<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Komoly dilemmában a japán jegybank (BoJ): ösztönözné a gazdaságot és serkentené az inflációt, de erősen gyengül a jen. A BoJ a világ egyetlen központi bankja maradt, amely továbbra is ösztönző monetáris politikát folytat.

A japán jegybank (BoJ) pénteki rendszeres kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta ultraalacsony, mínusz 0,1 százalékos irányadó kamatlábát és fenntartotta a hitelfelvételi költségek jelenlegi vagy annál alacsonyabb szinten tartására vonatkozó iránymutatását, jelezve, hogy eltökélt szándéka, hogy a japán gazdaság járvány utáni kilábalásának támogatására összpontosítson.

Komoly dilemmában a japán jegybank. Fotó: PixabayKomoly dilemmában a japán jegybank. Fotó: Pixabay

Ennek megfelelően ígéretet tett arra, hogy a 10 éves japán államkötvény hozamát 0 százalék körüli szinten tartja, pontosabban a hozam 0,25 százalékos implicit felső határát korlátlan mennyiségű kötvényvásárlás felajánlásával megvédje, ettől pedig a gyenge jennel kapcsolatos aggodalmak sem tántorítják el, és az sem, hogy az emelkedő amerikai hozamok világszerte felfelé nyomják a hosszú távú kamatlábakat. (A 10 éves japán államkötvény hozama pénteken a korai kereskedésben hatéves csúcsra, 0,268 százalékra emelkedett, ami meghaladta a BoJ 0,25 százalékos felső határát, majd a jegybanki döntést követően 0,22 százalékra csökkent.)

Tízéves japán államkötvény hozamának változása (százalék). Forrás: TradingeconomicsTízéves japán államkötvény hozamának változása (százalék). Forrás: Tradingeconomics

A BoJ ezzel a lépésével a világ egyetlen jelentősebb központi bankja maradt, amely továbbra is ösztönző monetáris politikát folytat, szemben más jegybankokkal, melyek agresszív szigorításba kezdtek a gyorsuló infláció megfékezése érdekében, növelve azonban a recesszió veszélyét.

A bank azonban komoly dilemmával küzd: mivel Japánban az infláció jóval a nyugati gazdaságoké alatt van – az elmúlt években éppen az volt a törekvés, hogy a fogyasztást visszafogó deflációt inflációba fordítsák –, ezért a jegybank továbbra is arra tud összpontosítani, hogy alacsony kamatlábakkal támogassa a járvány után lassan talpraálló gazdaságot. A világ többi részével ellentétes lazító monetáris politika azonban a jen erőteljes gyengülését váltotta ki, 24 éves mélypontra nyomva árfolyamát, ami az üzemanyag- és nyersanyagimporttól nagymértékben függő gazdaságot jelentősen sújtja: mivel az árfolyamesés tovább emeli az egész világon egyébként is az egekbe szökő üzemanyag- és nyersanyagárakat, ez visszafogja a fogyasztást. A döntést követően a jegybank ugyanakkor megjegyezte, hogy szorosan követni fogja az árfolyamváltozások gazdaságra gyakorolt hatását, megerősítve a múlt héten a kormánnyal közösen kiadott nyilatkozatot, amelyben jelezték, hogy szükség esetén készek devizapiaci intervenciókba kezdeni.

Dollár/jen árfolyam alakulása. Forrás: TradingeconomicsDollár/jen árfolyam alakulása. Forrás: Tradingeconomics

Voltak azonban olyan spekulációk, hogy a BoJ már most változtatni fog a monetáris politikán az árfolyam gyengülésének megfékezése érdekében. Ezt a várakozást a bank azonban egyértelműen eloszlatta. A BoJ azt az üzenetet küldte, hogy bár az árfolyam stabilitása fontos az árcél eléréséhez, politikáját elsősorban nem a jen árfolyamának mozgására összpontosítva határozza meg – nyilatkozta a Reutersnek Shotaro Kugo, a Daiwa Institute of Research közgazdásza.

A monetáris döntéshozók úgy látták, hogy a japán gazdaság a nyersanyagárak emelkedése ellenére is fellendült. A magánfogyasztás élénkült, különösen a szolgáltatási szektorban; miközben az export és az ipari termelés tovább nőtt. Az éves inflációt 2 százalék körüli szintre várják, a magas energia- és élelmiszerárak miatt. A kilátásokat illetően továbbra is nagy a bizonytalanság, de a BoJ megismételte, hogy szükség esetén nem fog habozni további enyhítő intézkedéseket hozni.

Ezzel szemben az amerikai jegybank szerdai, közel három évtizede a legnagyobb, 75 bázispontos emelését követően a központi bankok csütörtökön Európa-szerte kamatot emeltek, némelyikük olyan mértékben, amely sokkolta a piacokat. A svájci jegybank meglepetésszerű, 50 bázispontos lépését a Magyar Nemzeti Bank egyhetes betéti kamatának szintén 50 bázispontos emelése követte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint békére szólított az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:42
A miniszter Lengyelországban van az EBESZ ülésén.  
Makro / Külgazdaság Valami gyanús történik Spanyolországban: újabb levélbombát találtak
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:56
Azután, hogy az ukrán nagykövetségen kisebb sérülést okozott egy levélbomba, a spanyol miniszterelnök és védelmi miniszter irodájában pedig a szűrésen akadt fent, ismét küldtek egyet. 
Makro / Külgazdaság Kapott egy felemás hírt az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 15:48
Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és  jövedelmek októberben.
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG