<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.

Ahogy arról beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa mai ülésén 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Ez már az ötödik egymást követi havi szigorítás, mely során az irányadó ráta június végéhez képest megháromszorozódott.

Bár az infláció szeptemberben 5,5 százalék lett, ami éves rekord, emellett közel kilenc éve nem látott magasság, az MNB mégis tartotta magát ahhoz, hogy a szeptemberihez hasonló mértékben, azaz 15 bázisponttal emeli az alapkamatát, s nem 30 bázisponttal, mint az azt megelőző hónapokban, azaz június-augusztus között.

Virág Barnabás szerint a jelentős béremelésnek termelékenység-növekedéssel kellene párosulnia. Fotó: MTIVirág Barnabás szerint a jelentős béremelésnek termelékenység-növekedéssel kellene párosulnia. Fotó: MTI

A kamatdöntés bejelentését követően egy órával publikált közleményében a Monetáris Tanács nem tért ki arra, miért maradt a 15 bázispontos szigorításnál. Csupán annyit szögezett le, hogy az inflációs kilátások és az ezeket övező, továbbra is felfelé mutató kockázatok egyértelműen a júniusban megkezdett kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását indokolják. Egyúttal azt ígérték, hogy a jegybanki szigorító ciklus hatásai 2022-ben már egyértelműen érezhetővé válnak.

Az MNB-nél arra rendezkednek be, hogy az infláció elleni harc elhúzódó lesz, a jelentős nyersanyagár-emelkedés miatt magasabb inflációt várnak – jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank monetáris politikáért felelős alelnöke, aki szokatlan módon ezúttal egy konferencián, a Portfolio.hu Budapest Economic Forum nevű rendezvényén kommentálta a Monetáris Tanács döntését. 

Virág szerint három eszközzel szigorítanak:

  • az alapkamat emelésével. Ezt havi ütemben mindaddig folytatják, amíg az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon (vagyis 3 százalékon) stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján (ez 18-24 hónap) újra kiegyensúlyozottá válnak. Az előző havi rekordérték ellenére tartották magukat a szeptemberi inflációs jelentés előrejelzéséhez, miszerint a pénzromlás üteme 2022 elejétől csökkenni kezd és a második negyedévben ismét a jegybanki toleranciasávba (vagyis 4 százalékon belülre) kerül, majd várhatóan 2022 második felében a 3 százalékos jegybanki cél körül stabilizálódik
  • folytatják a forintlikviditást nyújtó swapeszközök kivezetését, mely során a bankok külföldi eszközeikért forintot kapnak
  • az is a likviditás szűkítését célozza, hogy az MNB az általa vásárolt állampapír-mennyiséget augusztusban 60 milliárd forintról 50 milliárdra szűkítette, majd szeptemberben még tovább, 40 milliárdra mérsékelte. Ezt a szintet most nem faragták tovább, de az MNB alelnöke jelezte, attól bármikor rugalmasan eltérhetnek.
hirdetés

A Monetáris Tanács közleményéből egyébként az is kiderül, hogy az MNB a gazdasági növekedést illetően valamivel pesszimistább a kormánynál, hiszen 2021-ben 6,5-7 százalékos bővülést vár, szemben Orbán Viktorék 7-7,5 százalékos prognózisánál. Ez a nem jelentősnek tekinthető eltérés 2022 vonatkozásában is tetten érhető: míg az MNB 5-6 százalék közé lőtte be a GDP emelkedését, addig a kormány a felső sávszélhez közelire, 5,9 százalékosra.

Virág előadásában megjegyezte, hogy a magyar gazdaság helyreállása gyors, a régióban az egyik leggyorsabb. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy fel kell készülni a bérek gyors növekedésére, amit – tehetjük hozzá – a bruttó 167 400-ról 2022. január 1-jétől 200 ezer forintra emelkedő minimálbér hevít. „Akkor tudjuk ezt kezelni, ha ez gyorsuló termelékenység-növekedéssel párosul” – hangsúlyozta az MNB alelnöke.

A 15 bázispontos mostani emelés mértéke egyébként azért is tűnhet az indokoltnál soványabbnak, mert az előző kamatdöntés óta kedvezőtlenebbé vált a globális befektetői hangulat – ahogy arra a Monetáris Tanács közleménye is felhívja a figyelmet. Ehhez a már meglévő kockázatok közül főként a koronavírus delta variánsának terjedése és a chiphiány, továbbá a meghatározó jegybankok monetáris politikai üzenetei járultak hozzá. Emellett új elemként az energiaválság és a kínai ingatlanpiachoz kapcsolódó kockázatok megjelenése is rontotta a befektetői hangulatot. A nyersanyagpiacokon szeptemberben újabb jelentős áremelkedési hullám következett be. Ezek közül az energiahordozók drágulása kiugró volt: a földgáz ára nyár eleje óta több mint háromszorosára, míg az áram ára több mint kétszeresére nőtt. A kőolaj világpiaci ára 80 dollár fölé emelkedett. A dollár árfolyama az euróhoz, illetve a feltörekvő piaci devizák többségéhez képest összességében felértékelődött.

Régiónkban a román és a lengyel jegybank az inflációs kilátások emelkedése miatt szintén megkezdte az alapkamat emelését, míg a cseh jegybank a piaci szereplők által vártnál nagyobb mértékben vitte feljebb az irányadó rátát.

Az újabb kamatemelés bejelentését követően összességében gyengült a forint, s az euróval szembeni árfolyama már a 362,5-en is megfordult, noha a keddi napot még a 361,5 forint körüli szinten kezdte, s délután 2 óra előtt 360 alá is benézett. Amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők nem voltak elégedettek a kamatemelés mértékével.

A korábban meghirdetett menetrend szerint év végére 2,1 százalékon állhat majd a hazai alapkamat – állapították meg két hazai cég, az Erste Bank Hungary Zrt. és az Equilor Befektetési Zrt. elemzői is. Ugyanakkor az MNB és személy szerint maga Virág is korábban jelezte, a következő, december közepén publikálandó inflációs jelentés ismeretében akár már az év utolsó kamatemelésének most 15 bázispontra belőtt mértékén is változathatnak. Más kérdés, hogy ez a kitétel a Monetáris Tanács keddi közleményében nem szerepelt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló