7p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A június eleji, egy hétvégés előszezoni kiruccanás után Világjáró rovatunk most egy nyolcnapos horvátországi nyaralásról számol be. A helyszín ezúttal is a Kvarner-öböl, de nem egy sziget, hanem a délnyugati szomszédunk szárazföldi tengerpartján elhelyezkedő, 4-5 ezer lelket számláló Novi Vinodolski.

Egy horvát tengerparti nyaralás ma már a magyar turistának nem egzotikus, és míg szüleink, nagyszüleink idejében tizenkét óra volt eljutni a „jugó” tengerpartra, ma már ez megoldható lenne öt és fél órás autózással is. A feltételes mód nem véletlen: a hétfő reggel hét órai indulásra időzített (és délután egy órai érkezésre tervezett) odautunkat először az M7-es cammogó forgalma lassította, ezt a pálya magyarországi szakaszán további sávelhúzások, felújítások is hátráltatták.

A horvátoknál sem volt jobb a helyzet, főleg az A1-es autópályán akadályozta a forgalmat egy-egy útfelújítás. A legnagyobb dugó azonban Zágrábnál kezdődött, és gyakorlatilag egészen Károlyvárig csak lépésben vagy egyáltalán nem lehetett haladni. Erre egyébként a Horvátország nyaralás, szállás tippek nevű Facebook-csoportban más napokon is panaszkodtak. Viszont a torlódások okát sem nekünk, sem másnak nem sikerült felfedeznünk, mert baleset nem volt, és a dugó sem útépítés közelében alakult ki. És bár az útvonaltervező a lučkói autópályakapunál még délután fél hármas érkezést jelzett előre, végül a tervezett megállásokkal együtt hétórásra saccolt utazás kereken tíz óráig tartott.

A dugók miatt hosszú volt az út. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán
A dugók miatt hosszú volt az út. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán

Az üzemanyag ára június eleji kirándulásunk óta picit emelkedett. Mint arról előszezoni riportunkban írtunk, a határ utáni Goričan kútján 1,38 euróért lehetett 95-ös oktánszámú benzint tankolni, július közepére azonban ennek ára 1,44 euróra, egy héttel később pedig 1,46 euróra emelkedett.

Ám ez az üzemanyagár még annak ellenére is elmarad a magyartól, hogy a forint euróhoz viszonyított árfolyama a június eleji 372-ről öt hét alatt 382-re gyengült.

Gyöngyszem az Adrián

A városka viszont igazán megragadó.

Mivel kis településről van szó, körülbelül negyedórányi sétával elérhető minden.

Mégis jól elkülönül egymástól a kertvárosias üdülőövezet, az emléktárgyakat, strandfelszereléseket árusító üzletekkel, valamint éttermekkel, büfékkel, pubokkal, fagyizókkal bőven ellátott belváros, illetve a sikátoros óváros, melynek ékköve a Szent Fülöp és Jakab-templomhoz tartozó, de attól különálló, 1909 és 1912 között épített harangtorony.

A harangtorony a városka jelképe, a templom díszítését viszont nem ártana restaurálni. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán
A harangtorony a városka jelképe, a templom díszítését viszont nem ártana restaurálni. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán

Maga a templom eredetileg a XIV. században épült és püspöki székesegyház lett, mikor Kristóf modrusi püspök a törökök elől a városba menekült. Maga a főpap is itt van eltemetve. Az épületet később többször is átalakították, belül barokk stílusú díszítést kapott, ám az sajnos meglehetősen elhanyagolt állapotban van: a boltívekről pereg le a festék, ami amúgy is olyan sötét, hogy a korabeli díszítés alig vehető ki rajta. Szóval ráférne egy alapos renoválás.

A harangtorony sajnos nem látogatható, ám a templomtérről lélegzetelállító kilátás nyílik a kikötőre.

Elképesztő panoráma a kikötőre. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán
Elképesztő panoráma a kikötőre. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán

Magyarországi árak

A Konzumban, Lidlben és a kisebb boltokban is a magyarországihoz hasonló árakat tapasztaltunk, sőt akár jó akciókat is ki lehet fogni. És bár helyileg nem ugyanott voltunk, mint az előszezonban, félelmeinkkel ellentétben nem emelkedtek az árak a vendéglátóhelyeken sem.

A belvárosban sem voltak eget rengetően magasak az árak. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán
A belvárosban sem voltak eget rengetően magasak az árak. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán

A strandokon 3 euró volt egy korsó sör, függetlenül attól, hogy az Karlovačko, Ožujsko, esetleg a kevésbé ismert, de hasonló minőségű Pan. A kávékért 2-2,50 eurót kértek. A meglehetősen szép méretű hamburger 5 euró, a rántott vagy grillezett tintahal 10 euró, a rántott vagy grillezett sertéshús 15, míg két szelet tonhalsteak 18 euróba került – mindhez hatalmas mennyiségű szalmakrumpli is járt.

A városka strandja egyébként sziklás, köves, tehát strandcipőt szinte kötelező vinni. A víz gyorsan mélyül, ezért a parttól alig 200 méterre levő kis San Marino-sziget is úszva vagy vízi járművel közelíthető meg.

Ám a tenger kristálytiszta, így snorkelezésre is alkalmas, érdemes az ehhez szükséges eszközt is levinni a strandra, ami fákkal árnyékolt hosszú sáv. A kabócák hangversenye pedig szokatlan, de egyáltalán nem kellemetlen háttérzajt ad a helynek.

San Marino szigete népszerű az úszók, a suposok és a vízibiciklisek körében is. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán
San Marino szigete népszerű az úszók, a suposok és a vízibiciklisek körében is. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán

Készpénz kell!

A belváros éttermeiben viszont körülbelül 10 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint a parton. A sör 3,30-3,50 euró, a kávé 2,50 euró volt. A valóban helyben, kemencében sütött pizzák ára 10 és 15 euró között mozgott, a különféle ételekért is 13-20 euró között kellett fizetni.

Arra viszont figyelni kell, hogy a turista mindenképp vigyen magával készpénzt.

Az előszezoni riportunkban arról számoltunk be, hogy a lopari Rajska Plažán mindent ki lehetett fizetni bankkártyával, ám ez Novi Vinodolskira már sajnos nem igaz. A strandon egy helyet találtunk, ahol nem közölték velünk, hogy „only cash”! A belvárosi sétálóutca pubjai, fagyizói szintén készpénzt kértek portékáikért, az éttermek viszont általában rendelkeztek kártyaterminállal, amiket lehetett is használni. A január 1-jével kivezetett, de korábbi nyaralásokból megmaradt horvát valutát viszont az utolsó kunáig, sőt lipáig be lehet váltani euróra, eurócentre, ám csak bank-, illetve postafiókokban.

Üdítő kivétel: a belvárosi éttermekben általában lehetett kártyával fizetni, sok helyen viszont csak készpénzt fogadtak el. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán
Üdítő kivétel: a belvárosi éttermekben általában lehetett kártyával fizetni, sok helyen viszont csak készpénzt fogadtak el. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán

Apropó, fagyi! Nemcsak gyermekek, hanem felnőttek számára elmaradhatatlan nyári esemény a jeges édesség nyalogatása. A strandon 2, a sétálóutcán 2,50 vagy akár 3,50 eurót is elkértek ezért a csemegéért. A kellemes meglepetés akkor éri a magyar turistát, amikor kiderül, hogy pénzéért két gombócot vagy – ha olasz módra lapáttal adagolják a fagylaltot – kereken tíz dekát töltenek a tölcsérébe. Ami így nem vagy csak alig drágább, mint a hazai.

Két gombócot vagy tíz dekát adnak. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán
Két gombócot vagy tíz dekát adnak. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán

Strand- és ítéletidő

És akkor ejtsünk pár szót az időjárásról is! A Kvarner-öbölben a tenger vagy a Dinári-hegység felől fúj a szél. Előbbi teljesen rendben van, tiszta időjárást hoz, ekkor nyugodtan ki lehet ülni a teraszra esténként csodálni a környező, valamint a szemben levő Krk szigetén fekvő települések fényeit, vagy akár a csillagos eget is.

Tiszta időben a Hold vetítette ezüsthíd, a környező települések és a csillagok is látszanak. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán
Tiszta időben a Hold vetítette ezüsthíd, a környező települések és a csillagok is látszanak. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán

Utóbbi, tehát a szárazföld felől fújó szél viszont veszélyes, mert a hegyen átbukó légtömeg hozza a rossz időt. Ott-tartózkodásunk alatt is láttunk ilyet, akár északra, Fiume felé, akár délre, Zengg felé tekintettünk, láttuk, ahogy a feltornyosult felhőkből szakadt az eső, illetve ámulatba ejtettek a zivatar körbe-körbe cikázó villámjai is.

A Dinári-hegységen átbukó felhők viszont ítéletidőt hozhatnak. A kép panorámafotó. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán
A Dinári-hegységen átbukó felhők viszont ítéletidőt hozhatnak. A kép panorámafotó. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán

Péntekről szombatra virradó éjjel azután Novi Vinodolski is megtapasztalta az ítéletidőt. Pár perccel éjfél előtt hirtelen hőmérséklet-zuhanásra ébredtünk, amit heves szélvihar követett. Ekkor még azt hittük, száraz zivatarról van szó, ám két perc múlva szakadt az eső, mintha dézsából öntötték volna, rá egy percre pedig dió nagyságú jégdarabok potyogtak az égből a háztetőkre és az utcán parkoló autókra.

Csodával határos módon az utcában csak egy autó hátsó szélvédője esett áldozatául a jégverésnek, ám mivel azóta is több helyről hallottunk hasonló időjárási anomáliákról, azt tanácsoljuk, aki a környékre megy nyaralni, legalább éjszakára vastag pokróccal takarja le kocsiját.

Összegezve azt mondhatjuk, Novi Vinodolski egy nagyon szerethető kisváros. Közelsége miatt akár rövidebb, egy hétvégés kiruccanásra is jó szívvel ajánljuk, hosszabb nyaralás során pedig akár be is lehet barangolni a környék nyüzsgő városait, hogy azután a csendesebb kisvárosba visszatérve pihenjük ki a nap élményeit. Feltéve, ha nem jön éjfélkor a jégeső!

Világjáró rovatunk további cikkeit itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Von der Leyen migrációs politikája megbukott – tabuk nélkül az illegális bevándorlásról
Wéber Balázs | 2023. szeptember 19. 18:57
Az Európai Bizottság elnökének négy év alatt sem sikerült enyhíteni az illegális bevándorlás problémáján, sőt: a lélekvesztőkön Olaszországba érkező migránsok és menekültek száma 2016 óta nem látott csúcsra ugrott. Nehéz erre mást mondani, mint hogy bukás. Nagyító alatt ezúttal a lampedusai krízishelyzet és az ausztrál modell.
Szubjektív „Rendkívül nagy megterhelés lenne az államnak” – járókelők a Budapest Airport visszavásárlásáról
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. szeptember 16. 11:43
A kormányzat bejelentette, visszavásárolnák a Budapest Airport 51 százalékos tulajdonrészét, sajtóhírek szerint a vételár 4,4 milliárd euró, azaz nagyságrendileg 1700 milliárd forint lenne. Ugyanakkor a tavalyi évben a repülőtér már nyereséget termelt, az akvizícióval a profitból a központi költségvetés is részesülne. Az utca emberét erről a dilemmáról kérdeztük.
Szubjektív Az elbűvölő város, ahol Skandinávia és Oroszország keveredik
Elek Lenke | 2023. szeptember 16. 05:59
Szecessziós kastélyok, Európa legmagasabb tornya és Zeppelin-hangárok. De mindenekelőtt az őszi színekben pompázó erdők, Laima Vajkule – és Eisenstein. Lettország fővárosában, Rigában jártunk.
Szubjektív Szeretek itthon élni, csak a megélhetés miatt megyek külföldre - elmondták dilemmáikat az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. szeptember 9. 11:22
Júniusban már 125 ezer magyar dolgozott Ausztriában, ez azt jelenti, hogy Magyarország adja a legtöbb dolgozót Ausztriának. Mi szól a külföldi munkavállalás mellett vagy ellene? Mit gondolnak az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Miért olyan felháborító hely Szlovénia?
Litván Dániel | 2023. szeptember 9. 06:19
A táj gyönyörű, az emberek kedvesek, minden nagyon jó és szép, mindennel meg vagyunk elégedve. De miért tartanak a szlovénok ott, ahol? Valami nagy titok van e mögött? Ezúttal erre kereste a választ Világjáró rovatunk személyes tapasztalatok alapján.
Szubjektív Nem kell aggódni a NATO-gyilkos csodafegyver miatt
Litván Dániel | 2023. szeptember 5. 18:58
Papíron nagyon erős a kibővített, a nyugati világrend leváltását ígérő szerveződés, de csak papíron. Bizarr események tagolták a BRICS-csúcsot, és ezek mélyebb problémákra is rávilágítanak. Nagyító.
Szubjektív Nem nagy segítség az előrehozott családi pótlék, mivel szeptemberben nincs ez az összeg – szülőket kérdeztünk az iskolakezdésről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. szeptember 2. 10:21
Nyár végén és ősz elején a családok számára a legnagyobb kiadást az iskolakezdés jelenti. Az utca embere sorozatunkban a szülőket arról kérdeztük, az elmúlt évekhez képest nagyobb, kisebb vagy ugyanakkora anyagi terhet jelent-e a beiskolázás, mekkora segítség számukra az augusztus végén kifizetett szeptemberi családi pótlék, és hallottak-e az önsegélyező pénztári megtakarítás terhére megvásárolható iskolai eszközökről, ruházatról. Videó.
Szubjektív Egy ágyban egy ismeretlennel – úti élmények emlékezetes szállodákban
Elek Lenke | 2023. szeptember 2. 05:51
Hol aludt Ön igazán jól – persze a saját ágyán kívül? Melyik volt igazán emlékezetes? Melyik szállodában érezte jól magát?  Ez sok mindentől függ, a kortól, netán attól az évtizedtől, amelyben éltünk-élünk. És nem utolsósorban a hoteltől – és hogy ki feküdt mellettünk. A Világjáró ezúttal úti élményeit eleveníti fel.  
Szubjektív Nagyon sok ember most ismeri meg Magyarországot – szurkolókat kérdeztünk az atlétikai vb-ről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. augusztus 26. 14:19
Az atlétikai világbajnokság alatt a szurkolókat arról kérdeztük, a magyar csapattól milyen eredményekre számítanak, és szerintük megéri-e egy ekkora világversenyt Magyarországra hozni. Videó.
Szubjektív Itt a piros, hol a pirost láttunk és zöld legendára bukkantunk Bécsben
Wéber Balázs | 2023. augusztus 26. 05:56
A belvárosban itt a piros, hol a piros, a külvárosban egy zöld legenda, a csatornaparton bulinegyed. Az infláció az osztrák fővárosban is érezhető, de ott nagy panaszra azért nincs ok. A Világjáró ezúttal Bécsből jelentkezik.    
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG