3p
A jegybank egy viszonylag méreteset vágott az alapkamaton, de ami még ennél is érdekesebb, hogy az egynapos betéti ráta negatív tartományba került, -0,05 százalékra. Eközben az egynapos hitelráta 1,45 százalékra mérséklődött. Az Monetáris Tanács ezentúl a kamatdöntő ülésein az utóbbi két kamatról is határozni fog.

Az is baj, ha nincs infláció

Az alapkamat 15 bázisponttal, 1,35-ről 1,20 százalékra csökkent, ami nominálisan nem nagy mérték, százalékosan viszont igen, hisz így az eddigi kamat több mint 10 százaléka fogy el. Persze ahogy közelíti a kamatszint a nullát, ez az érték egyre kevésbé lesz értelmezhető. De vajon meddig csökkenhet még az alapkamat, elérheti-e akár a tényleges 0-t is?

A Monetáris Tanács indoklása szerint a kamatcsökkentés elsődleges oka az, hogy az infláció a várakozásoknál jóval alacsonyabban alakul. Ez az átlagember számára szokatlan indoklás, mivel azt gondolnánk, az a jó, ha nincs infláció. A jegybankok ugyanakkor szeretik, ha van egy kis áremelkedés, mert az valamelyest élénkíti a fogyasztást. Ha az infláció megszűnik, esetleg negatív lesz (defláció), akkor a fogyasztók elhalaszthatják vásárlásaikat az árak csökkenésére spekulálva, ez pedig fékezi a gazdaságot.

Nálunk magasabb a cél

Nálunk a jegybank inflációs célja 3 százalék, magasabb, mint az amerikai FED vagy az Európai Központi Bank 2 százalékos célja. Nem csak az inflációt, hanem az inflációs várakozásokat is figyelembe veszik, és ha ezek is alacsonyabbak, mint a kívánatosnak tartott szint, akkor laza monetáris politikát folytatnak.

Az éves inflációs előrejelzés legyezőábrája. Forrás: MNB

Az infláció a KSH adatai szerint februárban 0,3 százalék volt éves szinten, és ez jóval elmarad a korábbi várakozástól, mégpedig úgy, hogy a lakossági fogyasztás és a bérszínvonal növekszik. Ennek elsődleges oka a tartósan alacsony globális inflációs környezet. Az infláció a jelenlegi előrejelzések szerint sokáig alatta lesz a célszintnek, várhatóan csak 2018 első felében éri el a 3 százalékot.

Tovább csökkenhet a kamat

A Monetáris Tanács közleménye szerint a kamatcsökkentés mindaddig folytatódik, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével. Ebből az következik, hogy akár havonta is sor kerülhet kamatcsökkentésre. Miután az 1 százalékos kamatszint már közel van, ennek elérése már nem lenne meglepő, sőt az alulmúlása sem. Azonban ott már tényleg belátható közelségbe kerül a 0, ami azt jelentené, hogy a forintnak semmilyen kamattöbblete nem lenne az euróhoz képest.

A GDP előrejelzés legyezőábrája
(éves változás, szezonálisan igazított és kiegyensúlyozott adatok alapján)

Tekintettel arra, hogy a forint egy kis valuta, feltételezzük, hogy egy kis pozitív kamata mindenképpen maradni fog. Ennek alapján arra számítunk, hogy még ha több kamatcsökkentés is sor kerül, a legalacsonyabb kamatszint valahol 0,5 és 1 százalék között lesz. Az egynapos kamatszint (melyen a bankok a jegybanknál helyezik el átmeneti likviditástöbbletüket) egy másik ügy, akár mélyebbre is mehet a negatív tartományban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG