<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Virág Barnabás már a fordulat első jeleiről is beszélt.

El kell kerülnünk, hogy az infláció a várakozások felépülésén keresztül önjáró, évekig elhúzódó folyamattá váljon – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki felidézte, hogy Európában elsőként indították el a kamatemelési ciklust, összességében pedig a leghatározottabb kamatemelést hajtották végre. Kitért arra is, hogy az uniós pénzekről szóló vita nemcsak a költségvetési, hanem a monetáris politikára is komoly hatással van.

Nem mindegy, hogy mennyivel értékelődik le a pénzünk. Fotó: Depositphotos
Nem mindegy, hogy mennyivel értékelődik le a pénzünk. Fotó: Depositphotos

A vezető szerint a következő hónapokban még bizonyosan emelkedő pályán halad az infláció, de egyre közelebb vagyunk a fordulathoz. Hogy ez milyen szinten fog bekövetkezni, az rendkívül bizonytalan, hiszen az egész folyamat kulcsa az európai áram- és gázárak rendkívül hektikus mozgása.

A globális inflációban viszont érezhetően fordulat körvonalazódik. A világpiacon a legtöbb nyersanyag ára nagyon magas szintekről ugyan, de csökkenésnek indult. A nemzetközi szállítmányozás díjai süllyednek, és a lanyhuló fogyasztás is egyre erősebb fegyelmezőerővel bír az árazási döntésekben. Amennyiben nem történik drámai esemény az európai energiapiacon, ezek a hatások várhatóan 2023 elejétől fokozatosan süllyedő pályára terelik a hazai inflációt is -  reménykedett.

Úgy látja, hogy az aszály és az energiadrágulás ősztől az élelmiszerárakban bizonyosan okoz még emelkedési hullámot, miközben a hazai GDP második féléves alakulására is erősen rányomja a bélyegét. Szerinte azonban az aszályból eredő áremelkedések nem lesznek tartósak. Tavasztól az új termés megjelenésével korrigálhatnak majd az árak.

Amennyiben sikerül elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet – a koronavírus időszakához hasonló, akár több negyedévig tartó leállást –, abban az esetben a magyar GDP, ha szerényebb ütemben is, de idén és 2023-ban is emelkedhet - vélte az interjúban.

A helyzet kezelését szolgáló jegybanki eszközökről elmondta: a legfontosabb eszköz az alapkamat emelése. A két számjegyű kamattartományt ritkán használják a jegybankok, de most erre is szükségünk van, hogy elkerüljük a tartós, tovagyűrűző infláció veszélyeit. Célunk olyan kamatkörnyezetet kialakítani, ahol a kamatok nagy biztonsággal képesek kompenzálni a várható infláció mértékét, azaz a kamatszint és a várható infláció különbségeként előálló úgynevezett reálkamat pozitívvá válik. Ebben a folyamatban már sokat haladtunk előre, az MNB azon kevés jegybankok közé tartozik, amelyek alapkamat-emeléseikkel lényegében kompenzálni tudták a markánsan megemelkedő infláció reálkamat-csökkentő hatásait.

Hozzáfűzte még: nem elég csak a kamatokat emelni, fontos, hogy az a gazdaság minden szegmensében megfelelően fejtse is ki a hatásait. Ezt a célt szolgálják a jegybank elmúlt hónapban bejelentett likviditásszűkítő intézkedései, ami mellett a kormány a lakossági állampapírok kamatait érintő döntése is fontos előrelépést jelent. 

Makro / Külgazdaság A világ két legikonikusabb épülete: jövő év végén nyit a Notre-Dame, megújult a Colosseum
Elek Lenke | 2023. március 25. 19:00
Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.
Makro / Külgazdaság Putyin döntött: Moszkva megállapodott Fehéroroszországgal az atomfegyverek elhelyezéséről
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 18:54
Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.
Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG