<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank az eddig bevezetett eszközöket változatlan kamatkondíciókkal alkalmazza a jövőben is. Az idei év egészére vonatkozó recesszió elkerülése a folyó fizetési mérleg trendszerű javulásán múlik – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) januári rendszeres kamatdöntő ülésén zsinórban negyedik alkalommal tartotta változatlanul 13 százalékon az alapkamatot, és nem változtatott a kamatfolyosó két szélén, összhangban a piaci várakozásokkal és a jegybank korábbi jelzéseivel, miszerint befejezte az alapkamatemelési-ciklust. Emellett az O/N jegybanki betét 12,5 százalékon, az O/N fedezett hitel 25 százalékon, míg az egynapos betéti gyorstender kamata továbbra is 18 százalékon maradt.

Virág Barnabás: az enyhe időjárás mentheti meg az országot a recessziótól. Fotó: MTI/Soós Lajos
Virág Barnabás: az enyhe időjárás mentheti meg az országot a recessziótól. Fotó: MTI/Soós Lajos

Decemberben az éves inflációs ráta Magyarországon két százalékkal 24,5 százalékra emelkedett, ami 1996 márciusa óta a legmagasabb érték. Ezt az emelkedést az MNB szerint szinte teljes egészében az üzemanyagár-sapka decemberi kivezetése okozta – mondta el a monetáris döntés gazdasági hátterét elemezve a jegybank alelnöke.

Ugyanakkor az MNB arra számít, hogy a következő hónapokban a – monetáris politika szempontjából külső – dezinflációs hatások erősödnek, elsősorban a világpiaci nyersanyagárak csökkenése miatt, valamint azért, mert az enyhe téli időjárás alacsonyabb áram- és gázfogyasztás eredményez, ami szintén a lassuló árdinamika irányába hat. Mivel az időjárás január elején is kedvező volt, ezért ezek a hatások az idei év elején is érvényesülni fognak Virág Barnabás szerint.

Az infláció lassuló emelkedésére számít tehát a jegybank az év első hónapjaiban.

Az emelkedés egyik oka, hogy a december 7-én kivezetett üzemanyagár-stop áthúzódó hatással bír az inflációs rátában. Ezen kívül azonban túlnyomóan a dezinflációs hatások fognak érvényesülni.

Az élelmiszerpiacon a tavasszal fordulatot vár a jegybank, miután néhány szegmensben – például a gabonapiacon – már most tapasztalható némi árcsökkenés.

Az elmúlt hónapokban a belső hatások szempontjából is fordulat következett: ősztől a kiskereskedelmi forgalom szűkülése megkezdődött, a szűkülő belső kereslet pedig visszafogja az árak emelését, ezért a csökkenő nyersanyagárak hatása is egyre jobban megjelenik az árakban.

A reálgazdaság területén arra számít a jegybank, hogy az év elején tovább lassul a gazdasági növekedés, míg a munkaerőpiac változatlanul feszes.

Technikai recesszió kialakulása valószínű, ami azt jelenti, hogy két egymást követő negyedévben is csökkenhet a GDP.

Ezzel együtt is arra számít az MNB, hogy a magyar gazdaság enyhén pozitív tartományban zárhatja az évet. Különösen az akkumulátorgyártásban lát az MNB dinamikus bővülési lehetőséget.

Az egész évi gazdasági visszaesés elkerülésében az export felfutása, és a külkereskedelmi mérleg javulása játszhat döntő szerepet. Az MNB úgy látja, hogy a folyó fizetési mérleg hiány túl van a mélyponton, és trendszerű javulás várható, miután az enyhe időjárás miatt az energiaárak mérséklődtek, így a cserearányok javulása megindult, ez pedig az egész 2023-as évet jellemzi majd.

Az európai energiaválság rémképe tehát egyelőre eloszlott, az európai energiaárak jelentősen csökkentek, miközben az enyhe időjárás miatt a gáztárolók töltöttségi szintje változatlanul magas. Ezzel összhangban a befektetői hangulat javult.

Ugyanakkor a nagy jegybankok, köztük az EKB és a Fed továbbra is a szigorítási ciklusukban vannak, ami a feltörekvő piacokon nagyobb volatilitást okoz.

Az EU-s pénzekről szóló megállapodás további részleteinek tekintetében sok a bizonytalanság. Itt a kockázati megítélés tekintetében a javulást a források tényleges megérkezése jelenti majd.

A jegybank alelnöke kérdésekre válaszolva elmondta, hogy jelenleg korai még ár-bér spirál kialakulásáról beszélni, mivel szerinte az infláció hatására a magasabb fizetési szint elérése érdekében történt munkahelyváltások sok esetben magasabb termelékenységi szintet is jelentenek. Ezzel szemben valóban megfigyelhető az azonos pozícióban történő fizetésemelés is, amelyet a jegybank a következő hónapokban szorosabb figyelemmel kísér majd.

Az állampapír-hozamgörbe különösen a hosszú lejáratú szegmensben jelentős csökkenést mutatnak: a hozamok 250–300 bázisponttal csökkentek, ami az MNB szerint a pénzpiaci helyzet stabilabbá válását jelzi.

Mindezek a feltételek a Monetáris Tanácsot arra a döntésre késztették, hogy továbbra is tartsa változatlanul a monetáris kondíciókat. Az MNB hangsúlyozza, hogy kitart a türelmes kamatpolitika mellett.

Ugyanakkor a Tanács tovább szigorítja a kötelező tartalékeszköz likviditásszűkítő hatását azáltal, hogy a kötelező tartalékráta mértékét 5-ről 10 százalékra emeli, április 1-jei hatállyal.

Emellett a monetáris transzmisszió erősítése érdekében a Tanács a diszkontkötvény és a hosszú futamidejű betéti eszköz rendszeres alkalmazásáról is határozott. Az MNB február 1-től heti rendszerességgel fog diszkontkötvény-aukciókat tartani. A már korábban elindított egy hónapos, hosszú lejáratú betéti tendereket szintén folytatja, a következő ilyen január 25-én lesz.

Az MNB a következő hónapokban is biztosítja az energiaszámlákhoz köthető devizalikviditási igényt.

Az október közepén bevezetett egynapos eszközök jelenlegi kondícióit a jegybank a kockázatok trendszerű javulásáig fenntartja. Az egynapos betéti gyorstender kamata továbbra is 18 százalék marad.  

A jegybank hangsúlyozta, hogy a szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges az inflációs célok eléréséhez.

Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG