NATO
Makro / Külgazdaság Miért tussolta el a Nyugat az 1955-ös isztambuli pogromot?
Káncz Csaba | 2020. szeptember 13. 10:34
Jószerivel teljesen kitörlésre került a történelmi emlékezetből egy 65 évvel ezelőtti súlyos atrocitás Isztambulban, amelyet a török kormány készített elő. De miért hallgatott Washington, Párizs és London? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán és a területi revízió – Gulyás felügyeli a hisztéria kampányt?
Káncz Csaba | 2020. szeptember 9. 11:32
Értesülésünk szerint az önmagát kutatóintézetnek nevező – de sokkal inkább titkosszolgálati fedőszervnek kinéző – Alapjogokért Központ Gulyás Gergely miniszter felügyelete alatt működik. 2010 óta hazánkban emlékművek és kutatóintézetek sorra váltak a történelemhamisítással vastagon megspékelt ’nemzeti’ narratíva szolgálatába. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína katonai feltartóztatásában a NATO kulcsszerepet kap
Káncz Csaba | 2020. július 14. 13:54
A NATO-főtitkár szerint az atlanti katonai szervezetnek együtt kell működnie Ausztráliával, Új-Zélanddal, Dél-Koreával és Japánnal. Ausztrália „nagy hatótávolságú csapásmérő képességek” beszerzését tervezi, amelyek már elérik a kínai szárazföldet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új magyar fegyvergyártás: előrelépés vagy a pazarlás konzerválása?
YAR | 2020. január 19. 12:33
A Zrínyi 2026 terv keretében hazai gyártású kézi lőfegyvereket kapnak a Magyar Honvédség katonái, ennek érdekében cseh géppisztolyok, maroklőfegyverek gyártási know-how-ját, műszaki hátterét szerezték be. Stratégiai szempontból jelentős lépés lesz, ha kézifegyverből önellátóvá válunk, a gazdasági szempontok azonban sok kérdést vetnek fel. Külsős szakértőnk cikke.
Makro / Külgazdaság Trump megnyitná a NATO-t a közel-keleti országok előtt
Privátbankár.hu | 2020. január 10. 08:09
Az amerikai elnök felvetette a NATO főtitkárának a szervezet közel-keleti kibővítésének tervét. Ezt maga Donald Trump elnök közölte csütörtökön újságírókkal, hozzátéve, hogy új nevet is javasolt a katonai szövetségnek.
Makro / Külgazdaság A NATO megüzente Iránnak: soha nem lesz atombombátok
Privátbankár.hu | 2020. január 6. 19:15
Iránnak tartózkodnia kell az erőszak alkalmazásától és mindenfajta provokációtól, legfontosabb ugyanis megakadályozni, hogy elmérgesedjen a helyzet, illetve újabb konfliktus alakuljon ki - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben, a katonai szövetség legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli, nagyköveti szintű ülését követően hétfőn.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli NATO-tanácsülés jön az USA-Irán konfliktus miatt
Privátbankár.hu | 2020. január 6. 10:45
Összeül az Észak-atlanti Tanács.
Makro / Külgazdaság Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben
Káncz Csaba | 2019. december 14. 06:10
Magyar katonai doktrína hiányában nincs mérce, ami alapján mérni lehetne, hogy hol is tartunk, merre kell fejlődni, mit kell hatékonyabbá tenni? Márpedig a jelenlegi elavult rendszer újra-felfegyverzése nem emeli a magyar védelmi képességet a 21. század követelményeinek szintjére. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Agyhalott Macron, agyhalott NATO – ez már a vég?
Káncz Csaba | 2019. december 1. 16:41
Trump megjelenése a NATO londoni tanácskozásán egy rémálom a választási hadjáratát folytató Boris Johnson brit miniszterelnök számára. De most várhatóan mégsem Trump, hanem Erdogan viheti el a botrányhős címét. A NATO hivatalosan is megkezdi a kínai katonaság megfigyelését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin mosolyog: Macron felforgatja a NATO-t
Káncz Csaba | 2019. november 14. 15:35
A francia elnök vihart kavart a nemzetközi politikában. Macron jól érzett rá arra, hogy a NATO már olyan mértékben erodálódott, hogy nem igazán tölti be sem politikai, sem katonai szerepköreit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Merkel a NATO-val tárgyalna a törökökről
Privátbankár.hu | 2019. október 15. 13:18
A németek komolyan veszik a kialakult helyzetet.
Makro / Külgazdaság Amerikai katonai parancsnokság nyílt Poznanban
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 17:10
A lengyelországi parancsnokság koordinálni fogja az Egyesült Államok fegyveres erőinek működését a NATO keleti szárnyán.
Makro / Külgazdaság Jön a Trump-bázis? Újabb amerikai katonák Lengyelországban
Privátbankár.hu | 2019. június 13. 09:35
Trump újabb ezer katonát küld a lengyelekhez, akik tovább vásárolják az amerikai haditechnikát és talán még egy katonai bázist is elneveznek az elnökről. Másfél hónapon belül teljes amerikai vízummentességet is kapnak.
Makro / Külgazdaság Újabb amerikai katonákat küldenek Lengyelországba
Privátbankár.hu | 2019. június 10. 15:52
Az amerikai kontingenst 1300 ezer fővel 6 ezerre növelik.
Makro / Külgazdaság Vihar a színfalak mögött – megvédi Washington Európát támadás esetén?
Káncz Csaba | 2019. június 5. 09:17
Az amerikai helyettes államtitkár kijelentette, hogy ha az EU nem enged be amerikai katonai gyártókat az EU-s katonai programokba, akkor Washington esetleg nem védi meg az Uniót egy feltételezett orosz támadás esetén. Pompeo eközben Berlinben ultimátumot adott a németeknek a Huawei 5G-s projektjével kapcsolatban, egyben újra figyelmeztette Berlint az Északi Áramlat II ügyében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Súlyos feszültség Amerika és Európa között – mi lesz a NATO jövője?
Káncz Csaba | 2019. május 17. 09:45
Tavaly ősszel a tagállamok lerakták a közös európai hadsereg alapját 17 közös katonai programmal. A Pentagon egy éles hangvételű levelet küldött Brüsszelbe, amelyben a NATO összeomlásával fenyegetnek egy független EU-s hadsereg megvalósulása esetén. De mennyibe kerülne Európának, ha az USA elhagyná a NATO-t? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nagyszabású hadgyakorlat-sorozat indul - Magyarország is érintett
Privátbankár.hu | 2019. május 8. 15:40
Nagyszabású hadgyakorlat-sorozatot tartanak a hétvégétől több európai országban, köztük Magyarországon is. A témával foglalkozott a Trend Fm műsora is.
Makro / Külgazdaság Krízis Amerikával – Erdogan nagyon szeretné elterelni a figyelmet valamiről
Káncz Csaba | 2019. március 21. 10:03
Mégpedig a stagflációba süllyedt gazdaságról. Erdogan iszlamista uralma alatt az ország mára csak papíron a NATO tagja. A március 31-i önkormányzati választást az egész ország egy népszavazásnak tekinti Erdogan 16 éves uralmáról. Ha az AKP elveszti a nagyvárosokat, akkor olyan szinten megnő a politikai nyomás a kormányzaton, hogy annak előrehozott általános választás lehet a vége. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Európa megrendült biztonsága – siralmas állapotú német és magyar hadsereg
Káncz Csaba | 2019. február 21. 08:59
London távozásával az EU elveszti tagállamai katonai költségvetésének a negyedét és a NATO katonai kiadásainak 80 százaléka az EU-n kívül kerül. A szétesett német hadsereg most a franciákkal szövetkezik. Budapest a múlt háborújára készül fel.
Makro / Külgazdaság Putyin mai beszéde – itt lehet a következő háború
Káncz Csaba | 2019. február 20. 08:55
Egy befolyásos amerikai biztonságpolitikai agytröszt szerint Grúzia NATO-csatlakozási törekvése egy újabb katonai konfliktushoz vezethet Moszkva és Tbiliszi között. Márpedig a grúz NATO törekvéseket Budapest is támogatja. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Széteső világrend - a magyarok nélkül vitatják meg Európa jövőjét
Káncz Csaba | 2019. február 15. 08:43
Budapestről kiemelt pozíciójú személyiség nem vesz részt a biztonságpolitika első számú nemzetközi fórumán. A jelentés szerint Trump semmilyen érdeklődést nem mutat a nemzetközi egyezmények betartásának irányába. Idén első alkalommal foglalkoznak kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így landolt Ferihegyen az amerikai külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2019. február 11. 14:55
Nyolc év után ismét hivatalos látogatást tesz Magyarországon a hivatalban lévő amerikai külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Veszélyes időzítésű amerikai hadgyakorlat indult
Káncz Csaba | 2019. február 8. 09:35
Jelenleg is folyik a hadgyakorlat a második legnagyobb amerikai városban. Egy tavalyi stratégiai tanulmány már kiemelte a latin-amerikai nagyvárosokat, ahol az amerikai hadsereg a közeljövőben harcokba bonyolódhat. Csakhogy a venezuelai válság egy veszélyes globális hatalmi harccá fajult. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Feszült NATO-csúcsra készülhet a világ
Privátbankár.hu | 2019. február 6. 11:48
Londonban lesz a NATO-tagállamok vezetőinek következő csúcstalálkozója decemberben - jelentette be a katonai szervezet főtitkára.
Makro / Külgazdaság Orbán a NATO kinyírásán dolgozik – hazánkban is jön a venezuelai forgatókönyv?
Káncz Csaba | 2019. január 29. 08:45
A WSJ fél éven belül már másodszor fogalmazza meg az amerikai mélyállam figyelmeztetését. A magyar miniszterelnök a fogatlan EU-val évek óta játssza a kutyakomédiát, most már tényleg csak a keményebb diónak számító NATO-t kell elzavarni és az óriási vagyont meg lehet tartani. Sapovalov nem zárja ki egy „venezuelai forgatókönyv” megvalósulását Magyarországon. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Széteső amerikai-európai kapcsolatok – főhet Orbán feje is?
Káncz Csaba | 2019. január 24. 15:09
Washington és Brüsszel kapcsolatai a diplomáciai, a katonai és a kereskedelmi dimenzióban is csúnya képet mutatnak. Nem segít a területért felelős politikus, Wess Mitchell távozása, amely Orbán számára is kellemetlen hír, hiszen komoly szerepe volt abban, hogy tavaly az USA barátságosabb hangot ütött meg.Lánczi András, a Corvinus rektora közben elárulta, miért kell a CEU-nak távoznia. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hadsereget akar Koszovó: a szomszéd már fegyverkezik
Fellegi Tamás | 2018. december 15. 06:20
A közel 20 éve Szerbiától független, és 10 éve magát államként kikiáltó, de nemzetközileg csak részben elismert Koszovó most ellenmondásos döntést hozott: saját hadsereget hoz létre. Szuverén állam esetén ez elvileg rendben lenne, de a rendfenntartást eddig nemzetközi erők végezték a speciális, és könnyen háborúhoz vezető miatt.
Makro / Külgazdaság Hiú reményt ébresztenek az ukránokban, ahogy nálunk 56-ban
Fellegi Tamás | 2018. november 29. 06:07
Az orosz-ukrán hadihajócsörte óta megállás nélkül záporoznak a nyilatkozatok, az érintett felek persze a maguk verzióival állnak elő, Ukrajna pedig rendkívüli (hadi) állapotot hirdetett területének nem kis részén, sőt fenyegeti a hatalmas orosz medvét, maga mögött érezve a világ támogatását. Pedig nem lesz, aki atomháborút kockáztasson érte, ahogy 1956-ban sem volt értünk.
Makro / Külgazdaság Komoly erődemonstráció kezdődött: Oroszország ellen gyakorlatoznak a magyar katonák
Káncz Csaba | 2018. október 25. 09:30
Az 1991 óta megrendezett legnagyobb NATO hadgyakorlat Norvégiában kesztyűt dob Moszkva arcába és demonstrálni akarja a szövetség dominanciáját a térségben. Moszkva a nyáron jelezte, hogy az országa elleni támadásként értékelheti a tervezett amerikai csapaterősítést a skandináv országban.
Makro / Külgazdaság Erdogan meghátrált, Trump begyűjt egy trófeát
Privátbankár.hu | 2018. október 13. 06:30
Hetek óta ment a huzakodás Törökország és az Egyesült Államok, de leginkább elnökeik közt arról, hogy a törökök elengedjenek egy amerikai evangélikus lelkészt, aki terrorizmus vádjával ítéltek el, és börtönbüntetését töltötte. A gazdasági kényszer nagy úr, a nagyhatalmakkal viaskodni drága mulatság: a török elnök beadja derekát.
Makro / Külgazdaság Ilyen csak egyszer adódik az életben: sorsdöntő népszavazás jön
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 6. 17:21
A NATO-tagság nyitva áll Macedónia előtt - mondja a szervezet főtitkára.
Makro / Külgazdaság Szokatlan dolgot akarnak beleírni az alaptörvénybe
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 24. 12:32
Nagyon szeretnének az EU-hoz és a NATO-hoz csatlakozni az ukránok.
Makro / Külgazdaság El a kezekkel Grúziától, vagy jön a háborúk háborúja!
Fellegi Tamás | 2018. augusztus 8. 06:07
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök igen határozottan óvta a NATO-t, hogy felvegye tagjai közé Grúziát. A figyelmeztetésre Oroszországnak két nyomós érve is van, közülük az egyik szinte elkerülhetetlenül háborút jelentene, márpedig egy NATO-orosz háborút jobb, ha kihagy a világ, könnyen előkerülhet az atomfegyver.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőznek az oroszok: katasztrofális vége lesz a NATO tervének?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 6. 12:32
Katasztrofális következményei lehetnek annak, ha Grúzia a NATO tagállamává válik – mondta Dmitrij Medvegyev.
Makro / Külgazdaság Meglepő kijelentés Merkeltől - mégis barátkozna Trumppal?
Privátbankár.hu | 2018. július 20. 17:15
A német kancellár szerint a történtek után is fontos a jó kapcsolat megőrzése az Egyesült Államokkal.
Makro / Külgazdaság Mi baja tulajdonképpen Trumpnak a németekkel?
Privátbankár.hu | 2018. július 13. 16:30
Trump többször is csúnyán nekiment Németországnak, hol a külkereskedelem, hol a NATO-költségvetés, hol az orosz gáz miatt. Amit azonban követel, egyáltalán nem reális, például senki sem akarja, hogy Németország hadserege túl erős legyen. Riválisnak tekinti a németeket, nem szövetségesnek? Érzelmileg elfogult?
Makro / Külgazdaság Trump rákontrázott Németh Szilárdra - ez már Szijjártó szerint is sok
Gáspár András | 2018. július 12. 16:25
Szijjártó szerint 2024 előtt a GDP 2 százalékára növeljük a honvédelmi kiadásokat - ehhez viszont a most megkezdett tempó biztosan kevés lesz. Németh Szilárd 3 százalékos bemondásán hüledeztünk, erre Trump bedobott egy 4-est - ez már a magyar külügyminiszter szerint sem reális.
Makro / Külgazdaság Trump elérte a célját - mégsem borít fel mindent?
Privátbankár.hu | 2018. július 12. 13:47
Az elnök lényegében megcáfolta a korábban felreppent pletykákat.
Makro / Külgazdaság Orbán kiáll Trump mellett – erős beszédet ígér
Privátbankár.hu | 2018. július 12. 11:15
A magyar miniszterelnök is felszólal a mai NATO-csúcson. Szerinte most kevesebb a konfiktus, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Széttépik Trumpot brüsszeli ámokfutása miatt
Privátbankár.hu | 2018. július 12. 07:44
Az elnököt éles kritikák érik belpolitikai körökben is a NATO-csúcson elmondottak miatt.
Makro / Külgazdaság Összeül a világ legnagyobb katonai szövetsége Trump és Putyin árnyékában
Káncz Csaba | 2018. július 11. 12:34
27 évvel a Szovjetunió felbomlása után Washington fontolóra veszik csapatai kivonását Németországból. A befolyásos amerikai ideológus szerint Európa ma nem attól fél, hogy Putyin eléri a Rajnát, hanem attól, hogy Afrika és a Közel-Kelet migránsai és menekültjei milliószám elérik a Dunát. Hazánkban az elmúlt évek elmaradt fejlesztései teljes mértékben lerongyolták a honvédség fegyverzetét és technikai eszközeit.
Makro / Külgazdaság Putyin–Trump-csúcs: kibékül a két nagyhatalom?
Fellegi Tamás | 2018. július 10. 05:45
Donald Trump ismét találkozik az orosz elnökkel, mégpedig mindjárt egy NATO-csúcs után. A két elnök mindig is barátkozott volna egymással, ezt eddig a Trump mögötti erők, pártja és a kongresszus akadályozta, pedig logikus volna a békülés. Vajon most sikerül-e áttörést elérni?
Makro / Külgazdaság Borulhat a világháború óta beállt rend - Trump tényleg szétrobbantja a NATO-t?
Privátbankár.hu | 2018. június 30. 10:09
Donald Trump állítólag meghökkent azon, hogy mennyi amerikai katona van Németországban és milyen sokba kerül az állomásoztatásuk - szóba került a csapatok kivonásának lehetősége is. Az is lehet, hogy csak a NATO-csúcstalálkozó előtti taktikázás miatt dobtak kavicsot a vízbe - mindeközben pedig a franciáknak azt javasolta, hogy lépjenek ki az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Trump belerúg a NATO-ba: London és Varsó stratégia szövetséget kötnek
Káncz Csaba | 2018. június 25. 12:35
Trump az utóbbi hetekben visszatért választási kampányígéreteihez, a Kína-ellenes lépésektől egészen a Washington-Moszkva kapcsolat megerősítésének szándékáig. A NATO magasrangú hivatalnokainak már most rémálmai vannak a szervezet július 11-12-i csúcstalálkozójával kapcsolatban. A múlt héten újra Varsóba látogatott a brit diplomáciai és katonai vezetés, hogy megvitassa „a stratégiai külügyi-, védelmi- és biztonsági együttműködést” a két ország között, tekintve az „orosz agressziót”.
Makro / Külgazdaság Aggódik a világ a Putyin-Trump találkozó miatt
Privátbankár.hu | 2018. június 21. 12:32
Rengeteg a kérdőjel az orosz-amerikai találka kapcsán, követet küldenek előre.
Makro / Külgazdaság Mikor találkozhat végre Putyin és Trump?
Privátbankár.hu | 2018. június 19. 17:17
Szervezés alatt van a találkozó.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő kijelentést tett Németh Szilárd
Gáspár András | 2018. június 18. 08:53
A GDP alig 1 százalékát költjük honvédelemre, 2 lenne az elvárás, Németh Szilárd viszont most bemondott 3-at.
Makro / Külgazdaság Betartja ígéretét Merkel - komoly pénzeket adnak Európa védelmére
Privátbankár.hu | 2018. június 15. 18:14
A német kormány elkezdett közelíteni a NATO-nak tett ígéretéhez.
Friss
hírlevél