3p

Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.

Hosszan értékelte Orbán Viktor magyar miniszterelnök a szlovák kollégája, Robert Fico ellen elkövetett szerdai merényletet a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában. A laptársunk, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Mfor tudósítása szerint a kormányfő azt mondta, Európában egyre több az erőszak, a terrorcselekmények több ártatlan európait is megöltek. A háborúval pedig elkezdték átformálni az emberek gondolkodását – tette hozzá. Szerinte az az EU első számú küldetése a béke, második a jólét, emiatt csatlakozott számos ország ehhez a közösséghez. A merénylet után erős hit kell, hogy ezt a meggyőződést fenntartsuk – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor: az erőszak átformálta az emberek gondolkodását
Orbán Viktor: az erőszak átformálta az emberek gondolkodását
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Robert Fico továbbra is élet-halál között van, imádkozunk és drukkolunk neki – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: az európai parlamenti választások előtti időszakban nagyon kellene Fico és a békepárti Szlovákia. „Nekünk most kétszeres erővel kell dolgoznunk” – mondta a magyar kormányfő, aki „háborúpártinak”, ezért „baloldalinak” nevezte az egyébként soviniszta szlovák milicista szervezethez is kötődő merénylőt.

Orbán Viktor szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Alex Soros azért jártak Ukrajnában, hogy fegyverüzletet kössenek. A miniszterelnök szerint a NATO ukrajnai missziót szervez, amitől neki

„libabőrös lesz a háta”,

mert a szervezet egy védelmi szövetség. A magyar kormányfő azt is mondta, a NATO keretében 100 milliárd dollárt kívánnak összeadni Ukrajna számára. A háború lezárását csak a tárgyalóasztalnál és a tűzszünetben lehet megtalálni – közölte Orbán Viktor, aki szerint ez a tétje az európai parlamenti választásnak. A háború szerinte a gazdaságot is lerombolja, mivel ha bemegyünk a boltba, „mindenhol háborús vannak” – tette hozzá.

A kormányfő szerint a magyar kormányon erősödő nyomás jele, hogy

még az európai parlamenti választások előtt Magyarországra érkezik Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

Úgy véli, a minket körülvevő nagyhatalmak érdeke, hogy berángassanak minket a háborúba, ahogy az elmúlt században kétszer is, ezért ő eltökélte, hogy most nem lesz így. „Magyarországnak békepárti egységet kell mutatnia” – utalt az EP-választásokra a miniszterelnök.

Jens Stoltenberg hamarosan Budapesten bukkan fel
Jens Stoltenberg hamarosan Budapesten bukkan fel
Fotó: Depositphotos

Orbán Viktor azt is közölte, Robert Fico helyett keres új szövetségeseket, például az olaszok személyében, akik – mint mondta – fegyvereket ugyan küldenek Ukrajnának, de katonát nem.

Hszi Csin-ping kínai elnök látogatásáról azt mondta, a keleti nagyhatalom gazdasági ereje megduplázódott, míg az EU elvesztette 20 százalékát. Emellett azt is felidézte, a keleti technológia is számos területen a világ élmenyőzébe tartozik.

„Nem akarom a magyar gazdaság érdekeit ideológia vagy geopolitika alá rendelni”

– mondta a kormányfő. Hozzátette, azt szeretné, ha a fejlett nyugati és fejlett keleti technológia között Magyarország lenne a találkozási pont. Azt is közölte, most már nemcsak gyártani, hanem kutatni is fognak hazánkban a kínaiak.

Nagy sikernek nevezte Orbán Viktor, hogy Hszi elnök meghívta Magyarországot, vegyen részt a kínai gazdaság modernizációjában.

A beszélgetés teljes egészében itt tekinthető meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
Makro / Külgazdaság Innentől kezdve kivárnak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:27
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 7 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az MBH Bank szakértője szerint egy ideig kivárhat az MNB a további kamatcsökkentésekkel.
Makro / Külgazdaság MNB: a kormánynak megvan a „beavatkozási mozgástere” a hiánycél eléréséhez
Dobos Zoltán | 2024. június 18. 18:27
A monetáris politika új szakaszának megkezdését jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után. A központi bank egyúttal frissítette az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is.
Makro / Külgazdaság Szokatlan számok: riadójelzés jött az orosz gázellátásról
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 15:11
Két év óta először, a múlt hónapban az orosz gáz súlya nagyobb volt Európa ellátásában az amerikai szállításoknál, ami rávilágít, mennyire kiszolgáltatottak az itteni országok a nagy szomszédnak.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés, amire az ország várt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:02
Óvatosan, de ismét vágott az alapkamaton a jegybank.
Makro / Külgazdaság Szóra bírták Orbán Viktor miniszterét Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:04
Bóka János sok érdekes részletet árult el a közelgő magyar uniós elnökségről és a most zajló politikai játszmákról is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor karjába lökhették Brüsszelben Giorgia Melonit - mégiscsak összejöhet a jobbos szuperpárt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 10:44
Ursula von der Leyenékra jobbról is, balról is berágtak, ez pedig esélyt adhat Orbán Viktornak is a brüsszeli helyezkedés során.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG