4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A monetáris politika új szakaszának megkezdését jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után. A központi bank egyúttal frissítette az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is.

Új szakasz nyílik a monetáris politikában, még szűkebb mozgástér lesz majd az alapkamat csökkentésére – közölte keddi sajtótájékoztatóján Virág Barnabás. Az eseményen, melyet laptársunk, az ugyancsak a Klasszis Média által megjelentetett Mfor percről percre közvetített, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kiemelte, továbbra is a dezinfláción és az árstabilitáson van a hangsúly. Az óvatosság továbbra is nagyon fontos tényező – tette hozzá. Előzőleg a jegybank Monetáris Tanácsa arról döntött, az előzetes várakozásoknak megfelelően óvatos, 25 bázispontos kamatvágással a jegybanki alapkamatot 7 százalékra viszik le.

A jegybanki alelnök megjegyezte, a maginfláció csökkenése megállt, ez a mutató az év végére 5 százalék körülire emelkedhet. Emellett a belső kereslet erősödik, a folyó fizetési mérleg többlete historikus csúcson van, a reálbér-emelkedés az óvatosság oldódását hozza magával – közölte az alelnök.

Virág Barnabás szép számokat ismertetett
Virág Barnabás szép számokat ismertetett
Fotó: YouTube / Magyar Nemzeti Bank

Virág Barnabás rámutatott, az európai parlamenti (EP-) választások után megnőtt a piaci volatilitás, ez új elemet hozott magával: az euró gyengült a dollárhoz képest. Úgy látja, a külső kamatkörnyezet elhúzódóan magas lesz, egy vagy két, 25 bázispontos csökkentés lehet Fed és az Európai Központi Bank részéről is idén.

A sajtótájékoztató kezdetével egy időben tették közzé az MNB legfrissebb, második negyedévi inflációs előrejelzését. Ebben

a pénzromlás idei átlagos mértékét a márciusihoz képest fél százalékponttal alacsonyabbra 3-4,5 százalékra becsülték.

A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésen, mely szerint idén 2-3 százalék között fog nőni a GDP, a jegybank nem változtatott. Ezzel kapcsolatban Virág azt közölte, a kellő körültekintés és óvatosság indokolt. Mint fogalmazott, a kép azt mutatja, hogy a gyorsan változó termékek árai most kevésbé mozognak, mint negyed évvel ezelőtt. Virág hozzátette, a maginfláció emelkedése is óvatosságra int, és emellett az inflációs várakozások is elhúzódnak.

A jegybanki vezető szerint a nominális bérnövekedés alacsonyabb lesz, mint tavaly (11,5 százalék körül lehet a versenyszférában), ami a 4 százalék körüli inflációs pályával társulva erős reálbér-növekedést eredményez.

Virág hangsúlyozta, 2023 májusa és 2024 júniusa között egy normalizáció történt a monetáris politikában. Az új szakaszt az EP-választás miatti volatilitás és az elhúzódóan magas külső kamatkörnyezet indokolja a jegybanki szakember szerint.

Az inflációs várakozások újbóli horgonyzása szükséges,

mert a maginfláció emelkedik és a várakozások csak lassan mérséklődnek. Virág ismét felhívta a figyelmet a hiánycél tartására – üzent a fiskális politika vezetőinek a jegybank pont úgy, ahogy két hónappal ezelőtt is.

Emellett az alelnök azt is közölte, a monetáris politikában ismét a teljes hozamgörbe mozgását figyelni fogják.

Arra a kérdésre, hogy a kormány által kitűzött 4,5 százalékos hiánycél eléréséhez szükség van-e költségvetési kiigazításra, Virág Barnabás úgy felelt,

a hiánycél fegyelmezett elérése kulcskérdés, és az MNB prognózisa szerint megvan a kormánynak az a „beavatkozási mozgástér”, amivel ez teljesíthető.

A tájékoztató teljes egészében itt tekinthető meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
Makro / Külgazdaság Máris szembefordult a Néppárttal Magyar Péter, ellenzik Orbán Viktorék kirekesztését is
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 07:14
A Tisza Párt képviselői nem szavazzák meg az Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalás egyes részeit, Magyar Péter nem ért egyet a Patrióták elszigetelésével sem.
Makro / Külgazdaság A vártnál rosszabb külkereskedelmi számok az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 15:28
A külkereskedelmi többlet az előző havinál és a vártnál is kisebb lett májusban az Eurostat kedden publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Aggódhatunk? - a német befektetői kedv egy év után először esett: júliusban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:22
A német befektetői hangulat a vártnál jobban romlott júliusban, ami azt mutatja, hogy az eurózóna legnagyobb gazdaságának helyreállása rögös lesz – közölte a ZEW.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG