<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az infláció júniusi további emelkedése és az elhúzódó inflációs kockázatok a kamatemelések határozott folytatását teszik szükségessé - mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatdöntést követő online sajtótájékoztatón. 

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot kedden. A döntésről és annak makrogazdasági és pénzügyi hátteréről szokás szerint Virág Barnabás, az MNB alelnöke tartott online sajtótájékoztatót.

Virág Barnabás a monetáris politikai legfontosabb feladatának továbbra is az ársatbilitás fenntartását nevezte. Az éves infláció júniusban közel 12 százalékra emelkedett, ezért az MNB feleadata az infláció másodkörös kockázatainak mérséklése. Ezért a jövőben is arra törekszik a jegybank, hogy az egyhetes betéti kamatdöntések minél hamarabb beépüljenek az alapkamatba – hangsúlyozta az MNB alelnöke.

Virág Barnabás. Fotó: MTI/Soós Lajos
Virág Barnabás. Fotó: MTI/Soós Lajos

A múlt csütörtökön az egyhetes betétet 200 bázisponttal magasabban, 9,75 százalékon hirdette meg az MNB arra reagálva, hogy előző nap újabb rekordmélységekbe gyengült a forint, és jelezte, hogy már most kedden összezárja a két kamatot. Ez a döntés született meg kedden kora délután.

Virág Barnabás kiemelte, hogy

a júniusi infláció 11,7 százalék, a maginfláció 13,8 százalék, és erősödtek a felfelé irányuló kockázatok, amelyet kezelni fog a jegybank.

Hangsúlyozta, hogy a júniusi inflációs értékek összhangban állnak a prognózissal.

Az alelnök hozzátette, hogy ősszel tetőzhet az áremelkedés, ennek azonban ellentmondani látszik, hogy korainak nevezte annak megbecsülését, hogy mikor tetőzik az alapkamat. Az áremelkedés tetőzéséig az MNB továbbra is különösen fontosnak látja a fiskális és a monetáris politika összehangolását. Kitért arra, hogy az ár- és kamatstop ezt az időszakot segítheti.

A jegybank az idei évre jelzett 11,1–12,6 százalék közötti inflációs prognózisát fenntartja, és a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzésén sem változtatott.

Az alelnök aláhúzta: a monetáris politika elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ezért határozott kamatemelésre lehet számítani mindaddig, amíg az infláció el nem éri a tetőpontját.

Az infláció jövőbeni tetőzésével kapcsolatban is jó jelnek tekinthető, hogy az ország külkereskedelmi mérlege májusban aktívumba fordult. A következő hónapokban derül ki, hogy ez trendforduló, vagy csupán egyhavi adat – magyarázta az alelnök.

Megismételte, hogy a várakozások horgonyzása és a kockázatok mérséklése érdekében az alapkamat és az egyhetes betéti kamat szintjének minél gyorsabb összezárása indokolt.

Kitért arra is, hogy a jegybank június 8-tól alkalmazza az új devizalikviditási swapeszközt. Ennek első eredményei a swaptenderek tekintetében pozitívak. Az MNB a jövőben is aktívan és rendszeresen alkalmazza majd az eurólikviditási eszközét, a szükséges volumenben, akár napi rendszerességgel is. A jegybank továbbra is kiemelt figyelemmel követi a swappiaci folyamatok alakulását, törekedni fognak a piaci egyensúly fenntartására.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG