<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Defláció
Makro / Külgazdaság A japánok külön úton járnak
Tiszóczi Roland | 2022. június 17. 17:21
Komoly dilemmában a japán jegybank (BoJ): ösztönözné a gazdaságot és serkentené az inflációt, de erősen gyengül a jen. A BoJ a világ egyetlen központi bankja maradt, amely továbbra is ösztönző monetáris politikát folytat.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 200 dolláros olaj? Nagy zuhanás után stabilizálódik a forint
Eidenpenz József | 2022. június 9. 11:51
A tőzsdéken rossz a hangulat, miközben az EKB-ra várnak, a BUX viszont tartja magát. A tegnapi nagy gyengülés után ma stagnál a forint. Óriásit ugrott az európai földgáz ára egy texasi kikötőben kitört tűz miatt. A török líra ismét mélyrepülésben, miután az unortodox elnök az évi 70 százalék inflációt minikamatokkal gyógyítaná.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoin: 17 millió
Eidenpenz József | 2018. május 6. 14:02
Ezúttal nem dollár, hanem darab, nem egy újabb őrült árfolyambecslésről van szó. Nemrég lépte át az eddig kibocsátott bitcoinok darabszáma a 17 milliót, ezzel eddig már a maximális mennyiség több mint 81 százalékát létrehozták. Ez most azt jelenti, hogy sok a kínálat ebből a sajátos fizetőeszközből, vagy éppen kevés? Inflálódik-e a bitcoin, vagy deflálódik?
Makro / Külgazdaság Legyőztük a jegybankok mumusát?
Privátbankár.hu | 2016. április 5. 11:23
A deflációs hullám végére és felívelő piaci teljesítményre számítanak az elemzők.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg rossz nekünk, ha nincs infláció?
Fellegi Tamás | 2016. március 23. 15:06
A jegybank a kamatcsökkentés indokai között első helyen hangsúlyozta a túlzottan alacsony inflációt. Az utóbbi időben ugyanezzel érvel az amerikai FED és az Európai Központi Bank is. De miért nem jó nekünk az árstabilitás, tényleg ártalmas-e, vagy csak egy réges-régi rossz emlék kísért?
Makro / Külgazdaság Immár negatív kamatunk is van!
Fellegi Tamás | 2016. március 22. 16:18
A jegybank egy viszonylag méreteset vágott az alapkamaton, de ami még ennél is érdekesebb, hogy az egynapos betéti ráta negatív tartományba került, -0,05 százalékra. Eközben az egynapos hitelráta 1,45 százalékra mérséklődött. Az Monetáris Tanács ezentúl a kamatdöntő ülésein az utóbbi két kamatról is határozni fog.
Részvény / Deviza / Áru Tudod, mitől kellene most a legjobban félnünk? Elárulták
Privátbankár.hu | 2016. március 15. 15:03
A Barclays rengeteg befektetőt megkérdezett arról, milyen kockázatok fenyegetik a legjobban a világgazdaságot. A deflációtól sokkal jobban kell félni, mint az inflációtól, a kínai lassulás réme pedig jelenleg minden mást beárnyékol. A feltörekvő országok közül a legszívesebben Indiába tennének pénzt a szakemberek.
Részvény / Deviza / Áru Évtizedek óta nem volt ilyen jó évkezdése az aranynak
Fellegi Tamás | 2016. március 9. 15:19
A rekord évkezdés azért meglepő, mert eddig ilyen ralik inflációs veszély idején zajlottak az aranyban. 1974-ben az olajár-robbanás fűtötte be az inflációt, így menekült a tőke az aranyba. Most pont az ellenkezője a helyzet: trendszerűen eső olajár, 0 infláció, negatív kamatok. Miért zajlik vajon most a nagy vétel?
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: négy hónap után negatívba fordult az infláció
Privátbankár.hu | 2015. október 8. 09:05
Négy egymást követő pozitív adat után szeptemberben éves összehasonlításban csökkentek a fogyasztói árak, nem is kicsit.
Makro / Külgazdaság Londonból üzenik: fellélegezhetnek a magyarok
Privátbankár.hu | 2015. június 9. 11:57
Londoni pénzügyi elemzők szerint a vártnál magasabb, 0,5 százalékos tizenkét havi májusi magyar infláció nyomán elhárulhatnak a deflációs veszéllyel kapcsolatos piaci aggályok.
Makro / Külgazdaság A Beatles óta nem láttunk ilyet: itt a negatív brit infláció
Privátbankár.hu | 2015. május 19. 11:42
Több mint fél évszázada először negatív éves inflációt mértek Nagy-Britanniában.
Deviza / Áru Van pénzünk, és nem félünk elkölteni - mi lesz a forinttal?
Privátbankár.hu | 2015. április 16. 11:44
Az OTP szakembere szerint a következő hónapokban kiderülhet, tényleg kell-e az EKB mennyiségi enyhítési programja, vagy a fogyasztás élénkülése magában is beindítja a növekedést. A következő hónapok emiatt és a görögök miatt is érdekesek lesznek. A forint a "sáv" erős széléről ugrott újra 300 fölé.
Makro / Külgazdaság Még maradhat egy darabig a negatív infláció
Privátbankár.hu | 2015. április 8. 11:35
Az elemzői várakozásoknál ugyan kisebb mértékben csökkentek a fogyasztói árak márciusban, de a szakértők szerint a nyár végéig még fennmaradhat a negatív infláció.
Makro / Külgazdaság Már a jegybankban is úgy látják: négy nap múlva kamatvágás jön
Gáspár András | 2015. március 20. 14:30
Már a jegybankon belülről is van a keddi kamatvágást valószínűsítő prognózis - igaz, nem a Monetáris Tanácsból érkezett. Nagy Márton szerint a jegybank több mint 2 százalékpontnyi GDP-növekedéshez járult hozzá a kamatcsökkentéssel, a célzott programokkal - és természetesen mostanra eljött a felminősítésünk ideje.
Makro / Külgazdaság Hónapokig csökkennek még az árak, de lesznek meglepetések (Frissítve)
Privátbankár.hu | 2015. március 10. 13:04
Elemzők arra számítanak, hogy augusztusig negatív tartományban maradhat az infláció, de addig lehet néhány hónap, amikor kissé emelkednek majd az árak.
Makro / Külgazdaság Londonból megint úgy látják, olcsóbb lett a magyarok élete
Privátbankár.hu | 2015. március 9. 15:15
Elemzők szerint februárban is negatív volt a magyarországi infláció, a defláció valószínűleg stabilizálódott, vagy valamelyest enyhülhetett.
Makro / Külgazdaság Mi is az a defláció, és létezik-e a gyakorlatban?
Fellegi Tamás | 2015. március 6. 19:26
Mostanában az alacsony kamatok és a lassú gazdasági növekedés időszakában sokszor szó esik a túl kicsi inflációról, sőt ennek negatív változatáról, a deflációról is. Nehéz elhinni, hogy ilyen létezik, hisz nem nagyon találkozunk vele, és fogyasztóként azt is nehéz megérteni miért baj, ha árcsökkenés van.
Makro / Külgazdaság El se hisszük! Hatalmasat estek az árak - ennyivel lett olcsóbb az életünk
Privátbankár.hu | 2015. február 11. 09:10
A decemberi -0,9 százalékos áresés után januárban még jobban estek az árak: 1,4 százalékkal volt alacsonyabb az árszínvonal, mint egy évvel korábban. Egy hónap alatt 0,2 százalékos a csökkenés. Olcsóbb lett az üzemanyag, a háztartási energia, viszont többet kell fizetnünk az alkoholért és a cigiért.
Makro / Külgazdaság Drágább vagy olcsóbb lett az életünk? Mindjárt megtudjuk
Privátbankár.hu | 2015. február 11. 07:34
A fogyasztó árak januári alakulásáról szóló adatokat teszi ma közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Pesszimista jóslatok jöttek - tényleg ez vár az eurózónára?
Privátbankár.hu | 2015. január 22. 07:41
A piaci szereplők nagy többsége nem vár gazdasági növekedést az idén az euróövezetben a Fitch Ratings felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Még sokáig nem indul be az áremelkedés Magyarországon
Privátbankár.hu | 2015. január 14. 11:22
Az üzemanyagárak esése és az élelmiszerárak csökkenése húzta lefelé az inflációt decemberben az elemzők szerint, akik úgy vélték, még hónapokig maradhat a defláció Magyarországon.
Állampapír / Kötvény Jó-e az nekünk, ha csökkennek az árak? A defláció okozza majd az újabb válságot?
Privátbankár.hu | 2015. január 10. 17:30
Európa válságkezelésből kettes alát érdemel, de nem olyan rossz a helyzet, mint hiszik. Nincs valódi defláció, az energiaárak esése pedig hosszabb távon növelheti a keresletet és élénkítheti a gazdaságot. A német államkötvények hozama ekkor extrém alacsony szintről felugorhat. Az amerikai tíz éves állampapír-hozamok rövid távon nem sokat mondanak a kamatvárakozásokról.
Makro / Külgazdaság Ez akár az EU újabb válsága is lehet?
Privátbankár.hu | 2015. január 7. 17:30
Londoni elemzők szerint elhúzódó és fájdalmas hatásai lehetnek annak, ha nem kezelik az Európai Uniós deflációt. Hamarabb kellett volna lépnie az Európai Központi Banknak.
Makro / Külgazdaság Öt éve történt ilyen utoljára: defláció volt az eurózónában
Privátbankár.hu | 2015. január 7. 12:51
Elemzők nem számítottak ekkora értékre. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke már bejelentette a deflációs kockázat csökkentését célzó beavatkozásokat.
Vásárló Tényleg csökkentek az árak 2014-ben? Itt vannak a számok, ennyibe került a nagybevásárlás
Gáspár András | 2014. december 25. 14:14
Aki nem a KSH inflációs táblázataiból akar tájékozódni, amikor a fogyasztói árak alakulására kíváncsi, annak minden hónapban ott vannak a Privátbankár.hu Árkosár-felmérései. Nem az érdekli, mennyivel olcsóbb a repülőgép-hajtómű, hanem az, hogy mennyivel drágább a kenyér vagy a sör? Összeszedtük, mi történt 2014-ben a hipermarketekben
Vásárló Olcsóbb lett az év utolsó nagybevásárlása: mit csináltak idén a hipermarketek?
Gáspár András | 2014. december 10. 17:00
Olcsóbb lett az év utolsó nagybevásárlása: a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint decemberben tovább csökkentek az árak. Ha az egész évet nézzük, 11 hónapban csökkentek az árak a tavalyi év azonos időszakához képest.
Makro / Külgazdaság Eljön a pillanat, amikor azért nem vásárol az európai, mert egy hónap múlva olcsóbb lehet
Privátbankár.hu | 2014. november 30. 17:50
Az energiaárak várt csökkenése miatt aligha lehet elkerülni a deflációt az euróövezetben, a kérdés az, hogy az ECB végre lép-e. Az elemzők szerint az öngerjesztő deflációs spirál beindulásának szélén táncol Európa.
Makro / Külgazdaság QE és más úri huncutságok helyett: Ötszáz eurót mindenkinek!
Privátbankár.hu | 2014. november 20. 14:55
Ezt az összeget az EKB közvetlenül utalná át mindenkinek. Kivéve azoknak, akik nem az euróövezet polgárai. Ebből következően mi, magyar állampolgárok kimaradnánk ebből a példátlan pénzosztási, szabályos pénzszórási akcióból – írja az Alapblog.
Makro / Külgazdaság Esnek az árak Magyarországon - nem kéne emiatt aggódnunk?
Privátbankár.hu | 2014. november 11. 11:23
Szakértők szerint korai még deflációs veszélyről beszélni Magyarországon, az egyszeri tételek nélkül számított maginfláció pozitív.
Makro / Külgazdaság Most még örülünk, de nagy baj lehet az olcsó olajból
Privátbankár.hu | 2014. október 29. 14:12
A nyersolaj világpiaci árának meredek csökkenése elmélyítheti a deflációt Közép- és Délkelet-Európa több gazdaságában. Bár a térség legtöbb országában az euróövezettől eltérően alacsony az elhúzódó, károkat okozó defláció valószínűsége - vélekedtek szerdai tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.
Vásárló Zuhannak az olajárak: ez hiányzott még a rezsicsökkentés után
Privátbankár.hu | 2014. október 22. 17:48
A nyersanyagpiaci árak folyamatos csökkenése mellett alacsony, stabil inflációval számolhatunk az elkövetkező időszakban. Mivel Magyarország különösen érzékeny az élelmiszerek és az energiahordozók árcsökkenésére, nálunk defláció is lehet - jósolták szerdai tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.
Makro / Külgazdaság Aggasztó adatok jöttek az eurózónából
Privátbankár.hu | 2014. október 14. 13:40
Tovább lassult a brit infláció, a fogyasztói árak Franciaországban és Spanyolországban is csökkentek.
Makro / Külgazdaság Aggódnak Londonból: Magyarország is veszélybe kerülhet
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 17. 15:24
A meredeken lefelé tartó inflációs pálya miatt tényleges és növekvő kockázattá vált a tartós defláció kialakulása az euróövezetben,
Részvény / Deviza / Áru Mindenki azt várja, mi lesz csütörtökön
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 3. 08:38
Kis elmozdulásra, vegyes mozgásra számítanak a szakértők a szerdai tőzsdei kereskedés elején. Holnap délután jöhetnek az igazi izgalmak
Deviza / Áru Mélyben az euró, nagyot gyengült a forint is
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 2. 15:27
Az EKB sodródik a monetáris lazítás felé, ahogy egyre fenyegetőbb a defláció réme. Gyengül az euró, gyengül a forint - a dollár 2012 óta nem volt nekünk ilyen drága.
Makro / Külgazdaság Tegyék meg tétjeiket! Már látni, mikor ugranak meg az árak
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 12. 12:25
Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Elemzők szerint a következő hónapokban is lassú maradhat a fogyasztói árak emelkedése, de az év végére gyorsulhat az infláció. Jövőre már jelentősebb drágulás jöhet.
Vásárló Újra van infláció! Miért kérnek többet a magyarok?
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 12. 09:04
Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ezen időszak alatt a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, az élelmiszerek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, míg a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások és az egyéb cikkek, járműüzemanyagok drágultak.
Makro / Külgazdaság MNB elemzés: kell-e félni attól, hogy lemennek az árak?
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 1. 13:41
Az MNB friss elemzése szerint nincs deflációs kockázat Magyarországon.
Karrier Ilyen a német unortodxia: szokatlan javaslat a jegybankelnöktől
Privátbankár.hu | 2014. július 31. 13:37
A Bundesbank elnöke béremelést javasol Németországban. Ez a lépés kétségkívül hozzájárulhatna a deflációs veszély megszűnéséhez, meglepő lenne azonban a bérpolitikát a monetáris politika szolgálatába állítani. vannak persze más érvek is a béremelés mellet.
Makro / Külgazdaság Defláció: olcsóbb lett az élet a németeknél is
Privátbankár.hu | 2014. június 13. 08:50
Májusban havi összehasonlításban 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Németországban, azaz defláció volt. Az adat megfelel a várakozásoknak.
Makro / Külgazdaság Londonból is alig látják az inflációt
Privátbankár.hu | 2014. június 11. 17:16
Londoni elemzők szerint még egy ideig zéró közelében marad a magyar infláció, de deflációs kockázat nem fenyegeti a gazdaságot.
KKV Új mumussal riogatnak - mit lépnek erre Matolcsyék?
Privátbankár.hu | 2014. június 4. 16:43
Az európai kötvénypiac intézményi befektetői szerint az inflációnál most már sokkal súlyosabb kockázatot jelent az európai hitelpiacra a defláció, és az ukrajnai válság kockázatai immár meghaladják az euróövezeti adósságproblémák jelentette piaci rizikót - közölte idei második negyedéves felmérésének adatait ismertetve szerdán Londonban a Fitch Ratings.
Deviza / Áru Óvakodj a halálspiráltól – a spórolást büntetik, a pénzszórást jutalmazzák
Privátbankár.hu | 2014. május 20. 15:13
Két éve még attól féltek, hogy szétesik az egész euróövezet, most meg az a gond, hogy túl erős az euró. Az EKB-nak cselekednie kell, már nem elegendők a szavak, le kell nyomnia valahogy az eurót. De lehetséges ez egyáltalán? Ha igen, hogy? A legerősebb fegyvert nem vetik be, a többi esetleg nem lesz hatásos.
Makro / Külgazdaság Csökkennek az árak Magyarországon? Nem lehetünk nyugodtak
Privátbankár.hu | 2014. május 15. 17:21
A jegybank alelnöke szerint az inflációs adatok egész Európában meglepetést okoztak.
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés, itt a defláció: olcsóbb az élet mint tavaly
Privátbankár.hu | 2014. május 13. 09:08
Áprilisban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. A háztartási energia, a ruházkodási cikkek, az üzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek, valamint az élelmiszerek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.
Makro / Külgazdaság Nem csak nálunk tűnt el az infláció - izgulhat Európa
Privátbankár.hu | 2014. április 16. 12:46
Az Európai Unióban márciusban 0,6 százalékos volt az éves infláció, ez gondot jelent.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban aggódnak az eurózónáért
Privátbankár.hu | 2014. április 10. 17:38
Az euróövezeti gazdaság növekedésnek indult ugyan, lendülete azonban elégtelennek tűnik a súlyos károkat okozó defláció egyre növekvő kockázatának enyhítésére - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
Makro / Külgazdaság Nyugodjon le az EKB!
Privátbankár.hu | 2014. március 30. 12:08
Az eurózónában nincs deflációs ciklus, és az Európai Központi Banknak (EKB) nem kellene túlreagálnia, hogy ideiglenes és szezonális hatások miatt alacsony az infláció - mondta szombaton Jens Weidmann, a Deutsche Bundesbank német központi bank elnöke, az EKB kormányzótanácsának tagja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG