Magyar Nemzeti Bank
Makro / Külgazdaság Már nem fog fejfájást okozni az Orbán-kormánynak a jegybank vesztesége 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 4. 11:11
Az Európai Központi Bank (EKB) elfogadta a kormány javaslatát a magyar jegybanktörvény módosítására - jelentette be hétfői Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Döntött az MNB, nem lehet többé 400 forint az euró? Klasszis podcast 
Csabai Károly | 2023. augusztus 13. 13:55
Ez a kérdés is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel annak apropóján folytatott, hogy a Magyar Nemzeti Bank éles irányváltást jelentette be. Eszerint a magyar gazdaság versenyképességének javítását, illetve a termelékenység növelését már nem a forintárfolyam alakításával kell elérni, ehelyett stabil fizetőeszközre van szükség. 
Makro / Külgazdaság Magyar szakembert választottak be az Európai Bankfelügyeleti Hatóságba 
Privátbankár.hu | 2023. július 31. 13:31
Igazgatótanácsi tagjának választotta Kandrács Csabát, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnökét az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) - közölte hétfőn az uniós intézmény alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Makro / Külgazdaság Nem biztos, hogy örül az Orbán-kormány az MNB friss adatainak 
Privátbankár.hu | 2023. június 20. 15:28
Megérkezett a Magyar Nemzeti Bank júniusi inflációs jelentése.
Makro / Külgazdaság Mindenkit érintő döntést hoztak Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2023. június 20. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa tovább lazított.
Makro / Külgazdaság Óriási veszteséget jelentett az MNB - keményen megfizetjük a kamatemelések árát 
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 08:43
Több mint hatszorosára ugrott az MNB vesztesége 2022-ben - a még rosszabb hír, hogy 2023-ban még ez is megötszöröződhet, a veszteséget a költségvetésnek kell visszalapátolnia.
Pénzügyi szektor MNB: a magyar bankrendszer sokk-ellenálló 
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 14:21
Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve egy csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Jelentős fordulatot hajtottak végre Matolcsy Györgyék! 
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 15:57
Hozzányúltak az irányadó kamathoz, az egynapos betétek rátája 18-ról 17 százalékra csökken.
Makro / Külgazdaság Szigorítottak Matolcsy Györgyék a hitelezésen 
Privátbankár.hu | 2023. május 12. 08:28
Megemelte azt a jövedelemhatárt az MNB elnöke, amely alatt kisebb maximális törlesztőrészletet engedhetnek meg a bankok az ügyfeleknek a személyi kölcsönök és lakáshitelek esetén. A kisösszegű hiteleknél viszont már 450 ezer forintig nem kell alkalmazni a júliustól a jövedelemarányos törlesztési mutató előírásait - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
Makro / Külgazdaság Új pénzt bocsátottak ki Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 06:47
Így emlékezett meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Országos Mentőszolgálat 75 évvel ezelőtti megalapításáról.
Benchmark Bod Péter Ákos: Az MNB óvatosan lépked, csakhogy nem a monetáris politikán múlik a forint sorsa 
Bod Péter Ákos | 2023. április 28. 05:47
Bod Péter Ákos aktuális írásában azt vizsgálja, hogy a forint jelenlegi „erőssége” döntően azzal függ össze, a pénzügyi szereplők a likvid pénzüket most 18 százalék mellett helyezhetik el a jegybanknál.
Makro / Külgazdaság MNB: információhiány hátráltatja a fejlődést 
Privátbankár.hu | 2023. április 26. 11:48
A fenntarthatósági fordulat viszonylag lassan halad, jelentős finanszírozási előrelépésre lenne szükség ahhoz, hogy ezt a folyamatot fel lehessen gyorsítani - mondta Holczinger Norbert, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fenntartható Pénzügyek Főosztályának vezetője a Zöld pénzügyi jelentést és a Zöld pénzügyi termékkeresőt bemutató sajtótájékoztatón Budapesten szerdán.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank 
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Makro / Külgazdaság Fizethetnek a magyar bankok, mert telik nekik miből 
Privátbankár.hu | 2023. március 6. 18:01
Újabb 100 milliárd forint feletti terhet kaptak a nyakukba a magyarországi bankok, igaz a tavalyi nyereségükbe ez elvileg belefér. A helyzet azonban nem fekete és fehér, az ilyen döntések következményeit nem mindig sikerül előzetesen jól felmérni.
Makro / Külgazdaság Gigantikus mértékben nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya 
Privátbankár.hu | 2022. december 22. 16:09
Kétharmadával emelkedett egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Zálogházakat bírságolt az MNB 
Privátbankár.hu | 2022. december 12. 10:40
A kézizálog-hitelezési tevékenységet áttekintő témavizsgálata során mind a hét piaci szereplőnél talált - egyes esetekben jelentős súlyú - hiányosságokat az MNB. Egyik társaság sem tartotta be a THM felső korlátjának alkalmazására vonatkozó jogszabályi előírásokat; a jegybank összességében 55,2 millió forint bírságot szabott ki, és kötelezte a társaságokat a hibák kijavítására - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait 
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés 
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság Stabil a magyar bankrendszer a jegybank szerint 
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 12:51
A bankrendszer a jelenlegi összetett és kihívásokkal teli időszakban is stabil alapokon áll, mind a likvid eszközök, mind a tőketartalékok szintje megfelelő, ezt a stressztesztek eredményei is megerősítik - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve csütörtökön online sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Nagyobb élelmiszer-drágulást lát az MNB, mint a KSH 
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 12:19
Októberben az éves infláció az előző hónaphoz képest 1,0 százalékponttal 21,1 százalékra emelkedett, amit döntő mértékben az élelmiszer infláció gyorsulása okozott. Az élelmiszerek 1,2 százalékponttal járultak hozzá az éves infláció emelkedéséhez, míg az üzemanyagok hozzájárulása bázishatás következtében negatív, -0,5 százalékpont volt - állapította meg a legfrissebb statisztikai adatokhoz fűzött kommentárjában szerdán a Magyar Nemzeti bank (MNB).
Makro / Külgazdaság A Magyar Bankholding a jegybanki intézkedésről: biztosítja az energiaimport devizaszükségletét 
Privátbankár.hu | 2022. október 14. 14:16
A Monetáris Tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, és a jegybanki alapkamatláb változatlansága mellett a kamatfolyosó felső szélének emeléséről döntött. Ennek értelmében a Monetáris Tanács péntek reggeltől az O/N fedezett hitel kamatát 25 százalékra emelte, továbbá az 1 hetes fedezett hiteleszközét felfüggesztette. Az intézkedésre a Magyar Bankholding is reagált.
Makro / Külgazdaság Akár 3 százalékot is dobhat az infláción a rezsiárak emelkedése 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:01
A jegybank úgy számol, 2,5-3 százalékpontot is dobhat az infláción a rezsicsökkentés csökkentése idehaza, emellett a rendkívüli aszály még 1 százalékpontot tehet hozzá a fogyasztó árindexhez.
Makro / Külgazdaság Fontos utalást hintett el az MNB alelnöke  
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 16:38
A Magyar Nemzeti Bank fontolóra veheti a több mint egyéves kamatemelési ciklus lezárását a monetáris tanács jövő keddi ülése után, amikor ismét emelik az alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat nőtt a fizetési mérlegünk hiánya 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 10:20
Júliusban 1,674 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, több mint duplája a júniusi 806 millió eurónak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán megjelent előzetes havi adatokból.
Makro / Külgazdaság Lábhoz tett fegyverrel figyelik Matolcsy Györgyék az infláció száguldását 
Csabai Károly | 2022. augusztus 11. 09:32
Bár a júliusi éves fogyasztóiár-index már 13,7 százalék lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már a 20 százalékos inflációs rátát sem zárja ki, a jegybank ma sem látott okot a kamatemelésre.
Pénzügyi szektor E téren Csányi Sándor bankja az utolsó mohikán 
Privátbankár.hu | 2022. július 20. 07:26
Mostanra szinte az összes nagybank hiteldrágításokkal válaszolt az MNB június vége óta több lépcsőben végrehajtott nagyarányú kamatemeléseire. Hosszú idő után lépett a legnagyobb hazai pénzintézet is, de összességében a hitelkamatok növekedése jócskán elmaradt az MNB-étől.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a hiteleinkkel az alapkamat drasztikus emelése után? 
Tiszóczi Roland | 2022. július 3. 05:56
A Magyar Nemzeti Bank várakozásokat jócskán felülmúló kamatemelése azonnal megjelenik a hitelek nagy részének kamataiban is, ami a lakosságot magasabb törlesztőrészlet fizetésére kényszeríti. Bár a kamatstop miatt az év végéig még sokan a biztonság illúziójával élhetnek, ennek komoly hátulütői vannak.
Részvény / Deviza / Áru Tudatosan gyengítette a kormány a forintot Simor András szerint 
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:36
A volt jegybankelnök szerint egy gazdasági stratégia része volt a forint gyengülő pályán tartása.
Pénzügyi szektor Van, amiben Magyarország fejlettebb, mint az uniós átlag 
Tiszóczi Roland | 2022. június 8. 17:34
Revoluthoz hasonló kártyaalapú neo-banki szolgáltatások terjedésére, az azonnali fizetési rendszerre épülő új fizetési módok megerősödésére, és a digitális jegybankpénz megjelenésére számítanak a pénzügyi szakemberek a következő tíz évben.
Pénzügyi szektor Határidőket készít a jegybank - jelentős növekedést hozott az idei év a zöld pénzügyi piacokon 
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:09
A jegybank jelentése szerint a tavalyi az első év, amely jelentős növekedést hozott a zöld pénzügyi piacokon.
Pénzügyi szektor Módosította ajánlását a jegybank: így kell eljárni a bajba jutott banki ügyfelekkel szemben 
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 09:57
Az MNB módosította a fizetési késedelembe esett lakossági hitelesek kezelésével kapcsolatos ajánlását.
Makro / Külgazdaság Szigorít az MNB a zöld hitelek feltételein 
Privátbankár.hu | 2022. április 5. 15:30
A Monetáris Tanács mai ülésén az NHP Zöld Otthon Program keretösszegének 100 milliárd forinttal történő megemeléséről is döntött.
Benchmark Bod Péter Ákos: Amikor az infláció lendületbe jön 
Bod Péter Ákos | 2022. április 1. 05:36
A magyar gazdaság számára óriási kihívás lesz az inflációt rövid időn belül letörni. Hiába bízik ebben a kormány és a jegybank, az inflációs várakozások miatt sem fogunk egy év múlva az MNB által elfogadható inflációs toleranciasávba visszakerülni, véli Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a jegybank korábbi elnöke.
Pénzügyi szektor Súlyos mulasztások: bírságot kapott a K&H Bank 
Privátbankár.hu | 2022. március 29. 10:40
Hiányosságokat találta a fedezetek kezelésében és értékelésében, és mulasztások történtek a betétesek adatainak nyilvántartásában is a K&H Banknál. 
Makro / Külgazdaság Akár 8,5 százalékos infláció is lehet februárban a jegybank szerint 
Privátbankár.hu | 2022. február 22. 15:15
A jegybank szakemberei egyáltalán nem látják optimistán a jelenlegi inflációs környezetet. 
Pénzügyi szektor Lazít az MNB: fizethetnek osztalékot a biztosítók 
Privátbankár.hu | 2022. február 3. 11:29
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a továbbiakban nem tartja szükségesnek a biztosítók osztalékfizetési korlátjának fenntartását, az osztalékok mértékénél viszont figyelembe kell venni a jegybank tőkepuffer fenntartására vonatkozó ajánlását és a változó hozamkörnyezetnek a tőkére gyakorolt hatását is - közölte az MNB friss vezetői körlevelében.
Makro / Külgazdaság Ezúttal sem emeltek a betéti kamaton Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2022. február 3. 10:03
A várakozásoknak megfelelően az előző hetivel megegyező 4,30 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betéti tenderét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Részvény / Deviza / Áru A 4iG nyerte az MNB közbeszerzését 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:13
A 4iG Nyrt. nyerte el a Magyar Nemzeti Bank közbeszerzését, amit a központi adattároló beszerzésére írtak ki - közölte a 4iG a tőzsde honlapján.
Makro / Külgazdaság A héten dönthet a kormány a hitelmoratórium sorsáról 
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 18:10
A törlesztések felfüggesztésének határideje szeptember 30-án lejár, s annak sorsát a kormány a nemzeti konzultáció eredményétől tette függővé. Erről már a héten döntés születhet, az viszont biztos, hogy szerdán megtudhatjuk, mekkora volt az infláció augusztusban, ami egyúttal közelebb vihet ahhoz, hogyan is változhatnak az év végéig a kamatok. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Ingatlan Az MNB az év végéig birtokba veszi a Széll Kálmán téri volt Postapalotát 
Csabai Károly | 2021. szeptember 2. 18:32
Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.
Pénzügyi szektor Megszűnik a LIBOR bankközi kamatláb - készüljenek a hitelpiac szereplői 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 10:35
Minél előbb fel kell hagyni a megszűnő kamatlábak használatával, ezek helyett az új szerződéseikben alternatív rátákat szükséges alkalmazni. Az átállás hatásairól a piaci intézményeknek részletes tájékoztatást kell adniuk honlapjaikon ügyfeleiknek – olvasható az MNB friss vezetői körlevelében.
Vállalat Azonnali tiltást kapott a jegybanktól egy cég 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 11:36
Az eddigi adatok szerint a társaság felügyeleti engedély nélkül segítette ügyfelei bankszámla-nyitását.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Vállalat Matolcsy Györgyék 32,5 millióra bírságolták a Takarék Bankcsoportot 
MTI | 2021. július 7. 14:41
Több hiányosságot is feltártak a csoport vizsgálata során az MNB ellenőrei, de ezek egyike se veszélyezteti a bankcsoport megbízható működését.
Pénzügyi szektor Százmilliárdok az MNB-től – most zöld célokra 
Király Béla | 2021. július 6. 16:09
A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.
Személyes pénzügyek MNB: minél előbb kezdjenek el törleszteni a hitelmoratóriumosok! 
MTI | 2021. július 6. 11:31
Binder István jegybanki szóvivő szerint az érintett ügyfelek legalább 56 százaléka minden gond nélkül tudná fizetni havi törlesztőrészletét.
Makro / Külgazdaság Inflációt meghaladó minimálbér-emelés is lehet a jegybank szerint 
Székely Sarolta | 2020. december 18. 17:13
Jelenleg is folynak a tárgyalások a jövő évi minimálbér emeléséről, miközben a felek álláspontja közelíteni kezdett, a jegybank egy finom utalást tett arra, hogy nemcsak inflációval megegyező mértékű emelés történhet.
Vállalat Újabb 20 milliárdhoz jut Garancsi István cége az MNB hátszelével 
Király Béla | 2020. október 29. 10:55
A Magyar Nemzeti Bank által tavaly indított Növekedési Kötvényprogram 2019 őszén több kormányközeli céget megmozgatott, és több tízmilliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényeket. Úgy tűnt azonban, hogy a járvány ezen a területen is törést hozott, ám az elmúlt napokban fordult a kocka, és a MOL Fehérvár FC tulajdonosának, Garancsi Istvánnak az építőipari cége újabb kötvénykibocsátást jelentett be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG