Dobos Zoltán

Dobos Zoltán cikkei

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: „Brüsszel a háború lázában ég” 
Dobos Zoltán | 2024. február 2. 09:21
Az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi segítség mellett az Európa-szerte tiltakozó gazdák ügye és a hétközi ukrán–magyar külügyminiszteri találkozó is szóba került a magyar miniszterelnök péntek reggeli rádióbeszélgetésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktornak nem fog tetszeni, amit Matolcsy Györgyék mondtak 
Dobos Zoltán | 2023. december 19. 16:32
A Magyar Nemzeti Bank kedden ismét kamatot vágott, egyúttal frissítette a jövő évre vonatkozó inflációs és GDP-előrejelzését is.
Szubjektív Három ország, két nyelv, egy élmény: advent Baselben 
Dobos Zoltán | 2023. december 16. 05:57
Svájc nem csak az órák, csokik és sajtok miatt méltó a figyelemre, városainak sajátos hangulata is van. Világjáró rovatunk e heti helyszínétől, Baseltől pedig alig egy óra autózással elérhető a ’80-as évek vége egyik legendás sorozatának forgatási helyszíne: a fekete-erdei klinika.
Makro / Külgazdaság Ukrán csatlakozás: Orbán Viktor 75-ször húzhatja be a kéziféket 
Dobos Zoltán | 2023. december 15. 08:53
Elsősorban Ukrajna EU-s tárgyalási csatlakozásának megkezdése volt a téma Orbán Viktor péntek reggeli közmédiás interjújában. Emellett azonban szóba került az uniós költségvetés és a Magyarországnak szánt kohéziós források feloldása is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását 
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Fényes jövőt vázolt fel előttünk Matolcsy György helyettese 
Dobos Zoltán | 2023. november 21. 16:22
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedd délutáni háttérbeszélgetésén úgy vélte, további jó folyamatok révén tovább csökkenhet az infláció, bővülhet a gazdaság, és a vártnál jobban javulhat a külső egyensúly. Ugyanakkor azt is megismételte, „nem dőlhetünk hátra”, mert a külső kockázatok továbbra is velünk vannak.
Szubjektív A fehér-pirosba öltözött város 
Dobos Zoltán | 2023. november 18. 05:51
Alig egy hónapja még egy meglehetősen heves választási kampány uralta a lengyel közbeszédet. Legnagyobb nemzeti ünnepükön, függetlenségük kikiáltásának napján, november 11-én azonban nyomát sem láttuk a megosztottságnak. Világjáró rovatunk ezúttal Varsó utcáit rótta.
Makro / Külgazdaság Elemző: a kiskereskedelmi szektor visszarepült a múltba 
Dobos Zoltán | 2023. november 8. 11:25
A szeptemberi, továbbra sem szívderítő kiskereskedelmi adatok elemzése során a szakértők sem fukarkodtak a kritikával.
Állampapír / Kötvény Hoppá, megemelik egy állampapír kamatprémiumát! 
Dobos Zoltán | 2023. november 7. 16:50
Új Bónusz Magyar Állampapír kibocsátására készül az Államadósság Kezelő Központ. Az új sorozat kamatbázisa azonos, de kamatprémiuma magasabb lesz a korábbiakénál.
Makro / Külgazdaság Virág Barnabás elárulta, miért vágtak ekkorát az alapkamaton 
Dobos Zoltán | 2023. október 24. 16:48
Két, egymással ellentétes hatású folyamat, esemény mérlegelésével született meg a Monetáris Tanács kamatvágó döntése. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedvező adatnak értékelte, hogy a maginfláció negyedéves összevetésben 4 százalék alá csökkent, a hazai reálkamatok pedig pozitívvá váltak.
Makro / Külgazdaság A piacok is reagáltak a közel-keleti konfliktusra, nincs jó hírünk 
Dobos Zoltán | 2023. október 9. 10:17
A Hamász hétvégi támadása Izraelre újabb bizonytalanságot idézett elő a térségben. Ezt megszenvedi a sékel árfolyama, de az energiahordozók ára is felfelé indult hétfő délelőtt. Több légitársaság felfüggesztette a zsidó államba induló járatait.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: baj van, megszakadt a lengyel–szlovák–magyar–horvát migrációs front 
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 29. 09:21
A magyar miniszterelnök péntek reggel az uniós migrációs paktumról, az orosz–ukrán háborúról és a gazdasági kilátásokról is hosszan beszélt a közrádióban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az EU-t tette felelőssé a magyar inflációért 
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 15. 10:28
Orbán Viktor magyar miniszterelnök inflációról, a kőolaj Ukrajna által felemelt tranzitdíjáról, a közös uniós demográfiai program hiányáról és az ukrán gabona importtilalmáról is beszélt péntek reggel a Kossuth rádióban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Közép-Ázsia szerepe fel fog értékelődni 
Dobos Zoltán | 2023. augusztus 25. 09:16
Péntek reggel ismét a Kossuth rádió vendége volt Orbán Viktor kormányfő. A beszélgetésben a bérek és a gazdaság helyzete mellett kitértek energetikai kérdésekre, a közép-ázsiai országok növekvő szerepére és az atlétikai világbajnokság hozadékaira is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor béremelésről és haderőfejlesztésről beszélt a rádióban 
Dobos Zoltán | 2023. augusztus 18. 09:32
A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában értékelte az inflációs és GDP-adatokat, béremelést ígért a reálbércsökkenés ellentételezésére, beszélt az atlétikai világbajnokság Budapestet népszerűsítő szerepéről, augusztus 20-a üzenetéről, és kitért a hazai haderőreformra is.
Szubjektív Továbbra is eldöntetlen a Karlovačko vs. Ožujsko vita – ilyen most a horvátországi főszezon 
Dobos Zoltán | 2023. július 29. 05:44
A június eleji, egy hétvégés előszezoni kiruccanás után Világjáró rovatunk most egy nyolcnapos horvátországi nyaralásról számol be. A helyszín ezúttal is a Kvarner-öböl, de nem egy sziget, hanem a délnyugati szomszédunk szárazföldi tengerpartján elhelyezkedő, 4-5 ezer lelket számláló Novi Vinodolski.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: a legóvatosabb becslések szerint is már 310 ezer áldozatot szedett a háború 
Dobos Zoltán | 2023. július 27. 16:17
A csütörtöki Kormányinfón a migránskvóta, az igazságszolgáltatás függetlenségének mérföldköve és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja is szóba került.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: az inflációt „fülön vagy üstökön kell ragadni” 
Dobos Zoltán | 2023. július 14. 09:36
Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor hosszan beszélt a háborúról, a migráció kérdéséről, de szóba került az infláció, a rezsicsökkentés és a vilniusi NATO-csúcsértekezlet is.
Szubjektív A nap képe: előttem az utódom 
Dobos Zoltán | 2023. július 4. 15:51
Varga Judit távozó igazságügyi miniszter gratulál esküt tett utódjának, Tuzson Bencének.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint esély sincs az uniós büdzsé módosítására 
Dobos Zoltán | 2023. június 30. 09:05
A brüsszeli EU-csúcs első napját követően Orbán Viktor a közmédia helyi stúdiójának volt a vendége, ahol az uniós költségvetés tervezett módosításáról és a migrációs vitáról is hosszan beszélt. A beszélgetés belpolitikai részében az infláció elleni küzdelem és a családtámogatási rendszer átalakítása is képbe került, de nem esett szó Varga Judit igazságügyi miniszter lemondásáról és ennek kapcsán a kormányzati átalakításról sem.
Szubjektív Rab szigete rabul ejtett – nyári előszezon Horvátországban 
Dobos Zoltán | 2023. június 24. 05:46
Január 1-jével Horvátország bevezette az eurót, egyúttal tagja lett a schengeni övezetnek, ami a magyar turisták számára is újdonságot jelent. Az előszezonban Világjáró rovatunk egy hétvégét töltött a Kvarner-öböl egy meseszép, mediterrán jellegű szigetén.
Állampapír / Kötvény Marad szuperállampapír a PMÁP, vagy ennyi volt? 
Dobos Zoltán | 2023. június 20. 13:42
A jegybank Monetáris Tanácsa kedden kamatdöntő ülést tart, egyben tárgyalja az Inflációs jelentés végleges verzióját is. Mindkét téma érzékenyen érinti a Prémium Magyar Állampapír tulajdonosait, a legutóbbi kamatvágás után ugyanis az inflációkövető papír kamatprémiumát csökkentette az Államadósság Kezelő Központ. A további csökkentésre vonatkozó kérdésünkre Gulyás Gergely kitérő választ adott a hétfői Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megkönnyebbült Erdoğan győzelmén 
Dobos Zoltán | 2023. június 2. 08:56
A magyar kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, a 2024-es költségvetés elhúzódó háborúra épül, amibe Brüsszel nem szólhat bele. Orbán Viktor szerint az infláció ellen harcolni kell, és „elment az esze” annak, aki azt mondja, Magyarország háborúban áll Oroszországgal. Ha pedig a török választásokat az ellenzék nyerte volna, akkor szerinte már a nyáron egy-két-hárommillió menekült érkezne a magyar határra.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, megmarad-e a rezsicsökkentés 
Dobos Zoltán | 2023. május 5. 09:12
Interjút adott a magyar miniszterelnök a közrádiónak péntek reggel, melyben a háborús helyzet mellett a pápalátogatást, az ukrán gabona ügyében született uniós megállapodást, az energiahelyzetet is értékelte, illetve kitért arra is, hogy az Európai Unióban megszűnne a teljes egyetértés kötelezettsége külügyi kérdésekben.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor leszögezte: maradnak az ársapkák 
Dobos Zoltán | 2023. április 14. 08:48
Bár a pár tized százalékpontos inflációcsökkenést biztatónak tartja a magyar miniszterelnök, ez még szerinte is nagyon kevés az árstopok kivezetéséhez. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában beszélt az amerikai nagykövet által bejelentett szankciós listára tételről és a háborús helyzetről is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentette, mikor törlik el az ársapkákat és a kamatstopot 
Dobos Zoltán | 2023. március 31. 09:00
A háborús helyzet, a szankciók és az infláció ügye mellett az ársapkák és a hitelek kamatstopjának eltörléséről is beszélt a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor leszögezte: év végére egyszámjegyű lesz az infláció 
Dobos Zoltán | 2023. március 10. 09:06
Háborúról, haderőfejlesztésről, inflációról és a gyermekvédelmi törvényről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Szubjektív Ahol összefolynak az évszázadok: Prága 
Dobos Zoltán | 2022. december 3. 05:40
Bécs, Budapest, Prága – már általános iskolában megtanultuk az egykori Osztrák–Magyar Monarchia három „fővárosát”. És aki járt már mindhárom városban, az megerősítheti, hogy a városok békebeli hangulata mindhármon érezhető még akkor is, ha sorsuk az azóta eltelt több mint száz évben nagyon különbözően alakult. Világjáró rovatunk november végén Prágába látogatott el, és meggyőződött ennek valódiságáról. És a sör is valóban jobban esett, mint itthon! Szubjektív élménybeszámoló a cseh fővárosból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak 
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László távozik a kormányból, Lantos Csaba lesz az energiaügyi miniszter 
Dobos Zoltán | 2022. november 14. 12:40
A Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, jogutódja az energiatárca lesz, melynek élére Palkovics László helyett Lantos Csaba kerül.
Makro / Külgazdaság Itt a KiberPajzs, hogy Ön se essen áldozatául a digitális pénzügyi csalóknak 
Dobos Zoltán | 2022. november 7. 14:38
KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – Nemzeti Kibervédelmi Intézet, illetve az Országos Rendőr-főkapitányság. Mivel a digitális pénzügyi bűnözők ma elsősorban a fogyasztók érzelmi manipulálásával, megtévesztésével támadnak, a KiberPajzs szervezői a lakossági ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, a kiberkockázatok minél hatékonyabb kezelése érdekében fogtak össze. A kampánysorozatot bejelentő sajtótájékoztatón jártunk.
Makro / Külgazdaság Az MNB korábbi alelnöke szerint a jegybank megfelelően kezeli a rá bízott feladatokat 
Dobos Zoltán | 2022. október 22. 17:48
A szombati Kormányinfón lapunk is lehetőséget kapott, hogy feltegyük a minket érdeklő kérdéseket. Érdeklődtünk a gázársapkáról, a gyármentésben napelemet telepítőkről, az egynapos betéti tenderekről és a stratégiai gázolajtartalékról is.
Állampapír / Kötvény A hétvégén 300 milliárdért vásároltak az új magyar állampapírokból 
Dobos Zoltán | 2022. október 3. 13:30
300 milliárd értékben vásároltak Bónusz, illetve Prémium Magyar Állampapírt a pénteki kibocsátás során. Mindkét befektetés magasabb hasznot ígér, mint az eddigi államkötvények.
Makro / Külgazdaság Fontos dokumentumot fogadott el az Európai Tanács, Orbán Viktor is rábólintott 
Dobos Zoltán | 2022. október 1. 14:54
A magyar kormányfő mást mond idehaza és mást tesz Brüsszelben. Most épp az Oroszország elleni büntetőintézkedések megerősítését hagyta jóvá azok után, hogy nemzeti konzultációt indít ellenük.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is 
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Orvosi felügyelet alatt a brit uralkodó, a gyermekei is ott vannak mellette 
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 8. 16:29
II. Erzsébet családtagjai az orvosi felügyelet alá helyezett királynőhöz tartanak. A szigetország állami és egyházi vezetői is aggodalmukat fejezték ki.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG