<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Hszi Csin-ping
Makro / Külgazdaság “Mondj le, Hszi Csin-ping!” – áll a bál Kínában a Covid-szigor miatt
Wéber Balázs | 2022. november 27. 12:32
A távol-keleti országban egyre intenzívebbé válnak a kormányellenes demonstrációk, amelyek a szigorú Covid-elleni intézkedések és egy azok számlájára írt halálos lakástűz miatt törtek ki. A tiltakozók egy része már nyíltan követeli a Kommunista Párt és Hszi Csin-ping kínai elnök távozását a hatalomból, ami nagyon szokatlan Kínában.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő fordulópont az amerikai-kínai kapcsolatokban
Káncz Csaba | 2022. november 18. 15:29
Peking abban a tévhitben ringatja magát, hogy az USA együttműködési kezdeményezése a G20-csúcstalálkozó során Amerika kormányozhatatlanná válásának jele. De az amerikai kül- és biztonságpolitikai rendszer nem engedi meg az USA hatalmának érdemi, lefelé irányuló elmozdulását a globális színtéren. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Erről beszélgetett Emmanuel Macron Hszi Csin-pinggel
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 10:35
Egyikük sem szereti a nukleáris fegyvereket, de szóba kerültek azért kényesebb kérdések is a két vezető találkozóján.
Makro / Külgazdaság Biden és Macron is megpróbálja megakadályozni az újabb háborút
Privátbankár.hu | 2022. november 11. 10:59
Az amerikai és a francia elnök is megpróbálhat Hszi Csin-ping lelkére beszélni a G20-as csúcs keretében tartott találkozókon.
Makro / Külgazdaság Biden fontos határokról egyeztetne a kínai elnökkel
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 07:24
Joe Biden amerikai elnök a G20-országok vezetőinek indonéziai csúcstalálkozóján arról szeretne egyeztetni Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy melyek azok a határvonalak, amelyeket egyik országnak sem szabad átlépnie - derült ki az elnök szerdán tartott, washingtoni sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Sötét felhők tornyosulnak a kínai gazdaság felett – borúsabbak a nyugati kilátások is
Tiszóczi Roland | 2022. november 7. 19:23
Az egész kínai gazdaság további lassulásra, szélesebb horizonton pedig a globális recesszió eljövetelére utal, hogy a kínai export októberben váratlanul óriási visszaesést szenvedett, csúnyán elmaradva a várakozásoktól. Milyen tendenciákra utalnak e komor adatok?
Makro / Külgazdaság Kína békülne Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. október 27. 08:35
Kína hajlandó együttműködni az Egyesült Államokkal, hogy módot találjanak az együttélésre olyan módon, amely mindkét fél számára előnyös - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök a CCTV kínai állami televízió csütörtöki híre szerint.
Makro / Külgazdaság Várható-e fordulat a kínai gazdaságpolitikában Hszi újraválasztásával?
Tiszóczi Roland | 2022. október 24. 17:38
Földbe álltak a kínai tőzsdék Hszi Csin-ping elnök újraválasztása és a Politbüro Állandó Bizottságának átalakításának hírére, attól tartva, hogy erősödhet az államközpontú gazdaságpolitika és még sokáig maradhat a zéró-covid stratégia. Idén az elmúlt fél évszázad egyik legrosszabb gazdasági eredménye várható Kínában.
Makro / Külgazdaság Újraválasztották Hszi Csin-ping kínai elnököt
Privátbankár.hu | 2022. október 23. 11:13
 Ismét Hszi Csin-ping kínai elnököt választották a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárává vasárnap Pekingben, az államfő így várhatóan harmadik ötéves ciklusát kezdheti meg.
Makro / Külgazdaság Kína viharos vizeken – egyre több fiatal távozik az országból
Káncz Csaba | 2022. október 16. 12:53
Miközben a kommunista elit Kínát globális szuperhatalommá formálná, a fiatal városi elit egyre több tagja távozik külföldre, akiket kimerít a zéró Covid-politika és az egyre szűkülő politikai lehetőségek. Hszi elnök Kína megtakarításainak egy ezermilliárd dollárját fordította az Új Selyemút (BRI) kezdeményezésébe, presztízslétesítmények és elhamarkodott infrastrukturális rendszerek finanszírozására. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hszi rázós időszakban nyitja meg a kínai pártkongresszust
Tiszóczi Roland | 2022. október 15. 15:14
Hszi Csin-ping kínai elnök vasárnap nyitja meg a kormányzó Kommunista Párt kongresszusát, ahol a harmadik ciklusa megnyerésére készül. Ezzel ő lehet Mao Ce-tung óta a leghosszabban regnáló elnök.
Makro / Külgazdaság Nagy találkozás: Putyin és Kína egymásra talált
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 17:38
Fontos találkozót tartottak ma.
Makro / Külgazdaság Putyin kimozdult Oroszországból - fontos találkozója lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 08:56
Az üzbég fővárosba érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök reggel a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozójára.
Makro / Külgazdaság Putyin térdre ereszkedhet a kínai elnök előtt
Káncz Csaba | 2022. szeptember 14. 15:16
Ahogy az ukrán konfliktus elhúzódik, és az USA egyre több országot von maga mellé, hogy megbüntesse Moszkvát, a kínai segítség szükségessége napról napra világosabbá válik. Kínának felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújthat az oroszoknak azáltal, ha fokozza a Tajvanra nehezedő nyomást, és zaklatja az amerikai flottát a Dél-kínai-tengeren. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin és Hszi a jövő héten találkozik - a kapcsolatuknak "nincsenek határai"
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 7. 12:50
A Sanghaji Együttműködési Szervezet jövő heti szamarkandi csúcstalákozója alkalmából tárgyal majd egymással Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök  - jelentette be Andrej Gyenyiszov, Oroszország pekingi nagykövete.
Makro / Külgazdaság Sötét árnyak Ázsia felett – a kínai elnök lépéskényszerben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 4. 15:46
Pelosi provokatív látogatása megtörte a Tajvani-szoros eddigi geopolitikai status quóját, és Kína új hatalmi egyensúlyra törekszik ezentúl. Hszi elnöknek határozottan lépnie kell, különben elúszik hosszú távú célja - az újraegyesítés -, és ráadásul a pozíciója is megrendül. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Zéró-Covid Kínában: Vuhanban ismét milliók karanténban
Tiszóczi Roland | 2022. július 28. 19:08
Ismét milliók kerültek karanténba Vuhanban, miután négy esetet regisztráltak. A zéró-Covid stratégiának komoly ára van: Kína az elemzői várakozások szerint 2015 óta először nem lesz képes teljesíteni a kitűzött, idei 5,5 százalékos gazdasági növekedési célt, ami igencsak kellemetlen az őszi pártkongresszus és Hszi Csin-ping elnök történelmi újraválasztása előtt.
Makro / Külgazdaság A kínai elnök is békét akar Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 18:03
Hszi Csin-ping kínai elnök a béke helyreállítását sürgette Ukrajnában a BRICS-országok üzleti fórumának megnyitóján szerdán videókapcsolaton elmondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Mi volt a cél? Kína vasárnap este rakétatesztet hajtott végre
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 08:52
Kína szárazföldi rakétaelhárítási tesztet hajtott végre, amely "elérte a várt célt" - közölte a védelmi minisztérium, amely védelmi célúnak minősítette a tesztet, nem pedig bármelyik ország ellen irányulónak.
Makro / Külgazdaság A kínai elnök „tigrisvadászaton” – így csalja tőrbe a riválisait
Káncz Csaba | 2022. február 11. 16:18
Hszi elnök rendszeresen kiemeli beszédeiben, hogy a „pénzügyi kockázatokat” csökkenteni kell - ami alatt valójában azt érti, hogy meg kell akadályozni a kínai bankrendszer adósságválságának kitörését.  A Párt káderei és az üzleti körök közötti összejátszás rendszerszintű veszéllyé vált a kínai gazdaság számára.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Az orosz és a kínai elnök történelmi találkozója – akkor most lesz háború?
Káncz Csaba | 2022. február 3. 15:46
Moszkva és Peking a taktikai kapcsolatból egyre inkább a stratégiai szövetség felé mozog. De a mostani, óriási tétekkel folyó játszmában mindkét fél óvatosan méregeti a másikat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hirtelen óriásit puhult az USA-Kína viszony, legalábbis szóban biztosan
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 06:52
Biden és Hszi videokonferenciázott, ahol előbbi versenyt akart, nem konfliktust, utóbbi "öreg barátjának" nevezte a másikat.
Makro / Külgazdaság A kínai elnök kommunista császári rangra tör
Káncz Csaba | 2021. november 14. 12:22
A holnapi amerikai-kínai virtuális csúcstalálkozó sorsdöntő pekingi politikai folyamatok közepette zajlik. A páratlan kommunista hatalomkoncentráció időszakában kellemetlen kiszivárogtatás, miszerint Kínában jelenleg 626 dollár-milliárdos él. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Joe Biden felhívta Hszi Csin-pinget
MTI | 2021. szeptember 10. 08:20
"Őszinte és barátságos" hangnemben egyeztettek.
Makro / Külgazdaság Jobban odafigyel egymásra Afganisztán ügyében Peking és Moszkva
MTI | 2021. augusztus 25. 13:39
Putyin és Hszi a koordináció erősítéséről állapodott meg.
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország kíméletlen versenyfutása Afrika kincseiért
Káncz Csaba | 2021. július 2. 17:59
Kína hamarosan második katonai bázisát nyithatja meg Kelet-Afrikában, ami érdemben befolyásolja a katonai erőviszonyokat az Indiai-óceánon. A héten kiszivárgott ENSZ szakértői jelentés az orosz katonai hírszerzés által mozgatott Wagner-csoportot mértéktelen erőszakkal és széles körben elkövetett gyilkosságokkal vádolja. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt - mi jöhet most a nagyhatalmi babérokra törő Kínában?
Kollár Dóra | 2021. június 27. 06:10
Az ország, amelyet egykoron „Kelet beteg embereként” emlegettek, a világ egyik vezető hatalmává vált, és ma már nem lehet elmenni Kína mellett, ha a nagyhatalmi erőviszonyokat tárgyaljuk. Július elsején száz éves lesz a Kínai Kommunista Párt, az egypártrendszer központjában álló szervezet egyértelműen óriási karriert futott be, azonban így is maradtak okok az aggodalomra.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína: brutális elnöki hatalomkoncentráció és beinduló politikai tisztogatás
Káncz Csaba | 2020. szeptember 8. 14:10
Az amerikai kormányzat újabban világosan jelzi, hogy a kínai elnök nem legitim választás révén jutott hatalomra. Hszi elnököt ez hidegen hagyja, és padlógázzal folytatja a hatalomkoncentrációt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és Hszi Csin-ping telefonon beszélgettek
MTI | 2020. május 15. 17:04
Segítségről, együttműködésről volt szó.
Makro / Külgazdaság Koronavírus a politikában – miért retteg a kínai elnök?
Káncz Csaba | 2020. január 31. 09:24
Hszi elnöké a felelősség, hogy a szigorúan hierachikusan felállt rendszerben a helyi hatóságok eltussolták a betegség kitörését a múlt hónapban. Ha a járvány tovább eszkalálódik, akkor egyik napról a másikra az elnök hirtelen a társadalmi elégedetlenség céltáblájának közepén találhatja magát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A politikusok nyertek, Amerika veszített
Király Béla | 2020. január 16. 20:29
Szerdán az Egyesült Államok és Kína között aláírt megállapodás kapcsán a sajtóban jellemzően az amerikai álláspont köszön vissza, amely azt sugallja, hogy számukra kedvező megállapodást kötöttek, hiszen Peking több vállalást is tett, míg ők inkább csak szimbolikus dolgokban kötelezték el magukat. A helyzet viszont nem ilyen egyszerű.
Makro / Külgazdaság Végre aláírták: tűzszünetet kötött Trump Pekinggel
Privátbankár.hu | 2020. január 15. 19:13
Majd két év kereskedelmi háború után aláírták az Egyesült Államok és Kína közötti megállapodást. Ugyan Trump szuperlatívuszokban beszélt az egyezségről, az elemzők többet vártak. Ugyanakkor a következő fázis kapcsán az amerikai politikusok optimisták.
Makro / Külgazdaság Trump aláírta a hongkongi tüntetőket támogató törvényt, Kína ezt egyből súlyos beavatkozásnak minősítette
Privátbankár.hu | 2019. november 28. 07:56
A helyzet eszkalálódása várható.
Makro / Külgazdaság Határozottabb fellépésre sarkallta a hongkongi kormányzót a kínai elnök
Privátbankár.hu | 2019. november 6. 19:00
Először találkozott Hszi Csin-ping kínai államelnök a hongkongi kormányzóval a júniusban kitört demokráciapárti demonstrációk kitörése óta és arra ösztökélte Carrie Lam-et, hogy tegyen határozott erőfeszítéseket a megmozdulások elfojtására.
Makro / Külgazdaság A kínai elnök bemutat Trumpnak
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 29. 14:35
15 hónapja zajlik Amerika kereskedelmi háborúja Kínával, Trump valószínűleg nem erre számított. Hszi Csinping kínai elnök most nem akármilyen katonai parádét fog rendezni: ezeket mindig csodálta az amerikai elnök. Hszi üzenete: elődei naggyá tetták Kínát, ő pedig még nagyobbá teszi.
Makro / Külgazdaság 70 éves a népi Kína - Hongkong is ünnepel, persze a maga módján
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 28. 10:17
Folyik a készülődés a Kínai Népköztársaság megszületésének 70. évfordulójára: újabb virtuális építőelemek kerülnek a kínai „nagy tűzfalba”, mikro-blogokat és közösségi platformokat blokkolnak, rendszerkritikus értelmiségieket tanácsolnak el attól, hogy a nyugati sajtónak nyilatkozzanak. A hatalom nagyon azt szeretné, hogy a hongkongi nyugtalanság és az amerikai-kínai feszültség árnyékában egy erős és magabiztos Kínát mutasson befelé, az ország polgárainak, és kifelé a nagyvilágnak.
Makro / Külgazdaság Balul sült el Trump blöffje - Kína a legrosszabb forgatókönyvre készül
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 28. 20:20
Amikor Trump arról beszélt, hogy Kína telefonon jelezte, szeretnék újrakezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat, talán épp a pekingi vezetés lepődött meg a legjobban - írja összeállításában a Bloomberg. Azzal, hogy gyengének állította be a kínaiakat, sarokba szorította őket - a megegyezés esélye csökkent, pedig mostanra inkább az amerikaiknak lenne fontos, hogy véget érjen a háborúskodás.
Makro / Külgazdaság Hétfőn újraindulnak a májusban megszakadt amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások
Privátbankár.hu | 2019. július 28. 17:36
Nem vár áttörést egy washingtoni illetékes a hétfőn kezdődő kínai megbeszélésektől.
Makro / Külgazdaság Tovább lassulhat a kínai gazdaság
Privátbankár.hu | 2019. július 15. 14:14
Komoly sebeket szerzett a kínai gazdaság az Amerikával folytatott kereskedelmi háborúban, szakértők arra számítanak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága tovább gyengülhet.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat a vámháború ügyében - hétfőn szép kis tűzijáték jöhet
Gáspár András | 2019. június 29. 11:07
Miután közel másfél órán át tárgyaltak, Donald Trump és Hszi Csin-ping tűzszünetet kötöttek: újrakezdik a kereskedelmi tárgyalásokat egy nagyívű megállapodás reményében, és nem vetnek ki újabb védővámokat egymás termékeire. A Huawei egyelőre tiltólistán marad, de kisebb gesztusokat tettek az amerikaiak - összességében örülhetnek a tőzsdei befektetők.
Makro / Külgazdaság Oszakában gyűltek össze a hatalmasok, hogy döntsenek a bolygó sorsáról
Privátbankár.hu | 2019. június 28. 07:48
A vámháború, a klímaváltozás és Észak-Korea lehetnek a most kezdődött G20 slágertémái. Várhatóan a nagy techcégek nemzetközi megadóztatásáról és az óceánok műanyag-szennyezettségéről is szó lesz a kétnapos csúcson.
Makro / Külgazdaság A nap képe: szakadó esőben érkezett a világ legfontosabb találkájára az egyik résztvevő
Privátbankár.hu | 2019. június 27. 11:50
A világ vezetői Oszakában gyűlnek össze a hétvégére, a kétoldalú tárgyalások közül a legnagyobb figyelem a kínai-amerikai találkozóra irányul. Hszi Csin-ping már a helyszínen van
Részvény / Deviza / Áru Sok múlik most Trumpon
Privátbankár.hu | 2019. június 27. 11:07
A tőzsdék egyértelműen a hétvégi G20-as csúcsra várnak. Ha ott pozitív fejlemények lesznek a kereskedelmi háború kapcsán, akkor a jövő héten vélhetőleg újraindul a hegymenet. Abban az esetben viszont, ha nem közelednek az álláspontok akkor július eséssel indulhat.
Makro / Külgazdaság Peking már zsákolja az aranyat: Amerika többé nem menti meg a kínai kommunizmust
Káncz Csaba | 2019. június 26. 14:45
A Harvard Egyetem professzora szerint Trump már nem hisz abban, hogy bármifajta amerikai érdek fűződne a Kínai Kommunista Párt megmentéséhez. A kínai jegybank is az amerikai-kínai kereskedelmi háború elhúzódására számít és tavaly december óta 70 tonna aranyat vásárolt a tartalékaiba. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin nagy haditerve – még közelebb vonja magához Kínát
Káncz Csaba | 2019. június 7. 09:39
Trump külpolitikai ’vonalvezetése’ és a 2017 decemberi Amerikai Nemzetbiztonsági Stratégia hatására az elmúlt időszakban még szorosabbá váltak Peking és Moszkva katonai kapcsolatai. Stratégiai jellegű szerződések kerültek aláírásra az 5G-s távközlés, az LNG és az agrártermékek területén. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG