TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Siemenst érdekli a részvétel az új paksi beruházásban – közölte az Alapblog.hu-val az energetikában is globális vezető szerepet játszó német óriásvállalat alelnöke. Egy nukleáris erőmű mindig és mindenütt a legdrágábban működtethető energiatermelő kapacitások közé tartozik. Igaz, Németország átállítása megújuló energiára szintén elképesztő pénzeket emészt fel...

Nagyon sok pénzbe kerül az államnak az atomenergia

Dr. Volkmar Pflug az Alapblog.hu újságírójának, Zentai Péternek adott interjújában beszél arról, hogy a nukleáris energia előállítása nagyobb támogatásra szorul, mint akár a szélenergia, akár bármely fosszilis energiaforrás. Még az alapvetően drága gázturbinás erőművek által termelt energia is sokkal csekélyebb támogatást igényel. A Paks II. projekt kapcsán nem kívánta kommentálni más országok energetikai döntését, ugyanakkor szerinte az energiapolitikának az energia folyamatos biztosítását is figyelembe kell vennie.

A Siemens alapvetően visszavonult a nukleáris energiaágazattól. „Szakmai, technológiai vezető szerep vállalására sem törekszünk már. Az általunk kínált szolgáltatások skálája nukleáris projektek esetében hagyományos, nem-nukleáris szolgáltatásokra és termékekre korlátozódik” – tette hozzá dr. Pflug. Ugyanakkor kijelentette, hogy a Siemens mindenképpen érdekelt a Paks II. beruházás nem-nukleáris technológiájában.

Akár Amerikából is hozhatunk gázt, ha folyik

A palagáz-forradalomra kitérve, a Siemens alelnöke hangsúlyozta, hogy a kitermelésben nem kívánnak részt venni, viszont a kitermeléshez szükséges új technológiák fejlesztésében és a hozzájuk rendelt turbinák, kompresszorok, automatikák gyártásában vezető szerepre törekszenek. A palagáz cseppfolyósítva révén (LNG) reálissá válhat az import például Amerikából. Az LNG olyan lehetőség, amely még változatosabbá, diverzifikáltabbá teszi a piacot, miáltal növekszik a beszállítók közti verseny és egyúttal az ellátás is biztonságosabbá válik.

Az állam kihátrál a napenergia mögül - óriási zuhanás

A nagy németországi energiaváltás (Energiewende) az interjúalany szerint nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem épülhetnek hagyományos forrásokon alapuló energiatermelő kapacitások a jövőben. Azok még várhatóan nagyon sokáig létezni fognak. Velük kapcsolatban az a cél, hogy minél korszerűbbekké váljanak, kevésbé szennyezőek legyenek.

Német tervek: csökkenő energiaigény, növekvő megújuló források. Forrás: energytransition.de

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb prognózisa szerint a következő 25 évben csaknem további 40 százalékkal fog bővülni az energia iránti kereslet, azon belül a legerőteljesebben a földgáz iránt.

Német tervek: kevesebb szén és nukleáris energia, több megújuló forrás. Forrás: energytransition.de

Három-négy évvel ezelőtt Németország jelentette a napenergia alapú (fotovoltaikus) piac felét. Ennek oka az volt, hogy a napelemes energia előállítóit példátlan nagyvonalúsággal szubvencionálta a szabályozó rendszer. Tavaly módosítottak a megújuló forrásokra vonatkozó törvényen és jelentősen csökkentették a napenergiához kapcsolódó építési és előállítási pénztámogatásokat illetve a garantált „napenergia-felvásárlás” arányát, ezáltal 75 százalékkal (!) zuhant a napenergia részesedése a német piacon.

Elképesztő pénzbe kerül az átállás megújuló energiára

Az Energiewende céljai részben megvalósultak azzal, hogy egyre nagyobb arányt képviselnek a megújuló energiaforrások: ezek már most a németországi energia-előállítás 26 százalékát teszik ki.

Az Energiewende „sztori” másik oldala viszont kimondottan kudarcos eddig: 2012-ben és 2013-ban kimondottan nőtt Németország CO2 kibocsátása, ugyanis fokozottan teret hódítottak újra a lignites erőművek. „Bármennyire paradoxnak tűnik is, amit mondok: az Energiewende közepette, 2013-ban több barnaszenet égettünk el, mint valaha” – tette hozzá az interjúalany.

A Volkmar Pflug által említett széndioxid-kibocsátás-növekedéshez hozzátartozik, hogy közben a gazdasági teljesítmény is szépen bővült. Kék vonal: GDP-változás, arany vonal: üvegházhatású gázok kibocsátásának változása. Forrás: energytransition.de
Az átállás és az alternatív termelés miatt nagyon drága lett az áram Németországban. Bár óriási szubvenciókkal támogatja az állam a megújulókat, de ezt a költséget leginkább az emberekkel fizettetik meg. A német háztartásoknak jelenleg kétszer annyit kell fizetniük az áramért, mint amerikai társaiknak. Írásunk a háttérről >>

„Mára kiderült, hogy a német energiafogyasztóknak évi 26 milliárd eurójába kerül a megújuló energiaforrások támogatása. Ez az összeg folyamatosan növekszik – a megújuló energiák szubvencióját 20 évre garantáló adórendszer alapján…

Nem a nap, hanem a szél lesz a befutó?

A megújulók között azokat a technológiákat kell előnyben részesíteni, amelyek az energiát a leghatékonyabban, a legkisebb befektetéssel és a legalacsonyabb működési költséggel képesek előállítani. „Mi a szélenergiában látjuk a legnagyobb potenciált és a kutatás-fejlesztési tevékenységünket is erre fókuszáljuk – nyilatkozta a Siemens alelnöke.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megölte a lakásbulikat az Airbnb
MTI | 2020. augusztus 24. 12:43
Többé nem lehet partikat szervezni egyik ingatlanjukban sem, és legfeljebb 16-an bérelhetnek ki együtt Airbnb-s lakást. A dühös szomszédok, de még inkább a koronavírus miatt.
Vállalat Új szintre lép a TransferWise és a Mastercard együttműködése
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 24. 11:01
Ezzel lehetővé téve a kártyák kibocsátását a világ bármely olyan piacán, ahol Mastercard kártyákat elfogadnak és ahol a TransferWise engedéllyel rendelkezik.
Vállalat Magyarország lehet az új Kína?
Király Béla | 2020. augusztus 23. 06:08
A járvány az iparban is felfordulást okozott, sokan arra számítanak, hogy a nagy cégek visszahozzák Európába a termelést. Az egyik kézenfekvő új bázis Magyarország lehet. Megmutatjuk, mi szól mellettünk és mi ellenünk.
Vállalat Bruce Willis reklámozta a terméküket, most tejeskávé üzemet adnak át
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 21. 10:51
Több mint 8 milliárd forintos lesz a beruházás.
Vállalat A Strabag építi ki a Neszmély-Dunaradvány közötti komp magyar oldalát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 08:58
A beruházás 1,8 milliárd forintot tesz ki. Az átkelővel napi 600 személyautó takaríthat meg 40 kilométeres kerülőt Szlovákia felé. 
Vállalat Kiszivárgott két név, megvan az Index új főszerkesztője és egyik főszerkesztő-helyettese?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 19. 08:11
Hivatalosan nincsenek megerősítve.
Vállalat A világ egyik legmodernebb harcjárművét gyártják hamarosan Magyarországon
MTI | 2020. augusztus 18. 08:09
A magyar állam vegyesvállalatot alapított a német Rheinmetall hadiipari céggel, melynek keretében a Lynx nevű harcjárművet gyártó üzemet létesítenek nálunk. A megállapodással több mint kétmilliárd euró értékű fejlesztési program indult el.
Vállalat Sok pénzt tettek Mészáros Lőrincék a kínaiakkal vasutat építő cégükbe
Székely Sarolta | 2020. augusztus 18. 06:08
Elkerülhetetlen volt a lépés, ha meg akarnak felelni a számviteli jogszabályoknak és biztosítani akarják a cég jövőjét. Márpedig ez nem is lehet kérdés, mivel az RM International Zrt. részt vesz a Budapest-Belgrád gyorsvasút-építés projektjében.
Vállalat Újabb amerikai lépések jönnek a Huawei ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 17. 17:46
A washingtoni kormányzat a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára annak érdekében, hogy megnehezítse a kínai távközlésiberendezés-gyártó konszern hozzáférését amerikai technológiákhoz - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium a honlapján.
Vállalat Az államé lett a sármelléki repülőtér
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 13:17
90 százalékos tulajdonrészt vettek a repteret működtető cégben, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.
hírlevél