Magyar Nemzeti Bank
Személyes pénzügyek Nem elég, hogy drága az élelmiszer, még ez is! 
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 10:56
Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, amely a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult.
Makro / Külgazdaság Kezelni tudják a kritikus helyzetet magyar bankok?  
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 12:58
A stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor egy esetleges súlyos sokknak is ellen tudna állni: teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírásokat.
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék? 
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében? 
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be! 
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály 
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is 
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok 
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években? 
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Benchmark Bod Péter Ákos: A nagy jegybankok óvatossága és a forintkamatok sorsa  
Bod Péter Ákos | 2024. április 12. 05:43
A jegybankok világszerte komoly feladványt kaptak: mikor és milyen mértékű kamatcsökkentés lenne a megfelelő? Ha azonban a meghatározó jegybankok minden javuló jel ellenére óvatosak, a vártnál később lépnek és talán kisebb mértékben enyhítenek a kondíciókon, akkor a magyar jegybank sem engedhet a sürgetésnek.
Makro / Külgazdaság Ez a jegybanki üzenet aligha fog tetszeni Nagy Mártonnak  
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 15:23
Alacsonyabb inflációt, ugyanakkor kisebb GDP-növekedést vár a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mint három hónappal korábban. 
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék nem tettek Nagy Márton kedvére 
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 14:07
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 75 bázisponttal, 8,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az okokra szokás szerint a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón derül fény.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek 
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Átverésre figyelmeztetnek Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2024. február 15. 10:44
A Magyar Nemzeti Bank engedély nélküli tevékenységek gyanújával vizsgálódik az olajkutam.com nevű portált működtető amerikai céggel szemben. A felügyeleti hatóság szerint a társaság valótlanul állítja honlapján, hogy a pénzügyi felügyelet piacfelügyeleti vizsgálata lezárult volna, ezért azt tanácsolják, befektetési döntés előtt mindig érdemes áttekinteni a jegybank honlapján elérhető legális piaci szereplők lajstromát, illetve a befektetői figyelmeztetések listáját is.
Pénzügyi szektor Pénzmosásra bukkantak Matolcsy Györgyék az egyik hazai banknál? 
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 10:42
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem zárja ki, hogy a Polgári Bank nem értesül és jelent be jogszerűen egyes pénzmosásgyanús ügyleteket.
Makro / Külgazdaság Nagy jelentőségű döntést hoztak Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2024. január 30. 14:04
A piaci várakozások és Virág Barnabás jegybanki alelnök néhány nappal ezelőtti közlése ellenére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 75 bázisponttal, 10 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az okokra a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón derül fény.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint uniós pénz nélkül is boldogultunk 
Privátbankár.hu | 2024. január 19. 08:42
Ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. 
Személyes pénzügyek Sokkoló bejelentést tettek a bankok, ez mindenkinek fájni fog 
Privátbankár.hu | 2024. január 8. 08:44
Közel ötödével drágulhat áprilistól a bankolás, ennyivel emelhetik díjaikat a bankok a szabályok szerint. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint az átlagos ügyfelek az Alapszámlára váltással, a többet bankolók a kedvezményes csomagok választásával és az sms-szolgáltatás push-üzenetre cserélésével ennek ellenére több ezer forinttal csökkenthetik a banki költségeiket az idén.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktornak nem fog tetszeni, amit Matolcsy Györgyék mondtak 
Dobos Zoltán | 2023. december 19. 16:32
A Magyar Nemzeti Bank kedden ismét kamatot vágott, egyúttal frissítette a jövő évre vonatkozó inflációs és GDP-előrejelzését is.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze 
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Közismert webáruházat bírságoltak meg Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 09:53
Közel 15 millió forint bírságot szabott ki az MNB az Extreme Digital-eMAG Kft.-re a pénzpiaci többes ügynöki tevékenységéhez kötődő jogsértések miatt. A társaság ügyféltájékoztatási tevékenysége számos ponton jogsértő volt, egyes nyilvántartásai is hiányosak voltak és nem igazolta megfelelő mennyiségű versengő hiteltermék elemzését.
Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Fényes jövőt vázolt fel előttünk Matolcsy György helyettese 
Dobos Zoltán | 2023. november 21. 16:22
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedd délutáni háttérbeszélgetésén úgy vélte, további jó folyamatok révén tovább csökkenhet az infláció, bővülhet a gazdaság, és a vártnál jobban javulhat a külső egyensúly. Ugyanakkor azt is megismételte, „nem dőlhetünk hátra”, mert a külső kockázatok továbbra is velünk vannak.
Benchmark Bod Péter Ákos: a fizetési mérleg javult - de nem javult meg 
Bod Péter Ákos | 2023. október 27. 05:39
Már a múlté a költségvetés és a folyó fizetési mérleg együttes hiánya, másnéven az ikerdeficit – hangzik el Nagy Márton érvelése. Ám egyelőre ott tartunk, hogy a költségvetés erősen deficites, a forgalmi típusú adók valahogy nem nőnek a tervezett mértékben, holott a tervezettnél jóval nagyobb infláció az áfa és szja csatornáin elvileg még enyhítik is a pénzügyminiszter aggodalmait. 
Makro / Külgazdaság Virág Barnabás elárulta, miért vágtak ekkorát az alapkamaton 
Dobos Zoltán | 2023. október 24. 16:48
Két, egymással ellentétes hatású folyamat, esemény mérlegelésével született meg a Monetáris Tanács kamatvágó döntése. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedvező adatnak értékelte, hogy a maginfláció negyedéves összevetésben 4 százalék alá csökkent, a hazai reálkamatok pedig pozitívvá váltak.
Makro / Külgazdaság Nagy felajánlást tettek Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2023. október 15. 12:31
A Magyar Nemzeti Bank célzott befektetésen keresztül közel 14 millió euróval tervez hozzájárulni a Nemzetközi Valutaalap szegénységcsökkentő és fenntartható növekedést támogató alapjához, jelentette be Virág Barnabás az MNB alelnöke az IMF és Világbank közös, Marrákesben megrendezett éves közgyűlésén.
Vállalat Matolcsy Györgyék Csányi Sándorék orrára koppinttottak 
Privátbankár.hu | 2023. október 13. 12:25
A Magyar Nemzeti Bank a felügyeleti sapkájában figyelmeztette az OTP Bankot.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ismét lecsaptak 
Privátbankár.hu | 2023. október 9. 11:30
A Magyar Nemzeti Bank folyamatos felügyeleti tevékenysége során ellenőrizte a lakossági előtörlesztésekhez kapcsolódó hitelintézeti gyakorlatot. A jegybank ennek során négy banknál is a fogyasztók széles körét érintő, jelentős hiányosságokat tárt fel, s ennek nyomán összesen 27 millió forint bírságot szabott ki az érintett piaci szereplőkre.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék is pocsék évet jósolnak idénre 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 13:21
Közzétette Inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki szakemberek az idei év egészére csaknem 18, jövőre 4-6 százalékos pénzromlást prognosztizálnak.
Makro / Külgazdaság Már nem fog fejfájást okozni az Orbán-kormánynak a jegybank vesztesége 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 4. 11:11
Az Európai Központi Bank (EKB) elfogadta a kormány javaslatát a magyar jegybanktörvény módosítására - jelentette be hétfői Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Döntött az MNB, nem lehet többé 400 forint az euró? Klasszis podcast 
Csabai Károly | 2023. augusztus 13. 13:55
Ez a kérdés is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel annak apropóján folytatott, hogy a Magyar Nemzeti Bank éles irányváltást jelentette be. Eszerint a magyar gazdaság versenyképességének javítását, illetve a termelékenység növelését már nem a forintárfolyam alakításával kell elérni, ehelyett stabil fizetőeszközre van szükség. 
Makro / Külgazdaság Magyar szakembert választottak be az Európai Bankfelügyeleti Hatóságba 
Privátbankár.hu | 2023. július 31. 13:31
Igazgatótanácsi tagjának választotta Kandrács Csabát, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnökét az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) - közölte hétfőn az uniós intézmény alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Makro / Külgazdaság Nem biztos, hogy örül az Orbán-kormány az MNB friss adatainak 
Privátbankár.hu | 2023. június 20. 15:28
Megérkezett a Magyar Nemzeti Bank júniusi inflációs jelentése.
Makro / Külgazdaság Mindenkit érintő döntést hoztak Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2023. június 20. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa tovább lazított.
Makro / Külgazdaság Óriási veszteséget jelentett az MNB - keményen megfizetjük a kamatemelések árát 
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 08:43
Több mint hatszorosára ugrott az MNB vesztesége 2022-ben - a még rosszabb hír, hogy 2023-ban még ez is megötszöröződhet, a veszteséget a költségvetésnek kell visszalapátolnia.
Pénzügyi szektor MNB: a magyar bankrendszer sokk-ellenálló 
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 14:21
Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve egy csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Jelentős fordulatot hajtottak végre Matolcsy Györgyék! 
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 15:57
Hozzányúltak az irányadó kamathoz, az egynapos betétek rátája 18-ról 17 százalékra csökken.
Makro / Külgazdaság Szigorítottak Matolcsy Györgyék a hitelezésen 
Privátbankár.hu | 2023. május 12. 08:28
Megemelte azt a jövedelemhatárt az MNB elnöke, amely alatt kisebb maximális törlesztőrészletet engedhetnek meg a bankok az ügyfeleknek a személyi kölcsönök és lakáshitelek esetén. A kisösszegű hiteleknél viszont már 450 ezer forintig nem kell alkalmazni a júliustól a jövedelemarányos törlesztési mutató előírásait - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
Makro / Külgazdaság Új pénzt bocsátottak ki Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 06:47
Így emlékezett meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Országos Mentőszolgálat 75 évvel ezelőtti megalapításáról.
Benchmark Bod Péter Ákos: Az MNB óvatosan lépked, csakhogy nem a monetáris politikán múlik a forint sorsa 
Bod Péter Ákos | 2023. április 28. 05:47
Bod Péter Ákos aktuális írásában azt vizsgálja, hogy a forint jelenlegi „erőssége” döntően azzal függ össze, a pénzügyi szereplők a likvid pénzüket most 18 százalék mellett helyezhetik el a jegybanknál.
Makro / Külgazdaság MNB: információhiány hátráltatja a fejlődést 
Privátbankár.hu | 2023. április 26. 11:48
A fenntarthatósági fordulat viszonylag lassan halad, jelentős finanszírozási előrelépésre lenne szükség ahhoz, hogy ezt a folyamatot fel lehessen gyorsítani - mondta Holczinger Norbert, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fenntartható Pénzügyek Főosztályának vezetője a Zöld pénzügyi jelentést és a Zöld pénzügyi termékkeresőt bemutató sajtótájékoztatón Budapesten szerdán.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank 
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Makro / Külgazdaság Fizethetnek a magyar bankok, mert telik nekik miből 
Privátbankár.hu | 2023. március 6. 18:01
Újabb 100 milliárd forint feletti terhet kaptak a nyakukba a magyarországi bankok, igaz a tavalyi nyereségükbe ez elvileg belefér. A helyzet azonban nem fekete és fehér, az ilyen döntések következményeit nem mindig sikerül előzetesen jól felmérni.
Makro / Külgazdaság Gigantikus mértékben nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya 
Privátbankár.hu | 2022. december 22. 16:09
Kétharmadával emelkedett egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Zálogházakat bírságolt az MNB 
Privátbankár.hu | 2022. december 12. 10:40
A kézizálog-hitelezési tevékenységet áttekintő témavizsgálata során mind a hét piaci szereplőnél talált - egyes esetekben jelentős súlyú - hiányosságokat az MNB. Egyik társaság sem tartotta be a THM felső korlátjának alkalmazására vonatkozó jogszabályi előírásokat; a jegybank összességében 55,2 millió forint bírságot szabott ki, és kötelezte a társaságokat a hibák kijavítására - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait 
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG