<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elemzők arra számítanak, hogy augusztusig negatív tartományban maradhat az infláció, de addig lehet néhány hónap, amikor kissé emelkednek majd az árak.
Februárban a fogyasztói árak átlagosan 1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban - közölte kedden a legfrissebb adatokat a KSH. Részletek >>>

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: az 1,2 százalékos árcsökkenésről szóló elemzői várakozásoknál kisebb mértékben, 1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak februárban az egy évvel ezelőttihez képest. Úgy vélte, a jelenlegi kilátások alapján augusztusig negatív tartományban maradhat az infláció, azaz folytatódhat a defláció, azonban ennek mértéke fokozatosan enyhülhet.

Ha olcsó marad az olaj, jön az újabb rezsicsökkentés?

A szakértő szerint a jelenlegi kilátások alapján augusztusig negatív tartományban maradhat az infláció, vagyis folytatódhat a defláció, de ennek mértéke fokozatosan enyhülhet. Az inflációra nézve mérséklődtek a lefelé mutató kockázatok az olajárak emelkedése és a dollár jelentős erősödése miatt. Suppan Gergely hozzátette: tartósan alacsony olajárak esetén további rezsicsökkentés sem zárható ki, ami további lefelé mutató kockázatot jelent.

 

Mit látnak Londonból?

Londoni elemzők előrejelzése szerint  tizenkét havi magyar infláció 2015 végén 1,1 százalék lesz, és 2016-ban is csak 2 százalékig emelkedik, vagyis még jövőre is jócskán elmarad a Magyar Nemzeti Bank céljától. Részletek >>>

Ugyancsak lefelé mutató kockázatot jelenthetnek az oroszországi élelmiszer beviteli korlátozások, amik tartósan lefelé szoríthatják az európai, és így a magyarországi élelmiszerárakat. A TakarékBank elemzője szerint az idei átlagos infláció is enyhén negatív lehet, míg 2016-ban 2,5 százalékos átlagos inflációra lehet számítani. Mivel az infláció az inflációs célkitűzést feltehetően nem éri el belátható időn belül, így az MNB a jövő év végéig alacsony szinten tarthatja az alapkamatot. A piaci szereplők ugyanakkor nem zárják ki a kamatcsökkentési sorozat folytatását, amit a határidős kamatlábpiac is áraz.

Most már aztán tényleg jön a rég óta várt...

A kamatok további csökkentését az MNB legutóbbi kommunikációja alapján a márciusban megjelenő új inflációs jelentés is megalapozhatja, amit a kedvező nemzetközi környezet, az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi lazítása, valamint a hazai adósság idei várható felminősítése is támogathat - fejtette ki Suppan Gergely. 

Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén úgy vélekedett, hogy augusztus-szeptemberig csökkenhetnek a fogyasztói árak, de szerinte addig lehet egy-két hónap, amikor átmenetileg drágulás jöhet. A februári mínusz 1 százalékos infláció megfelel a várakozásoknak, az éves maginfláció pedig kissé emelkedett - hívta fel a figyelmet a szakértő. 

Megjegyezte, hogy az üzemanyagok drágultak februárban, és a szeszes italok, valamint a dohánytermékek ára szintén nőtt, ami meglepetést jelent. Balatoni András szerint a jelenlegi inflációs folyamatok nem indokolnak kamatcsökkentést.

Bizonytalan üzemanyagár

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste elemzői szerint sem okozott meglepetést a februári inflációs adat. MTI-hez eljuttatott kommentárjukban kifejtik, hogy az elmúlt hónapokban megfigyelt folyamatok határozták meg februárban is az inflációs folyamatok irányát. Éves összevetésben folyatódott az élelmiszer, az üzemanyag, a ruházkodási cikkek, illetve a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenése, míg a szolgáltatások, dohányáruk és szeszes italok ára emelkedett. 

A januárban látottakhoz képest februárban 2,6 százalékkal emelkedtek az üzemanyagárak: részben ennek köszönhető, hogy az inflációs ráta elrugaszkodott a januárban látott történelmi mélyponttól, illetve hogy havi alapon már 0,5 százalékos növekedés volt a fogyasztói árakban - hívják fel a figyelmet a szakértők.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely kifejti: a februárban mért inflációs ráta azt jelzi, hogy a pénzromlás üteme elindult a pozitív tartomány felé, azonban még hónapokig - akár szeptemberig - 0 százalék alatt ragadhat az infláció. A következő hónapokban nagy kérdés az üzemanyagárak alakulása, hiszen a statisztikai hivatal által becsült fogyasztói kosárban jelentős a súlya, így egy kisebb mértékű árváltozás is nagy hatással lehet az inflációs pályára. Amennyiben az alacsony üzemanyagárak következtében begyűrűznek a termékek árába az úgynevezett másodkörös hatások, akkor még a jelenleg vártnál is tovább maradhat 0 százalék közelében az infláció - írják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos