4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.

Továbbra is óvatos lesz a Monetáris Tanács a kamatdöntések során – mondta laptársunk, az ugyancsak a Klasszis Média által kiadott Mfor tudósítása szerint kedd délutáni sajtótájékoztatóján Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke azt követően, hogy a jegybank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot.

A kamatfolyosó két széle ugyanilyen mértékben változott, így az overnight betéti kamat 6,25 százalékra, míg az overnight fedezett hitel kamata 8,25 százalékra csökkent.

„A pénzügyi stabilitás kiemelten fontos a dezinflációs folyamat során” – húzta alá Virág Barnabás. A nemzetközi kitekintés keretében az alelnök közölte, az amerikai jegybank szerepét ellátó FED később kezdheti meg a kamatcsökkentési folyamatot, mint az Európai Központi Bank, ez a divergencia pedig a volatilitás növekedését eredményezheti.

Virág Barnabás hangsúlyozta, a pénzügyi stabilitás kiemelten fontos
Virág Barnabás hangsúlyozta, a pénzügyi stabilitás kiemelten fontos
Fotó: YouTube / Magyar Nemzeti Bank

A hazai makroszámok az utóbbi hónapokban jól alakultak, ennek köszönhetően a magyar hozamfelárak a fejlett európai és a régiós piacokhoz képest is csökkentek – mondta Virág. A nyersanyagok közül az olaj ára ismét csökkenésnek indult, míg a földgáz ára stabilan 30 euró körül alakul – ismertette az alelnök.

A piaci szolgáltatások inflációja továbbra is magas a visszatekintő árazás miatt. Ezt a károsnak nevezett gyakorlatot, mely az infláció csökkentésének folyamatát lassítja, a jegybank folyamatosan kiemelt figyelemmel kíséri

– nyomatékosította az MNB második embere, aki a tájékoztató során többször is megismételte ezt a kijelentését.

Az első negyedéves, negyedéves szinten 0,8 százalékos, éves szinten 1,1 százalékos növekedés jó, a bővülés a második fél évben tovább gyorsulhat – vélte Virág Barnabás.

A reálbér-növekedés 5 százalék fölött alakulhat az év egészében – tette hozzá, illetve azt is kiemelte, hogy a folyó fizetési mérleg egyenlege márciusban még az egyébként remek februárinál is jobb volt.

A világgazdaságban is erős dezinflációs folyamatok zajlanak, ám a szolgáltatások visszatekintő árazása globálisan is magasan ragadt – mondta, hozzátéve: a hazai infláció a jegybanki toleranciasávban alakul, de a szolgáltatások visszatekintő árazása itt is gondot okoz. Az alelnök fontosnak nevezte a költségvetési hiánycélok és a külső egyensúlyi folyamatok megtartását, és úgy vélte, 2025-ben érhető el a 3 százalékos inflációs cél.

Kérdésre válaszolva Virág Barnabás azt mondta, a júniusi alapkamatszint 6,75-7 százalék lehet, azaz június végén egy 25 vagy 50 bázispontos csökkentésre még van lehetőség. A továbbiakról csak annyit közölt,

„a kamatcsökkentés további tere nagyon-nagyon mérsékelt”,

konkrét számot azonban csak az év második felében mondana.

A csökkenő inflációjú közegben a várakozások lassabban oldódnak, mint a tényinflációs adatok, ez pedig a befektetésekre is igaz, vagyis a visszatekintő reálkamatpályákra is jobban kell összpontosítani – válaszolta ugyancsak kérdésre Virág Barnabás. A visszatekintő árazásra visszatérve az MNB alelnöke aláhúzta,

minél hamarabb felhagynak ezzel a gyakorlattal a szolgáltatók – vagy el sem mozdulnak efelé – annál hamarabb helyreáll a fenntartható növekedési pálya.

Végül Virág Barnabás ismertette, a Monetáris Tanács kizárólag az 50 bázispontos kamatcsökkentési opciót tárgyalta.

A teljes tájékoztató itt tekinthető meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG