<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Komoly dilemmában a japán jegybank (BoJ): ösztönözné a gazdaságot és serkentené az inflációt, de erősen gyengül a jen. A BoJ a világ egyetlen központi bankja maradt, amely továbbra is ösztönző monetáris politikát folytat.

A japán jegybank (BoJ) pénteki rendszeres kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta ultraalacsony, mínusz 0,1 százalékos irányadó kamatlábát és fenntartotta a hitelfelvételi költségek jelenlegi vagy annál alacsonyabb szinten tartására vonatkozó iránymutatását, jelezve, hogy eltökélt szándéka, hogy a japán gazdaság járvány utáni kilábalásának támogatására összpontosítson.

Komoly dilemmában a japán jegybank. Fotó: Pixabay
Komoly dilemmában a japán jegybank. Fotó: Pixabay

Ennek megfelelően ígéretet tett arra, hogy a 10 éves japán államkötvény hozamát 0 százalék körüli szinten tartja, pontosabban a hozam 0,25 százalékos implicit felső határát korlátlan mennyiségű kötvényvásárlás felajánlásával megvédje, ettől pedig a gyenge jennel kapcsolatos aggodalmak sem tántorítják el, és az sem, hogy az emelkedő amerikai hozamok világszerte felfelé nyomják a hosszú távú kamatlábakat. (A 10 éves japán államkötvény hozama pénteken a korai kereskedésben hatéves csúcsra, 0,268 százalékra emelkedett, ami meghaladta a BoJ 0,25 százalékos felső határát, majd a jegybanki döntést követően 0,22 százalékra csökkent.)

Tízéves japán államkötvény hozamának változása (százalék). Forrás: Tradingeconomics
Tízéves japán államkötvény hozamának változása (százalék). Forrás: Tradingeconomics

A BoJ ezzel a lépésével a világ egyetlen jelentősebb központi bankja maradt, amely továbbra is ösztönző monetáris politikát folytat, szemben más jegybankokkal, melyek agresszív szigorításba kezdtek a gyorsuló infláció megfékezése érdekében, növelve azonban a recesszió veszélyét.

A bank azonban komoly dilemmával küzd: mivel Japánban az infláció jóval a nyugati gazdaságoké alatt van – az elmúlt években éppen az volt a törekvés, hogy a fogyasztást visszafogó deflációt inflációba fordítsák –, ezért a jegybank továbbra is arra tud összpontosítani, hogy alacsony kamatlábakkal támogassa a járvány után lassan talpraálló gazdaságot. A világ többi részével ellentétes lazító monetáris politika azonban a jen erőteljes gyengülését váltotta ki, 24 éves mélypontra nyomva árfolyamát, ami az üzemanyag- és nyersanyagimporttól nagymértékben függő gazdaságot jelentősen sújtja: mivel az árfolyamesés tovább emeli az egész világon egyébként is az egekbe szökő üzemanyag- és nyersanyagárakat, ez visszafogja a fogyasztást. A döntést követően a jegybank ugyanakkor megjegyezte, hogy szorosan követni fogja az árfolyamváltozások gazdaságra gyakorolt hatását, megerősítve a múlt héten a kormánnyal közösen kiadott nyilatkozatot, amelyben jelezték, hogy szükség esetén készek devizapiaci intervenciókba kezdeni.

Dollár/jen árfolyam alakulása. Forrás: Tradingeconomics
Dollár/jen árfolyam alakulása. Forrás: Tradingeconomics

Voltak azonban olyan spekulációk, hogy a BoJ már most változtatni fog a monetáris politikán az árfolyam gyengülésének megfékezése érdekében. Ezt a várakozást a bank azonban egyértelműen eloszlatta. A BoJ azt az üzenetet küldte, hogy bár az árfolyam stabilitása fontos az árcél eléréséhez, politikáját elsősorban nem a jen árfolyamának mozgására összpontosítva határozza meg – nyilatkozta a Reutersnek Shotaro Kugo, a Daiwa Institute of Research közgazdásza.

A monetáris döntéshozók úgy látták, hogy a japán gazdaság a nyersanyagárak emelkedése ellenére is fellendült. A magánfogyasztás élénkült, különösen a szolgáltatási szektorban; miközben az export és az ipari termelés tovább nőtt. Az éves inflációt 2 százalék körüli szintre várják, a magas energia- és élelmiszerárak miatt. A kilátásokat illetően továbbra is nagy a bizonytalanság, de a BoJ megismételte, hogy szükség esetén nem fog habozni további enyhítő intézkedéseket hozni.

Ezzel szemben az amerikai jegybank szerdai, közel három évtizede a legnagyobb, 75 bázispontos emelését követően a központi bankok csütörtökön Európa-szerte kamatot emeltek, némelyikük olyan mértékben, amely sokkolta a piacokat. A svájci jegybank meglepetésszerű, 50 bázispontos lépését a Magyar Nemzeti Bank egyhetes betéti kamatának szintén 50 bázispontos emelése követte.

Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG