3p

Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.

Ukrajna európai uniós tagsága ma nem esik egybe Magyarország érdekeivel, ezért Orbán Viktor nem járul hozzá, hogy azt napirendre vegyék az Európai Tanács decemberi csúcstalálkozóján – szögezte le a magyar kormányfő szokásos péntek reggeli rádióbeszélgetésében. Mint arról a szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk, az Mfor percről percre tudósításában beszámolt, a kormányfő közölte, nem létezik uniós vétó, ugyanis nem már meghozott döntés ellen szólal fel, hanem nincs döntés, ha nincs közös álláspont. A miniszterelnök úgy vélte, az Európai Bizottság részéről hiba annak erőltetése, hogy közös álláspont hiánya ellenére erőltetik a kérdés napirendre vételét.

„Mi vagyunk az unió, az nem Brüsszelben van, ott csak bürokraták vannak. Az unió Budapesten, Varsóban meg Párizsban van”

– mondta a magyar kormányfő.

Emlékezetes, a hét elején Charles Michel, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke Orbán Viktornál járt.

Orbán Viktor szerint az orosz–ukrán háború miatt nem lehet megmondani, Ukrajna a jogállami feltételeknek megfelel-e, mekkora az ország területe, hiszen vannak részei, melyek jogilag hozzá tartoznak, de az orosz hadsereg szállta meg. Azt sem tudjuk, mekkora a népessége, a mezőgazdaságuk beemelése hogyan fog hatni a többi tagállam gazdáira. Azt sem tudni, Ukrajna támogatását honnan fogjuk finanszírozni – sorolta Orbán Viktor.

Nem tudjuk megmondani, milyen következményekkel járna Ukrajna tagsága

– összegezte a kormányfő, aki szerint korábban ugyanilyen hibát követtek el Törökország uniós csatlakozásának ígérete során is.

Az uniós költségvetéssel kapcsolatban a magyar miniszterelnök megismételte, százmilliárdokat fordítottak Ukrajna támogatására, főleg fegyverekkel történő ellátására, ám ennek ellenére Ukrajna nem nyeri meg a háborút. Szerinte a hétéves költségvetés harmadik évére ez szétverte az EU büdzséjét. Orbán Viktor szerint az EU büdzséjén kívülről és átláthatóan kellene támogatni Ukrajnát.

A magyar kormányfő szerint Ukrajnát az uniós büdzsén kívülről és átlátható módon kellene támogatni. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
A magyar kormányfő szerint Ukrajnát az uniós büdzsén kívülről és átlátható módon kellene támogatni. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A magyar miniszterelnök úgy vélte, korábban a magyar diplomácia célja volt kijönni a szovjet blokkból és elfoglalni helyünket a nyugati világban, most viszont már az együttműködés a fontos. Mint fogalmazott, minden bezárkózás, blokkosodás káros egy tízmilliós országnak. Ha jobb életszínvonalon akarunk élni, akkor a termékeinket az egész világon el kell tudni adnunk, és a legprosperálóbb gazdaságok jelenleg Keleten vannak – indokolta a posztszovjet országokba tett látogatásait a magyar kormányfő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG