Monetáris Tanács
Makro / Külgazdaság Nagy dilemma előtt áll az MNB
Csabai Károly | 2020. október 20. 10:37
Merthogy a már-már rekordszintre gyengülő forintnak jól jönne, ha a jegybank egy kamatemeléssel növelné a vonzerejét, azaz a befektetők vennének belőle, aminek hatására emelkedhet az árfolyama. A szeptemberben váratlanul nagyot esett infláció viszont azt tenné lehetővé a bankok bankjának, hogy csökkentse a kamatokat, ami a források (még) olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhatna a koronavírus-járvány miatti gazdasági zuhanás tompításához. Logikusnak tűnik, hogy e két ellentétes hatás eredőjeként az MNB semmit nem lép, azaz minden marad a régiben. Arra azonban, hogy ez valóban így lesz-e, mégsem érdemes mérget venni.
Makro / Külgazdaság Meglepte a piacot az MNB a GDP-prognózisával
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 22. 15:32
A jegybank szerint 2020-ban a magyar GDP várhatóan 5,1-6,8 százalék között zsugorodik, amit 2021-ben 4,4-6,8 százalék közötti bővülés követhet. A gazdasági teljesítmény 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet.
Makro / Külgazdaság 0,6 százalékon hagyta alapkamatát az MNB
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 22. 14:00
A Monetáris Tanács döntésének okairól a 15 órakor megjelenő közleményből tudhatunk meg többet. Akkor derül ki az is, változtatott-e a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei 0,3-2 százalékos gazdasági növekedési prognózisán, valamint a 3,2-3,3 százalékos éves átlagos inflációs előrejelzésén. A monetáris politikáért felelős Virág Barnabás alelnök pedig fél 4-kor sajtótájékoztatót tart.
Makro / Külgazdaság Ezúttal már nem nyúlt az alapkamathoz az MNB
Csabai Károly | 2020. augusztus 25. 14:00
Az továbbra is 0,6 százalék. A Monetáris Tanács döntésének okairól a 15 órakor megjelenő közleményből, valamint Virág Barnabás alelnök fél 4-kor kezdődő tájékoztatójából tudhatunk meg többet.
Makro / Külgazdaság 7-8 százalékkal nőhet a hazai GDP?
Csabai Károly | 2020. augusztus 25. 06:07
Az első féléves 6,1 százalékos zuhanás és a kormány által a harmadik negyedévre várt, nem számszerűsített további visszaesés alapján nagyjából ekkora gazdasági bővülésre lenne szükség 2020 utolsó negyedében ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 0,3-2 százalékos idei növekedési prognózisa teljesüljön. Feltéve, hogy az MNB nem változtat az előrejelzésén. Erre legkorábban a Monetáris Tanács mai ülésén lenne lehetősége, de ehhez változtatnia kell a szokásos menetrendjén.
Makro / Külgazdaság Az MNB folytatja a felfüggesztett állampapír-vásárlásokat
Csabai Károly | 2020. július 21. 15:45
Igaz, csak korlátozott mennyiségben és csak a 15 év feletti lejáratok esetén. Az újabb, 0,15 százalékpontos kamatvágás nyilvánosságra hozatala után egy órával kiadott monetáris tanácsi közleményből arra lehet következtetni, hogy ha a gazdaság további ösztönzésére lesz szükség, azt az MNB már nem monetáris lazítással oldja meg.
Makro / Külgazdaság Négy év után csökkentett kamatot az MNB
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 14:00
Ez meglepetés, a piac nem számított lazításra. Így még érdekesebb a 15 órakor megjelenő indoklás. Egyúttal Matolcsy György vezetésével a Magyar Nemzeti Bank (MNB) teljes vezérkara tart sajtótájékoztatót, immár az alelnöki posztról a május végén hirtelen távozott Nagy Márton tegnap kinevezett utódjával, Virág Barnabással egyetemben.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint - ez már a mai MNB-kamatdöntő ülésnek szól?
Csabai Károly | 2020. június 23. 11:02
Vagyis annak, hogy a Nagy Márton helyére tegnap kinevezett új alelnök, Virág Barnabás vezényletével monetáris lazításra kerül sor? Erről biztosabbat a Monetáris Tanács ülését követően, 15 órakor kezdődő online sajtótájékoztatón tudhatunk meg, amelyet maga Matolcsy György jegybankelnök tart. Most ez foglalkoztatja elsősorban a hazai befektetőket, márcsak azért is, mert a külföldi piacok egyelőre csendes mederben csordogálnak, méghozzá felfelé.   
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Megvan az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 14:00
Alapkamatát 0,9 százalékon hagyta, ami azt jelenti, hogy immár napra pontosan négy éve változatlan az irányadó ráta. Persze nem is ez volt az érdekes, hiszen módosításra ezúttal sem lehetett számítani. Inkább a Monetáris Tanács közleményéből lehet majd következtetéseket levonni, ezt 15 órakor ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Szárnyalnak a tőzsdék és a forint, de így is marad-e?
Csabai Károly | 2020. május 26. 10:47
A koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos remény hatására emelkednek a részvényárfolyamok világszerte, amiből a BUX sem marad ki. Sőt a forint is erősödni tudott az euróval szemben, árfolyama a 350-es szint alá ment. Kérdés, ott is marad-e a ma idehaza várható két fontos fejleményt, a 2021-es költségvetés benyújtását és a Monetáris Tanács kamatdöntő ülését követően is.
Makro / Külgazdaság Maradt 0,9 százalékon a jegybanki alapkamat
Privátbankár.hu | 2020. április 28. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése megfelel a piaci várakozásoknak. Azzal azonban még meg kell várnunk a 15 órakor megjelenő jegybanki közleményt, hogy megtudjuk, az MNB módosít-e az egy hónappal korábbi, 2-3 százalékos idei GDP-növekedési prognózisán.
Makro / Külgazdaság Mit lép ma a Monetáris Tanács?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 28. 06:42
A jegybanki alapkamaton valószínűleg nem változtat, de már a márciusi adatok ismeretében ronthat a 2-3 százalékos idei GDP-növekedési prognózisán. Korábban Varga Mihály pénzügyminiszter már a 3 százalékos visszaesést sem zárta ki, hasonlóan a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF).
Makro / Külgazdaság Ezúttal sem módosított az MNB alapkamatán
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 14:00
Az azonban, hogy más módon hogyan reagál a koronavírus miatt jelentősen megváltozott gazdasági körülményekre, az a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből derülhet ki. Akkor válnak ismertté a jegybank friss inflációs és GDP-előrejelzései is.
Részvény / Deviza / Áru Nem változtatott az MNB az alapkamatán
Privátbankár.hu | 2019. december 17. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése megfelel a piaci várakozásoknak.
Makro / Külgazdaság Hathetes csúcson a forint
Csabai Károly | 2019. október 22. 16:59
Noha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa semmilyen meglepetést nem okozott azzal, hogy változatlanul hagyta a 0,9 százalékos jegybanki alapkamatot, s közleményében további iránymutatás sem fedezhető fel, a forint euróval szembeni árfolyama hat hét után először a 330-as szint alá ment. Nem kizárt azonban, hogy a mostani erősödés pürrhoszinak bizonyul, miközben a 0,9 százalékos alapkamat akár 2021 végéig nem változhat.
Makro / Külgazdaság Nem változott a jegybanki alapkamat
Csabai Károly | 2019. október 22. 14:01
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően 0,9 százalékon hagyta az alapkamatot. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményből tudhatjuk meg.
Makro / Külgazdaság Azt üzeni Matolcsy György, hogy még sokáig velünk marad az alacsony kamat
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 24. 15:53
Az árfolyamról nem, a vártnál alacsonyabb inflációs pályáról és laza monetáris politikáról annál több szó esik a Monetáris Tanács közleményében.
Makro / Külgazdaság Mihez kezdtek Matolcsyék az alapkamattal?
Privátbankár.hu | 2019. július 23. 14:07
Összeült az MNB Monetáris Tanácsa.
Személyes pénzügyek Mi lesz a törlesztőnkkel a kamatdöntés után?
Privátbankár.hu | 2019. március 30. 12:39
Vajon mi lesz a hitelesek sorsa az eheti kamatdöntő ülés után? Fel kell készülni a nagyobb törlesztőrészletekre? Vagy tényleg csak egy egyszeri, adatvezérelt döntésről volt szó? Leginkább a változó kamatozású lakáshitellel rendelkezők érezhetik meg a Monetáris Tanács döntését.
Makro / Külgazdaság Most már tényleg jön a szigor? Kamatdöntő ülést tart a jegybank
Privátbankár.hu | 2019. március 26. 08:53
Az elemzők várakozása szerint az alapkamat továbbra is érintetlen marad, de a monetáris tanács elkezdi a devizaswap állományának folyamatos csökkentését, illetve az egynapos betéti kamat emelését.
Karrier Marad Pleschinger Gyula a Monetáris Tanácsban
Privátbankár.hu | 2019. március 4. 13:30
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága ismét támogatta kinevezését.
Makro / Külgazdaság Ma még nem szigorított a jegybank, erős is maradt a forint
Privátbankár.hu | 2019. február 26. 14:47
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 2019. február 26-ai ülésén változatlanul hagyta a kamatkondíciókat.
Makro / Külgazdaság Indokol a jegybank, stabil maradt a forint
Privátbankár.hu | 2019. január 29. 15:23
Az MNB Monetáris Tanácsa megindokolta, miért maradtak változatlanok a monetáris kondíciók. A forint egy órával a döntés után is csúcsközelben maradt.
Makro / Külgazdaság 310 körül toporgott a forint - itt van Matolcsyék döntése
Privátbankár.hu | 2018. január 30. 14:01
Először ült össze idén a Monetáris Tanács.
Makro / Külgazdaság Hiába a nagy nap – visszatáncolnak Matolcsyék?
Privátbankár.hu | 2017. november 20. 16:07
Az elemzők nem várnak nagy durranást a holnapi kamatdöntéstől, a hosszútávú várakozások azonban meglehetősen színesek.
Makro / Külgazdaság Nagy durranást várnak – kedden eldől a magyar gazdaság sorsa?
Privátbankár.hu | 2017. november 19. 09:05
Rengeteg adat várható a jövő héten, ezek közül a legfontosabb a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülése lesz, igaz, az elemzők nem várnak változást az alapkamatban. Ettől még a keddi nap lesz a meghatározó a gazdaság alakulásában, ezen a napon érkezik még a legfrissebb államháztartási adat, de képet kapunk a hét folyamán a kereseti és kiskereskedelmi adatok változásáról is.
Makro / Külgazdaság Matolcsyék továbbra sem riadnak vissza az unortodoxiától
Privátbankár.hu | 2017. július 5. 14:48
A monetáris tanács továbbra is kész nem hagyományos eszközökkel lazítani a monetáris kondíciókat - derül ki a legutóbbi ülés jegyzőkönyvéből.
Makro / Külgazdaság Itt a jóslat: ekkor lesz meg az inflációs cél
Privátbankár.hu | 2017. június 20. 15:26
A jegybankban már tudják, mikor érhetjük el a kitűzött három százalékos célt.
Makro / Külgazdaság Matolcsyék megtalálták a tökéletes egyensúlyt?
Privátbankár.hu | 2017. június 7. 15:12
A Monetáris Tanács szerint összhangban vannak a lazító intézkedések a középtávú inflációs céllal, de van még lehetőség a további lazításra.
Makro / Külgazdaság Hiába a nagy várakozás, nem kaptunk meglepetés Matolcsyéktól
Privátbankár.hu | 2017. március 28. 14:20
Nem nyúlt az alapkamathoz jegybanki Monetáris Tanács, de máshoz sem.
Karrier Két új tagja van a Monetáris Tanácsnak
Privátbankár.hu | 2017. március 14. 14:29
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 10 igen és 2 nem szavazattal elfogadta Parragh Bianka és Kocziszky György jelölését.
Makro / Külgazdaság Így látják Matolcsyék az országot – ezért maradt minden ugyanúgy
Privátbankár.hu | 2017. február 8. 15:47
Egyhangúlag döntött a tanács az év első ülésén az alapkamat, egynapos betéti- és hitelkamat tartásáról.
Makro / Külgazdaság Nem félnek nem-hagyományos eszközökhöz nyúlni Matolcsyék
Privátbankár.hu | 2017. január 24. 17:20
Az indoklás szerint továbbra is figyelik a fejleményeket, ha kell, akár tovább is lazítanak.
Makro / Külgazdaság Nálunk is elfogyhatnak a kamatok - léphetnek Matolcsyék?
Privátbankár.hu | 2016. október 26. 07:55
Londoni elemzők szerint nem kizárt, hogy hamarosan ismét kamatot csökkenthet a jegybank.
Makro / Külgazdaság Találgatnak az elemzők: mire készülhetnek Matolcsyék?
Privátbankár.hu | 2016. október 24. 17:59
A holnapi kamatdöntő ülésen szinte biztos nem nyúlnak az alapkamathoz, de van, aki nem zárja ki, hogy idő előtt hozzányúl a Monetáris Tanács.
Karrier Üres egy szék Matolcsyék mellett – kit fognak beleülni?
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 7. 15:52
Az Országgyűlés őszi ülésszakának első plenáris ülésén, hétfőn választhatják meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának új tagját.
Makro / Külgazdaság Ha úriember vagy, Matolcsyék mai döntésére nem fogadsz
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 23. 08:05
Bombameglepetés lenne, ha bármit lépne ma Monetáris Tanács - nemhogy a héten, de még az egész jövő évben sem fog változni az alapkamat a mostani kilátások szerint.
Makro / Külgazdaság Döntött a jegybank: maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 10. 15:18
A monetáris tanács egyhangúlag döntött az irányadó ráta tartása melett, jó eséllyel még egy darabig így is marad.
Karrier Matolcsy levelet írt Kövér Lászlónak – ez állt benne
Privátbankár.hu | 2016. július 7. 07:36
Miért levelezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Országgyűlés elnöke?
Makro / Külgazdaság Szokatlan húzásra készülhet a magyar jegybank
Privátbankár.hu | 2016. június 21. 14:55
Az alapkamat helyett más eszközök kerülnek majd előtérbe az MNB monetáris eszköztárából a hazai szakértők szerint. Mi lesz eközben a forinttal?
Makro / Külgazdaság Matolcsyék is pont arra várnak, amire mindenki más
Privátbankár.hu | 2016. június 21. 14:01
Amíg nem derül ki, kilépnek-e az EU-ból a britek, nem nagyon érdemes ugrálni - jól tudja ezt a Monetáris Tanács is.
Makro / Külgazdaság Történelmi tettre készülnek ma délután Matolcsyék
Privátbankár.hu | 2016. május 24. 07:28
Történetünk során először 1 százalék alá vághatják ma délután az alapkamatot - kérdés, hogy hol lesz ennek vége.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi jár Matolcsyék fejében
Privátbankár.hu | 2016. május 11. 15:01
Közzétette az április 26-i ülés jegyzőkönyvét a Monetáris Tanács - ez volt az az ülés, ahol 15 bázisponttal csökkentették az alapkamatot és tovább szűkítették a kamatfolyosót.
Makro / Külgazdaság Holnap mindenki Matolcsyékra figyel - így tippelnek a szakértők
Privátbankár.hu | 2016. április 25. 16:43
Szinte az összes elemző egyetért abban, hogy kedden újabb kamatcsökkentést jelent be a jegybank monetáris tanácsa, a ciklus végére pedig bőven 1 százalék alatt lehet az irányadó ráta.
Makro / Külgazdaság Immár negatív kamatunk is van!
Fellegi Tamás | 2016. március 22. 16:18
A jegybank egy viszonylag méreteset vágott az alapkamaton, de ami még ennél is érdekesebb, hogy az egynapos betéti ráta negatív tartományba került, -0,05 százalékra. Eközben az egynapos hitelráta 1,45 százalékra mérséklődött. Az Monetáris Tanács ezentúl a kamatdöntő ülésein az utóbbi két kamatról is határozni fog.
Makro / Külgazdaság Vágni nem fognak - itt van, mire készülnek Matolcsyék
Privátbankár.hu | 2016. január 26. 15:43
Maradt az alapkamat, de az MNB szerint további lazítás jöhet nem hagyományos eszközökkel.
Makro / Külgazdaság Itt az év első kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2016. január 26. 14:02
Összeült az MNB Monetáris Tanácsa, hozták a papírformát Matolcsyék.
Friss
hírlevél