<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két éve még attól féltek, hogy szétesik az egész euróövezet, most meg az a gond, hogy túl erős az euró. Az EKB-nak cselekednie kell, már nem elegendők a szavak, le kell nyomnia valahogy az eurót. De lehetséges ez egyáltalán? Ha igen, hogy? A legerősebb fegyvert nem vetik be, a többi esetleg nem lesz hatásos.

Miután az utóbbi időben az Európai Központi Bank (EKB) vezetői többször jelezték, hogy túl erős nekik az euró, Nyugat-Európában folyton azt találgatják, vajon mit fognak lépni. Ma már lényegében senki sem kételkedik abban, hogy kísérletet fognak tenni az euró gyengítésére, csak azt nem tudják, meglesz-e a hatása – írja a német Handelsblatt.com.

Óvakodj a lefelé vivő spiráltól

Az erős eurót teszik felelőssé azért, hogy az infláció túl alacsony az euróövezetben. Az erős euró a süllyedő árakkal párosítva veszélyezteti az eurózónába tartozó krízisországok magára találását, sőt recessziót is okozhat. Olyan tartós recessziótól félnek, amelyet Japán élt át az utóbbi évtizedekben.

A történelmi tapasztalatok, a korábbi válságok alapján ugyanis csökkenő árak esetén a pénz egyre többet ér, nő a vásárlóereje, ezért az emberek inkább ki sem adják a kezükből. Ez a keresleten keresztül a termelés visszaesését okozhatja. Erre a termelők újabb árcsökkentéssel reagálhatnak, kialakul egy deflációs, recessziós, öngerjesztő folyamat, deflációs spirál, "halálspirál". Az eurózóna inflációja áprilisban csak 0,7 százalék volt éves szinten, az inflációs cél viszont évi két százalék. A növekedéshez pedig a tapasztalatok szerint szükség van egy kis pénzromlásra.

Szabadon szárnyalhat a fantázia?

Az EKB legutóbbi ülésén már Draghi eléggé világosan fogalmazott, arról beszélt, hogy a következő alkalommal már cselekedni fognak. A következő alkalom pedig június 5-én lesz. Hogy mi fog történni, azt nem tudni, de egy másik EKB-vezető egyenesen azt mondta, hogy olyan jegybanki eszközökön dolgoznak, amelyek „az újságírók és elemzők dús fantáziáját is túlszárnyalhatják”.

A piacon most mindenféle elvárások alakultak ki, a pénzpiaci szereplők azt mondják: „Draghinak teljesítenie kell”. A Bloomberg körkérdése szerint 52 megkérdezett szakértő közül 47-en azzal számolnak, hogy az EKB lazítani fog pénzpolitikáján legközelebb.

Majdnem elérték a toleranciaszintet

A spekulánsok hangulata is megváltozott, erősödő euró helyett már gyengülő euróra játszanak, ami a határidős pozíciók short-long arányából látszik. Utoljára 2013 novemberében, az utolsó kamatcsökkentésnél volt ilyen egyértelmű a hangulatváltozás. (Amely azonban nem tartott túl sokáig, tehetjük hozzá.)

A legtöbben abból indulnak ki, hogy az európai jegybank legfeljebb 1,40-es euró/dollár keresztárfolyamot tolerál, amit május elején már majdnem el is ért. Ezt követően Draghi és kollégái megnyilatkozásaikkal lebeszélték az árat 1,37 körülire, ahol azóta is tartózkodik. Pedig az EKB-nak eredetileg nincs is árfolyamcélja (ahogy egyébként az MNB-nek sem.)

Jöhet a negatív büntetőkamat

Miután szinte mindenki egyetért, hogy valamit lépni fognak, most már azt találgatják, mit. A legvalószínűbbnek egy további kamatcsökkentés tűnik, akár negatív is lehet a kamat a jegybankban elhelyezett betétekre. Büntetőkamatot fizettetnének azokkal a bankokkal, amelyek ott parkoltatják a pénzüket, ahelyett, hogy kihelyeznék a gazdaságba (vagy legalább értékpapírokba fektetnék).

(Fotó: 123rf.com)

Kicsit leegyszerűsítve, büntetnék a spórolást és jutalmaznák a pénzköltést – írja a Handelsblatt.com. Egy másik bevált módszer az lenne, ha az EKB hosszú távú hiteleket adna a bankoknak (LTRO). A bankok nulla kamattal jutnának forráshoz, amelyet a vállalatoknak helyezhetnének ki.

Bankjegyeket fognak spájzolni a bankok?

Ám ezen módszerek hatásossága kérdéses, az alapkamat már most is csak 0,25 százalék, egy 0,15 vagy 0,1 százalékos érték lehet, hogy nem osztana és nem szorozna. A jegybanknál elhelyezett betétek kamata pedig már most is nulla. A negatív kamatnak is vannak korlátai, ha ugyanis a büntetőkamat egy bizonyos szintet meghaladna, akkor a bankoknak jobban megérné a készpénzt raktározni hatalmas mennyiségben.

Az elképzelhető legagresszívabb lépés a kötvények vásárlása lenne az értékpapír-piacon, a QE, amelyet az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed is alkalmaz már jó ideje. Vannak, akik szerint ez lenne az egyetlen hatásos lépés, a kamat további kis mértékű csökkentése már nem járna érdemi hatással.

A szó már nem elég

A kötvényvásárlási program azonban jogilag is vitatott, és eddig a német jegybank, a Bundesbank ellenállásán is megbukott. Eddig az EKB pusztán szavakkal is befolyásolni tudta a piacokat, de ezután az már nemigen fog sikerülni. Már mindenki arra készül, hogy júniusban lesz valami, és nagy lenne a csalódás, ha mégsem történne semmi – írják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos