6p

A Monetáris Tanács ülését követően ezúttal jelentős súlyú bejelentésre nem került sor. A legizgalmasabb kérdés így az volt, hogy Nagy Márton hétfői intézkedése, amely egyes piaci szereplők esetén az elérhető kamatszintet korlátozza, mennyiben tekinthető beavatkozásnak a jegybanki eszköztárba.

A kamatdöntő ülés legfontosabb megállapításait a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Virág Barnabás foglalta össze. Mint elmondta, a háborúval kapcsolatos fejlemények továbbra is bizonytalanságot okoznak a régióban. A hazai GDP-lassulás elkezdődött a harmadik negyedévben, ugyanakkor az alelnök véleménye szerint az éves bázison mért 4 százalékos bővülés még mindig igen pozitív. A magas "frekvenciás" adatok azt mutatják, hogy tovább lassul a belső kereslet, miközben az ipari termelés szeptemberben is bővült. Ezek pedig együttesen a folyó fizetési mérleg javulását vetítik előre.

Lassan csökkenhet az infláció, fennmarad a szigorú monetáris politika

2022 októberében az éves összevetésben számított infláció 21,1 százalék, míg a maginfláció 22,3 százalék volt. Az infláció növekedését az élelmiszerárak emelkedésének gyorsulása magyarázza. A külső költségsokk enyhülése, a globális növekedés lassulása és a mérséklődő belső kereslet árleszorító hatása együttesen az infláció mérséklődéséhez járulhat hozzá a jövő év elejétől.

Ahogy arról beszámoltunk, az MNB nem változtatott a 13 százalékos alapkamaton. Ugyanakkor a monetáris szigorítás folytatódik, ezt a jegybank a bankközi forintlikviditás szűkítésével kívánja végrehajtani. Ennek keretében az MNB november végén kéthónapos betéti tendert fog tartani a likviditás tartós lekötésére. December elejétől pedig a jegybank ismét megtartja az év végén átnyúló futamidejű eurólikviditást nyújtó devizaswap-tendereit és diszkontkötvény-aukcióit.

Elhangzott az is, hogy a pénzügyi piaci helyzet tartós elmozdulására fókuszál az MNB, az eszközöket ennek megfelelően alkalmazza. A szigorú monetáris kondíciók tartósan fennmaradhatnak. A monetáris transzmisszió (vagyis az árstabilitás megőrzése) megfelelő működésének szempontjából minden transzmissziós csatorna kulcsfontosságú az MNB szerint.

Nem rogytak térdre az európai gazdaságok

Az elmúlt negyedévekben minden makrogazdasági előrejelzés kapcsán az volt a fő kérdés, hogy a háborús konfliktus és az energiaárak alakulásának fényében hogyan alakulnak a reálgazdasági folyamatok. Virág Barnabás szerint összességében Európa jobban teljesít, mint amit sokan vártak. A szélsőséges változásokat elkerültük, ugyanakkor általános lassulás figyelhető meg. Ez alól Magyarország sem kivétel, a legutóbbi negyedévben a GDP lassulása nálunk is megindult, és ez az utolsó negyedévben folytatódhat. Ezt támasztja alá a fent jelzett belső keresleti lassulás. Emellett, ha megnézzük a gazdaság energiafelhasználását, akkor az is hasonló folyamatokat vetít előre a jegybank szerint. Jó hír ugyanakkor, hogy miután az európai konjunktúra a várakozásoknál jobb volt, a magyar ipar is kifejezetten jól teljesített. Növekedése kétszámjegyű volt, amit a járműgyártás és az elektronika húzott felfelé. A gáz- és energiapiacon történt áresés és a fenti folyamatok eredményeként a folyó fizetési mérleg komolyabb javulás előtt áll.

Az inflációra áttérve az alelnök azt mondta, hogy Európa-szerte az energia és az élelmiszerek drágulása idézte elő az infláció kétharmadát. Hasonló a helyzet Magyarországon is, ahol 60 százalékos volt ez az arány. A következő hónapokban az élelmiszerek áremelkedése folytatódhat, ami miatt nem várható komoly infláció-lassulás. Összességében, mind a globális, mind a lokális inflációs kép javul. Számos fontos országban és régióban fordult meg a trend abból a szempontból, hogy a növekedés lassulni kezdett. Az MNB Magyarországon a jövő év elejére teszi a várható fordulatot.

Virág Barnabás szerint az árstabilitásnak nincs alternatívája. Fotó: Youtube/MNB
Virág Barnabás szerint az árstabilitásnak nincs alternatívája. Fotó: Youtube/MNB

Virág Barnabás a monetáris politika várható irányáról azt mondta, hogy az október végén bevezetett eszközöket csak a körülmények tartós javulását követően vezetik ki, illetve mérséklik fokozatosan a kamatfelárat.

Az alelnök jelezte, hogy négy olyan tényező van, amit a külső környezetben figyelnek, ezek

  • az orosz-ukrán háború,
  • az európai energiaválság,
  • a nagy jegybankok kamatpolitikája
  • és a befektetői hangulat alakulása.

Ezek mellett két fontos belső tényező lehet komoly hatással az MNB tevékenységére: a folyó fizetési mérleg alakulása (amely, ahogy jelezte Virág Barnabás, pozitív fordulat előtt áll), és az EU-val való megállapodás a támogatások kifizetéséről.

Mi a helyzet Nagy Márton új szabályával?

A jegybank alelnökéhez intézett kérdések többsége a Nagy Márton által hétfőn bejelentett lépésről szólt. Arra voltak kíváncsiak az újságírók, hogy a betéti kamatstopnak is nevezhető intézkedés hogyan hat a monetáris transzmisszióra, a likviditásra és a jegybank eredményére. Ez már csak azért is fontos, mert egyes elemzők úgy értékelték, hogy a kormány ezzel a transzmissziós eszközökbe beavatkozott. (Azokat az intézkedéseket és eszközöket nevezik így, amelyek révén a jegybank képes elérni az árstabilitást és a kitűzött inflációs célt.)

A kérdésekre reagálva Virág Barnabás azt mondta, hogy az MNB folyamatosan egyeztet a kormánnyal a gazdasági kérdésekről. Azt is jelezte, 2021 eleje óta az árstabilitás elérése a kulcs az MNB számára, az infláció megtörésének nincs alternatívája. Szerinte árstabilitás nélkül stabil gazdasági növekedés sincs, így nekik minden erejükkel erre kell koncentrálniuk. Ehhez a monetáris transzmisszió minden eszközére szükség van. Egyelőre az alelnök szerint nem lehet látni, hogy a kormány döntése pontosan milyen hatást fog kifejteni, mert nagyon sok intézményre vonatkozik, sokakra (vállalatokra, bankokra, külföldi befektetőkre) viszont nem. Azt is meg kell várni, hogy a swap- és a repopiacra hogyan hat majd az intézkedés. Ugyanakkor azt jelezte az alelnök, hogy érdemi változásra nem számít, szerinte a likviditás végső soron a jegybanki eszközökben fog kicsapódni.

Az is elhangzott, hogy MNB eredményét nem fogja jelentősen érinteni a kamatstop, mert érdemi átrendeződést nem fog okozni. Ugyanakkor azt mondta Virág Barnabás, hogy az eredmény sokadlagos, az MNB-nek nincs eredménycélja, inflációs célja van, ők csak ezt tartják szem előtt.

Az MNB hisz az EU-val kötendő sikeres megállapodásban, mondta el Virág Barnabás, amíg azonban ez nem születik meg, addig a kockázati megítélést nem módosítja. Azt követően az MNB is meg fogja vizsgálni, hogy a változások tartósak, trendszerűek-e, ha igen, akkor lépni fognak a megállapodást követően.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG