Virág Barnabás
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék? 
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály 
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton most sem küld dísztáviratot az MNB-nek 
Dobos Zoltán | 2024. március 26. 16:59
Az inflációs előrejelzés mellett a gazdasági növekedés várt ütemének prognózisát is csökkentette a Magyar Nemzeti Bank. Virág Barnabás alelnök az alapkamat-csökkentés hátteréről tartott sajtótájékoztatót kedden délután.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék nem dőlnek hátra 
Dobos Zoltán | 2024. február 27. 16:57
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint két tényező tette lehetővé az erőteljes, 100 bázispontos alapkamat-csökkentést, ugyanakkor továbbra is fegyelmezett monetáris politikára van szükség ahhoz, hogy helyreálljon a növekedés motorjának számító fogyasztás.
Makro / Külgazdaság Megtört az összhang Matolcsy Györgyék csapatában 
Privátbankár.hu | 2024. január 30. 16:12
Már nemcsak eltérő javaslatok születtek a végül 75 bázispontosra sikeredett kamatdöntés mértékére, hanem a szavazatok sem voltak egyhangúak.
Részvény / Deviza / Áru Van még fantázia a magyar részvényekben, megint elhatalmasodott a mémőrület 
Eidenpenz József | 2023. december 22. 12:02
A tőzsdék csendesen lefelé csorognak, de délután ebben változás jöhet egy fontos amerikai inflációs adat nyomán. A forint némileg gyengül, a dollár süllyed, amire az arany élénküléssel válaszolt. Régiónk kiemelkedően teljesített az idén, de így sem mondható drágának az egyik brókercég szerint. Kutyás, cicás érmék drágultak hatalmasat az elmúlt hetekben.
Makro / Külgazdaság Megvan, ki lett Patai Mihály utódja a tőzsde élén 
Privátbankár.hu | 2023. december 21. 16:18
Rendkívüli közgyűlést tartott a Budapesti Értéktőzsde, melyen egyetlen napirendi pontként megválasztották a tőzsde új elnökét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktornak nem fog tetszeni, amit Matolcsy Györgyék mondtak 
Dobos Zoltán | 2023. december 19. 16:32
A Magyar Nemzeti Bank kedden ismét kamatot vágott, egyúttal frissítette a jövő évre vonatkozó inflációs és GDP-előrejelzését is.
Makro / Külgazdaság Fényes jövőt vázolt fel előttünk Matolcsy György helyettese 
Dobos Zoltán | 2023. november 21. 16:22
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedd délutáni háttérbeszélgetésén úgy vélte, további jó folyamatok révén tovább csökkenhet az infláció, bővülhet a gazdaság, és a vártnál jobban javulhat a külső egyensúly. Ugyanakkor azt is megismételte, „nem dőlhetünk hátra”, mert a külső kockázatok továbbra is velünk vannak.
Makro / Külgazdaság Nincs megállás, tovább csökkent a jegybank 
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 14:41
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elárulta, mekkora kamatcsökkenésre lehet számítani novemberben. A jegybank igyekszik mérsékelni a kamatszintet, miközben az inflációval küzd, a kormányzat ráadásul az MNB nyakába varrja a továbbra is kiugróan magas árszínvonalat.
Makro / Külgazdaság Virág Barnabás elárulta, miért vágtak ekkorát az alapkamaton 
Dobos Zoltán | 2023. október 24. 16:48
Két, egymással ellentétes hatású folyamat, esemény mérlegelésével született meg a Monetáris Tanács kamatvágó döntése. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedvező adatnak értékelte, hogy a maginfláció negyedéves összevetésben 4 százalék alá csökkent, a hazai reálkamatok pedig pozitívvá váltak.
Makro / Külgazdaság Nem okoztak bombameglepetést Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 16:34
A monetáris tanács 100 bázisponttal alacsonyabb kamat alkalmazását tartja indokoltnak az egynapos betéti gyorstendereken és devizacsere-tendereken – áll a monetáris tanács keddi kamatdöntésének indoklásában.
Részvény / Deviza / Áru Rakétaként lőtt ki a forint Matolcsy Györgyék szavaira - frissítve! 
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 15:47
Majdnem három forinttal olcsóbb lett az euró a sajtótájékoztató alatt. Frissítés: gyorsan visszagyengült a forint a tájékoztató után.
Pénzügyi szektor Matolcsy György tényleg az egekbe emelte a tartalékrátát 
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 07:18
A kötelező tartalékráta megemelése csütörtöktől vonatkozik a pénzintézetek forrásainak meghatározott kategóriáira. Matolcsy György rendelete megjelent a Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság MNB-alelnök: korai még ár-bér spirálról beszélni! 
Privátbankár.hu | 2023. január 24. 17:52
A Magyar Nemzeti Bank az eddig bevezetett eszközöket változatlan kamatkondíciókkal alkalmazza a jövőben is. Az idei év egészére vonatkozó recesszió elkerülése a folyó fizetési mérleg trendszerű javulásán múlik – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke.
Makro / Külgazdaság Akár 27 százalékos inflációt sem zár ki decemberre Matolcsy György helyettese 
Csabai Károly | 2022. december 20. 16:48
A decemberi éves infláció még a novemberi, 26 éves csúcsot jelentő 22,5 százaléknál is magasabb lehet, Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint 26-27 százalék. Mely mérték a jövő év első hónapjait is jellemezheti. Ennek következtében az MNB 2023-ban nagyobb átlagos pénzromlást vár az ideinél, ugyanakkor bízik abban, hogy a jövő év közepétől nagyot lassulhat a fogyasztóiár-index, s egy év múlva akár egyszámjegyű lehet.
Pénzügyi szektor Heves MNB-alelnöki reakció Surányi György megjegyzéseire  
Privátbankár.hu | 2022. december 16. 11:42
Virág Barnabás szerint téves és félrevezető volt több mostani pénzügyi kommentár, köztük a volt jegybanki vezetőé.
Makro / Külgazdaság Virág Barnabás: maradnak a magas kamatok hosszabb távon - Frissítve 
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 12:03
Marad a 13 és a 18 százalék.
Makro / Külgazdaság MNB: Nagy Márton új intézkedése nem fog érdemi átrendeződést okozni 
Király Béla | 2022. november 22. 16:41
A Monetáris Tanács ülését követően ezúttal jelentős súlyú bejelentésre nem került sor. A legizgalmasabb kérdés így az volt, hogy Nagy Márton hétfői intézkedése, amely egyes piaci szereplők esetén az elérhető kamatszintet korlátozza, mennyiben tekinthető beavatkozásnak a jegybanki eszköztárba.
Makro / Külgazdaság Még tartogatnak kellemetlen meglepetést az élelmiszerárak! – figyelmeztetett Matolcsy György helyettese 
Privátbankár.hu | 2022. október 25. 16:49
Virág Barnabás alelnök a Monetáris Tanács mai kamatdöntő ülésén (amely változatlanul hagyta a 13 százalékos irányadó rátát) a tojást és a krumplit nevesítette, mint amelyek árai kilőhettek októberben.
Pénzügyi szektor Megtudtuk: több száz milliárd forint "aludt egy éjszakát" az MNB-ben 
Privátbankár.hu | 2022. október 17. 12:54
A pénteken megtartott első egynapos betéti tenderen 994,8 milliárd forint betétet ajánlottak fel a bankok 18 százalékos kamatra és a jegybank a teljes összeget befogadta. Szombaton pedig 752,9 milliárd forint volt a felajánlott és elfogadott összeg, azaz 241,9 milliárddal kevesebb a lejáró betéteknél.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György nagy bejelentése: lezárult az MNB kamatemelési ciklusa 
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 16:55
Matolcsy szerint hazánk egy sor sajátos kihívással néz szembe az infláción és az energiaár-robbanáson túl: az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas, a folyó fizetési mérleg veszélyes kockázati sávba ért.
Makro / Külgazdaság Fontos utalást hintett el az MNB alelnöke  
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 16:38
A Magyar Nemzeti Bank fontolóra veheti a több mint egyéves kamatemelési ciklus lezárását a monetáris tanács jövő keddi ülése után, amikor ismét emelik az alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Gátolni akarja az infláció elhúzódását az MNB alelnöke 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 10:29
Virág Barnabás már a fordulat első jeleiről is beszélt.
Makro / Külgazdaság Virág Barnabás: fél évszázada nem látott rémmel kell megküzdeni 
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:23
A jelenlegi rendkívüli közegben csakis határozott, hiteles és lépésről-lépésre fölépített monetáris politika vezethet sikerre. Ez a Magyar Nemzeti Bank stratégiája - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság További határozott kamatemelések várhatók a kétszámjegyű infláció enyhítésére 
Privátbankár.hu | 2022. július 12. 15:55
Az infláció júniusi további emelkedése és az elhúzódó inflációs kockázatok a kamatemelések határozott folytatását teszik szükségessé - mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatdöntést követő online sajtótájékoztatón. 
Részvény / Deviza / Áru Este sikerült megtámasztani a forintot vagy újabb mélypont felé rohanunk? 
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 07:17
Miután majdnem 417 forintot is kellett adni egy euróért szerdán, este az MNB alelnöke szóbeli intervenciót hajtott végre. Lett is némi hatása a devizapiacon - az ígéretre 2 százalékot erősödött a forint az euróval szemben, ma meglátjuk, hogy az ígéret betartása adhat-e újabb lökést, vagy megint mélypontra kerül a jegyzés.
Makro / Külgazdaság A kétszámjegyű inflációval 2022 végéig együtt kell élnünk - közölte Matolcsy György helyettese 
Csabai Károly | 2022. június 28. 16:30
Virág Barnabás szerint a májusi 10,7 százalék után júniusban 11-12 százalék között lehet a fogyasztóiár-index. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikai alelnöke azt is kilátásba helyezte, hogy a mai 185 bázispontos kamatemelést – amellyel az alapkamat 7,75 százalékra ugrott – továbbiak követhetik, egészen addig, amíg az infláció nem megy vissza a 3 százalékos jegybanki középtávú cél közelébe.
Makro / Külgazdaság Visszazuhant a forint oda, ahol a kamatemelés előtt volt 
Privátbankár.hu | 2022. június 16. 14:20
Az egyhetes betéti kamat szükséges mértékű emelésével az MNB a kockázati felárak növekedésére reagál, ez volt az indítéka a csütörtöki 50 bázispontos emelésnek is - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke egy háttérbeszélgetésen csütörtökön Budapesten. A kamatemelés egyébként csak rövid időre tudta erősíteni a forintot, kora délután már ugyanannyiért cserélt gazdát az euró, mint a kamatdöntés előtt.
Makro / Külgazdaság Bemondta a sokkoló számot Matolcsy György helyettese 
Csabai Károly | 2022. május 31. 16:16
Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök szerint májusban 10,5 százalék fölé is emelkedhetett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság MNB-konferencia: nincs közvetlen veszélyben a pénzügyi stabilitás 
Privátbankár.hu | 2022. május 30. 14:38
Kétnapos konferenciát tart Budapesten az MNB és az Official Monetary Financial Institutions Forum.
Makro / Külgazdaság Durva: akár 11 százalékig is felmehet az infláció 
Csabai Károly | 2022. március 22. 16:44
Éves átlagban pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 7,5-9,8 százalékos fogyasztóiár-indexet vár, miközben a potenciális gazdasági növekedés az eddig várt 6 százalék helyett csak 2,5-4,5 százalék lehet. Ezek a széles sávok is jelzik az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanságot.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB magyarázata a forint hatalmas gyengülésére 
Privátbankár.hu | 2022. március 8. 17:01
A külföldiek spekulánsok műveletei hatására ment a forint az euróval szemben egészen a 400-as szintig. Most a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemeléssel próbálja arra kényszeríteni a spekulánsokat, hogy zárják a pozícióikat, ami a forintot erősítő hatású lehet.
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett: még tovább romlott a pénzünk 
Csabai Károly | 2022. február 22. 16:43
A januári 7,9 százalék után akár 8,5 százalék is lehet februárban az infláció – árulta el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke mai sajtótájékoztatóján. Ennek okai között azonban Virág Barnabás alapvetően külső tényezőket említett, a kormányzati pénzosztogatás hatására vonatkozó kérdésre azt mondta, azokat nehéz mérni valós időben.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György helyettese keményen üzent Parragh Lászlónak 
Csabai Károly | 2021. december 14. 15:56
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős alelnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének azon kijelentésére reagált, miszerint az MNB jóval hatékonyabb eszközökkel is előrukkolhatott volna. Az alapkamat további, 30 bázispontos emelése után kiadott közleményből és Virág sajtótájékoztatójából az is kiderült, az MNB a növekedési kötvényprogram lezárásával és az állampapír-vásárlások beszüntetésével is lassítani kívánja a novemberben közel 14 éves csúcsra futott éves inflációt.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke 
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Jó hír a megtakarítóknak: az MNB ráfekszik a reálkamatok emelésére 
Csabai Károly | 2021. november 16. 16:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma 30 bázisponttal, 2,1 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, s legalább ennyivel fogja a következő hónapokban - derült ki Virág Barnabás alelnök online sajtótájékoztatóján. Hogy pontosan mennyivel és meddig, azt egy hónap múlva, a következő inflációs jelentés alapján lövik be.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék 
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Idén már nem megy 5 százalék alá az infláció 
Csabai Károly | 2021. szeptember 21. 15:59
Ezt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke közölte azon a sajtótájékoztatón, amelyen elmagyarázta, a Monetáris Tanács miért emelte tovább, ezúttal a korábbi 30 bázisponttal szemben 15 bázisponttal, 1,65 százalékra a jegybanki alapkamatot. Mivel a korábbiakhoz képest romlottak a piaci feltételek, a jegybank már csak 2022 utolsó harmadában számít arra, hogy a fogyasztóiár-index a 3 százalékos céljára megy le. Ezért a következő hónapokban is folytatódnak a kamatemelések.
Makro / Külgazdaság Kevesebb állampapírt, viszont több növekedési kötvényt vesznek Matolcsy Györgyék 
Csabai Károly | 2021. augusztus 24. 15:51
Erről is döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén, amelyen a jegybanki alapkamatot 30 bázisponttal, 1,5 százalékra emelte. A júniusi 5,3-ról júliusra 4,6 százalékosra lassult infláció Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök közlése szerint az ősszel újra felgyorsulhat, s novemberben még a júniusinál is nagyobb szintet érhet el. 
Makro / Külgazdaság Matolcsyék ott folytathatják, ahol egy hónapja abbahagyták 
Király Béla | 2021. július 27. 05:10
Miközben a kormány igyekszik a választások előtt minél nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni a gazdaságot, ez az infláció felpörgésével is jár. A jegybank június végén 10 év után ismét kamatot emelt, amit most újabb követhet.
Makro / Külgazdaság Közel 10 éve nem látott lépésre készülnek Matolcsy Györgyék 
Csabai Károly | 2021. június 22. 05:14
Kamatot utoljára 2011 decemberében emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s most valami egetrengetőnek kellene történnie ahhoz, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén ne vigye feljebb a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot, amit a vártnál tartósabban velünk maradó magasabb infláció leszorítása indokol. Csupán a kamatemelés mértéke a kérdéses. Míg néhány hete még az tűnt valószínűnek, hogy a ráta most 0,15 százalékponttal növekedhet, s esetleg egy hónap múlva ugyanennyivel, nem kizárt, hogy ez egy lépésben megtörténhet, sőt, vannak olyanok a piacon, akik mára már az 1 százalékos bűvös határ elérését vizionálják.
Makro / Külgazdaság Közel két hét múlva emel kamatot az MNB 
Csabai Károly | 2021. június 9. 10:23
Ezt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke tette egyértelművé egy mai konferencián. Így reagál az MNB a növekvő inflációs kockázatokra, amelyeket a ma reggeli friss KSH-adatok is jeleznek: a májusi fogyasztóiár-index ugyan az áprilisi 5,1 százalékosnál nem lett magasabb, de az MNB által kiemelten figyelt maginfláció 3,4 százalék lett, szemben az áprilisi 3,1 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Már ma elsütik fegyverüket Matolcsy Györgyék? 
Csabai Károly | 2021. május 25. 05:34
Vagyis a Monetáris Tanács megemeli-e a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenleg 0,6 százalékos alapkamatát? – ez a fő kérdése a tanács mai ülésének. Igaz, a monetáris szigorítást Virág Barnabás jegybanki alelnök múlt hétfői nyilatkozatában csak június végére helyezte kilátásba. Ráadásul a forint – alapvetően az alelnöki nyilatkozat hatására – jelentős erősödésbe kezdett, ami az import olcsóbbodásán keresztül enyhítheti az inflációs nyomást. Valószínűleg azonban csak átmenetileg, a járványügyi korlátozások feloldása miatt várhatóan megélénkülő fogyasztási és beruházási aktivitás ugyanis felgyorsíthatja az inflációt. Méghozzá akár akkora mértékben, hogy elemzők nemcsak júniusban számítanak kamatemelésre, hanem később is. Akad olyan, aki 2022 végére egyenesen 2,25 százalékos rátát vizionál.
Makro / Külgazdaság Rég nem látott lépésre készülnek a Szabadság téren 
Csabai Károly | 2021. május 17. 11:26
Az infláció megugrását és tartóssá válását annyira kockázatosnak ítélik meg a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), hogy a jegybanki alapkamat emelésétől sem riadnának vissza. Erre Matolcsy György 2013 márciusa óta tartó elnöki periódusában egyszer sem volt példa, de előtte is csak 2011 karácsonyát megelőzően. Úgy tűnik azonban, nincs más választása az MNB-nek, hiszen az infláció kezelésében a költségvetési politika nem lehet a partnere: a 2022 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt szavazatmaximalizáló szándékkal kilátásba helyezett állami költekezések éppen, hogy az árak emelkedését vonhatják maguk után.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: ne hallgassunk a szirénhangokra 
Csabai Károly | 2021. március 23. 16:44
Azokra, amelyek azt sugallják, hogy a mostani járványhelyzetben nyugodtan elszaladhat a költségvetési hiány, az államadósság és az infláció. A maga részéről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindent elkövet annak érdekében, hogy a fogyasztóiár-index második negyedévben várható, 4 százalék fölé menő emelkedése ne váljon tartóssá, amennyiben ez veszélybe kerül, akkor az MNB nem lesz rest lépni.
Makro / Külgazdaság A legkevésbé Matolcsy György vagyoni helyzete változott az MNB vezetői közül 
Csabai Károly | 2021. február 1. 08:21
Ez derül ki a jegybankelnök és alelnökei 2020-as vagyonnyilatkozataiból.
Makro / Külgazdaság Azonnal reagált a forint az újabb kamatvágás ígéretére 
MTI | 2020. június 26. 08:38
Virág Barnabás MNB-alelnök nyilatkozata felvillanyozta a magyar fizetőeszközt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG