<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Hszi Csin-ping
Makro / Külgazdaság A kínai elnök „tigrisvadászaton” – így csalja tőrbe a riválisait
Káncz Csaba | 2022. február 11. 16:18
Hszi elnök rendszeresen kiemeli beszédeiben, hogy a „pénzügyi kockázatokat” csökkenteni kell - ami alatt valójában azt érti, hogy meg kell akadályozni a kínai bankrendszer adósságválságának kitörését.  A Párt káderei és az üzleti körök közötti összejátszás rendszerszintű veszéllyé vált a kínai gazdaság számára.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Az orosz és a kínai elnök történelmi találkozója – akkor most lesz háború?
Káncz Csaba | 2022. február 3. 15:46
Moszkva és Peking a taktikai kapcsolatból egyre inkább a stratégiai szövetség felé mozog. De a mostani, óriási tétekkel folyó játszmában mindkét fél óvatosan méregeti a másikat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hirtelen óriásit puhult az USA-Kína viszony, legalábbis szóban biztosan
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 06:52
Biden és Hszi videokonferenciázott, ahol előbbi versenyt akart, nem konfliktust, utóbbi "öreg barátjának" nevezte a másikat.
Makro / Külgazdaság A kínai elnök kommunista császári rangra tör
Káncz Csaba | 2021. november 14. 12:22
A holnapi amerikai-kínai virtuális csúcstalálkozó sorsdöntő pekingi politikai folyamatok közepette zajlik. A páratlan kommunista hatalomkoncentráció időszakában kellemetlen kiszivárogtatás, miszerint Kínában jelenleg 626 dollár-milliárdos él. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Joe Biden felhívta Hszi Csin-pinget
MTI | 2021. szeptember 10. 08:20
"Őszinte és barátságos" hangnemben egyeztettek.
Makro / Külgazdaság Jobban odafigyel egymásra Afganisztán ügyében Peking és Moszkva
MTI | 2021. augusztus 25. 13:39
Putyin és Hszi a koordináció erősítéséről állapodott meg.
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország kíméletlen versenyfutása Afrika kincseiért
Káncz Csaba | 2021. július 2. 17:59
Kína hamarosan második katonai bázisát nyithatja meg Kelet-Afrikában, ami érdemben befolyásolja a katonai erőviszonyokat az Indiai-óceánon. A héten kiszivárgott ENSZ szakértői jelentés az orosz katonai hírszerzés által mozgatott Wagner-csoportot mértéktelen erőszakkal és széles körben elkövetett gyilkosságokkal vádolja. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt - mi jöhet most a nagyhatalmi babérokra törő Kínában?
Kollár Dóra | 2021. június 27. 06:10
Az ország, amelyet egykoron „Kelet beteg embereként” emlegettek, a világ egyik vezető hatalmává vált, és ma már nem lehet elmenni Kína mellett, ha a nagyhatalmi erőviszonyokat tárgyaljuk. Július elsején száz éves lesz a Kínai Kommunista Párt, az egypártrendszer központjában álló szervezet egyértelműen óriási karriert futott be, azonban így is maradtak okok az aggodalomra.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és Hszi Csin-ping telefonon beszélgettek
MTI | 2020. május 15. 17:04
Segítségről, együttműködésről volt szó.
Makro / Külgazdaság Koronavírus a politikában – miért retteg a kínai elnök?
Káncz Csaba | 2020. január 31. 09:24
Hszi elnöké a felelősség, hogy a szigorúan hierachikusan felállt rendszerben a helyi hatóságok eltussolták a betegség kitörését a múlt hónapban. Ha a járvány tovább eszkalálódik, akkor egyik napról a másikra az elnök hirtelen a társadalmi elégedetlenség céltáblájának közepén találhatja magát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A politikusok nyertek, Amerika veszített
Király Béla | 2020. január 16. 20:29
Szerdán az Egyesült Államok és Kína között aláírt megállapodás kapcsán a sajtóban jellemzően az amerikai álláspont köszön vissza, amely azt sugallja, hogy számukra kedvező megállapodást kötöttek, hiszen Peking több vállalást is tett, míg ők inkább csak szimbolikus dolgokban kötelezték el magukat. A helyzet viszont nem ilyen egyszerű.
Makro / Külgazdaság Végre aláírták: tűzszünetet kötött Trump Pekinggel
Privátbankár.hu | 2020. január 15. 19:13
Majd két év kereskedelmi háború után aláírták az Egyesült Államok és Kína közötti megállapodást. Ugyan Trump szuperlatívuszokban beszélt az egyezségről, az elemzők többet vártak. Ugyanakkor a következő fázis kapcsán az amerikai politikusok optimisták.
Makro / Külgazdaság Trump aláírta a hongkongi tüntetőket támogató törvényt, Kína ezt egyből súlyos beavatkozásnak minősítette
Privátbankár.hu | 2019. november 28. 07:56
A helyzet eszkalálódása várható.
Makro / Külgazdaság Határozottabb fellépésre sarkallta a hongkongi kormányzót a kínai elnök
Privátbankár.hu | 2019. november 6. 19:00
Először találkozott Hszi Csin-ping kínai államelnök a hongkongi kormányzóval a júniusban kitört demokráciapárti demonstrációk kitörése óta és arra ösztökélte Carrie Lam-et, hogy tegyen határozott erőfeszítéseket a megmozdulások elfojtására.
Makro / Külgazdaság 70 éves a népi Kína - Hongkong is ünnepel, persze a maga módján
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 28. 10:17
Folyik a készülődés a Kínai Népköztársaság megszületésének 70. évfordulójára: újabb virtuális építőelemek kerülnek a kínai „nagy tűzfalba”, mikro-blogokat és közösségi platformokat blokkolnak, rendszerkritikus értelmiségieket tanácsolnak el attól, hogy a nyugati sajtónak nyilatkozzanak. A hatalom nagyon azt szeretné, hogy a hongkongi nyugtalanság és az amerikai-kínai feszültség árnyékában egy erős és magabiztos Kínát mutasson befelé, az ország polgárainak, és kifelé a nagyvilágnak.
Makro / Külgazdaság Balul sült el Trump blöffje - Kína a legrosszabb forgatókönyvre készül
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 28. 20:20
Amikor Trump arról beszélt, hogy Kína telefonon jelezte, szeretnék újrakezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat, talán épp a pekingi vezetés lepődött meg a legjobban - írja összeállításában a Bloomberg. Azzal, hogy gyengének állította be a kínaiakat, sarokba szorította őket - a megegyezés esélye csökkent, pedig mostanra inkább az amerikaiknak lenne fontos, hogy véget érjen a háborúskodás.
Makro / Külgazdaság Tovább lassulhat a kínai gazdaság
Privátbankár.hu | 2019. július 15. 14:14
Komoly sebeket szerzett a kínai gazdaság az Amerikával folytatott kereskedelmi háborúban, szakértők arra számítanak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága tovább gyengülhet.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat a vámháború ügyében - hétfőn szép kis tűzijáték jöhet
Gáspár András | 2019. június 29. 11:07
Miután közel másfél órán át tárgyaltak, Donald Trump és Hszi Csin-ping tűzszünetet kötöttek: újrakezdik a kereskedelmi tárgyalásokat egy nagyívű megállapodás reményében, és nem vetnek ki újabb védővámokat egymás termékeire. A Huawei egyelőre tiltólistán marad, de kisebb gesztusokat tettek az amerikaiak - összességében örülhetnek a tőzsdei befektetők.
Makro / Külgazdaság Oszakában gyűltek össze a hatalmasok, hogy döntsenek a bolygó sorsáról
Privátbankár.hu | 2019. június 28. 07:48
A vámháború, a klímaváltozás és Észak-Korea lehetnek a most kezdődött G20 slágertémái. Várhatóan a nagy techcégek nemzetközi megadóztatásáról és az óceánok műanyag-szennyezettségéről is szó lesz a kétnapos csúcson.
Makro / Külgazdaság A nap képe: szakadó esőben érkezett a világ legfontosabb találkájára az egyik résztvevő
Privátbankár.hu | 2019. június 27. 11:50
A világ vezetői Oszakában gyűlnek össze a hétvégére, a kétoldalú tárgyalások közül a legnagyobb figyelem a kínai-amerikai találkozóra irányul. Hszi Csin-ping már a helyszínen van
Részvény / Deviza / Áru Sok múlik most Trumpon
Privátbankár.hu | 2019. június 27. 11:07
A tőzsdék egyértelműen a hétvégi G20-as csúcsra várnak. Ha ott pozitív fejlemények lesznek a kereskedelmi háború kapcsán, akkor a jövő héten vélhetőleg újraindul a hegymenet. Abban az esetben viszont, ha nem közelednek az álláspontok akkor július eséssel indulhat.
Makro / Külgazdaság Peking már zsákolja az aranyat: Amerika többé nem menti meg a kínai kommunizmust
Káncz Csaba | 2019. június 26. 14:45
A Harvard Egyetem professzora szerint Trump már nem hisz abban, hogy bármifajta amerikai érdek fűződne a Kínai Kommunista Párt megmentéséhez. A kínai jegybank is az amerikai-kínai kereskedelmi háború elhúzódására számít és tavaly december óta 70 tonna aranyat vásárolt a tartalékaiba. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin nagy haditerve – még közelebb vonja magához Kínát
Káncz Csaba | 2019. június 7. 09:39
Trump külpolitikai ’vonalvezetése’ és a 2017 decemberi Amerikai Nemzetbiztonsági Stratégia hatására az elmúlt időszakban még szorosabbá váltak Peking és Moszkva katonai kapcsolatai. Stratégiai jellegű szerződések kerültek aláírásra az 5G-s távközlés, az LNG és az agrártermékek területén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ilyen furcsán már régen fogtak kezet Orbán Viktorral
Privátbankár.hu | 2019. április 25. 13:05
Meglehetősen érdekesre sikeredett a magyar miniszterelnök és a kínai kormányfő kézfogása Pekingben.
Makro / Külgazdaság Kína kettős játszmája – joggal idegesek a kommunisták
Káncz Csaba | 2019. március 8. 13:00
A Kínai Kommunista Párt kongresszusa elé került éves gazdasági jelentésben az alapadatok messziről bűzlenek, miközben a szakpolitikai célok egymás ellen dolgoznak. Kína rohamos lassulásával most egy negyven éves társadalmi szerződés kérdőjeleződik meg alapjaiban, amely bizony nem jó előjel a kommunistáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Trump golfozás közben oldaná meg az egyik legsürgetőbb gondját?
Privátbankár.hu | 2019. február 1. 07:40
Haladnak a kínai-amerikai tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Kim Dzsong Un útra kelt – hová tart?
Privátbankár.hu | 2019. január 7. 17:27
Ha minden igaz, az észak-koreai vezető egyik fő szövetségeséhez megy.
Makro / Külgazdaság Trump és Hszi újévi fogadalma: javítani az amerikai-kínai kapcsolatokat
Privátbankár.hu | 2019. január 2. 07:15
Telefonon beszélte meg az idei év feladatát a két elnök.
Makro / Külgazdaság Viharfelhők a horizonton – 40 éve kezdődött a nagy kínai nyitás
Káncz Csaba | 2018. december 19. 15:00
A kínai elnök számára rendkívül kellemetlen időpontban jött a kiemelt évforduló, a kommunista funkcionáriusok már hetek óta kármentő üzemmódra álltak át. Hszi elnök azért sincsen könnyű helyzetben, mert a ’koronaékszereknek’ tekinthető mega-projektek bel- és külföldön is vitatottá váltak.
Makro / Külgazdaság Pária lesz az arab koronahercegből? Háború a vámvitából?
Privátbankár.hu | 2018. november 29. 17:20
A G-20 találkozó nagy eseménye az amerikai és a kínai elnök találkozója lesz. Vajon meg fognak egyezni valamiben, vagy legalább lesz tűzszünet a vámvitában? Az is érdekes kérdés, hogyan fogják kezelni a világ vezetői az újságíró-gyilkosság elrendelésével vádolt szaúdi koronaherceget.
Makro / Külgazdaság Vége a kereskedelmi háborúnak? Vámcsökkentést lengetett be Kína
Privátbankár.hu | 2018. november 5. 08:33
Hszi Csin-ping elnök könnyebb piaci hozzáférést ígért az első Kínai Nemzetközi Import Expón.
Makro / Külgazdaság A világ egyik leghatalmasabb ura fogadja Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2018. november 3. 11:56
Hétfőn a kínai expón nem csak pavilon-megtekintésben lesz része a magyar kormányfőnek, hanem Hszi Csin-pinggel is tárgyalóasztalhoz ülhet. Lenne is miről beszélni.
Makro / Külgazdaság Fordulat: végre egy háború, amit tényleg megnyerhet Trump
Gáspár András | 2018. augusztus 21. 15:46
Ritkán látható egyetértés formálódik az amerikai kormányzati stábban a Kínával folytatott kereskedelmi háború ügyében: bár igazi nyertese nem szokott lenni a kereskedelmi háborúknak, egyre inkább úgy tűnik, hogy Peking most valóban veszíthet. Trump eltökélt, érzi, hogy nyerésre áll és esze ágában sincs visszakozni - ez még jól jöhet a novemberi választáson.
Kultúra Tényleg betiltották Micimackót Kínában
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 7. 11:01
A kínai hatóságok nem engedélyezték a Walt Disney legújabb családi fantasy filmjének, a Barátom Róbert Gidának a bemutatását - Hszi Csin-Pinget ugyanis Micimackónak csúfolják.
Makro / Külgazdaság A kínai elnök számára nincs többé határ
Fellegi Tamás | 2018. március 12. 06:07
A kínai parlament megszavazta, hogy korlátlan ideig hivatalában maradhasson Hszi Csin-ping jelenlegi elnök, egyben a kommunista párt főtitkára. Ez a kommunista rendszerekben lényegében mindig így volt, Kína azonban bő 20 éve szakított ezzel a gyakorlattal, miközben a kommunizmust is mintakapitalizmussá alakította, de megtartva a politikai rendszert.
Makro / Külgazdaság Újra egy császár uralja Kínát – hazánk is zuhan vissza a feudalizmusba
Káncz Csaba | 2018. február 27. 09:06
A kínai szociális médiában egyenesen az észak-koreai uralkodó dinasztiával hasonlítják össze Hszi elnök hatalomkoncentrációját. Hszi lépése bizonytalanságot is tükrözhet, a kínai kommunista vezetés ugyanis manapság kifogyott az ideológiai töltetből. Törökország és hazánk esetében is a középkor hűbéri rendszere jut eszébe sok nyugati megfigyelőnek.
Makro / Külgazdaság Most keményen Trump lelkébe gázoltak: ez a legnagyobb sértés?
Privátbankár.hu | 2017. november 12. 10:05
Trump azt állítja, sosem hívná alacsonynak és dagadtnak Kim Dzsongunt, akkor ő miért öregezi le? Skandallum... de egyszer azért talán még lehetnek barátok, bár ez még Trump szerint is igen furcsa lenne. Az amerikai elnök arra is utal, hogy sikerülhet megpuhítani Kínát, hogy aktívabban vegyen részt a helyzet rendezésében.
Makro / Külgazdaság Ezután jön igazán a veszedelem? Elképzelhetetlen hatalmat kapott az új vezető
Eidenpenz József | 2017. október 25. 14:10
Az eddigi kínai vezető nem jelölt ki utódot maga számára, és belevésték nevét a párt alapdokumentumába Mao mellé. Ami azt jelenti, hogy még nagyobb, régen nem látott, valóságos teljhatalomra tett szert. Beszédeiből az következik, hogy az eddiginél sokkal nagyobb szerepet szán Kínának a nemzetközi politikában.
Makro / Külgazdaság Utolsó esély: ha ez sem sikerül, tényleg jöhet az atomháború
Gáspár András | 2017. október 21. 13:11
A Kínai Kommunista Párt egyhetes kongresszusának végére Hszi Csin-ping várhatóan még nagyobb hatalomra tesz szert - Donald Trump arra akarja rávenni az elnököt, hogy ezt a hatalmat használja Észak-Korea megfékezésére. Trump állítólag keményen tárgyal majd első kínai látogatásán - azt azért most sem felejtette el megjegyezni, hogy mindenre fel vannak készülve.
Makro / Külgazdaság Az amerikai elnök népszerűsége orosz és kínai kollégáié mögé csúszott
Privátbankár.hu | 2017. június 27. 20:30
Donald Trump beiktatása után pár hónappal egy 37 országra kiterjedő felmérés készült Amerika, mint vezető hatalom, és maga az elnök megítéléséről. Barack Obama elnöksége végén az ország nemzetközi elfogadottsága 64 százalékos volt, most 49. Az elnökben mindössze 22 százalék bízik, ennél az orosz és a kínai elnököt is többen favorizálják.
Makro / Külgazdaság Új Selyemút kezdeményzés: Kína a globalizáció élére áll
Privátbankár.hu | 2017. május 16. 06:07
Az esemény képeit nézve felvetődik a kérdés: mi is valójában ez az egész? Gazdasági-kereskedelmi együttműködés, Kína globális szerepvállalásának növelése, vagy esetleg a keleti és kelet felé nyitó, hatalomszerető országvezetők baráti találkozója? Egy biztos: a kínai elnök ügyesen sáfárkodik országa hatalmasra nőtt gazdasági és politikai erejével.
Makro / Külgazdaság Kína elégedetten figyeli Trump botladozásait
Káncz Csaba | 2017. február 14. 09:19
Feszült heteken van túl Washington és Peking kapcsolata. A kínaiak elégedetten konstatálják, hogy Trump sorozatosan kényszerül visszavonulót fújni számos külpolitikai vonatkozású kampány-ígéretéből. Mindez azonban nem változtat az amerikai elnök érzelmi hullámzásain és politikai vonalvezetésének kiszámíthatatlanságán.
Makro / Külgazdaság Kína csak kihúzta Trumpból, hogy ne ismerjen el egy országot
Privátbankár.hu | 2017. február 10. 08:00
Eddig úgy tett Trump, mintha feltételekhez kötné az "egy Kína" elv elfogadását, de miután a kínai elnök rákérdezett, simán egyetértett vele.
Makro / Külgazdaság Az igazi trollhadsereg: állami kommentelők milliói mossák át egy ország agyát
Privátbankár.hu | 2017. január 19. 18:30
Aki azt hiszi, hogy a közösségi oldalak fizetett troll kommentelői pusztán néhány iskolás, akinek zsebpénzre van szüksége, nagyon téved. A kínai rezsim ipari méretekben manipulálja a Nagy Tűzfal mögött elérhető weboldalakat, és egy patikamérleg pontosságával méri ki a "békeadagokat". Alig lehet őket felismerni, és már egyáltalán nem az anyázásról és a másik elpusztításáról szólnak a bejegyzések.
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentés Kínától: nyitott gazdaságokra és együttműködésre van szükség
Privátbankár.hu | 2017. január 17. 12:47
Hszi Csin-ping kínai elnök beszéde nyitotta meg a davosi Világgazdasági Fórumot, amelyet bizonyára még sokan fognak idézni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG