2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nyert ugyan a kormányfő pártja, de nem eléggé.

Átalakította a görög kormányt pénteken Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök, miután pártja, az Új Demokrácia a vártnál kevesebb szavazatot szerzett a vasárnapi európai parlamenti választáson.

Bár a külügyi és a pénzügyi tárca vezetőjét nem váltotta le, új miniszter irányítja ezentúl a fejlesztési minisztériumot, és az eddigi belügyminiszter átkerült a munkaügyi tárca élére. A korábbi védelmi miniszter pedig a bevándorlásügyi tárcát kapta meg, ami elemzők szerint egy még inkább jobboldali politika irányába tett elmozdulásként értékelhető.

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő (jobbra) Athénban egy tavalyi felvételen
Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő (jobbra) Athénban egy tavalyi felvételen
Fotó: EPA/ALEXANDROS VLACHOS

A Görögországban 2019 óta kormányzó Új Demokrácia szerezte ugyan a legtöbb szavazatot az EP-választáson, 28,3 százalékos szereplése elmaradt a Micotákisz által célként kitűzött 33 százaléktól, és messze alulmaradt a tavaly júniusi parlamenti választásokon elért 40 százalékos eredménytől.

A görög választópolgárok mindössze 39 százaléka adta le szavazatát vasárnap az EP-jelöltekre.

Görögországban a munkabérek továbbra is az európai uniós átlag alatt vannak. A kormányfő a magas megélhetési költségekkel magyarázta a "protestszavazatok" nagy arányát. Azt ígérte, hogy kormánya a költségvetés korlátain belül mindent megtesz azért, hogy megállítsa az élelmiszerárak emelkedését, de azt kizárta, hogy csökkentsék a forgalmi adót. Bejelentette azt is, hogy mérsékelni fogják a munkáltatók társadalombiztosítási hozzájárulásait annak érdekében, hogy több embert alkalmazzanak, és csökkenjen a jelenleg az uniós átlagnál kétszer magasabb munkanélküliség.

A felmérések szerint a görögök az inflációt tartják az egyik legsúlyosabb problémának, ezért Micotákisz részéről a fejlesztési miniszter leváltása elkerülhetetlen korrekciós lépés volt - vélte Aposztolosz Pisztolasz politikai elemző.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
Nemzetközi Pénz áll a házhoz Ukrajnában, orosz pénz is
Mester Nándor | 2024. július 23. 15:03
Elkezdik oda csöpögtetni a lefoglalt mintegy 300 milliárd eurós orosz vagyonból származó jövedelmek egy részét. Közben az Európai Unió jóváhagyta a 4,2 milliárd eurós segélyt.
Nemzetközi A Hamász rakétája pusztíthatott el egy gázai iskolát?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 13:56
A Hamász palesztin terrorszervezet Izraelre irányzott rakétája még a Gázai övezetben lezuhant, és Nuszeirat menekülttábor iskolájának épületén landolt - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője kedden.
Nemzetközi Külön védelmet kapnak az izraeli és az ukrán sportolók Párizsban
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:35
A párizsi olimpián résztvevő izraeli delegációt a nap 24 órájában a francia csendőrség különleges alakulata (GIGN) őrzi - írta a Le Monde Gerald Darmanin francia belügyminiszter közlésére hivatkozva.
Nemzetközi Az izraeli légierő alaposan odacsapott
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:33
Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában.
Nemzetközi Egymásra talált a Fatah és a Hamász Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:52
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.
Nemzetközi Vajon van-e elég kraft Kamala Harrisben ahhoz, hogy elérje, amit Hillary Clintonnak nem sikerült? 
László Éva Lilla | 2024. július 23. 09:31
Főhet az amerikai Demokrata Párt feje, hogy kit indítson az elnökválasztáson Donald Trump ellen. Sokak szerint Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne a legkézenfekvőbb jelölt. De nem ő az egyetlen, aki szóba jöhet. 
Nemzetközi Izrael soha nem látott pusztítást végez
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:00
Az ENSZ becslése szerint az izraeli offenzíva az 1980-as évek szintjére lökte vissza az oktatást és az egészségügyet a Gázai övezetben.
Nemzetközi Ime az legjobb európai meddőségi klinikák listája
Kormos Olga | 2024. július 23. 08:33
Összeállították Európa legjobb meddőségi klinikáinak sorrendjét, és nem találtunk magyarországi centrumokat közöttük. Hiába járt egykor fél Európa hozzánk az 1992-ben alapított Kaáli Intézetekbe, majd az azokat követő magánklinikákra – lekerültünk a térképről.
Nemzetközi Lemond a Trump elleni merénylet felelőse?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 07:51
Közösen szólították fel lemondásra a titkosszolgálat igazgatóját republikánus és demokrata kongresszusi tagok hétfőn, a Donald Trump elleni merényletkísérletről szóló meghallgatáson.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG