<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Mesterséges intelligencia
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a forint, a ChatGPT csinos arcot és hangot kapott
Eidenpenz József | 2023. március 8. 12:33
A tőzsdéken tanácstalanság uralkodik, a BUX index viszont alaposan alulteljesít. A forint is nagyot esik, ami leginkább a jegybankelnök kritikájának hatása lehet, az infláció ugyanis megfelelt a várakozásoknak. Jön az OTP-jelentés, a ChatGPT már beszélni is tud.
Vásárló Már a hálószobában is jelen lehet a mesterséges intelligencia
PR | 2023. március 8. 10:05
Hetek óta óriási figyelem övezi világszerte a Chat GPT-t, amely már-már félelmetes gyorsasággal képes folyamatos kommunikációra. A mesterséges intelligenciával megtámogatott szövegalkotó robot miatt ugyan sokan aggódnak, hamarosan az otthonainkban, sőt a saját hálószobánkban is általánossá válhat hasonló technológiák alkalmazása. Az alvásfigyelőktől az okos párnákon és a szenzoros matracokon át a mesterséges intelligenciával ellátott légkondicionálókkal bezárólag számos olyan futurisztikus eszköz van már piacon, melyek néhány éven belül meghódíthatják a háztartásokat.
Részvény / Deviza / Áru Ma estétől tovább eshet a forint, letaszítják-e a trónról a Google-t?
Eidenpenz József | 2023. március 3. 11:53
A ma esti hitelminősítői megmérettetés nyomán hétfőn reggel nagyot eshet a forint, de az elemzők már egyébként is fordulatot vártak a sok erősödés után. Javulgatnak a tőzsdék, a Richter végre megemberelte magát. Nagyot estek a kriptovaluták egy újabb csődveszély miatt, a Google trónfosztásának esélyét latolgatják a  befektetők.
Makro / Külgazdaság Mesterséges intelligencia figyeli, mire vágynak a románok
Privátbankár.hu | 2023. március 2. 11:22
Romániában egy mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó, ION-nak nevezett beszélő robot segíti ezentúl a kormány munkáját, amelyet a szerdai kormányülésen "tiszteletbeli tanácsadóként" mutatott be kollégáinak és az ország lakosságának Nicolae Ciuca miniszerelnök.
Részvény / Deviza / Áru Fontos határt tört át a földgáz ára, 380 alatt az euró
Eidenpenz József | 2023. február 24. 11:45
A forint benézett 380 alá is, a részvények vegyes képet mutatnak. A földgáz ára két és fél éves mélypontra esett az USA-ban, és erősen együtt mozog az európai árakkal. Szintet léphet a Telekom a jelentésével, az Nvidia pedig a mesterséges intelligenciával. Már 150 ezer Bitcoin-NFT-t hoztak létre.
Részvény / Deviza / Áru Mindig van egy téma, amiért megőrülnek a befektetők - Klasszis podcast
Eidenpenz József - Király Béla | 2023. február 10. 05:38
Januárban szépen emelkedtek a kriptodevizák, és ismét vannak narratívák, felkapott témák, amelyekért megőrülnek a befektetők. Ilyen most a mesterséges intelligencia, amely száguld, de a metaverzum terén is van élénkülés, ami a 2021-es sláger volt. Az e heti Klasszis Podcastban munkatársaink, Eidenpenz József és Király Béla járták körbe ezt a folyton változó, csúcsok és mélységek között ingadozó, izgalmas piacot.
Vállalat 100 milliárd dollárt bukott a Google egy rossz válasz miatt
Privátbankár.hu | 2023. február 9. 08:26
A cég mesterséges intelligencián alapuló chatbotja benézett valamit, zuhanórepülésbe kezdett az Alphabet árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Új bevételi forrásunk lehet a Revolutnál, elindult a Microsoft-Google keresőháború
Eidenpenz József | 2023. február 8. 11:54
A Fed elnökének tegnapi beszéde megnyugtatta a piacokat, az általános emelkedés közepette a BUX ma felülteljesítő. A forint is erősödni tud, az euró 390 alá süllyedt. Új szolgáltatásokat kínál a Revolut Magyarországon is. Komoly konkurenciával kell szembenéznünk az akkumulátorok gyártásában.
Részvény / Deviza / Áru Mesterséges intelligencia és blokklánc: dupla biznisz, vagy dupla lufi?
Eidenpenz József | 2023. február 8. 05:41
Valóságos mánia látszik kialakulni egyes kisebb mesterségesintelligencia-cégek részvényei és az AI-val kapcsolatos kriptodevizák körében az OpenAI cég ChatGPT rendszerének bemutatója után. Sőt az idén ez még erősödött is. Miért ez a nagy felhajtás? Miben más ez a befektetési téma most, mint néhány hónapja volt?
Makro / Külgazdaság Elképesztő tudású drónok jelentek meg a hadszíntereken
Káncz Csaba | 2022. november 22. 15:51
A negyedik ipari forradalom radikálisan megváltoztatja a hadviselést. Elképesztő drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete.  
Pénzügyi szektor Kate 30 műveletet tud, beszél magyarul - színre lép a mesterséges intelligencia
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 16:33
Határtalan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában, amely még csak most kezdi meg igazi karrierjét – jelentette ki Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője a „bevezetés a digitális asszisztencia világába” online eseményen. A beszélgetés középpontjában a K&H november elején bemutatott, mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztense, Kate állt.
Makro / Külgazdaság Már robotok is dolgoznak a hazai Coca-Cola gyárban
Privátbankár.hu | 2022. november 8. 13:26
A Coca-Cola HBC Magyarország több mint 750 millió forintból fejlesztette logisztikai folyamatait dunaharaszti gyártóbázisán.
Vállalat Elérhetetlen álom, mégis a jövő egyetlen útja a 360 fokos ügyfélkép
Privátbankár.hu | 2022. június 6. 16:53
Lehet mindent tudni egy vállalat, vagy vállalkozás ügyfeleiről? Nem, de ez nem jelenti azt, hogy nem is érdemes megpróbálni. Az adattárolás, -kezelés és -feldolgozás legfejlettebb, mesterséges intelligenciával is megtámogatott módjai mind a vállalatoknak – köztük a pénzintézeteknek és biztosítóknak –, mind az ügyfeleiknek már rövid távon is pénzben és időben mérhető nyereségeket hozhatnak.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború a mesterséges intelligencia bevetésének nagy tesztje
Káncz Csaba | 2022. május 30. 18:26
Az orosz–ukrán konfliktus a mesterséges intelligencia próbatételévé vált a hadviselésben. Ukrajna ingyenes hozzáférést kapott a „Clearview AI” arcfelismerő szoftverhez, amelynek adatbázisa kétmilliárd, orosz közösségi média platformokról feltérképezett fényképből áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Avatár-szalon, űrmedence, orvosi multiplex – ilyenek lehetnek a jövő plázái
Mester Nándor | 2022. február 20. 06:22
Majdnem minden virtuális lesz és bármi megtörténhet. Csak győzzük ellenőrizni, hogy tényleg így lesz-e, mondjuk 10 év múlva Magyarországon. Addig is még több ideiglenes pavilon és kevesebb mozi lesz, mert a fiatalok végképp áttérnek az otthoni netes filmnézésre.
Makro / Külgazdaság Mesterséges intelligencia kerül fegyvereinkbe
Hollós János | 2021. november 18. 06:20
A NATO kicsit lassan reagált a mesterséges intelligencia (AI) fejlődésére, de soha nincs későn felgyorsítani az iparági megoldások alkalmazását - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MTI-nek nyilatkozva Rómából, ahol részt vesz az idei NATO-Ipari Fórumon.
Befektetési alapok A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Makro / Külgazdaság Mesterséges intelligenciával hozhat áttörést az őrzés-védelemben a magyar startup
Privátbankár.hu | 2021. július 2. 19:34
Napjainkban a biztonságtechnikai iparág – és azon belül a távfelügyelet – egyik legnagyobb problémájának számít, hogy nagyon sok a téves riasztás. A piacon lévő kamerás rendszerek többnyire viszonylag egyszerűbb mozgásdetekciós mechanizmusokkal működnek, éppen ezért komoly többletmunkát jelent az észlelések manuális validálása. Ebben kíván előrelépést hozni a hazai fejlesztésű U-Alarm, amely a gépi tanulás alkalmazásával jelentős mértékben csökkenti a téves riasztások számát.
Makro / Külgazdaság A mesterséges intelligencia forradalma – a vadon törvényei uralkodnak
Káncz Csaba | 2021. március 11. 15:04
Miután mesterséges intelligenciával rendelkező fegyverek hivatalosan még nem léteznek, nemzetközi szabályozás sincs.  Ezen a területen jelenleg csak az USA és Kína rúg labdába, mert ez a két ország rendelkezik a szükséges forrásokkal, kereskedelmi hatalommal, megfelelő számú tehetséggel és innovációs ökoszisztémával.  Káncz Csaba jegyzete
Vállalat Égető szüksége van az egészségügynek a mesterséges intelligenciára: a magyar fejlesztésekben nagy a potenciál
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 13:34
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiség élethossznövekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet, addigra azonban 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából. Az EIT Health és a McKinsey&Company tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia (AI) forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást, segítségével jobb és hatékonyabb ápolási eredmények érhetőek el és javulhat a betegek tapasztalata az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatban is. A magyar startupok ígéretesnek tűnnek ebben a szegmensben.
Vállalat Microsoft-vezér: két év helyett két hónap jutott a digitális átállásra
Csabai Károly | 2020. június 22. 06:07
Sokkal kevesebb üzleti útra kerül majd sor, mint a koronavírus-járvány előtt, egy konferencia, tárgyalás előtt több cégvezető kétszer is meggondolja majd, hogy tényleg szükséges-e a személyes megjelenés – véli Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. Aki rámutatott arra, hogy a COVID-19 hatására sok magyar cég is kénytelen volt pár hét alatt meghozni olyan intézkedéseket, amelyekre addig éveket hagytak. Attól pedig szerinte nem kell tartani, hogy a robotok elveszik sokak munkáját, hiába tűnnek el ugyanis a rutinszerű, adminisztratív jellegű tevékenységek, azok helyett számtalan új feladatkör jelenik majd meg a jövőben.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Kultúra Egy kissé túl voltak hájpolva az okos városok - nem is jelentenek akkora életminőség javulást
Privátbankár.hu | 2020. február 1. 07:10
Lehet, hogy az okos városok egy kissé túl voltak hájpolva az elmúlt évtizedben, ugyanis nem sok minden vált valóra a korábbi elképzelésekből. Egy tanulmány szerint az okos város projektek hatvan százaléka még ma is csak kísérleti szakaszban van, és sokkal több velük kapcsolatban a biztonsági aggály, mint azt korábban feltételezték.
Kultúra A 20-as évek végére eljöhet az új és szép világ
Privátbankár.hu | 2020. január 12. 19:00
Gondolkozó, önálló döntésekre képes mesterséges intelligencia, elektronikus implantátumokkal helyettesített neuronok, génmanipuláció és ki nem fogyó, ráadásul tiszta energiát szolgáltató fúziós erőművek - ez az a Szép új világ, melyet a Financial Times vázol föl a 20-as évek végére.
Makro / Külgazdaság A Facebook már a jövő irodáján dolgozik
Privátbankár.hu | 2019. november 12. 20:00
2050-re az irodai munka nagy részét már a mesterséges intelligencia vezérli majd, emberi agyba épített elektródák és apró számítógép-implantátumok küldik az e-maileket és osztják be a munkát. És ez már nem csak a távoli jövő, hiszen komoly cégek, így a Facebook vagy az Oracle is dolgoznak a fejlesztéseken.
Makro / Külgazdaság Új dimenzóba lép az amerikai-kínai katonai szembenállás
Káncz Csaba | 2019. november 8. 09:26
A mesterséges intelligenciának és a digitális gazdaságnak – beleértve az ultragyors 5G mobil távközlési rendszereket – megvan az a potenciálja, hogy drámai mértékben szabja át a globális erőegyensúlyt. A Pentagon már nyíltan beszél „ember-gép csapatokról” és a megnövelt képességű katonák bevetéséről. Káncz Csaba jegyzete.
Vállalatok Az Apple atyja szerint abszurd helyzeteket okoz a digitalizáció
Király Béla | 2019. október 30. 18:25
Steve Wozniak, az első Apple gépek megalkotója, és Steve Jobs alapító társa szerint a digitalizációban gyakran átesünk a ló túloldalára. Olyan problémára próbálunk időnként online megoldást találni, amelyekre létezik sokkal egyszerűbb megoldás is.
Makro / Külgazdaság 2020-ban már tananyag lesz az MI?
Privátbankár.hu | 2019. október 15. 13:59
Új kutatóközpont- és adatvagyon-ügynökség jön létre a Mesterséges Intelligencia (MI) koalíció akcióterv részeként - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter.
Részvény / Deviza / Áru Lehet-e a robotokból is tőzsdeguru?
Privátbankár.hu | 2019. október 6. 13:01
A mesterséges intelligencia óriási fejlődése oda vezetett, hogy a gépek ma már nagy segítséget jelentenek a megfelelő részvények kiválasztásában. Óriási előny, hogy millió és millió adatot tudnak kielemezni gyorsan, vagy műholdképeket tudnak feldolgozni, és az érzelmeik sem befolyásolják őket. De vannak korlátaik is.
Makro / Külgazdaság Eddig is tudtuk, hogy Bécs nagyon jó hely, de még jobb lehet
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 16:55
Bécs néhány éven belül Európa első digitális fővárosai között lehet. A mesterséges intelligenciával és a politika digitalizálásával is foglalkoznak.
Makro / Külgazdaság Még az ősszel elkészül a magyar mesterségesintelligencia-akcióterv
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 16. 09:27
Társadalmi érzékenyítés, a piac, a kutatók, az üzleti szféra és az egyetemek együttműködését szabályozó keretrendszer és egy MI-térkép is a csomag része lesz.
Makro / Külgazdaság Nem a munkánkat, az életünket kell féltenünk a robotoktól
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 8. 09:10
Személyzet nélkül, önműködően: folyik a verseny a nagyhatalmak között a mesterséges intelligencián alapuló gyilkos támadó fegyverek kifejlesztésében.
Makro / Külgazdaság Mesterséges intelligenciával újítana az angol egészségügy
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 8. 20:10
Elsőként az angol egészségügyi szolgálat, az NHS fogja a lakosság legszélesebb köreiben is alkalmazni a mesterséges intelligencia, azaz az AI áldásait. A frissen hivatalba lépő konzervatív kormány 250 millió fontot irányzott elő a Nemzeti Mesterséges Intelligencia Laboratórium felállítására.
Karrier Szeretnél csak heti négy napot dolgozni? Akkor imádni fogod mind az öt érvet
Privátbankár.hu | 2019. március 21. 15:10
Egy kutatócsoport szerint a britek ugyanannyi idő alatt 2,4-szer annyit termelnek, mint 1971-ben, a munkaidejük mégsem változott érdemben az ötnapos munkahét bevezetése óta. Itt lenne az ideje az újabb csökkentésnek? Egy csomó környezeti, gazdasági, társadalmi problémára megoldást nyújthatna a munkaidő-mérséklés.
Makro / Külgazdaság Miért nem fog Kína visszavonulót fújni Trump kereskedelmi háborújában?
Káncz Csaba | 2018. december 10. 08:28
A negyedik ipari forradalom drámai mértékben szabja újra a globális erőegyensúlyt. Peking nem fog visszavonulni Trump kereskedelmi háborújában, hiszen a mesterséges intelligencia területén esetlegesen elért hegemóniája a gazdasági hasznok mellett tovább erősítené a kommunisták egyeduralmát Kínában, egyben még nagyobb távolságot tarthatna a nyugati világtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő, milyen intelligens robotbázist építenek a kínaiak
Privátbankár.hu | 2018. december 1. 19:00
Kína fegyverkezik a világűrben és az óceánok mélységeiben egyaránt. A prioritás a vitatott Dél-Kínai tenger uralása. Most mesterséges intelligenciával segített robotkolóniát készül telepíteni a tenger aljára, a konfliktuszónába. A katonai és tudományos célok keverednek.
Karrier Munkahelyeket vesznek el, vagy még teremtenek is a robotok?
Privátbankár.hu | 2018. november 12. 16:58
Nemcsak a munkaadók várnak költségcsökkentést, minőségjavulást az új technológiáktól, a dolgozók is gyakran örülnek neki, mert a monoton tevékenységeket kreatívabb, változatosabb munkavégzés váltja fel. Nemsokára szinte minden vállalat használni fog majd valamilyen formában mesterséges intelligenciával működő rendszereket, felhőszolgáltatásokat.
Vállalat Lesz piros gomb, hogy a mesterséges intelligenciát kikapcsoljuk?
Privátbankár.hu | 2018. november 6. 17:40
A Microsoft Magyarország hatodik alkalommal rendezte meg a jövő technológiáiról szóló konferenciáját vállalati és közigazgatási ügyfeleinek, ahol főként a mesterséges intelligencia üzleti életre, a pénzintézeti szektorra, valamint a munka világára gyakorolt hatását boncolgatták. Lassan mindenki használja majd ezeket a technológiákat, ám súlyos kérdések merülnek fel.
Makro / Külgazdaság Forradalom az igazságszolgáltatásban: a gépek törnek pálcát felettünk?
Privátbankár.hu | 2018. október 27. 18:10
A mesterséges intelligencia már csaknem minden szektorba eljutott, most a bíróságokon fog segíteni ítéletet hozni. A szoftver örökre megváltoztathatja az igazságszolgáltatás világát, azonban az ember helyett döntő - és már konkrét ítéletet is hozó - gépek komoly kockázatot jelenthetnek, ha nem megfelelően használjuk őket a jövőben.
Makro / Külgazdaság A Föld egy semmiben sodródó űrhajó, és nincs Isten, de nélküle jövő sincs
Privátbankár.hu | 2018. október 19. 20:05
Korunk egyik nagy csillagásza, Martin Rees új könyvében sorra veszi az emberiséget fenyegető legnagyobb veszélyeket - melyeket mind az emberiség okozott magának -, és megpróbálja megsaccolni, hogyan élhetnénk túl a klímaváltozás-sújtotta, és robotokkal súlyosbított jövőben. És megrögzött ateista létére a vallás felé fordul, mert ráébred: a tudomány önmagában már nem lehet elég.
Pénzügyi szektor Robotokkal fogunk társalogni banki ügyintéző helyett?
Privátbankár.hu | 2018. október 17. 13:00
Éppen az ügyfelekkel foglalkozó területeken látnak legnagyobb fantáziát a világ legnagyobb bankjai a mesterséges intelligenciában, melynek alkalmazása százmilliárd dolláros nagyságrendű költségmegtakarítást okozhat. Az állások száma azonban csak mérsékelten csökkenne, ráadásul az új technika nemcsak elvesz, hanem teremt is munkahelyeket.
Makro / Külgazdaság Ember-robot együttélés: ez a három lehetőség van, hogy ne tragédia legyen a vége
Privátbankár.hu | 2018. október 11. 20:10
Sok munkát tényleg elvesznek majd a robotok, de attól még az emberi gondolkodásra és irányításra továbbra is szükség lesz a jövőben. Az együttélés viszont csak akkor lehet békés és gyümölcsöző, ha gondosan megtervezzük.
Vásárló Ezek már a jövő ügyintézői - mostantól ezt a robotot kell kérdezned
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 6. 15:59
Az új humanoid robot a szállodákban, üzletekben és repülőtereken nyújt majd hatékony segítséget az érdeklődőknek.
Vásárló Ők már tudják, ki nyeri a vébét – és te?
Privátbankár.hu | 2018. június 21. 10:12
Egy AI-t kérdeztek meg a Bisnodenál, szerinte Brazília lesz a győztes.
Makro / Külgazdaság Új kínai-amerikai összecsapás: a mesterséges intelligencia forradalma?
Káncz Csaba | 2018. május 31. 12:34
Kína a legmagasabb politikai szinten állt be a mesterséges intelligencia fejlesztése és katonai hasznosítása mögé. Peking fej-fej mellett halad Washingtonnal a szuperszámítógépek fejlesztésében, sőt egyetemeik 2016-ban több kutatási anyagot publikáltak a ’mélytanulás’ (deep learning) témakörében, mint amerikai társaik.
Vállalat Fordulat a munkahelyeken: robotokhoz járhatunk állásinterjúra?
Privátbankár.hu | 2018. április 7. 14:47
Egy orosz startup cég mesterséges intelligenciával könnyítené a munkaerő-felvételt.
Makro / Külgazdaság 20 ezer évnyi fejlődés 100 év alatt - hamarosan már dolgoznunk sem kell?
Gáspár András | 2018. április 5. 14:45
Biztosan lesz, akinek a következő években elveszik a munkáját a gépek, másokat viszont egyelőre egyáltalán nem fenyeget a mesterséges intelligencia térhódítása. A történelmi tapasztalatok szerint jó eséllyel nem kevesebb munkát, hanem épphogy többet hoz a robotizáció, de egészen más tudással kell rendelkeznünk ezek betöltéséhez, mint korábban. Az igazi robbanás akkor jön, ha elérjük a szingularitást.
Makro / Külgazdaság Végünk van? Gyilkológéppé vált egy mesterséges intelligencia
BR | 2018. április 3. 20:31
Úgy tűnik, nem teljesen alaptalanok a sci-fikből ismert félelmek: a Google mesterséges intelligenciája ugyanis hiperagresszív magatartást tanúsít bizonyos stresszes szituációkban. Ez a fajta reakció kérdésessé teszi az öntanuló neurális hálózatos további fejlesztését – mit tehetünk, hogy megelőzzük a robokalipszist?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG