Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Siemenst érdekli a részvétel az új paksi beruházásban – közölte az Alapblog.hu-val az energetikában is globális vezető szerepet játszó német óriásvállalat alelnöke. Egy nukleáris erőmű mindig és mindenütt a legdrágábban működtethető energiatermelő kapacitások közé tartozik. Igaz, Németország átállítása megújuló energiára szintén elképesztő pénzeket emészt fel...

Nagyon sok pénzbe kerül az államnak az atomenergia

Dr. Volkmar Pflug az Alapblog.hu újságírójának, Zentai Péternek adott interjújában beszél arról, hogy a nukleáris energia előállítása nagyobb támogatásra szorul, mint akár a szélenergia, akár bármely fosszilis energiaforrás. Még az alapvetően drága gázturbinás erőművek által termelt energia is sokkal csekélyebb támogatást igényel. A Paks II. projekt kapcsán nem kívánta kommentálni más országok energetikai döntését, ugyanakkor szerinte az energiapolitikának az energia folyamatos biztosítását is figyelembe kell vennie.

A Siemens alapvetően visszavonult a nukleáris energiaágazattól. „Szakmai, technológiai vezető szerep vállalására sem törekszünk már. Az általunk kínált szolgáltatások skálája nukleáris projektek esetében hagyományos, nem-nukleáris szolgáltatásokra és termékekre korlátozódik” – tette hozzá dr. Pflug. Ugyanakkor kijelentette, hogy a Siemens mindenképpen érdekelt a Paks II. beruházás nem-nukleáris technológiájában.

Akár Amerikából is hozhatunk gázt, ha folyik

A palagáz-forradalomra kitérve, a Siemens alelnöke hangsúlyozta, hogy a kitermelésben nem kívánnak részt venni, viszont a kitermeléshez szükséges új technológiák fejlesztésében és a hozzájuk rendelt turbinák, kompresszorok, automatikák gyártásában vezető szerepre törekszenek. A palagáz cseppfolyósítva révén (LNG) reálissá válhat az import például Amerikából. Az LNG olyan lehetőség, amely még változatosabbá, diverzifikáltabbá teszi a piacot, miáltal növekszik a beszállítók közti verseny és egyúttal az ellátás is biztonságosabbá válik.

Az állam kihátrál a napenergia mögül - óriási zuhanás

A nagy németországi energiaváltás (Energiewende) az interjúalany szerint nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem épülhetnek hagyományos forrásokon alapuló energiatermelő kapacitások a jövőben. Azok még várhatóan nagyon sokáig létezni fognak. Velük kapcsolatban az a cél, hogy minél korszerűbbekké váljanak, kevésbé szennyezőek legyenek.

Német tervek: csökkenő energiaigény, növekvő megújuló források. Forrás: energytransition.de

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb prognózisa szerint a következő 25 évben csaknem további 40 százalékkal fog bővülni az energia iránti kereslet, azon belül a legerőteljesebben a földgáz iránt.

Német tervek: kevesebb szén és nukleáris energia, több megújuló forrás. Forrás: energytransition.de

Három-négy évvel ezelőtt Németország jelentette a napenergia alapú (fotovoltaikus) piac felét. Ennek oka az volt, hogy a napelemes energia előállítóit példátlan nagyvonalúsággal szubvencionálta a szabályozó rendszer. Tavaly módosítottak a megújuló forrásokra vonatkozó törvényen és jelentősen csökkentették a napenergiához kapcsolódó építési és előállítási pénztámogatásokat illetve a garantált „napenergia-felvásárlás” arányát, ezáltal 75 százalékkal (!) zuhant a napenergia részesedése a német piacon.

Elképesztő pénzbe kerül az átállás megújuló energiára

Az Energiewende céljai részben megvalósultak azzal, hogy egyre nagyobb arányt képviselnek a megújuló energiaforrások: ezek már most a németországi energia-előállítás 26 százalékát teszik ki.

Az Energiewende „sztori” másik oldala viszont kimondottan kudarcos eddig: 2012-ben és 2013-ban kimondottan nőtt Németország CO2 kibocsátása, ugyanis fokozottan teret hódítottak újra a lignites erőművek. „Bármennyire paradoxnak tűnik is, amit mondok: az Energiewende közepette, 2013-ban több barnaszenet égettünk el, mint valaha” – tette hozzá az interjúalany.

A Volkmar Pflug által említett széndioxid-kibocsátás-növekedéshez hozzátartozik, hogy közben a gazdasági teljesítmény is szépen bővült. Kék vonal: GDP-változás, arany vonal: üvegházhatású gázok kibocsátásának változása. Forrás: energytransition.de
Az átállás és az alternatív termelés miatt nagyon drága lett az áram Németországban. Bár óriási szubvenciókkal támogatja az állam a megújulókat, de ezt a költséget leginkább az emberekkel fizettetik meg. A német háztartásoknak jelenleg kétszer annyit kell fizetniük az áramért, mint amerikai társaiknak. Írásunk a háttérről >>

„Mára kiderült, hogy a német energiafogyasztóknak évi 26 milliárd eurójába kerül a megújuló energiaforrások támogatása. Ez az összeg folyamatosan növekszik – a megújuló energiák szubvencióját 20 évre garantáló adórendszer alapján…

Nem a nap, hanem a szél lesz a befutó?

A megújulók között azokat a technológiákat kell előnyben részesíteni, amelyek az energiát a leghatékonyabban, a legkisebb befektetéssel és a legalacsonyabb működési költséggel képesek előállítani. „Mi a szélenergiában látjuk a legnagyobb potenciált és a kutatás-fejlesztési tevékenységünket is erre fókuszáljuk – nyilatkozta a Siemens alelnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Pénzre váltanák a követőiket, de a netes gyűlölködésből nem kérnek a futballklubok
Marosi Gergely | 2021. május 8. 12:21
Futballklubok, játékosok és szervezetek sora sötétítette el közösségimédia-csatornáit május 1. és 4. között, ezzel tiltakozva a gyűlölködő, illetve rasszista kommentáradat, valamint a különféle platformok szerintük nem megfelelő moderálása miatt. Gesztusnak látványos volt, de ha az összes üzleti és kommunikációs érv a közösségimédiás-jelenlét növelése mellett szól, kivonulni aligha lehet, a teljes megrendszabályozás meg szélmalomharcnak tűnik.
Vállalat Valakik nagyot kaszálnak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak felújításán
Vég Márton | 2021. május 7. 15:55
Több évtizedes építőipari tapasztalattal rendelkező cégek dolgoznak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak kicsinosításán, de a Hunguest Hotels a konkrét neveket nem hozza nyilvánosságra, pedig a vissza nem térítendő állami milliárdokat is felhasználva dübörög a renoválás.
Vállalat Vége Bige László házi őrizetének
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 18:34
Megszüntette Bige László házi őrizetét a Nyíregyházi Törvényszék - tájékoztatta a vállalkozó tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt. az MTI-t.
Vállalat Eldőlt: nem tolják ki a céges beszámolók leadási határidejét
Privátbankár.hu | 2021. május 4. 14:05
De mégis van mód a halasztásra. 
Vállalat Budai luxusvillában telepedett le milliárdos tőkével a "trafikos" Sánta-család új cége
Vég Márton | 2021. május 4. 05:17
A trafik-ügyből ismert hódmezővásárhelyi Sánta-család átrendezte az Országos Dohányboltellátó mögötti céghálót, miközben megjelentek egy budai luxusvillában is, megcélozva az ingatlanpiacot. Drágul a cigi, bővül az illegális kereskedelem, és egyre több a pályázat nélkül, államilag kijelölt trafik.
Vállalat Száműznék a vasbetont - ezen dolgozik két cég 681 milliós állami támogatással
MTI | 2021. május 2. 07:23
A vasbetont kiváltó előre gyártott betonelemek gyártási technológiáján dolgozik az Uvaterv Zrt., a Ferrobeton Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a projekthez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 681,749 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított - közölte a konzorciumvezető Uvaterv Zrt. Az 1,045 milliárd forint összköltségvetésű fejlesztésben a fennmaradó részt a két cég önerőből finanszírozza.
Vállalat Vakarhatják a fejüket az iparvállalatok - kellemetlen lesz ez a drágulás
Király Béla | 2021. május 1. 12:23
Az Európai Unió környezetvédelmi előírásai ugyan előremutatónak számítanak, ám számos iparvállalatnak okoz nehézséget ezek teljesítése. Erre reagálva mind többen próbálják emissziós kvóta vásárlással orvosolni a helyzetet, ami viszont azok árát rekordszintre hajtotta.
Vállalat Megértőbben kezeli a NAV a határidőket
MTI | 2021. május 1. 09:17
Kérelemmel menthető ki a beszámolók, illetve az azokhoz kapcsolódó bevallások május 31-ei határidejének elmulasztása az idén - közölte Izer Norbert.
Vállalat A következő hónapra is igényelhető az ágazati bértámogatás
Privátbankár.hu | 2021. április 30. 11:28
Ismét meghosszabbították a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak biztosított támogatást. 
Vállalat 2,2 milliárd forint osztalékot fizet ki az idén a 4iG
MTI | 2021. április 29. 17:51
Jól sikerült a tavalyi év.
hírlevél
depositphotos