TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Európa válságkezelésből kettes alát érdemel, de nem olyan rossz a helyzet, mint hiszik. Nincs valódi defláció, az energiaárak esése pedig hosszabb távon növelheti a keresletet és élénkítheti a gazdaságot. A német államkötvények hozama ekkor extrém alacsony szintről felugorhat. Az amerikai tíz éves állampapír-hozamok rövid távon nem sokat mondanak a kamatvárakozásokról.

A piacok be vannak ijedve Európa gazdasága miatt, esik az euró, esnek a német kötvényhozamok, gyengülnek az EU-periféria devizái, mint a forint és a zloty. „Szerintem ez mind túlzás” – írja az Alapblogon Zsiday Viktor alapkezelő.

Válságkezelésből kettes alá

Tény, hogy Európa magának köszönheti a bajt, válságkezelésből kettes alát érdemelnek: széthúzó politikusok, késlekedő, a válságban még kamatot is emelő jegybank stb. Mára azonban a félelmek eltúlzottá váltak – írja a szerző. Egyrészt nincs széleskörű defláció. Nyáron az EU-s szolgáltatás-infláció 1,3 százalék volt, most 1,2. Az energia/élelmiszerárak nélküli infláció 0,8 százalék volt fél éve, most meg 0,7 százalék.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a rossz defláció az, amikor válságban, a kereslethiányos gazdaságban senki nem tud árat emelni, aztán bért sem, és egy lefelé tartó spirál alakul ki, ahol az adósságok fizetése is egyre nehezebb. Európában azonban az energiaárak esése viszi le az árindexet a negatív tartományba, de ez jó hír.

Az árcsökkenés, amely furcsa módon inflációt generál

„Az európai bérek 1-1,5 százalékkal nőnek, tehát a negatív árindex azt jelenti, hogy 1,5-2 százalékos reálnövekedés van a bérekben. Az olajárak esésével valójában egy csomó pénz marad a fogyasztók zsebében, amit el is fognak költeni. Ráadásul az euró is sokat gyengült, ami élénkíti az exportot” – írja a szerző. Az ECB is befejezte tavaly ősszel a bankok vegzálását, így már nyugodtan tudnak hitelezni.

Ez a három tényező idén kimozdíthatja Európát a holtpontról és fokozatosan gyorsuló növekedést generál, ami a defláció ellen hat. Az olajáresés végeredményben nem is deflációs, hanem inflációs hatással jár a lakossági fogyasztás és gazdasági növekedés fölpörgetése révén. Az ECB-nek semmit sem kell tennie, akkor is jó lesz Európa idei éve, de ha még ők is lazítanak, az biztos nem fog ártani.

Komoly hozamugrás lehet a német kötvényeknél

A német tíz éves kötvények hozamszintje, 0,46 százalék Zsiday szerint az eurózóna totális széthullását vagy abszolút japanizációt áraz. Ha egy kicsit is jobb lesz a helyzet ennél, akkor nem marad itt a német kötvény, ha pedig fellendülés következik, akkor nagyon komoly hozamugrás is lehet.

A Total Return Blog szerzője, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzsere, Duronelly Péter az USA-kamatokat vizsgálta. Szerinte nem mondhatni, hogy pillanatnyilag nagyon informatív üzeneteket hordozna. „A kommentárok általában azt emelik ki, hogy a piac éppen milyen valószínűséget tulajdonít annak, hogy a Fed változtat a kamatain. Ez hosszú távon így van, de egyik napról, vagy hétről a másikra nem változik annyit a befektetők véleménye, hogy az ilyen mozgásokat generálna a hozamban” – írja.

Ahol harminc éve tart a kamatok lejtmenete

A közgazdász grafikonja szemlélteti, hogy néha, például októberben milyen eszement mozgások voltak a tíz éves államkötvényeknél. Ezek szerint hol megnőtt, hogy lecsökkent a kamatemelésre vonatkozó valószínűség? Ha kicsit hosszabb távon nézzük, akkor egyelőre csak az egyre alacsonyabb csúcsok és mélypontok sorozatát látjuk, a kamat nem tört ki a 30 éve tartó lefele irányuló trendből – írja. (Grafikonok az eredeti cikkben.)

A kétéves kamat viszont, aminek rövidebb lejárata kapcsán némileg több köze van a várható rövid kamatokhoz, lassan, de biztosan araszol felfelé. Ezen a szegmensen nézve a Fed kamatemelésére vonatkozó várakozások egyértelműbbnek tűnnek. „Összességében az mondható tehát el, hogy a piac folyamatosan és konszisztensen azzal számol, hogy a Fed jövőre elkezdi, és nagyon lassan folytatja az irányadó kamat emelését. Ehhez képest a 10 éves meg megy a maga útján” – írta a szerző még decemberben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
hírlevél