<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Komoly dilemmában a japán jegybank (BoJ): ösztönözné a gazdaságot és serkentené az inflációt, de erősen gyengül a jen. A BoJ a világ egyetlen központi bankja maradt, amely továbbra is ösztönző monetáris politikát folytat.

A japán jegybank (BoJ) pénteki rendszeres kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta ultraalacsony, mínusz 0,1 százalékos irányadó kamatlábát és fenntartotta a hitelfelvételi költségek jelenlegi vagy annál alacsonyabb szinten tartására vonatkozó iránymutatását, jelezve, hogy eltökélt szándéka, hogy a japán gazdaság járvány utáni kilábalásának támogatására összpontosítson.

Komoly dilemmában a japán jegybank. Fotó: PixabayKomoly dilemmában a japán jegybank. Fotó: Pixabay

Ennek megfelelően ígéretet tett arra, hogy a 10 éves japán államkötvény hozamát 0 százalék körüli szinten tartja, pontosabban a hozam 0,25 százalékos implicit felső határát korlátlan mennyiségű kötvényvásárlás felajánlásával megvédje, ettől pedig a gyenge jennel kapcsolatos aggodalmak sem tántorítják el, és az sem, hogy az emelkedő amerikai hozamok világszerte felfelé nyomják a hosszú távú kamatlábakat. (A 10 éves japán államkötvény hozama pénteken a korai kereskedésben hatéves csúcsra, 0,268 százalékra emelkedett, ami meghaladta a BoJ 0,25 százalékos felső határát, majd a jegybanki döntést követően 0,22 százalékra csökkent.)

Tízéves japán államkötvény hozamának változása (százalék). Forrás: TradingeconomicsTízéves japán államkötvény hozamának változása (százalék). Forrás: Tradingeconomics

A BoJ ezzel a lépésével a világ egyetlen jelentősebb központi bankja maradt, amely továbbra is ösztönző monetáris politikát folytat, szemben más jegybankokkal, melyek agresszív szigorításba kezdtek a gyorsuló infláció megfékezése érdekében, növelve azonban a recesszió veszélyét.

A bank azonban komoly dilemmával küzd: mivel Japánban az infláció jóval a nyugati gazdaságoké alatt van – az elmúlt években éppen az volt a törekvés, hogy a fogyasztást visszafogó deflációt inflációba fordítsák –, ezért a jegybank továbbra is arra tud összpontosítani, hogy alacsony kamatlábakkal támogassa a járvány után lassan talpraálló gazdaságot. A világ többi részével ellentétes lazító monetáris politika azonban a jen erőteljes gyengülését váltotta ki, 24 éves mélypontra nyomva árfolyamát, ami az üzemanyag- és nyersanyagimporttól nagymértékben függő gazdaságot jelentősen sújtja: mivel az árfolyamesés tovább emeli az egész világon egyébként is az egekbe szökő üzemanyag- és nyersanyagárakat, ez visszafogja a fogyasztást. A döntést követően a jegybank ugyanakkor megjegyezte, hogy szorosan követni fogja az árfolyamváltozások gazdaságra gyakorolt hatását, megerősítve a múlt héten a kormánnyal közösen kiadott nyilatkozatot, amelyben jelezték, hogy szükség esetén készek devizapiaci intervenciókba kezdeni.

Dollár/jen árfolyam alakulása. Forrás: TradingeconomicsDollár/jen árfolyam alakulása. Forrás: Tradingeconomics

Voltak azonban olyan spekulációk, hogy a BoJ már most változtatni fog a monetáris politikán az árfolyam gyengülésének megfékezése érdekében. Ezt a várakozást a bank azonban egyértelműen eloszlatta. A BoJ azt az üzenetet küldte, hogy bár az árfolyam stabilitása fontos az árcél eléréséhez, politikáját elsősorban nem a jen árfolyamának mozgására összpontosítva határozza meg – nyilatkozta a Reutersnek Shotaro Kugo, a Daiwa Institute of Research közgazdásza.

A monetáris döntéshozók úgy látták, hogy a japán gazdaság a nyersanyagárak emelkedése ellenére is fellendült. A magánfogyasztás élénkült, különösen a szolgáltatási szektorban; miközben az export és az ipari termelés tovább nőtt. Az éves inflációt 2 százalék körüli szintre várják, a magas energia- és élelmiszerárak miatt. A kilátásokat illetően továbbra is nagy a bizonytalanság, de a BoJ megismételte, hogy szükség esetén nem fog habozni további enyhítő intézkedéseket hozni.

Ezzel szemben az amerikai jegybank szerdai, közel három évtizede a legnagyobb, 75 bázispontos emelését követően a központi bankok csütörtökön Európa-szerte kamatot emeltek, némelyikük olyan mértékben, amely sokkolta a piacokat. A svájci jegybank meglepetésszerű, 50 bázispontos lépését a Magyar Nemzeti Bank egyhetes betéti kamatának szintén 50 bázispontos emelése követte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG