<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Bundesbank elnöke béremelést javasol Németországban. Ez a lépés kétségkívül hozzájárulhatna a deflációs veszély megszűnéséhez, meglepő lenne azonban a bérpolitikát a monetáris politika szolgálatába állítani. vannak persze más érvek is a béremelés mellet.

A német szövetségi központi bank (Bundesbank) elnöke szerint béremelésre van szükség Németországban. Korábban a Bundesbank főközgazdásza és az Európai Központi Bank (EKB) vezető közgazdásza is béremelést sürgetett a német munkaadóktól, akik azonban úgy vélik, hogy a bérpolitikát nem lehet a monetáris politika szolgálatába állítani.

Az eddig rendre a visszafogott bérpolitika mellett állást foglaló Bundesbank elnöke, Jens Weidmann a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban szerdán megjelent interjúban úgy vélte, hogy a német gazdaság jó helyzete révén megnyílt a mozgástér a bértárgyalásokon, és a munkaadók akár 3 százalékos emeléshez is hozzájárulhatnak. Ez abból adódik, hogy középtávon 2 százalék körüli infláció várható, a termelékenység pedig 1 százalékkal emelkedhet.

Már alig nőnek a reálbérek    

Számos térségben csaknem teljes a foglalkoztatottság, több ágazatban pedig munkaerőhiány alakult ki, ezért "üdvözlendő, hogy a bérek ismét nagyobb ütemben emelkednek, mint azokban az időkben, amikor a német gazdaság sokkal rosszabb állapotban volt" - jegyezte meg Jens Weidmann, utalva arra, hogy a kétezres évek elején indított reformok egyik legfontosabb eleme volt a bérkiáramlás határozott - a munkáltatók és a szakszervezetek által egyaránt támogatott - visszafogása. 

Ez jelentősen hozzájárult Németország versenyképességének javításához, de hatására a múlt évtizedben országos átlagban rendszeresen csökkent a reálbér. A helyzet a válság okozta inflációcsökkenés miatt egy időre változott, de tavaly már ismét apadt a reálbérek átlaga országosan, habár csak 0,1 százalékkal.

Itt az ideje a magasabb béreknek

Az utóbbi hetekben a Bundesbank főközgazdásza, Jens Ulbirch, és az Európai Központi Bank (EKB) vezető közgazdásza, Peter Praet is nagylelkű bérmegállapodásokat javasolt a munkáltatóknak. Az utóbbi időszak "felelősségteljes bérmérséklete" után most már ideje magasabb bérekben megállapodni, hiszen a fizetések "szerények" ahhoz képest, hogy a gazdaság fellendülő szakaszba jutott, csökkent a munkanélküliség, alacsony az infláció és kedvezők a kilátások - nyilatkozott Jens Ulbrich a Der Spiegelnek. Peter Praet pedig azt emelte ki, hogy az euróövezet válságállamaiban továbbra is visszafogottságra van szükség a versenyképesség javításához, de Németországban au alacsony infláció és a jó foglalkoztatási helyzet miatt indokolt a béremelés.

A jegybankárok tanácsai mögött az a várakozás húzódik meg, hogy a béremelés az euróövezet legnagyobb nemzetgazdaságában hozzájárulhat a deflációs veszély megszűnéséhez az egész övezetben. A munkáltatók azonban nem fogadták jól a javaslatot. "A bérpolitika nem a monetáris politika eszköze" jelentette ki a Weidmann-interjúra reagálva Ingo Kramer, a munkaadói szövetségek országos szervezetének (BDA) elnöke, hozzátéve, hogy a Bundesbank és az EKB tanácsai "feleslegesek és kevéssé hasznosak".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
hírlevél
depositphotos