Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Siemenst érdekli a részvétel az új paksi beruházásban – közölte az Alapblog.hu-val az energetikában is globális vezető szerepet játszó német óriásvállalat alelnöke. Egy nukleáris erőmű mindig és mindenütt a legdrágábban működtethető energiatermelő kapacitások közé tartozik. Igaz, Németország átállítása megújuló energiára szintén elképesztő pénzeket emészt fel...

Nagyon sok pénzbe kerül az államnak az atomenergia

Dr. Volkmar Pflug az Alapblog.hu újságírójának, Zentai Péternek adott interjújában beszél arról, hogy a nukleáris energia előállítása nagyobb támogatásra szorul, mint akár a szélenergia, akár bármely fosszilis energiaforrás. Még az alapvetően drága gázturbinás erőművek által termelt energia is sokkal csekélyebb támogatást igényel. A Paks II. projekt kapcsán nem kívánta kommentálni más országok energetikai döntését, ugyanakkor szerinte az energiapolitikának az energia folyamatos biztosítását is figyelembe kell vennie.

A Siemens alapvetően visszavonult a nukleáris energiaágazattól. „Szakmai, technológiai vezető szerep vállalására sem törekszünk már. Az általunk kínált szolgáltatások skálája nukleáris projektek esetében hagyományos, nem-nukleáris szolgáltatásokra és termékekre korlátozódik” – tette hozzá dr. Pflug. Ugyanakkor kijelentette, hogy a Siemens mindenképpen érdekelt a Paks II. beruházás nem-nukleáris technológiájában.

Akár Amerikából is hozhatunk gázt, ha folyik

A palagáz-forradalomra kitérve, a Siemens alelnöke hangsúlyozta, hogy a kitermelésben nem kívánnak részt venni, viszont a kitermeléshez szükséges új technológiák fejlesztésében és a hozzájuk rendelt turbinák, kompresszorok, automatikák gyártásában vezető szerepre törekszenek. A palagáz cseppfolyósítva révén (LNG) reálissá válhat az import például Amerikából. Az LNG olyan lehetőség, amely még változatosabbá, diverzifikáltabbá teszi a piacot, miáltal növekszik a beszállítók közti verseny és egyúttal az ellátás is biztonságosabbá válik.

Az állam kihátrál a napenergia mögül - óriási zuhanás

A nagy németországi energiaváltás (Energiewende) az interjúalany szerint nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem épülhetnek hagyományos forrásokon alapuló energiatermelő kapacitások a jövőben. Azok még várhatóan nagyon sokáig létezni fognak. Velük kapcsolatban az a cél, hogy minél korszerűbbekké váljanak, kevésbé szennyezőek legyenek.

Német tervek: csökkenő energiaigény, növekvő megújuló források. Forrás: energytransition.de

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb prognózisa szerint a következő 25 évben csaknem további 40 százalékkal fog bővülni az energia iránti kereslet, azon belül a legerőteljesebben a földgáz iránt.

Német tervek: kevesebb szén és nukleáris energia, több megújuló forrás. Forrás: energytransition.de

Három-négy évvel ezelőtt Németország jelentette a napenergia alapú (fotovoltaikus) piac felét. Ennek oka az volt, hogy a napelemes energia előállítóit példátlan nagyvonalúsággal szubvencionálta a szabályozó rendszer. Tavaly módosítottak a megújuló forrásokra vonatkozó törvényen és jelentősen csökkentették a napenergiához kapcsolódó építési és előállítási pénztámogatásokat illetve a garantált „napenergia-felvásárlás” arányát, ezáltal 75 százalékkal (!) zuhant a napenergia részesedése a német piacon.

Elképesztő pénzbe kerül az átállás megújuló energiára

Az Energiewende céljai részben megvalósultak azzal, hogy egyre nagyobb arányt képviselnek a megújuló energiaforrások: ezek már most a németországi energia-előállítás 26 százalékát teszik ki.

Az Energiewende „sztori” másik oldala viszont kimondottan kudarcos eddig: 2012-ben és 2013-ban kimondottan nőtt Németország CO2 kibocsátása, ugyanis fokozottan teret hódítottak újra a lignites erőművek. „Bármennyire paradoxnak tűnik is, amit mondok: az Energiewende közepette, 2013-ban több barnaszenet égettünk el, mint valaha” – tette hozzá az interjúalany.

A Volkmar Pflug által említett széndioxid-kibocsátás-növekedéshez hozzátartozik, hogy közben a gazdasági teljesítmény is szépen bővült. Kék vonal: GDP-változás, arany vonal: üvegházhatású gázok kibocsátásának változása. Forrás: energytransition.de
Az átállás és az alternatív termelés miatt nagyon drága lett az áram Németországban. Bár óriási szubvenciókkal támogatja az állam a megújulókat, de ezt a költséget leginkább az emberekkel fizettetik meg. A német háztartásoknak jelenleg kétszer annyit kell fizetniük az áramért, mint amerikai társaiknak. Írásunk a háttérről >>

„Mára kiderült, hogy a német energiafogyasztóknak évi 26 milliárd eurójába kerül a megújuló energiaforrások támogatása. Ez az összeg folyamatosan növekszik – a megújuló energiák szubvencióját 20 évre garantáló adórendszer alapján…

Nem a nap, hanem a szél lesz a befutó?

A megújulók között azokat a technológiákat kell előnyben részesíteni, amelyek az energiát a leghatékonyabban, a legkisebb befektetéssel és a legalacsonyabb működési költséggel képesek előállítani. „Mi a szélenergiában látjuk a legnagyobb potenciált és a kutatás-fejlesztési tevékenységünket is erre fókuszáljuk – nyilatkozta a Siemens alelnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Szinte hihetetlen mit szeretne elérni a Mol
Király Béla | 2021. február 24. 19:33
Az olajvállalatok a közvélemény szemében ritkán szoktak a fenntarthatóság szinonimái lenni, ennek tükrében kifejezetten ambiciózus cél, hogy 2050-re a vállalat karbonsemleges legyen. A társaság a következő tíz évre szóló stratégiájában 30 százalékos emissziócsökkentést fog végrehajtani.
Vállalat 1,3 milliárd euróval rontotta a koronavírus-járvány az Allianz eredményét
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:57
2020-ban a teljes díjbevétel 1,3 százalékkal, 140 milliárd euróra csökkent, a működési eredmény 10,8 milliárd euró lett, nagyrészt a Covid-járvány 1,3 milliárd euróra rúgó negatív hatása miatt - írja az Allianz lapunkhoz eljuttatott közleményében. A cég adózott eredménye 14 százalékkal, 6,8 milliárd euróra csökkent. Az igazgatóság az előző évvel megegyező összegű, részvényenként 9,60 eurós osztalék kifizetésére tesz javaslatot. Idén 12 milliárd eurós működési eredményt tűzött ki célként az Allianz.
Vállalat A TikToktól és a YouTube-tól is várja a pénzt a magyar kormány
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 07:42
A Pénzügyminisztérium államtitkára úgy látja: az egész EU-ban csak mi tudjuk megadóztatni a nagy techcégeket, a jogvitákra pedig azt mondta: game over.
Vállalat Nagy kedvezményeket alkudott ki Ausztráliában a Facebook, cserébe visszaállítja a híráramlást
Tiszai Balázs | 2021. február 23. 10:19
Az ausztrál kormány az óriásvállalat kedvéért puhított a bigteches törvénytervezetén.
Vállalat Pedagógusok ingyenes tesztelésére várja a jelentkezőket a Generali
Privátbankár.hu | 2021. február 22. 09:48
A fertőzésveszélynek erősen kitett iskolai és óvódai pedagógusok számára hírdet koronavírus-szűrést a Generali a Biztonságért Alapítvány, amely már tavaly is szűrőbuszokkal segítette az oktatásban dolgozók tesztelését.
Vállalat Az önkormányzatokat is nehéz helyzetbe hozzák a csődközeli fürdők
Csécsi László | 2021. február 21. 15:35
Kevés szektort vetett vissza annyira a COVID-19, mint a gyógyfürdőket. Tavaly a külföldi látogatóik 70 százalékát veszítették el, a bevételeik a 2019-es érték kevesebb, mint felére csökkentek, miközben a működési költségeiket nem tudták ilyen nagy mértékben lefaragni. Nagyon várják már, hogy újra bevételhez jussanak, de a nyitás nem lesz egyszerű. A Magyar Fürdőszövetség kormányhoz eljutatott javaslatcsomagja egyelőre visszhang nélkül maradt.
Vállalat Visszatér a kuponrendszer?
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 07:35
A BKIK ezzel pörgetné fel a forgalmat az éttermekben. A vendéglátóhelyeknek minimum másfél-két hét kell, hogy teljesen fel tudjanak készülni az újraindulásra.
Vállalat A svájci óragyártók forgalmán is meglátszik a járvány
MTI | 2021. február 18. 18:31
Folytatódott az ágazat eladáscsökkenése, a visszaesés már egy éve tart.
Vállalat Hazudott a Facebook a felhasználói számáról, hogy több hirdetőpartnert szerezzen
Privátbankár.hu | 2021. február 18. 12:38
Újabb felvonásához érkezett egy a vállalat ellen indított per: kiderült, hogy a techgigász több elérhető felhasználóval kecsegtette a potenciális hirdetőpartnereket az egyik amerikai államban, mint amekkora az állam népessége.
Vállalat Arrogáns és kiábrándító: A kritikus koronavírus-híreket is blokkolta az ausztrálok elől a Facebook
Privátbankár.hu | 2021. február 18. 11:58
Mark Zuckerberg cége a szerda este óta tartó hírstop keretében a fontos egészségügyi információkat is elérhetetlenné tette a szigetországi felhasználók előtt. A Facebook közlése szerint egyszerű hiba történt, és orvosolják.
hírlevél