4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor hosszan beszélt a háborúról, a migráció kérdéséről, de szóba került az infláció, a rezsicsökkentés és a vilniusi NATO-csúcsértekezlet is.

A háromnapos kihelyezett kormányülés közben nyilatkozó Orbán Viktor ismertette, ilyen alkalmakkor nemcsak a napi ügyeket tárgyalják meg, hanem az ország sorsát évtizedekre meghatározó „nagy ügyeket” is – olvasható laptársunk, az Mfor beszámolójában. A miniszterelnök azt közölte a kormánytagokkal, hogy a háború el fog húzódni, ezért a szankciók sem fognak eltűnni, pedig ha ez megtörténne, akkor „abban a pillanatban a gazdasági bajok tekintélyes része orvoslódna”. A miniszterelnök ehhez kapcsolódóan megjegyezte, az infláció csökkenését nem a háború vége és a szankciók kivezetése fogja elhozni, hanem azt nekünk

„fülön vagy üstökön kell ragadni”.

Ennek eszközei közül a miniszterelnök az árfigyelő rendszert, valamint a kötelező akciókat emelte ki.

A migráció témájában Orbán Viktor azt közölte, a migránskvótát Brüsszel elfogadta, ők pedig a kormányülésen áttekintették, milyen jogi lehetőségeik vannak, hogy ezt ne kelljen teljesíteni. Hasonlóképp jártak el a rezsicsökkentés megszüntetésével kapcsolatban, amit az EU vezetői követelnek – mondta a kormányfő.

A NATO-csúcsól szólva Orbán Viktor kiemelte, Ukrajna nem kapott menetrendet a csatlakozásra. A miniszterelnök megérti az ukrán zsaroló, követelőző álláspontot, de úgy vélte, ha az ő álláspontjukat elfogadnánk, akkor belesodródnánk a háborúba.

A kormányfő szerint háborús eszkaláció van, egyre veszélyesebb fegyvereket küld a Nyugat Ukrajnának. A miniszterelnök megismételte: „tűzszünet, béketárgyalás” szükséges.

Orbán Viktor: háborús eszkaláció van. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Orbán Viktor: háborús eszkaláció van. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Az inflációról szólva a miniszterelnök szerint a csökkenés „jó pályán van”, és annak egy számjegyűre csökkenését lehet, hogy egy-másfél hónappal korábban is el lehet érni. Ehhez a kormánynak egymás után kell meghoznia a szükséges intézkedéseket. Orbán Viktor leszögezte, a rezsicsökkentés eltörlése nem fogadható el. Mint mondta, azt úgy kell felfogni, hogy minden család kap havonta 181 ezer forintot, ez a közép- és alsó osztályoknak fontos, tehát nem energetikai kérdés.

Orbán azt is megemlítette, hogy ha az amerikaiak akarnák, akkor holnapra béke lenne. Úgy véli,

Ukrajna elvesztette szuverenitását, mert mindent az amerikaiaktól és az Európai Uniótól kap.

Ám a kormányfő a NATO-csúcson sem kapott válasz arra, miért nem akar békét az Egyesült Államok.

A háborúval kapcsolatos híreinket itt olvashatja:

A migráció problémakörére visszatérve Orbán Viktor a 2015-ös válság elemeit, például a röszkei határállomás ostromát idézte fel. „A tapasztalat azt mondatja velünk: no migration!” – mondta. A kormányfő szerint a menekültkérelmet az EU-n kívül kell elbírálni, csak pozitív elbírálás esetén léphet be a közösség területére – ismertette Orbán Viktor a magyar modellt. Szerinte ezzel Nyugaton is meg tudnák oldani a migráció kérdését.

„Az új szabályok lerombolnák a magyar, egyetlen sikeres határvédelmi modellt”

– húzta alá a kormányfő, aki hozzátette, Brüsszelben az az álláspont, hogy ez nem helyes, és „migránsgettókat” akarnak rákényszeríteni az országra.

Orbán Viktor úgy látja, a migráció ellen küzdelem első frontvonala a magyar parlament, mert az ellenzék jó részét „Brüsszel felhasználja arra, hogy rákényszerítse Magyarországra a migránskvótákat és a migránsgettókat”. Úgy fogalmazott, a parlamentben nem szabad engedni a baloldal követeléseinek.

A kormányfő annak a reményének is hangot adott, hogy nőni fog azon országok száma, amelyek a migráció elleni szövetség részesei lehetnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG