<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A decemberi éves infláció még a novemberi, 26 éves csúcsot jelentő 22,5 százaléknál is magasabb lehet, Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint 26-27 százalék. Mely mérték a jövő év első hónapjait is jellemezheti. Ennek következtében az MNB 2023-ban nagyobb átlagos pénzromlást vár az ideinél, ugyanakkor bízik abban, hogy a jövő év közepétől nagyot lassulhat a fogyasztóiár-index, s egy év múlva akár egyszámjegyű lehet.

Aki jó két hete meghallgatta Matolcsy György nagy port kavart parlamenti bizottsági beszédét, annak már nem volt akkora meglepetés, amit az MNB a Monetáris Tanács mai kamatdöntését követően nyilvánosságra hozott. Most nem azokra a kijelentésekre utalunk, melyek szerint "Magyarország válságközeli helyzetben van" vagy "a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa", illetve, hogy "helytelen a kormány válságkezelési stratégiája". Hanem arra, hogy Matolcsy bemondta, az éves átlagos infláció 2023-ban 15-18 százalék lehet, vagyis magasabb az erre az évre várt mintegy 14-14,5 százaléknál.

Virág Barnabás új fogalmat is bedobott. Fotó: Youtube/MNB
Virág Barnabás új fogalmat is bedobott. Fotó: Youtube/MNB

Márpedig az MNB honlapjára ma 3 órakor kitett friss, 2023-ra szóló inflációs prognózis alsó sávja is 15 százalék lett, a felső azonban még a Matolcsy által is előrejelzettnél magasabb, 19 százalék. A szokatlanul széles sávot Virág Barnabás, a jegybank alelnöke ma délutáni sajtótájékoztatóján az orosz-ukrán háború kimenetelével kapcsolatos nagyfokú bizonytalansággal indokolta.

Az idei 14,5-14,7 százalékos éves átlagos inflációnál magasabb jövő évi pénzromlás jelentős kilengések eredményeként alakulhat ki. Újságírói kérdésre válaszolva Virág elmondta, hogy a novemberi, már így is 26 éves csúcsot jelentő 22,5 százaléknál a decemberi éves fogyasztóiár-index még magasabb lehet, 26-27 százalék. Ami - tesszük hozzá - alapvetően annak tudható be, hogy a kormány eltörölte a 480 forintos üzemanyagár-sapkákat, ami azonnal 35-40 százalékos drágulást okozott az eddig "védett" körnél, a hazai forgalmi rendszámú gépjárműveket üzemeltető magánszemélyeknél.

Az MNB alelnöke szerint a 27 százalék körüli éves inflációs mértékek 2023 elején is megmaradhatnak, csak a jövő év közepétől várható nagyobb lassulás a pénzromlásban. Ennek oka, hogy Magyarországon az átárazások ismét magasak, miközben továbbra is meghatározó az élelmiszerárak gyors emelkedése.

A vállalatok jövedelmezősége az elmúlt másfél-két évben érdemben emelkedett, miután több szektorban is jobban tudták növelni az áraikat, mint amennyivel a költségeik feljebb mentek - hívta fel a figyelmet Virág. Aki egy új fogalommal gazdagította a magyar folklórt: a profit húzta infláció, amely letörésében szerinte kiemelt szerepe van a piaci versenynek.

Az infláció lassulása viszont a jövő év közepétől olyan mértékű lehet, amely hatására 2023 végén akár egyszámjegyű is lehet az előző év azonos időszakához viszonyított fogyasztóiár-index. Ez az a mérték, aminek elérését október közepén kérte Orbán Viktor Matolcsytól és parancsolta meg pénzügyminiszterének, Varga Mihálynak.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy az adatok esetleg impozáns csökkenéséhez az idei magas bázis is hozzájárulhat.

Mindenesetre a jegybankban úgy vélik, 2024-ben az infláció akár a jegybanki középtávú cél, azaz 3 százalék közelébe is csökkenhet.

Míg az MNB mostani inflációs prognózisa rosszabb a legutóbbi, három hónappal ezelőttinél, addig a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzése jobb. Hiszen már nemhogy kizárja a recessziót a jegybank, hanem akár még a GDP 1,5 százalékos 2023-as növekedését is elképzelhetőnek tartja. Méghozzá azért, mert az exporfolyamatok és -kilátások a vártnál kedvezőbbek. Ami azt jelenti, hogy "a visszafogott globális konjunktúra mellett a növekvő hazai exportkapacitásoknak köszönhetően külpiaci részesedésünk emelkedése és a nettó export javulása várható, amit az akkumulátorgyártás dinamikus bővülése is támogat" - olvasható a Monetáris Tanács közleményében.

Az export mellett két másik tényező is hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi hónapokban jelentős hiányokat mutatott folyó fizetési mérleg egyenlege is elkezdett javulni. Az egyik, hogy az energiaárak csökkentek, így a behozott olaj és gáz ellentértékének a kifizetéséhez kevesebb deviza szükséges. A másik, hogy a belföldi kereslet lassul, ennek megfelelően meg az importigény mérséklődött. Ugyanakkor az MNB alelnöke megnyugtatott a tekintetben, hogy a jegybank változatlanul biztosítja az energiaszámlák rendezéséhez szükséges devizalikviditást.

Ami pedig a kamatokat illeti, Virág kihangsúlyozta, hogy a szigorú monetáris kondíciók fenntartása indokolt, így sem a 13 százalékos jegybanki alapkamat, sem a 18 százalékos egynapos betéti kamat csökkentése most, rövid távon nincs napirenden. Az utóbbi kapcsán szakberkekben felhevült vitára reagálva az MNB alelnöke lakonikusan annyit mondot: kulcsszó a türelem.

Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG