<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV
Az európai kötvénypiac intézményi befektetői szerint az inflációnál most már sokkal súlyosabb kockázatot jelent az európai hitelpiacra a defláció, és az ukrajnai válság kockázatai immár meghaladják az euróövezeti adósságproblémák jelentette piaci rizikót - közölte idei második negyedéves felmérésének adatait ismertetve szerdán Londonban a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő 25. alkalommal elvégzett vizsgálatában 78 befektetési alap vett rész, amelyek együtt 5300 milliárd euró befektetői tőkét kezelnek. A felmérés szerint az európai kötvénypiacon aktív befektetési társaságok vezetőinek mindössze 4 százaléka tartotta nagy kockázatnak az inflációt, ugyanakkor 44 százaléknyian nevezték súlyosabb veszélynek a defláció kialakulását Európában. Ez a legmagasabb különbség azóta, hogy a Fitch ezt a kérdést 2010-ben bevette a felmérésbe.

A defláció az új mumus

A Fitch Ratings elemzői kiemelik, hogy a tavalyi utolsó negyedév óta több mint a kétszeresére emelkedett azoknak az európai kötvényalapoknak az aránya, amelyek az infláció helyett már a deflációt tekintik súlyos kockázatnak az európai piacon.

Az euróövezeti deflációt más nagy londoni házak is komoly veszélynek tartják. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak erről ezen a héten összeállított tanulmánya szerint a meredeken lefelé tartó euróövezeti inflációs pálya felveti annak a veszélyét, hogy az euróövezet, vagy legalábbis egy része "japán stílusú" elhúzódó árstagnálás vagy defláció előtt állhat. A ház szerint a deflációs várakozás okozta potenciális reálgazdasági megtorpanásból és a költségvetési következményekből eredően ennek pusztító hatása lehet az eladósodott eurógazdaságok államadósság-folyamataira.

A Capital Economics számításai szerint ha például Olaszországban a fogyasztói árindex éves átlagban tartósan 2 százalékkal csökkenne, az olasz hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta az alapesetben várt 130 százalékos tetőzés helyett 200 százalék fölé emelkedne a következő években. 

Mit lépnek erre Matolcsyék?

Citybeli elemzői vélemények szerint a deflációs kockázatnak a magyar monetáris politikára is hatása lehet. Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőinek új, felülvizsgált előrejelzése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési ciklusa várhatóan a 2 százalékos alapkamat eléréséig folytatódik. A ház eddig 2,3 százalékos MNB-kamatmélypontot várt.

Módosított előrejelzésük indoklásában a Barclays közgazdászai kiemelték, hogy az áprilisban mért negatív magyar infláció az MNB-t akár a forint valamelyes további gyengítésére is ösztönözheti, enyhítendő annak a kockázatát, hogy Magyarországon deflációs várakozás alakul ki, ami bizonyos fogyasztási kiadások halasztására késztethetné a magyar háztartásokat.   
Ukrajna miatt is aggódnak

A Fitch Ratings szerdán ismertetett befektetői felmérése alapján az európai kötvénypiaci szereplők nagy többsége az ukrajnai válságot most már nagyobb kockázatnak tartja az európai hitelpiacra, mint az euróövezeti szuverén adósságproblémákat. A befektetési társaságok vezetőinek 82 százaléka szerint az ukrajnai válság teremtette geopolitikai kockázat komoly rizikót jelent az európai hitelpiacokra a következő tizenkét hónapban. Az előző hasonló felmérésben - amelyet a Fitch Ratings éppen az ukrajnai válság kirobbanása előtt végzett el - a megkérdezett kötvényalapok 45 százaléka nyilatkozott így.

Azoknak az európai kötvényalapoknak az aránya, amelyek szerint az euróövezeti szuverén adósságproblémák is nagy kockázatot jelentenek az európai hitelpiacra, a Fitch új felmérésében négyévi mélypontra, 26 százalékra csökkent az előző negyedéves körkérdésben kimutatott 39 százalékról. Tavaly ilyenkor az európai intézményi kötvénybefektetőknek még a 83 százaléka nevezte az euróövezeti adósságproblémákat komoly európai hitelpiaci rizikónak, szinte ugyanannyi, mint ahány most az ukrajnai válságról vélekedik így.

Meredeken csökkent az elhúzódó euróövezeti recessziótól tartó kötvényalapok aránya is: jelenleg ezt 33 százaléknyian tartják jelentős kockázatnak az egy évvel ezelőtt mért 86 százalék helyett. A hosszú valutauniós recessziót komoly kockázatnak nevezők aránya háromévi mélypontra süllyedt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
hírlevél
depositphotos