5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Virág Barnabás szerint a májusi 10,7 százalék után júniusban 11-12 százalék között lehet a fogyasztóiár-index. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikai alelnöke azt is kilátásba helyezte, hogy a mai 185 bázispontos kamatemelést – amellyel az alapkamat 7,75 százalékra ugrott – továbbiak követhetik, egészen addig, amíg az infláció nem megy vissza a 3 százalékos jegybanki középtávú cél közelébe.

Brutális mértékű kamatemelést hajtott végre az MNB monetáris tanácsa mai ülésén. A Matolcsy György jegybankelnök vezette testület az MNB-alapkamatot 185 bázisponttal, 7,75 százalékra emelte vitte fel.

Ennél nagyobb monetáris szigorításra csaknem tizennégy éve, 2008 októberében került sor, amikor az MNB 300 bázisponttal szigorított, irányadó mutatóját 11,5 százalékra emelve. Ez volt akkor a reakció az egy hónappal korábban, a Lehmann Brothers csődje nyomán kirobbant pénzügyi válságra.

Az MNB legfontosabb feladata a másodkörös inflációs hatások elkerülése és az inflációs várakozások horgonyzása - indokolta a Monetáris Tanács ülését követő sajtótájékoztatón a mostani kamatemelést Virág Barnabás, a monetáris politikáért felelős alelnök. Amelynek következtében a hosszabb távú folyamatok befolyásolására alkalmas alapkamat magasabb szintre került, mint a rövid távú piaci mozgások kezelésére hatni képes egyhetes betéti kamat 7,25 százalékos szintje.

Ám ez a helyzet alig egy napig áll csak fenn. Csütörtökön ugyanis a jegybank igazgatósága a kereskedelmi bankoktól ugyancsak 7,75 százalékos kamattal fogad majd be betéteket egy hetes elhelyezésre, 50 bázisponttal magasabban, mint egy héttel korábban - közölte Virág Barnabás. Hozzátéve, a Monetáris Tanács a megnövekedett kihívások miatt tartja szükségesnek az alapkamat és az egyhetes betéti kamat összezárását.

Ez a kettős irányadókamat-rendszer feladását jelenti, amelynek létrejöttét több szakértő is kritizálta. Többek között Klasszis Klubunk legutóbbi rendezvényén Surányi György, az MNB korábbi elnöke, egyetemi tanár, közgazdász:

Döntéseinket 110 százalékban az infláció elleni harcra összpontosítjuk - jelentette ki Virág Barnabás. Aki azt is kilátásba helyezte, hogy ez elhúzódó és nehéz folyamat, mely során minden eszközzel, mindent meg fognak tenni azért, hogy az infláció visszamenjen a jegybank 3 százalékos középtávú célja közelébe.

Virág Barnabás 11-12 százalékos éves inflációt prognosztizál júniusra. Fotó: MTI/Soós Lajos
Virág Barnabás 11-12 százalékos éves inflációt prognosztizál júniusra. Fotó: MTI/Soós Lajos

Ettől még messze vagyunk, sőt a következő hónapokban inkább távolodni fogunk, mint közeledni. A jegybank friss, teljes egészében majd csütörtökön publikálandó Inflációs jelentése szerint ugyanis az MNB 2022 egészében 11-12,6 százalék közötti fogyasztóiár-indexet prognosztizál, szemben a három hónappal korábban megjelölt 7,5-9,8 százalékos sávjával. Az MNB alelnöke szerint a májusi 10,7 százalék után az éves infláció júniusban 11-12 százalék között lehet, amit azzal magyarázott, hogy továbbra is lényegesen meghaladják a szokásos mértéket az átárazások, amelyek közel fele az élelmiszerár-emelésekhez kötődik, miközben a külső hatások is gyorsan beépülnek a fogyasztói árakba.

További kamatemelésekre számíthatunk tehát, amelyek során Virág Barnabás szerint az MNB külső és belső tényezőket is folyamatosan figyelemmel követ. Az előbbiek során a külső kamat- és a kockázati környezetet, míg az utóbbiaknál az EU-való megállapodás esélyétés az egyensúly helyreállítását célzó intézkedéseket.

Az MNB szerint minden esély megvan arra, hogy az Orbán-kormány 2022 végéig megállapodjon Brüsszellel, így Magyarország számára is hozzáférhetővé váljanak a helyreállítási alap forrásai. Ami pedig az egyensúlyt illeti, a jegybank alelnöke szerint a költségvetésben meghozott intézkedések már nyáron érzékelhető eredményeket hozhatnak, de szavaiból az is kiderült, hogy a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentése érdekében teendő lépéseket még várják a kabinettől.

Fontos monetáris politikai változás, hogy a jegybank a devizalikviditást nyújtó swapeszköz használatát júliustól kiterjeszti és a továbbiakban készen áll negyedéven belül is alkalmazni. A Monetáris Tanács indoklása szerint e lépés célja, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon – ezek között is kiemelten a swappiacon – és minden időszakban testület által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel összhangban alakuljanak. Ami azt jelenti, hogy az MNB a rövid oldali kamatok emelkedésére számít - jelezte Virág Barnabás.

A hazai kereskedelmi bankoknak eddig háromhavonta kellett teljesíteniük az úgynevezett devizamegfelelési mutatókat, ehhez pedig értelemszerűen devizára van szükségük. Ennek érdekében tart az MNB az eurólikviditást nyújtó swaptendereket, melyeken a bankok a forintjaikat elcserélhetik euróra, általában néhány napra, legfeljebb egy-két hétre.

A devizaswap is alkalmas eszköz lehet az MNB kezében arra, hogy a forintárfolyamát befolyásolja. Márpedig erre szükség lehet, miután a hazai fizetőeszköz hétfőn ismét padlót fogott, az euróval szembeni árfolyama közel került a 405-ös szinthez. Logikusnak tűnik, hogy a mai döntések, a brutális mértékű kamatemelés és a devizaswapok sűrítésének lehetősége is a forint erősődését szolgálja.

Ám lapunk azon email-ben elküldött kérdését, miszerint akkor ezek szerint az MNB-nek mégis van árfolyamcélja (noha éveken át folyamatosan azt sulykolta, hogy nincs, döntéseit csak az árstabilitás elérése és fenntartása vezérli),  még csak fel sem olvasták Virág Barnabásnak a mai sajtótájékoztatón).

Mindenesetre a forint a kamatemelés hatására csak átmenetileg tudott erősödni, az euróval szembeni árfolyama a 400-at közelítő szintről ugyan 396,7-ig ment fel, ám fél 5 magasságában már 398 felett cserélt gazdát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG