4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ursula von der Leyenékra jobbról is, balról is berágtak, ez pedig esélyt adhat Orbán Viktornak is a brüsszeli helyezkedés során.

Mint lapunk is hírül adta, nem sikerült az uniós tagállami vezetőknek megegyezésre jutniuk az Unió legfontosabb posztjainak betöltéséről a hétfőn rendezett informális brüsszeli csúcstalálkozón. Korábban már született egy nem hivatalos megegyezés arról, hogy a Bizottság elnökének újraválasztják a néppárti Ursula von der Leyent, az EP elnökének pedig párttársát, Roberta Metsolát. Az Európai Tanács elnöke pedig a szociáldemokrata António Costa portugál miniszterelnök lett volna, míg a külügyi főképviselő tisztjére Kaja Kallas észt miniszterelnököt jelölték.

A megállapodás azonban kútba esett. A kiszivárgott, és a Politico brüsszeli hírlevelében összeszedett hírek szerint azért, mert az EP-választásokon jelentősen megerősödött Európai Néppárt (EPP) túl "mohón" viselkedett, és amellett kardoskodott, hogy az Európai Tanács elnökének posztján vezessenek be váltógazdaságot. A Tanács elnöként hivatalosan két és fél évre választják (míg a többi vezetőt öt évre), de eddig az volt a tradíció, hogy a második turnust is megkapja az elsőre megválasztott személy. A Néppárt most azt javasolta, Costa 2,5 éve után az ő jelöltjük töltse be a harmadik uniós csúcsvezetői posztot is - de a Szocialisták és Demokraták (SD) erre nagyon idegesen reagáltak, és kihátráltak Von der Leyenék mögül is, legalábbis egyelőre.

A másik gondot az jelentette, hogy miután Giorgia Melonit Ursula von der Leyen korábban már teljesen az európai fősodor részeként kezelte, a mostani tárgyalások során az EPP és az SD, illetve a többi "centrista" párt (elsősorban a Renew és a Zöldek) kihagyták az egyeztetésekből, és kész tények elé állították. A Politico szerint Meloni igencsak dühösen érkezett meg a brüsszeli talákozóra, főként az zavarta, hogy az EP-választások eredményeinek megvitatása helyett rögtön a korábbi, nélküle leegyeztetett tervek léptek volna életbe. (Az olasz kormányfő arckifejezése valóban magáért beszélt, amikor megérkezett az ülésre, mint az alábbi videón is látszik.)

Erről szól tulajdonképpen Orbán Viktor hétfő esti dühös Facebook-bejegyzése is, amelyben arról írt, hogy a Brüsszelben "semmibe vették az európai emberek akaratát".

"A Néppárt viszont ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal: a mai napon alkut kötöttek és leosztották egymás között az EU vezető pozícióit. Fittyet hánynak a valóságra, fittyet hánynak az európai választás eredményére, és fittyet hánynak az európai emberek akaratára"

- fogalmazott Orbán.

Meloni, illetve az egyelőre két nagy jobboldali/szélsőjobboldali/euroszkeptikus/szuverenista pártszövetség, a Konzervatívok és Reformerek (ECR), valamint az Identitás és Demokrácia (ID) szavazatai nem szükségesek a pozíciók kiosztásához, ha a centrista pártok együtt tudnak működni.

Azonban ezzel a késedelemmel ajtó nyílik a jobboldal számára, amelynek köreiben első körben nem sikerült megegyezni a két nagy pártszövetség, a Meloni fémjelezte ECR és a Franciaországban nagyot nyerő Marine Le Pent is soraiban tudó ID esetleges egyesítéséről.

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy e "két hölgy" tárgyalásain múlnak a dolgok, a Fidesz pedig szívesen lépne be egy ilyen szövetségbe - eddig sem az ECR-rel, sem az ID-val nem sikerült megállapodásra jutnia a magyar kormánypártnak.

Mivel a vezetői posztok elosztásáról legközzelebb június 27-én, az Európai Tanács ülésén dönthetnek, Orbán Viktorék és a jobboldali pártok esélyt kaptak, hogy addig rendezzék a soraikat, és ha létrejön a jobbszélen egy "szuperpárt", az átrendezheti az uniós erőviszonyokat, és onnantól kezdve könnyebb lenne amellett érvelni, hogy a szélsőjobboldalt sem lehet teljesen kihagyni a pozíciók kiosztásából.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
Makro / Külgazdaság Máris szembefordult a Néppárttal Magyar Péter, ellenzik Orbán Viktorék kirekesztését is
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 07:14
A Tisza Párt képviselői nem szavazzák meg az Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalás egyes részeit, Magyar Péter nem ért egyet a Patrióták elszigetelésével sem.
Makro / Külgazdaság A vártnál rosszabb külkereskedelmi számok az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 15:28
A külkereskedelmi többlet az előző havinál és a vártnál is kisebb lett májusban az Eurostat kedden publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Aggódhatunk? - a német befektetői kedv egy év után először esett: júliusban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:22
A német befektetői hangulat a vártnál jobban romlott júliusban, ami azt mutatja, hogy az eurózóna legnagyobb gazdaságának helyreállása rögös lesz – közölte a ZEW.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG