3p

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedd délutáni háttérbeszélgetésén úgy vélte, további jó folyamatok révén tovább csökkenhet az infláció, bővülhet a gazdaság, és a vártnál jobban javulhat a külső egyensúly. Ugyanakkor azt is megismételte, „nem dőlhetünk hátra”, mert a külső kockázatok továbbra is velünk vannak.

A Monetáris Tanács (MT) keddi, 75 bázispontos csökkentésről szóló kamatdöntő ülését kommentálta délután Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Mint arról kora délután beszámoltunk, az MT 75 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot.

A jegybank alelnöke új üzenetet nem fogalmazott, a korábbi döntések alapjául szolgáló paneleket ismételte meg: körültekintően, adatvezérelt módon, lépésről lépésre, az inflációs pályát befolyásoló tényezők figyelembe vételével hozzák meg a döntést – számol be a tájékoztatóról az ugyancsak a Klasszis Média által kiadott laptársunk, az Mfor. Virág hozzátette, az infláció csökken, a külső egyensúly javul, kikerültünk a recesszióból, de

nem dőlhetünk hátra,

illetve megemlítette, a külső kockázatok továbbra is jelen vannak.

Tájékoztatása szerint az MT három opciót (50, 75 és 100 bázispontos csökkentés) tárgyalt, de egyhangúlag döntöttek a 75 bázispontos csökkentés mellett.

A jegybank Monetáris Tanácsa egyhangú döntést hozott. Fotó: MTI
A jegybank Monetáris Tanácsa egyhangú döntést hozott. Fotó: MTI

A jegybanki alelnök az idei év végére 7 százalékos pénzromlási ütemet vár, de hangsúlyozta, ez nagyban függ az olaj árától is. A jegybank adatai szerint a gazdaság az év végéig tovább bővül, a külső egyensúly pedig az ősszel vártnál jobb lehet, a folyó fizetési mérleg többlettel zárt. De kiemelte, a geopolitikai kockázatok továbbra is velünk vannak, ide sorolta a feszültségeket, recessziós félelmeket, az energia- és nyersanyagpiaci sokkokat és a fegyveres konfliktusokat.

A dezinflációs folyamatok közül Virág Barnabás az élelmiszerek inflációjának csökkenését emelte ki, illetve rámutatott, három hónapos időszaki összehasonlításban is a 2021-es szintre csökkent a maginfláció.

„Ezt a folyamatot kell továbbvinni a következő időszakban”

– mondta Virág, aki azt reméli, az inláció üteme hasonló lesz a V4-ekéhez, így hamarosan eltűnik az a jelző a magyar pénzromlás mértéke mellől, hogy az Európa legmagasabbja.

A Privátbankár Európai Inflációs Körképének októberi adatait ide kattintva olvashatja, míg a rovát további cikkeit itt találja.

Virág annak a reményének is hangot adott, hogy év per év alapon is növekedhet a magyar gazdaság, és a vártnál jobban javul a folyó fizetési mérleg az energiaárak csökkenése, a belső kereslet szűkülése (importigény csökkenése) és az export növekedése miatt.

Az alelnök ismertette: az overnight jegybanki betét kamatszintje 10,5 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata pedig 12,5 százalékra csökkent, azaz a kamatfolyosó változatlan szélességű.

A bérmegállapodásról szóló kérdésre válaszolva Virág Barnabás úgy vélekedett, a 8-9 százalékos nominális termelési növekedés az 5 százalék körüli inflációból és a 3 százalék körüli gazdasági növekedésből fog keletkezni, a cégek pedig áremelés nélkül tudják majd kigazdálkodni a bérek megemelését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Makro / Külgazdaság A nagyobb bértömeg megemelheti a GDP-t, de az is lehet, hogy csak inflációt gerjeszt – A hét videója
Dobos Zoltán-Izsó Márton-Rácz Gergő | 2023. december 1. 18:41
Szokatlan a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelése. Honnan teremtik elő a cégek az ehhez szükséges forrást? Hogyan hat ez az e fölött keresők fizetésére? Meglöki-e a belső fogyasztást, hozzájárul-e a bruttó hazai termék bővüléséhez? Erről beszélgetett A hét videójában Dobos Zoltán és Rácz Gergő.
Makro / Külgazdaság Orbán: adjanak a hazai cégek munkát, különben elnyelik a placcot a külföldiek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 18:08
Más a munkáltatói és munkavállalói érdekvilág, de ha ezek nem működnek együtt, akkor a külföldi cégek lesznek gazdaságilag győzedelmesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.Orbán beszélt még az energiakitettségről, és a kormányzati és jegybanki viták hatásáról is.
Makro / Külgazdaság Véget vet a kamatingadozásnak az adósságkezelő - kiderültek az új befektetési lehetőségek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:26
A piaci jelenlét további erősítése céljából az ázsiai piacokon új Szamuráj és Panda kötvény kibocsátásokkal tervez az ÁKK 2024 második felében.
Makro / Külgazdaság Ragályos a recesszió, az osztrákok sem tudják elkerülni
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 15:36
A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Nagyon durvul a diplomáciai háború Izrael és egy EU-tagország között
Wéber Balázs | 2023. december 1. 15:01
Az izraeli kormány nem veszi jó néven, hogy a spanyol kormány nyíltan kritizálja őt a sok gázai civil áldozat miatt.
Makro / Külgazdaság Felpattant a kínai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 14:55
A kínai feldolgozóipar teljesítménye váratlanul nőtt novemberben az elemzők által várt enyhe csökkenés helyett - derült ki a kínai Caixin Insight Group és az S&P Global gazdaságkutató intézet pénteken publikált legfrissebb kimutatásából.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG