia lenne a mesterséges intelligencia? 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 4. 05:49
Idén a mesterséges intelligencia uralta a részvénypiacokat, a korábbi években valami más. Ez is csak egy múló mánia lenne? Sokan úgy vélik, hogy nem, sőt az emberség legnagyobb találmányaihoz hasonlóan gyökeresen fogja átalakítani az életünket. De az emberek nem feltétlenül maradnak munka nélkül.
Makro / Külgazdaság Most múlik pontosan – veszélyben Amerika előnye 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 28. 09:46
A mesterséges intelligencia (AI) gyors alkalmazása a kínai hadviselésben az USA globális befolyásának csökkenéséhez vezethet. Márpedig Peking felismerte az AI-ban rejlő lehetőségeket ezen a területen, és sokkal nagyobb erőfeszítéseket tesz, mint Washington. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Időkritikus esetekben jól jön az MI 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 14. 12:22
A mesterséges intelligencia kora számos kérdést felvet – többek között azt, hogy a nagy technológiai cégek által kifejlesztett megoldásokat hogyan tudják a kisebb, akár induló startupok használni. Hazai szinten is vannak már ígéretes megoldások, amelyek az MI-t alkalmazzák, például a betegségek felismeréséhez, a növényi kártevők ellen bevetett robotoknál, a textilhulladék újrahasznosításához vagy éppen egyedi fotóadatbázis létrehozásához - derül ki a K&H közleményéből. 
Részvény / Deviza / Áru Az űrbe lövi a Microsoftot a mesterséges intelligencia 
Privátbankár.hu | 2023. július 19. 12:05
A Microsoft részvényei kedden 4 százalékkal megugrottak, miután a vállalat bemutatta az Office 365 platformjához tartozó AI-előfizetést. A vállalat 154 milliárd dollárral növeli piaci értékét azzal, hogy bejelentette havi 30 dolláros AI-előfizetését.
Vállalat Nagyot lép a Bosch: minden terméke mesterséges intelligencián fog alapulni 
Privátbankár.hu | 2023. július 10. 14:46
A tervek szerint még ebben az évben a Bosch csoport minden terméke és megoldása vagy eleve tartalmaz mesterséges intelligencia (AI) alapú technológiát, vagy annak segítségével fejlesztik, illetve gyártják majd - tudatta a vállalat az MTI-vel hétfőn.
Makro / Külgazdaság Európai Parlament: nem fog minket kukkolni a mesterséges intelligencia  
Privátbankár.hu | 2023. június 14. 17:33
Az Európai Parlament (EP) nagy többséggel tárgyalási álláspontot szavazott meg szerdai plenáris ülésén a mesterséges intelligencia (MI) szabályozásáról, amelyben a képviselők azt hangsúlyozzák, hogy a mesterséges intelligencia Európán belüli fejlesztésének és alkalmazásának meg kell felelnie az európai alapjogoknak és értékeknek.
Makro / Külgazdaság Nagyon rosszul sült el egy amerikai harci MI-kísérlet - a Skynet már a spájzban van? 
Litván Dániel | 2023. június 2. 17:08
Kezelőjét is megölte a mesterséges intelligencia irányította fegyverrendszer, amikor az nem engedte megtámadni a kiszemelt célpontot. Ez még egyelőre csak szimuláció volt, de az MI hatalmas távlatokat nyit a harcászatban - hatalmas kockázatok mellett.
Részvény / Deviza / Áru Unikornis született, újabb fontos ország tart a válság felé 
Eidenpenz József | 2023. május 31. 12:32
A kínai növekedési kilátások romlása és az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos viták miatt esnek elsősorban az indexek. A BUX még tartja magát, a Mol és az OTP mozgása kioltja egymást. A forint tovább ostromolja a 370-et. Egy cég átlépte az egybillió dolláros méretet, egy gazdaságilag óriás állam termelése pedig nagy csalódást okozott.
Részvény / Deviza / Áru Meglepően stabil a forint, csúnya inflációs adat érkezett 
Eidenpenz József | 2023. május 24. 12:00
Az európai tőzsdék csúnya esésbe kezdtek, miután az amerikai adósságplafonról sem sikerült megegyezni, és a brit infláció is lényegesen magasabb lett a vártnál. A BUX azonban még tartja magát, szerény pluszban van, jót tehetett neki a kamatcsökkentési ciklus megkezdése. A forint átmeneti ingadozás után az erősödés útjára lépett. Mi a PMÁP kockázata?
Makro / Külgazdaság Európa Tanács: meg kell védeni az emberi jogokat a mesterséges intelligenciával szemben 
Privátbankár.hu | 2023. május 9. 17:57
Mivel a mesterséges intelligencia hamarosan az élet szinte minden területét érinteni fogja, az Európa Tanács (ET) tagállamainak konkrét lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy a vonatkozó rendszerek tervezése, fejlesztése és telepítése során biztosítsák az emberi jogok védelmét - jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló ET emberi jogi biztosa kedden.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas hetük lesz a devizatulajdonosoknak, csúcson a DAX és a Telekom 
Eidenpenz József | 2023. május 2. 12:00
Kivárás tapasztalható a részvénypiacokon, de a BUX szárnyal, főleg az OTP húzza. A forint éves csúcsa közelében van, a földgáz pedig 12 havi gödörben. A jegybanki kamatdöntések, a gyorsjelentések és egyes makroadatok egyaránt megrángathatják még az árfolyamokat a héten.
Makro / Külgazdaság Az olaszok ismét társaloghatnak a mesterséges intelligenciával 
Privátbankár.hu | 2023. április 29. 14:09
Egy hónap után Olaszországban újra elérhető a ChatGPT, amit az ország adatvédelmi hatósága állíttatott le. Szerintük ugyanis a fejlesztők nem ismertették a felhasználókkal, milyen információkat tárolnak.
Részvény / Deviza / Áru Az euró a rendes pénz – Nyugaton terjeszkedne a Gloster 
Eidenpenz József | 2023. április 25. 13:43
A tőzsde szoftvervállalata a standard kategóriába készül, tavaly dinamikusan nőtt az árbevétele. Újabb vállalatokat vásárolna fel, amelyekért saját részvényeivel fizethet. A mesterséges intelligencia nagy hatékonyság-növekedést biztosít, ugyanazzal a csapattal több feladatot tudnak elvégezni.
Személyes pénzügyek Nemsokára csak négy napot kell dolgoznunk minden héten? 
Eidenpenz József | 2023. április 10. 15:44
A mesterséges intelligencia megváltoztatja a munka világát és egyes munkahelyeket feleslegessé tesz. Egy Nobel-díjas közgazdász viszont lehetőséget lát a ChatGPT elterjedésében, amely lehetővé teszi a négynapos munkahetet. Bár teljesen más okból, de a nehéziparban is négynapos hétre készülnek Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Stabilan 380 alatt az euró, ki akarják csinálni a spekulánsokat? 
Eidenpenz József | 2023. április 4. 12:34
Egyre lejjebb és lejjebb ereszkedik az euró, lecsúszott 377 forint alá. Az európai tőzsdeindexek ma is pluszban vannak, a BUX felülteljesítése is tovább tart. Vihar előtti csend lehet a részvénypiacon, megnőhet a kereslet az infláció elleni védelmet biztosító eszközök iránt, Elon Musk újra trollkodott a kutyás kriptoérmével.
Tudomány-technika A mesterséges intelligencia szakértői nem értenek egyet a kritikákkal 
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 18:29
Több mesterségesintelligencia-szakértő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy említették fejlesztési eredményeit az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute) nyílt levelében, amelyben az aláírók az AI-hoz kötődő fejlesztések azonnali felfüggesztését követelték.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát? 
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG