Európai parlamenti választás 2024

A 2024. június 9-ei voksolással kapcsolatos cikkek, hírek.

 

Nemzetközi Giorgia Melonit beengedték, Orbán Viktorra rácsapták az ajtót Brüsszelben 
Wéber Balázs | 2024. július 24. 15:05
Miközben Meloni frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek két alelnöki és három bizottsági elnöki posztot kapott az új Európai Parlamentben, addig Orbán Viktorék frakciója, a Patrióták Európáért vezető poszt nélkül maradt – pedig több képviselője van, mint Meloni képviselőcsoportjának. A magyar miniszterelnök sorra kapja a pofonokat az EU-ban azóta, hogy előzetes uniós egyeztetés nélkül tárgyalt Moszkvában Vlagyimir Putyinnal.
Nemzetközi A nap képe: látványosan ünnepelte von der Leyen az újraválasztását 
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:46
Az Európai Bizottság elnöke megnyerte a mai szavazást az Európai Parlamentben (EP).  
Nemzetközi Borotvaélen táncol von der Leyen, egy másik nőn múlhat a sorsa 
Wéber Balázs | 2024. július 18. 05:38
Öt évvel ezelőtt a néppárti politikus éppen csak hogy átvitte a lécet az EP-ben, és ma is hasonló izgalmakra számíthat, amikor mandátumának meghosszabbításáról döntenek a képviselők. A centrista pártokban várható lemorzsolódás és az uniós bíróság szerdai, az Európai Bizottságot elmarasztaló ítéletének negatív hatása miatt könnyen Giorgia Meloni pártja jelentheti a mérleg nyelvét. A lapunk által megkérdezett elemző szerint az olasz kormányfő egy dilemma előtt áll.
Nemzetközi Hidegzuhany érte Magyarországot az Európai Parlamentben 
Csabai Károly | 2024. július 17. 07:48
A kedden megválasztott 11 parlamenti alelnök között egyetlen honfitársunk sincs, de van például szlovák és két román is. Ráadásul a szerdán megválasztandó 3 alelnök jelöltjei egyike sem magyar.
Nemzetközi Nagyon hiányoznak a roma képviselők az új Európai Parlamentből 
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 17:49
Jogvédő csoportok tiltakoznak a roma EP-képviselők hiánya miatt, miközben előretört a szélsőjobb a választott testületben.
Nemzetközi Nem történt meglepetés az első EP-szavazáson 
Csabai Károly | 2024. július 16. 12:28
Az Európai Parlament (EP) elnöki posztját eddig betöltő Roberta Metsola kapta a voksok elsöprő többségét, az utolsó pillanatban bedobott ellenjelölttel, Irene Monteróval szemben.
Nemzetközi Megtarthatja-e brüsszeli csúcspozícióját Orbán Viktor ellenlábasa? - frissítve 
Csabai Károly | 2024. július 16. 05:41
Az új Európai Parlament (EP) első, keddtől csütörtökig tartó plenáris ülésének első két napján az EP vezető tisztségviselőinek megválasztását, valamint bizottságainak és küldöttségeinek megalakulását egy, Ukrajnát teljes mellszélességgel támogató nyilatkozat is színesíti. Ám a fő attrakció kétségtelenül a csütörtöki napirend lesz, vagyis a szavazás arról, kap-e újabb ötéves mandátumot az Európai Bizottság élén Ursula von der Leyen. Esélylatolgatás a helyszínről, Strasbourgból.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott 
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni 
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Nemzetközi Fico nem lesz Patrióta 
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 13:44
A Robert Fico vezette Smer–SD nem tér vissza a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségébe, de nem csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, illetve annak frakciójához sem. A szlovák miniszterelnök viszont védelmébe vette Orbán Viktor diplomáciai road show-ját.
Nemzetközi Régi barátját is becserkészte Orbán Viktor 
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 12:19
Az olasz Liga is érkezik az új frakcióba.
Nemzetközi Orbán Viktorral vigasztalódik Marine Le Pen - ez már biztos 
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 11:49
Most már hivatalosnak látszik, hogy belép a Patrióták frakciójába a francia Nemzeti Tömörülés.
Nemzetközi Orbán Viktor szombat délután pezsgőt bonthatott 
Privátbankár.hu | 2024. július 6. 16:36
Összejött a hét tagállami csatlakozó a Patrióták Európáért frakcióalakításához, az új tag Dán Néppárt az ID képviselőcsoportját hagyja ott.
Nemzetközi Ha Le Pen lát potenciált az új frakcióban, akkor átlép, de keményen meg fogja kérni az árát Orbán Viktortól 
Privátbankár.hu | 2024. július 6. 13:29
Milyen Magyar Péter személyisége? Milyen jelzővel minősíthetők az alakulófélben levő Patrióták Európáért pártcsalád tagjai? Hol legyen a határ az uniós közös hatalomgyakorlás és a tagállami hatáskörök között? Összejön az európai parlamenti frakció Orbán Viktoréknak? Mi a legnagyobb különbség a Giorgia Meloni vezette ECR és a Marine Le Pen vezette ID között? Mi lehet Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij meglepetésszerű találkozója mögött? Az Ultrahang Plusz podcastjében Király Tamás moderálásában kollégánk, Dobos Zoltán és Szűcs Gábor jogász beszélgetett.
Nemzetközi Most már tényleg csak hajszál választja el Orbán Viktorékat a frakcióalakítástól 
Privátbankár.hu | 2024. július 6. 08:08
A holland Szabadságpárt hét európai parlamenti képviselővel csatlakozik az Orbán Viktorék által alapított Patrióták Európáért pártcsaládhoz. A három alapító, a magyar, az osztrák és a cseh párt mellett így már egy portugál, egy spanyol és egy holland tagja is van a szövetségnek. Ahhoz, hogy EP-frakciót alapítsanak, legalább hét tagállamból szükséges csatlakozókat gyűjteni.
Nemzetközi Orbán Viktor hiperaktív lett, Magyar Péter kalapozik – A hét videója 
Bózsó Péter – Juhász Gábor – Wéber Balázs | 2024. július 5. 19:01
A héten elkezdődött a magyar uniós elnökség, amelynek nyitányaként a magyar kormányfő az ukrajnai háború kitörése óta először ellátogatott Kijevbe – a rég várt vizit enyhülést hozhat, de a kézfogás Zelenszkijjel kényszeredettre sikerült. Orbán Viktor pénteken, jókora nemzetközi vihart kavarva, Moszkvába is elutazott és tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, és az EP-ben is aktivizálta magát: új frakcióval venné be Brüsszelt.
Nemzetközi A spanyol Vox csatlakozik a Patriótákhoz 
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 17:04
A spanyol Vox párt csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz az Európai Parlamentben - jelentette be Santiago Abascal, a párt elnöke a La Gaceta című spanyol hírportálnak adott pénteki nyilatkozatában.
Makro / Külgazdaság Nagyot koppantak Orbán Viktor Patriótái, de kaptak jó híreket is 
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 08:21
Úgy tűnik, régi lengyel barátainak csak nyomásgyakorlásra kellett az új frakció, de Le Penékkel tényleg összejöhet a kézfogó.
Nemzetközi Kiderült, miért utazott Magyar Péter Portugáliába 
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 17:46
A Tisza Párt alelnöke politikai okokból tartózkodik a dél-európai országban.
Nemzetközi Mit hoz a jövő? Rejtélyes üzenetet küldtek Orbán Viktor új szövetségének 
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 15:22
Az AfD jövőbeli terveire utalgatott a párt társelnöke.
Makro / Külgazdaság Óriásit guríthat Orbán Viktor Brüsszelben: nagy nevek léphetnek át az új frakcióba? 
Litván Dániel | 2024. július 1. 15:01
Ha igazak a pletykák, akkor valóban fajsúlyos szereplője lehet az európai politikának a magyar miniszterelnök új pártszövetsége. De a Fidesz már nem lenne vezető ereje annak a formációnak.
Makro / Külgazdaság Vajon mit tud Orbán Viktor, amit mi még nem - valami nagy dolog készülődik Brüsszelben? 
Privátbankár.hu | 2024. június 30. 12:16
Ha napokon belül az új frakció válhat a legnagyobbá, akkor tömegesen kell kilépniük képviselőknek máshonnan. Vajon ez csak vágyálom, vagy már csak a bejelentésre vártak?
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a surranópályán venné be mégis Brüsszelt - ráadásul napokon belül 
Privátbankár.hu | 2024. június 30. 11:21
Új frakciót alapított a magyar miniszterelnök két szövetségesével, Orbán Viktor szerint tódulni fognak az új képviselők.
Makro / Külgazdaság Nagyot szólhat Orbán Viktor legújabb húzása 
Privátbankár.hu | 2024. június 30. 09:24
Valamire nagyon készül Bécsben a magyar miniszterelnök.
Szubjektív Hangfelvétel-botrány: egy ország lett hülyének nézve – Ez Viszont Privát 
Izsó Márton – Juhász Gábor – Mester Nándor – Vég Márton – Wéber Balázs | 2024. június 29. 17:01
Önnek nem furcsa, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszternek – idézzük – „fogalma sincs” arról, mit jelent Magyar Péter hangfelvételén hallható állítása, miszerint Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-ügy irataiból? Hogy az ügyészség szerint Varga Judit csak pletykákat osztott meg, és ennek okát nem vizsgálják? Hogy csak úgy megszüntették a nyomozást? Hogy a közmédia nem a Schadl-üggyel van tele, hanem azzal, hogyan mulatott Magyar Péter egy bárban?
Nemzetközi Szembenézett a realitásokkal Orbán Viktor 
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 09:31
A magyar miniszterelnök már elvetette, hogy a „szuverenista jobboldal” egy frakcióba tömörüljön az Európai Parlamentben (EP).
Nemzetközi Itt az újabb fordulat: keleti EP-frakciót alakíthatnak Orbán Viktorék 
Wéber Balázs | 2024. június 27. 15:04
Eddig úgy tűnt, hogy egyetlen frakcióba sem tudnak betagozódni a Fidesz képviselői az új Európai Parlamentben. Most viszont újabb fordulat közeleg: a magyar kormánypárt lengyel elvbarátaival alakítana egy közép- és kelet-európai képviselőcsoportot.
Nemzetközi Orbán Viktor és Giorgia Meloni őrjöng – megvan az alku az uniós topvezetői posztokról 
Wéber Balázs | 2024. június 27. 10:22
A néppárti Ursula von der Leyen maradna az Európai Bizottság elnöke, a volt portugál miniszterelnök, a szocialista António Costa az Európai Tanács elnöki székét kapná meg, az észt miniszterelnök, a liberális Kaja Kallas pedig az EU külügyi főképviselője lenne.
Makro / Külgazdaság A román szélsőjobboldal nyitva tartja az ajtót Orbán Viktornak? 
Privátbankár.hu | 2024. június 25. 10:49
Megszólalt a román AUR EP-képviselője arról, hogy beülhetnek-e melléjük a Fidesz képviselői.
Közérdekű Megint megszólalt Magyar Péter 
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 12:23
Ahogy ígérte, hétfőn átvette a mandátumát. 
Nemzetközi Magyar Péter leleplezte Orbán Viktort, megint 
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 16:38
Közösségi oldalán posztolva védte meg Manfred Webert.
Nemzetközi Nem kér a Fideszből az új jobboldali frakció az Európai Parlamentben 
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 16:06
Mégis lesz magyar tagja a csoportnak.
Nemzetközi Magyar Péternek már sikerült, ami Orbán Viktornak még nem – A hét videója 
Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. június 21. 18:46
A héten megkezdődtek az Európai Parlament képviselőcsoportjainak alakulóülései. Míg a Tisza Pártot azonnal felvették a választások nyertesének számító Néppártba, addig az onnan kivált/kipenderített fideszes képviselőknek egyelőre nincs hova beülniük – az Európai Konzervatívok és Reformerek egyes pártjai nem kérnek belőlük, a magyar kormánypárt pedig a román szélsőjobbal nem akar közösködni. A Mi Hazánk az AfD-vel bútorozna össze, a két megmaradt magyar balos képviselő pedig a szociáldemokratákhoz tagozódik be. Erről is beszélt a hét videójában Litván Dániel és Wéber Balázs.
Nemzetközi Orbán Viktor páros lábbal szállt bele az Európai Néppárt vezetőjébe 
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:58
Mercedes-gigaberuházást jelentett be Orbán Viktor péntek reggel a közrádiónak adott berlini interjújában. A magyar kormányfő hosszan kritizálta Manfred Webert, az Európai Néppárt vezetőjét is.
Nemzetközi Az Európai Konzervatívok és Reformisták nem kívánják Orbán Viktor társaságát 
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 08:05
Az Európai Parlament Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsoportja (ECR) több tagpártja is kinyilvánította, kifejezetten nem szeretnék a Fidesz belépését a pártcsaládjukba.
Közérdekű Magyar Péter felveszi EP-mandátumát, de... 
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 06:21
Csatlakozik az EP-képviselők sorához a Tisza Párt vezére, de döntése nem öt évre szól. Fél év múlva újabb szavazást rendez mandátumáról.
Nemzetközi Beindult a buli Brüsszelben, Magyar Péter is csapatja 
Wéber Balázs | 2024. június 18. 18:52
Ma megkezdődtek az Európai Parlament képviselőcsoportjainak alakulóülései. Magyar szempontból a legjelentősebb fejlemény, hogy a Tisza Pártot felvették a néppárti frakcióba. Magyar Péternek tehát ismét van mit ünnepelnie. Nagyító alatt ezúttal az új EP.
Makro / Külgazdaság Szóra bírták Orbán Viktor miniszterét Brüsszelben  
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:04
Bóka János sok érdekes részletet árult el a közelgő magyar uniós elnökségről és a most zajló politikai játszmákról is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor karjába lökhették Brüsszelben Giorgia Melonit - mégiscsak összejöhet a jobbos szuperpárt 
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 10:44
Ursula von der Leyenékra jobbról is, balról is berágtak, ez pedig esélyt adhat Orbán Viktornak is a brüsszeli helyezkedés során.
Nemzetközi Kedden eldőlhet a Tisza Párt sorsa Brüsszelben 
Wéber Balázs | 2024. június 18. 10:14
A mai nappal megkezdődnek a képviselőcsoportok alakulóülései az Európai Parlamentben (EP).
Nemzetközi Politikai földrengés érik Németországban 
Káncz Csaba | 2024. június 18. 09:38
A Bundestagban történt incidens és a populista pártok szélesebb körű választási sikere Németország külpolitikájának és az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos álláspontjának lehetséges átrendeződésére utal. E pártok átformálhatják Berlin prioritásait, hasonlóan a Donald Trump által bevezetni kívánt külpolitikához. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Orbán Viktor nagyon kiakadt Brüsszelben, de valamit félreérthetett 
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 07:02
Késő este posztolt idegesen a magyar miniszterelnök.
Nemzetközi Itt a részeredmény: nagyon érik Magyar Péter EP-képviselősége 
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 13:49
A szavazás jelen állása szerint jóval többen akarják, hogy EP-képviselő legyen, mint hogy ne legyen.
Nemzetközi Magyar Péter a Halászbástyán tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével 
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:40
Az európai parlamenti választások utáni együttműködésről volt szó.
Nemzetközi Kormányátalakítás a vártnál gyengébb EP-eredmény miatt, repül a belügyminiszter is Görögországban 
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 12:58
Nyert ugyan a kormányfő pártja, de nem eléggé.
Nemzetközi Semjén Zsolt bemondta: ha Magyar Péter jön, ők mennek 
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:43
Nincsen maradásuk.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben 
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Szubjektív Amíg újraszámolják a Karácsony-Vitézy szavazatokat, ezt érdemes megnéznie! Ez Viszont Privát 
Csabai Károly-Gáspár András-Izsó Márton-Juhász Gábor-Litván Dániel | 2024. június 14. 09:31
Botrány az ATV-ben, botrány a főpolgármester-választás körül. Magyar Péter kivonult, Vitézy Dávid bevonulna, de mit lép erre Karácsony Gergely? Ezek voltak az Ez Viszont Privát legújabb adásának fő témái, Csabai Károly, Gáspár András és Litván Dániel beszélgettek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG